Regisztrál :: Profil :: Beállítás :: Tagok :: Szavazógép :: Csoportok :: Segítség Vissza :: Főoldal 
 Hozzászólások: 9455564/0 Témák: 18953 Tagok: 112634 Legújabb tag: Valenbrun Online: (82/0
 Név: Jelszó:  Eltárol  Elfelejtette jelszavát?
    / 30 
Lista: 
Kép:
Smile:
  
 Találatok száma: 743 üzenet

Rasztari



Tagság: 2003-09-09 12:44:26
Tagszám: #6509
Hozzászólások: 743
184. Elküldve: 2006-05-19 20:05:07 [26.]

oks... icon50.gif


Téma: Klubhonlap Fórum: Hungária Puli Klub
[előzmény: (181) Nyertes, 2006-05-19 06:29:43]
Törzstag
Rasztari adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Rasztari



Tagság: 2003-09-09 12:44:26
Tagszám: #6509
Hozzászólások: 743
183. Elküldve: 2006-05-19 20:04:52 [27.]

icon50.gif
Szívesen...a webhely alapvetően a Klubé....csak én csinálom.
Már elérégóta fennt van.


Téma: Klubhonlap Fórum: Hungária Puli Klub
[válaszok erre: #185] [előzmény: (182) Clan, 2006-05-19 19:08:06]
Törzstag
Rasztari adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Rasztari



Tagság: 2003-09-09 12:44:26
Tagszám: #6509
Hozzászólások: 743
1007. Elküldve: 2006-05-19 20:03:04 [28.]

Támadva Terelő topic... icon50.gif


Téma: Csevegés a puliról Fórum: Hungária Puli Klub
Törzstag
Rasztari adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Rasztari



Tagság: 2003-09-09 12:44:26
Tagszám: #6509
Hozzászólások: 743
30. Elküldve: 2006-05-19 20:01:47 [29.]

Lehet csinosítgatni, kiegészíteni, módosítani...
Kellemes olvasást!

A PULI JELLEMÁBRÁZOLÁSA

Az ősi örökség:
A Puli eredeti hivatását tekintve, mint az a történelmi dokumentációkból kiderül elsősorban magyar terelő pásztorkutya, de nem kizárólagosan. Használták elődeink házőrzésre, birtokvédelemre, amely elsősorban jelzőképességére volt alapozott, illetve az egykori magyar csendőrség és francia rendvédelmi szervek rendőr-, kísérőkutyának személyvédelemre. Használták továbbá házi kedvencnek, ölebnek, illetve egyes egyedeit marhacsordák mellett hajtókutyának. Jellemábrázolását tekintve azonban kijelenthetjük, hogy speciális jelleme minden használati ágban közel ugyanazokra a viselkedési sajátosságokra volt alapozott. Értjük ezalatt azt, hogy akik ölebnek tartották/tartják, ugyanazokat a tulajdonságokat kedvelik, szeretik és részesítik előnyben viselkedésében, mint akik munkára használják, terelnek, hajtanak a fajtával. Az eltérés, a tartási cél különbözősége tehát nem okozott szóródást a Puli esetében csak élete során viselkedésének más-más elemei kapnak nagyobb jelentőséget, azaz domborodnak ki a vele kapcsolatos elvárások közepette.
Ősi örökségnek tekinthető a Puli, mint fajta erős ellenálló képessége, ami jellemét tekintve abban tükröződik, hogy a tartással, takarmányozással kapcsolatban viszonylag igénytelen. A fajta tehát nem támaszt életével a túltenyésztett fajtákra jellemző magasabb, fokozottabb igényeket. Természetesen igénytelensége nem azt jelenti, hogy igénytelenül kell tartanunk és bánnunk vele, hanem sokkal inkább azt, hogy a gondoskodást, odafigyelést és jobb bánásmódot meghálálja.

A Puli jellemének fejlődése közel egyidős a magyar ember jellemének sajátosságaival. Ez azért is különösebb jelentőségű, mert a fajta viselkedését tényleg a magyar ember formálta, alakította évszázadokon át. Ezért is, és még a jellemábrázolásból látni fogjuk a sajátosságok miatt is, bocsássa meg az olvasó, ha a Puli jellemének leírásában humán vonásokat is talál, de a fajta emberközelisége és emberközpontúsága néha tényleg az emberre jellemző viselkedés határait súrolja.

Ezek után vizsgáljuk meg részletesen, hogy melyek is azok a viselkedési jellemsajátosságok, amelyek az ősi örökség közepette alakultak ki és fejlődtek, csiszolódtak napjainkig.

Általános tulajdonságok

Tanulékonyság
A kölyök Puli különösebb erőfeszítés nélkül, szinte tanítás nélkül sajátítja el azokat a szabályokat, helyes magatartási formákat, amik az emberrel történő együttéléséhez szükségesek. Arra tehát, hogy hogyan éljen velünk szinte tanítani sem kell. Viszont a Puli hajlamos arra, hogy ezeket a szabályokat a számára legkedvezőbb módon értelmezze, sőt néha még alakítja is, azaz formálja, hogy neki jobb legyen. Ezért nevelése, tanítása során következetesnek kell lennünk. Amit megengedünk számára, azt ne tiltsuk, illetve amit tiltunk, azt néha ne engedjük meg. Kifejezetten jó tanulékonysága sokáig megmarad, azaz a fiatalkori jobb tanulékonyságát sokáig, érettebb koráig megőrzi. Nem tompul el olyan könnyen, mint más fajták. Élete végéig fogékony mindenre, amihez kedve és huzalma van. Ez azt is jelenti, hogy számára a tanulás kedv kérdése is, azzal szorosan összefügg és kölcsönhatásban van.





Tanulékonysága kétféle módszerrel bontakozhat ki:

Pozitív megerősítés: lehet negatív is, de általában a dicséret, jutalom használatára értjük, mint a feddés és a tiltás alkalmazására. A Puli jobban fogékony erre, mint a másik módszerre és tanítása során ez az eszköz célravezetőbb. A Puli jelleme alapvetően vidám. Ezért kitűzött célunkat ennek a tulajdonságnak az erősítésével sokkal könnyebben elérhetjük.

Tiltás: Puli esetében bánjunk vele csínján, mert sértődése tartós és az állandó korlátozást, a folytonos feddést jelleme megsínyli. Még ha megtanulta is, hogy mit nem szabad azért tesz alkalmanként egy-egy próbát, hogy a szabályok esetleg nem változtak-e meg. Annál is inkább kerüljük, ha lehet ezt a módszert, mert a Puli igen sértődős jellem, azaz dorgálás, feddés után napokat képes duzzogva sértődötten tölteni. Emellett a természetére jellemző dac következtében még annyira sem leszünk eredményesek, mint a tiltás előtt. Vannak viszont olyan alkalmak, amiket nem lehet másképp helyes irányba terelni. Ekkor ajánlott ezt az eszközt alkalmazni.

A kutya természete hasonlóan az ember személyiségéhez meghatározza annak érzelmi és gondolkodásbeli, cselekvési tulajdonságait. Ezen általános tulajdonságok alakítják ki a Puli természetét, lényegét /idegen szóval „vézenét” a német Wesen szóból/ melynek fontosságával később foglalkozunk. Pulink általános természetén belül bizonyos egyediségek figyelhetők meg, amik az öröklött és szerzett viselkedések módozatait határozzák meg. Ezeket az értelmi és érzelmi tulajdonságokat kell figyelembe vennünk a tanítás során. Első lépéskent vegyük sorra az örökletes viselkedési típusokat a tanítás szempontjából.

Örökletes alap:

A négy ismert alaptípusból a két kiegyensúlyozott típus felel meg céljainknak, mely a tanulás nehézségi foka szerint lehet nyugodt /idegen szóval flegmatikus/ és vérmes /szangvinikus/. Az említett két típus tanulása lehet számunkra kedvező, míg a további két forma képzése során sokkal nehezebben és nagyobb kitartással, türelemmel, folyamatos gyakorlással és ismétléssel érhetünk el kielégítő eredményt, melynek legalapvetőbb oka a motiválhatóság /késztethetőség/ nagyfokú eltérése a megfelelőtől /lehet túlzott és hiányos is/. Általános tézis, hogy a viselkedés sablonok meghatározhatók szinte fajtánként, melyek fenotípusos jellemzők /a megjelenési forma jellemzői/. A Puli legkarakteresebben csak rá jellemző viselkedéselemekkel rendelkezik. Mivel ősi fajta viselkedése nem kevert jellegű, nemcsak megjelenésében de örökletesség szempontjából is meglehetősen homogén /Kevert jellegen a több ősi fajta felhasználásával és keresztezésével a közelmúltban létrehozott fajták viselkedési jellegét értem. A Puli nem ilyen, mert ősidők óta PULI/. Viselkedési karaktere 4-5 hónapos kortól már sejthető, de csak egy éves kortól biztosan megállapítható. A régóta folyó tudatos tenyésztés szelekciós szerepének eredményeképpen emberhez való kötődése és az alkalmazkodás örökletes mértéke nagy /mert régóta itt él a magyar ember, gazda mellett/. Ösi fajtánknál meglehetősen ritka az említett két kedvezőtlenebb típus.
Vizsgáljuk meg ezek után, milyen tulajdonságokra kell a Puli esetében odafigyelnünk. Minden képzés alapvető sémákon alapul, de ezek az általánosságok minden fajtánál eltérően alakulnak.




Téma: A puli munkája Fórum: Hungária Puli Klub
Törzstag
Rasztari adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Rasztari



Tagság: 2003-09-09 12:44:26
Tagszám: #6509
Hozzászólások: 743
29. Elküldve: 2006-05-19 20:00:46 [30.]

Kulcsingerek sorozatával dolgozunk, melyek mozgássorozatokat indítanak el és fokozatosan haladunk néhány egyszerű mozgássorozattól a bonyolult magatartásformák felé. A tanításunk célja az, hogy az öröklött mozgásmintákat célszerű magatartássá rendezzük.

Öröklött mozgásminták:
Elemei közé tartoznak a fül és farokmozgások, a testjelek és pózolások, a hangjelek, a mimika, a testrázás és nyújtózkodás. Minden gazda számára fontos ezek ismerete. Különösen a Puli esetében gyakori a félreértések lehetősége, hiszen a hosszú szőr miatt nincs szemkontaktus, hiányoznak a fülmozgásból és szőrborzolásból észrevehető jelzések.
A szabályozó rendszerek között Pulink esetében is a tanulással szerzett tapasztalatok tekintélyes részt foglalnak el. Kulcsingerekkel magatartásmintázatokat tanítunk melyekre barátunk belső „megvitatás” után válaszol. Törekedni kell arra, hogy e belső döntéshozatal minél gyorsabban megtörténjen és mindig számunkra kedvező eredménnyel záruljon. Lényeg a „megfelelő kulcs a zárban” elv betartása. A Puli esetében is jellemző tulajdonság az, hogy a tanult magatartásra késztetés elnyomja az ösztönös cselekvés öröklött kiváltó rendszerét. A kulcsinger tehát képes a gátlásokat feloldani. Ha a megfelelő kulcsinger belső motivációval párosul /mely a Pulinál általában nagyon erős/ akkor viselkedésválaszokat váltunk ki majd vezérlünk.
A vezérlő ingerek a cselekvést irányítják. A cselekvéseket két csoportra oszthatjuk, mindkettő elengedhetetlen a kiképzés során. Ezek a kereső magatartás és a teljesülési cselekvés. A teljesülési cselekvés egyszerűbb forma, ennek végén a motiváció nagymértékben csökken. A kereső magatartás változatos, rugalmas, célirányos és sok esetben a teljesülésit előzi meg. Ezt barátunk addig folytatja míg megfelelő helyzetet nem talál a teljesüléshez. Megállapíthatjuk, hogy a Pulinál jól fejlett mindkét cselekvés.
Pulink magatartását öröklött, zárt genetikai programmal rendelkező és tanulás során szerzett, nyitott elemek alkotják. Elmondhatjuk, hogy fajtánk esetében hosszú évezredek alatt bevésődött és rögzült tényeket igyekszünk felszínre hozni, ami hatalmas belső értékeket rejt. A viselkedés öröklött, a végrehajtás /mikor a hajlam tetté válik/ szerzett tapasztalatok szerint ösztönös mozgáskombinációk és viselkedési mintázatok összessége. Mivel ősi fajtáról van szó a genetikai információk igen széles tárházával találkozunk. Az ösztönös viselkedés korántsem egyenlő tehát a veleszületett tulajdonságokkal, hiszen abban tanult elemek is részt vesznek, az örököltek mellett.

Ösztönök:
A rejtett tartalékok sokrétűségét magyarázza a régi négy változat is miszerint eltérő feladatok végzésére használták a Pulit /pl.: rendőrpuli/. Alkalmassága és lehetőségeinek kihasználhatósága ezért is sokoldalú.
Barátunk fejlett zsákmányszerző ösztönnel rendelkezik. A Puli tanítása során ez okozza az egyik nagy dilemmát. Nagyon fontos ennek az ösztönnek a kihasználása és kiváltása, viszont a tanult magatartást el is nyomhatja, ha nem tartjuk korlátok között. Fontos korlátoznunk, mivel túlzott felszínre törése sikereinket kockáztatja. Jó példa erre a terelő tevékenység is, mivel ki a zsákmányszerző ösztönre építünk, de a terelt állatok épségének megóvása érdekében ezt az ösztönt meglehetősen korlátoznunk kell. Zsákmányszerző ösztönét használjuk ki a tanítás rövid szüneteiben beiktatott labdázások során, hogy figyelmét eltereljük a túlzott és hosszan tartó összpontosításról. Fontos tudnunk azt is, hogy erre az ösztönre szükségünk van, azonban a gazda által biztosított elegendő /néha túl sok/ élelem ezt elnyomhatja /okszerű táplálás/.
Ezen ösztön formáival a Puli rendelkezik, melyek a következők:
Kutató viselkedéssel mert minden érdekli, mérhetetlen kiváncsi vággyal rendelkezik, hogy mindent megvizsgáljon. Ennek haszna az, hogy állandó készenlétet biztosít barátunkban..
Utánzó viselkedéssel mely tanulásnál a leglényegesebb, hiszen „anyja melett tanulja meg legjobban a terelést” /sokszor észrevehető a képzési alkalmakon, hogy a Puli a többi kutyát élénken figyeli és azoktól is elles hasznos dolgokat/. Ez a tulajdonság a gazdával szoros kapcsolatban lévő egyedeknél a gazdára is vonatkozik.
Figyelemfelkeltő viselkedéssel hiszen a nyáj mellett máshogy nem is boldogult volna /csahos, hangoskodó/. Ez már kölyökkorban kifejlődik és nagyon fontos az ember és Puli közötti kapcsolat kiépítésénél. Nem csak saját magára hanem valamire, történésre, dologra is felhívja a figyelmet /elcsalás/. Terelő fajtáknál ez különösen erős /friss elléshez vezetés, báránybeszorulás de akkor is ha talált valami nem oda illőt az udvarban/
Kirekesztő viselkedéssel ami a juhok illetve a feladat feletti egyértelmű tekintélyéhez szükséges. Ez a territoriális ösztön egyik megnyilvánulása mely felnőtt korra érlelődik ki igazán.
Vadászösztönnel /mint párban terelő vagy kiképzési alkalmakon együtt dolgozó Pulik/ szintén.
Játékösztöne fejlett, két egymással játszó Puli önmagáért beszél. Különös megfigyelés, hogy a Puli általában minden kutyával jól kijön és játékos de ha megtalál magának egy másik Pulit akkor van elemében igazán, akkor szabadul fel teljesen.
A Puli harci viselkedése is elengedhetetlen. Már kölyökkorban elkezdődik mikor a zsákmányszerzés fortélyait, rangsorvita megnyerésének eszközeit, terület és társvédelem eszközeit tanulják. Ősi társunk esetében a legfontosabb a béke megtanulása, hogy egy jól irányzott, szabályos uralmi sorrendet meg tudjanak tartani.
Falkaösztöne okozza számunkra a másik fontos problémát, hiszen már kölyökkorban kiépül benne és bennünket is falkatagnak tart. Megmásíthatatlanul el kell érnünk, és fent kell tartanunk falkavezérségünket, mert e nélkül nincs tanítás, nincs szocializáció, nincs ringdresszúra, nincs kiállítás és munka. Cél az ember vezérsége meghagyva a kreativitását, amire a Pulinak szüksége van /mert nem robot/. A falkavezér gazdától a Puli elvárja, hogy vezesse, tanítsa, élelmezze és védje meg. A következetlenség oldja barátunk alávetettség érzését, ami konfliktusok melegágya lesz. A Puli esetében az összeütközés nem pusztán /és elsősorban nem/ fizikai harc, lehet tartós és időnkénti engedetlenség, kirekesztés és a legrosszabb érdektelenség is. A magányos farkasok büntetése a kirekesztés. Már a kezdetektől építsük ki felsőbbségünket, mert ha felnőtt korban akarjuk elérni heves harcok korszaka következik. Általános szabály, hogy ne becsüljük le soha a rangsorvita törvényszerűségeit és a tanultak tartósságát ne értékeljük túl. A Puli is szabadságra törekvő, szereti a kihívásokat melyek a vezető szerep megszerzéséhez vezethetnek.
Említettük, hogy a Puli erőteljes territoriális ösztönnel is rendelkezik. Területőrzése egyedülálló, a terelési tevékenységhez hasonlóan végzi / fut a mozgó jármű felé mint az elkóborló birka után míg az örző-védő fajták többnyire csak állnak és ugatnak/. Megfelelő időközönként őrjáratokat tart a terület határán, a betolakodót nem támadja le közelről, hanem távolságot tartva akadályozza meg behatolását, miközben fenyeget és jelez, figyelmeztet. Az őrzés és védelem ezen ösztön által irányított viselkedés mely kiváltja a harci viselkedés mozgásmintáit. A Puli adott területhez, csoporthoz kötődése jellemző, már számtalan irodalmi mű tárgyát képezte.

Érzelmek és gondolatvilág:

. A Puli jobban hasonlít az emberre érzelmi viselkedésével, mint értelmével. Inkább az érzelmek birodalmában é, mint a szellemében.
A félelem a legerősebb elem, erősebb, mint más. Barátunk esetében túlzott alkalmazása tilos mivel nagyon hamar félénkséget okozhat. Mégis mint a leszoktatás hatékony eszköze visszatartó hatású, e célból alkalmazzuk. Túlzott használata megbénítja a Pulit, összetöri lelkületét és általánosan mindenféle érzést kiolt, így módjával nyúljunk hozzá.
Az intelligencia a múltbéli tapasztalás hatásos alkalmazását jelenti a Puli esetében problémák felmerülése során, ezzel is új problémákat megelőzve. A megértés képessége, melynek mércéje az, hogy egy új probléma megtanulásánál mennyi hibát követ el kiképzendő társunk.
A hajlandóság a tanulás sikereit befolyásolja. Ebben az esetben a kiképzőnek, gazdának óriási szerep jut. Motivációval előidézhető és örömmel fokozható tulajdonság, melynél hatékony késztetés szükséges. Lényeg az őszinte késztetés, mert a Puli a csalást észreveszi. A motiválást mégis optimalizálnunk kell. Akkor a legerősebb a késztetés, ha minden sikerre reagálunk de csak minden hetediket-tizediket erősítünk meg. A túl sok dicséret ugyanolyan rossz, mint a túl ritka. Bánjunk vele csínján.
Az életerő tekintetében általánosságként elmondhatjuk, hogy a Puli meglehetősen aktív, állandóan csinálni akar valamit. Nagyon értékes tulajdonság, ezért soha ne pazaroljuk.
A fogékonyság a válaszadás erőssége és formája meghatározott feltételekre. Ez a tanítás ütemét befolyásolja. Alacsonyabb érzékenység esetén nehéz kiképzésre számíthatunk, mert a független természetű Puliban nehéz tartós vágyat ébreszteni és a dicsérettől sem hatódik meg túlságosan. Túlérzékenység esetén megfelelő szoktatás szükséges. A Puli általában készségesen elfogadja az új környezetet és a kiigazításokra /dicséretre, feddésre/ megfelelő válaszokat ad.
A gondolkodó képesség vizsgálatakor elmondható, hogy a kutya mindössze 5-6 információt képes összefüggésbe hozni egymással. A Puli esetében a régi háziasítás, régóta folyó tudatos kiválogatás széles viselkedésbeli repertoárt eredményezett, illetve megfigyelhető az emberi gondolatvilág nagyfokú hasonulása /mimikrije/. Magyarul a Puli fejlett fogalmi gondolkodással rendelkezik. Megfigyelték, hogy munka közben különleges feladat esetén képes végiggondolni az optimális megoldást és a leghatékonyabb végrehajtást alkalmazza. Akciókban gondolkodik, amiket képes összekapcsolni jelekkel. Tanításnál fontos szabály, hogy nem a jelek értelme a lényeg, hanem a hangsúly, hanglejtés, testtartás és a mozdulatok. Egy-egy begyakorlott akciónál megfigyelhető, hogy Pulink már várja a kövekező jelet. Sőt variálni kell a vezényszavak sorrendjét, mert hajlamos emlékezni a kért végrahajtási elemek sorrendjére így nem a jelre figyel, hanem arra, hogy mi után mi következik. Ügyeljünk arra is, hogy ősi társunk figyeli és számításba veszi az emberek rangsorviszonyát. Kiképzés esetén a kiképző rangsorban előttünk áll, mert az ő utasításai szerint cselekszünk, ezt a Puli megérzi /előfordul, hogy sokszor már a kiképző vezényszavára teljesít és nem várja meg a felvezető „parancsát”/.

Karakterteszt

Összefüggésként megismerve és megértve tehát Pulink belső tartalmát azt kell eldöntenünk, hogy miként lehet mindezeket a tulajdonságokat, adottságokat lemérni, megfigyelni és előhozni. A klasszikus vézenvizsgálatok minden egyes fajtánál más és más követelményrendszert állítanak. Talán nem is egy-egy rendszer különbségei lényegesek, hanem személyes pont az azonosságokban rejlik a lényeg. Tekintsük át a teljesség igénye nélkül miket szükséges egy karaktert vizsgáló, illetve a Puli természetét felmérni szándékozó követelmény szisztémának tartalmaznia. Lényeges és elsődleges a Puli gazdához való viszonyát felmérni. Mint említettük, hogy az ösztönös viselkedés szerzett tulajdonságokból is áll. Tehát a gazdától szerzett tulajdonságok is befolyásolják. Kettőjük viszonya lehet dacos, bensőséges de akár félelmet sugárzó és haragos is. Fontos a Puli megnyilvánulása idegen emberrel szemben is. Viselkedése lehet harapós, bizalmatlan de hízelgő és játékos is. Más kutyákkal illetve más állatfajokkal szemben tanúsított magatartását is elbírálnunk szükséges. Lehet dominanciára törekvő, támadó de érdeklődő, barátkozó is…sőt menekülő megalázkodó úgyszintén. A szerzett viselkedés elemek kíséretében a szocializáció mértéke döntő jelentőségű. A szocializáció felmérésének egyik jól bevált formája, hogy Pulink miként viselkedik a hétköznapi életünk során előforduló dolgokkal szemben. A megfigyelés és esetleges értékelés során azonban szükséges eldöntenünk mik legyenek ezek a dolgok. Fontos az emberhez, kutyához, egyes tárgyakhoz való viszonya. A másik lemérési forma az, hogy megvizsgáljuk miként reagál Pulink a számára új ingerekre. Ilyen inger lehet egy esernyő kinyílása, egy kötény lebbenése is. A zajérzékenység egyik leggyakrabban alkalmazott mérési forma. Zajkeltő lehet ostor, lövés, doboz és még sok más zajkeltő tárgy vagy zajforrás. A válasz lehet a Puli részéről összerezzenés, reszketés, azonnali ugatás és támadás de közömbösség is. Az úgynevezett bátorságpróbák sokfélék lehetnek. Lehet egyszerűen az, hogy Pulinkat egyedül hagyjuk egy üres szobában egészen a munkafajtáknál gyakorlatban alkalmazott lövésállóságig bezárólag. Ha használni szeretnénk a Puli képességeit, adottságait fontos a motiválhatóság vizsgálata, illetve a reakció guruló, mozgó tárgyakra, rongyra. Beláthatjuk a belső tulajdonságok felmérésére számtalan megoldás, megannyi változat létezik és lehetséges. Ahhoz, hogy a kezdeti lépéseket megtegyük a Puli belső tulajdonságainak megőrzése érdekében mindenképpen az adottságokat le kell mérnünk. Szükséges tehát ha felmérni szándékozzuk mindezt a Puli esetében egy átfogó, részletes rendszer kidolgozása. Ez esetben el kell döntenünk mi fontos, lényeges és mi nem illetve a tanult, szerzett magatartás mintázatok közül mit várhatunk, várjunk el a Pulitól.

Tettrekészség:

A puli azon tulajdonsága, mely alkalmassá teszi arra, hogy az egyes feladatok megoldására önmaga is késztetést érezzen. Jellemét tekintve a Puli mindig, örökké figyel és a nap bármely szakában hajlandó, képes pillanatok leforgása alatt reagálni ezekre a környezeti hatásokra. Sohasem lusta, vagyis az embernek olyan érzése támad, hogy talán soha nem alszik. Henyélést, lustaságot csak akkor enged meg magának, ha szeretteit és önmagát biztonságban tudja, illetve gazdája a közelében van. De ez is csak addig tart, amíg említésre, figyelmére méltó esemény nem történik, mert abban a pillanatban talpon terem és utánanéz a változásoknak, eseményeknek. Ez a képessége, tulajdonsága tette alkalmassá arra, hogy a magyar puszta mindig is megbecsült, dolgozni hajlandó munkás négylábúja legyen. A kezdetben, fiatalként csak rövid ideig tartó összpontosítás és tettrekészség élete során fokozatosan megy át órákon át is kitartó hajlandóságba. Ezt a képességét is késő öregkoráig megőrzi, idős korára talán csak a lendület és a hév kopik meg egy kicsit.



Téma: A puli munkája Fórum: Hungária Puli Klub
Törzstag
Rasztari adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Rasztari



Tagság: 2003-09-09 12:44:26
Tagszám: #6509
Hozzászólások: 743
28. Elküldve: 2006-05-19 20:00:04 [31.]

Vérmérséklet:

Kijelenthető, hogy a Puli ezen tulajdonsága a legélénkebb és a legjellemzőbb. Visszás és kettős a megítélése a mai napig, mert vannak, akik másképpen értelmezik. Az élénk vérmérséklet tényleg speciális bánásmódot és hozzáértést igényel és a környezet által is jelentősen befolyásolt. A nagyon élénk jelző tehát a Pulinál sajátos értelmet kap, ami eltér a többi magyar pásztorkutyától is. Nem lehet kezeletlenül túl élénk, fékezhetetlen és túlcsorduló. Ezt azonban a tartás is nagymértékben befolyásolja, azaz megfelelő gazda kezében lehet, hogy nem olyan lenne. Bátor, rámenős és eltántoríthatatlan, de nem túlzottan önfejű. Bár a Puli jellemében felfedezhetünk konok és makacs vonásokat, de ez akkora mértéket ölthet, hogy a kitűzött feladatait tűzön-vízen át is végrehajtsa. A félős, félszeg, gyámoltalan, gyáva jelzők éppúgy idegenek a Puli vérmérsékletétől, mint a durva, vad vagy vérengző szavak. A vérmérsékleti stabilitás tehát a két ellenpólus, az említett két véglet között foglal helyet. Mindenképpen kijelenthető, hogy alapvető szelekciós szempont a fajta tenyésztésében a vérmérséklet megfelelősége, de csakis szakértő, szakmailag alátámasztott megítélés szerint.


Az említett két véglet a következő:

Gyávaság
Szinte mindentől fél és összerezzen. Képtelen arra, hogy feladatokat önállóan, a falkavezér egyéniségének támogatása nélkül oldjon meg. Egyébként ez a vérmérsékleti tulajdonság nagyon könnyen lemérhető, mert még az önvédelmi ösztön sem működik az ilyen Puliban. Különösen új környezeti ingerek megjelenésekor jelentkezik, és ekkor fokozottabban tör elő, illetve jobban megítélhető, mint a számára ismert körülmények között.

Idegbetegség
Az előző vérmérsékleti állapot ellentéte. Azaz a válaszreakció nem a gyávaság, hanem annak ellentéte, a fokozott agresszivitás. Az ilyen Puli szinte minden környezeti hatásra azonnal támad, helyzetfelmérés és tapasztalatszerzés nélkül. Konfliktusait nem megadással, hanem agresszióval reagálja le, sokszor, több esetben még saját gazdájával szemben is.

Stabilitás
Az előbb említett két szélsőérték között helyezkedik el. Vagyis kellően magabiztos ahhoz, hogy ne legyen gyáva és eléggé kiegyensúlyozott, hogy ne legyen agresszív. Ez a megfogalmazás azonban tartalmazza azt is, hogy ösztönszerűen, vagyis tanítás nélkül képes, alkalmas arra, hogy a megfelelő ingerre, hatásra megfelelő módon reagáljon. Vagyis hibának számít, ha a számára egyértelműen káros hatások elől nem tér ki, vagy ellenkező esetben az egyértelműen részére kedvező végkimenetelű helyzetre nem reagál. Az agresszív magatartás tehát nem azonos az élénk vérmérséklettel és a gyávaság nem ugyanaz, mint a vérmérsékleti stabilitás. Terrierszerűen nem bonyolódik olyan helyzetekbe, amiből biztosan vesztesként kerül ki, és azokra a hatásokra pedig reagálnia kell, amiket egyértelműen győztesként oldhat meg.

A vézen, a jellem azonban nemcsak a vérmérsékletből áll, azt nemcsak ez az egyetlen tulajdonság alkotja, hanem a tanult és a szerzett viselkedések összessége. Most tekintsük át azokat a fajtára jellemző speciális tulajdonságokat, amik a Puli egyedi jellemrajzát megalkotják.

Speciálisan

Öröm
A Puli jelleme alapvetően vidám. Vidám természetének kifejező eszköze az öröm.
Örömének kifejezése:

Mimika:
Sokszor a Puli hátrányaként említik, hogy a hosszú szőr miatti szemkontaktus hiánya miatt arcáról, viselkedéséről nehezen leolvasható válaszreakciója és érzései. Akik viszont a fajtát ismerik és tartják, azok tudják, hogy ez messze nem így van. Igaz, hogy a rövidebb szőrű fajtáknál meglévő szemkontaktus itt hiányzik, de az arckifejezés többi eleme sokkal kifejezettebb. Amúgy is a Puli érzelemvilágáról, pillanatnyi hangulatáról a legárulkodóbb jelek egyike a pofa. A Puli örömében szabályosan nevet, röhög. Nyelvét kissé kiöltve mosolyog. Gyakran vidám fejét csapkodva nyomkodja orrát az emberhez. Kitörő örömének hangadással is nyomatékot ad, amely ugatás hanghordozásban különbözik a többi hangulat kifejezésétől.


Gesztikuláció
A beszédes pofa mellett a Puli testmozgása a másik árulkodó jelenség. Örömében farkát csóválja, mely a Puli esetében szintén eltér a hagyományos, klasszikus farkcsóválástól. A hosszú szőr és az anatómia miatt körkörösen csóválni nem képes csak ide-oda mozgatva pattog a kereszttájékon. Az öröm fokának következő ismertetője az ugrálás és két lábra állás. A Puli örömében és kíváncsiságában előszeretettel álla két hátsó lábára, ezt viszonylag sokáig tartani képes. Majd mikor a hangulata ezt az állapotot is meghaladja, akkor körkörös szaladgálásba kezd. Dicséret vagy bíztatás hatására pedig még jobban fokozódik öröme.

Vidámság
A Puli vidám természetének következtében játékos jellem. Gyakorlatilag kevés motivációval a nap bármely szakában bármikor játékra invitálható és ebben örök partner. A viselkedési forma kezdete az a bizonyos testtartás, ami a Puli játékosságára oly jellemző. Ekkor mellső lábaival a földre ereszkedik, az elülső része szinte fekvő helyzetben van, ugyanakkor hátsó lábai állva maradnak, fenekével az ég felé kandikál. Ez jellemzően klasszikus játékra hívás a Pulinál. Rövid élénk vakkogással ennek hangot, nyomatékot is ad. Ha ez eredménytelen, illetve a kezdeményezés nem éri el célját, akkor partnerét mellső lábaival vagy orrával böködni kezdi. Rövid távolságra mindig elszalad, majd ismét visszatér, hogy játékra csábítson bennünket. Játék, vidámságának közepette óriási köröket fut minél nagyobb sebességgel. Futás közben élvezi, ha tincsei lobognak, sőt, apró fejbiccentésekkel még elő is segíti ezt.
Két Pulit egymással játszani látni igazán felemelő és sajátos élmény. Mindezek után, amik eddig elhangzottak a két Puli egymással hempereg, fejüket a másik marja fölé téve vakkantanak, orrukkal a másik marját bökdösik és néha mindketten két lábra állva, ölelkezve játszanak.

Házőrzés
A Puli fejlett területvédő, territoriális ösztönnel rendelkezik. Ez elsősorban jelzőkutya mivoltában nyilvánul meg, de nem rest fogait is használni elrettentés képpen. Az idegent, betolakodót általában tisztes távolságból fogja, mély hangon ugatja, majd ha az nem tágít szándékától, akkor rövid ideig tartó apró támadásokkal csipkedi az ember lábszárát, fenekét, közben az illetőt körbejárja. Ha illetéktelen személy, idegen lelki nyugalmából próbálja kizökkenteni, vagy valami fájdalmasat tesz vele, akkor is először morgással jelzi nemtetszését, majd figyelmeztető módon a sérelem felé kap, végül vicsorogva fogával odacsíp.

Üdvözlés:
A Puli üdvözlése mindig élénk ugatással kezdődik mind ember, mind állat vonatkozásában. Tart ez egészen addig, amíg a másik fél közvetlen közelébe nem férkőzik. Ekkor fejét felszegi és erőteljes farkcsóválásba fog. Az orrát a másikhoz érinti és legtöbb esetben ezt egy nyelves puszi is követi. Talán állatok esetében tesz néha kivételt, és azt is csak akkor, ha a másik fél már távolról sem szimpatikus számára. Ekkor egyből kitámad.

Viselkedés emberrel:
Alapvetően barátságos és hízelkedő. Teszi ezt addig, amíg kellemetlen élmény nem éri az adott illetővel kapcsolatban. Ekkor azzal szemben bizalmatlan lesz, és ezt egy életre megjegyzi, vagyis újra bizalmába férkőzni ezek után fáradtságos feladat. Barátsága jeléül az embernek nyelvével puszit ad, gyakran fel-fel ugrik, pattog az ember mellett, hogy arcához minél közelebb kerüljön. Jellemzően a guggoló ember nyakába mászik, ölébe ugrik és haját túrja. Különösen akkor boldog, ha ott hajcsatot vagy fülbevalót, nyakláncot talál. Képes a hajgumit, csatot ki is venni örömében az ember hajából. Az álló ember lábszárának dörgölődzik, vagy fejével vagy oldalával és hízelkedve, kényeskedve behajtott fejjel forog előtte. Jellemzően azzal, akit elismer a hasát is előszeretettel vakartatja, illetve a bizalom jeleként az ember lábfejére ül vagy fekszik. Emberközpontú jelleme igényli az ember közelségét, mindegy hogyan vagy melyik testrészével, de pihenéskor hozzáérjen az emberhez.

Viselkedés állatokkal:
Az állatokkal való viszonya már kevésbé ennyire szeretetteljes. Alapvetően a vérében van az érdeklődés a többi állatfaj iránt, illetve az, hogy velük foglalatoskodjon. Megnyilvánulhat ez abban is, hogy velük szemben keményebb, rámenősebb (pl. baromfi, sertés, juh stb), de lehet ez játék is azokkal, akiket egyenrangú partnerként elfogad (pl. macska). A számára ismeretlen állatokkal először barátsággal fordul, majd magát kihúzva kivár, míg el nem dönti, hogy támadás vagy barátkozás lesz a végkifejlet.

Dörgölődzés
A Puli előszeretettel hempereg háttal a földön, talajon, padozaton. Közben még morog is, illetve szereti, ha vakargatják, főleg a farka alatti részen, füle tövénél. Ennek érdekében néha falnak, kerítésnek is dörgölődzik elégedett morgás közepette.

Higiénia
A külsejére, küllemére igényes fajta. A bundájába került szennyeződéseket nem tűri és ahol fogával eléri maga szedi ki onnan az idegen anyagokat. Vonatkozik ez a természetes testnyílások környékére is, főleg az ivarnyílásokra, amikor a szukák a péra, a kanok pedig a hímvessző környékének szőrzetét tisztítják. Ugyanakkor előfordul egyes egyedeknél, hogy sárban, pocsolyában szeretnek fürdeni magukat összekoszolva. Ennek viszont szőrtakarója látja kárát. Higiénia szempontjából is kijelenthető, hogy a Puli érzelgős és szégyenlős, diszkrét természetű. Székelését igyekszik elvonulva, magában elintézni és sokszor probléma, ha az ember nézi, várja, mert annál nehezebben zajlik. Ugyanez vonatkozik ivarzására is, ami általában csendesen zajlik és nemcsak a nagy szőr miatt rejtett, hanem valóban kevésbé intenzív. Párválasztásuk terén igényesek, néha válogatósak. Alapvető ekkor a fajtában a szimpátia kérdése és a kanokat az emberi segítség eltűrésére tanítani, szoktatni kell.



Téma: A puli munkája Fórum: Hungária Puli Klub
Törzstag
Rasztari adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Rasztari



Tagság: 2003-09-09 12:44:26
Tagszám: #6509
Hozzászólások: 743
91. Elküldve: 2006-05-19 19:11:18 [32.]

Sajnos nemtúl jó a csillagzat...eddig!
Senki nem érez késztetést?


Téma: Gazdikereső Pulik-FOGADJ ÖRÖKBE TE IS EGY PULIT! Fórum: Hungária Puli Klub
[előzmény: (90) Rasztari, 2006-05-19 19:09:47]
Törzstag
Rasztari adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Rasztari



Tagság: 2003-09-09 12:44:26
Tagszám: #6509
Hozzászólások: 743
90. Elküldve: 2006-05-19 19:09:47 [33.]

Gyönyörű 1,5 év körüli puli szuka Pécelen várja gazdáját.
Mielőtt befogták, már keresték is. Ha jó csillagzat alatt született, tényleg ő az, és gyorsan hazakerül.
Nagyon barátságos, lelkes, pihe-puha kutya.
(2006.05.15)

pecelpuli.jpg


Téma: Gazdikereső Pulik-FOGADJ ÖRÖKBE TE IS EGY PULIT! Fórum: Hungária Puli Klub
[válaszok erre: #91]
Törzstag
Rasztari adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Rasztari



Tagság: 2003-09-09 12:44:26
Tagszám: #6509
Hozzászólások: 743
89. Elküldve: 2006-05-19 05:49:34 [34.]

Van a Csikasz Puli Mentő Szolgálat költségvetésében 45000 forint...elkéne költeni.
Ötlet?


Téma: Gazdikereső Pulik-FOGADJ ÖRÖKBE TE IS EGY PULIT! Fórum: Hungária Puli Klub
[válaszok erre: #92] [előzmény: (87) jóna, 2006-05-11 20:57:20]
Törzstag
Rasztari adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Rasztari



Tagság: 2003-09-09 12:44:26
Tagszám: #6509
Hozzászólások: 743
180. Elküldve: 2006-05-19 05:46:28 [35.]

icon50.gif
http://puli.uw.hu
icon33.gif


Téma: Klubhonlap Fórum: Hungária Puli Klub
[válaszok erre: #182] [előzmény: (173) Clan, 2006-05-17 20:02:25]
Törzstag
Rasztari adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Rasztari



Tagság: 2003-09-09 12:44:26
Tagszám: #6509
Hozzászólások: 743
179. Elküldve: 2006-05-19 05:45:44 [36.]

hová?


Téma: Klubhonlap Fórum: Hungária Puli Klub
[válaszok erre: #181] [előzmény: (170) Nyertes, 2006-05-15 20:43:00]
Törzstag
Rasztari adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Rasztari



Tagság: 2003-09-09 12:44:26
Tagszám: #6509
Hozzászólások: 743
1002. Elküldve: 2006-05-19 05:44:46 [37.]

Mozgás - kissé közel álló csánk, köszörülő
icon50.gif


Téma: Csevegés a puliról Fórum: Hungária Puli Klub
[válaszok erre: #1003] [előzmény: (999) Nyertes, 2006-05-18 05:47:42]
Törzstag
Rasztari adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Rasztari



Tagság: 2003-09-09 12:44:26
Tagszám: #6509
Hozzászólások: 743
14. Elküldve: 2006-05-15 13:38:39 [38.]

icon25.gif icon32.gif


Téma: Pulis képek Fórum: Hungária Puli Klub
[előzmény: (9) Nyertes, 2006-05-14 19:36:27]
Törzstag
Rasztari adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Rasztari



Tagság: 2003-09-09 12:44:26
Tagszám: #6509
Hozzászólások: 743
982. Elküldve: 2006-05-13 20:07:50 [39.]

icon50.gif
Veled is...és GRATULA a HFGY-hez... icon32.gif


Téma: Csevegés a puliról Fórum: Hungária Puli Klub
[válaszok erre: #984] [előzmény: (981) pappjoe, 2006-05-13 19:50:26]
Törzstag
Rasztari adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Rasztari



Tagság: 2003-09-09 12:44:26
Tagszám: #6509
Hozzászólások: 743
978. Elküldve: 2006-05-13 19:22:50 [40.]

icon50.gif icon50.gif icon50.gif


Téma: Csevegés a puliról Fórum: Hungária Puli Klub
[előzmény: (977) Marosteleki, 2006-05-13 19:20:37]
Törzstag
Rasztari adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Rasztari



Tagság: 2003-09-09 12:44:26
Tagszám: #6509
Hozzászólások: 743
976. Elküldve: 2006-05-13 19:17:14 [41.]

Rasztari képeslap Hódmezővásárhelyről:

Szentmihályi-Szabó Virág CAC, CACIB, HFGY... icon32.gif

virag1.jpg


Téma: Csevegés a puliról Fórum: Hungária Puli Klub
[válaszok erre: #977 #979 #987 #1008]
Törzstag
Rasztari adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Rasztari



Tagság: 2003-09-09 12:44:26
Tagszám: #6509
Hozzászólások: 743
972. Elküldve: 2006-05-13 05:44:40 [42.]

Igen láttam... icon72.gif icon72.gif icon72.gif
Sajnos az a baj, hogy ez nem egyedi eset....néztem ott az elhullott tetemek melletti lerágott csontok halmazát...szétszórva a földön...és sajnos újra emlékképek jöttek elő a közelmúltból. Eszembe jutott sajnos minden, amit láttam....és bánom azt is, hogy a fényképező gépet akkor ott nem vettem elő. De talán jobb is, mert az elborzasztás helyett, amit mindenki érez az ilyen esetek láttán a fő cél az lenne, hogy ezek az emberek ellehetetlenüljenek, megszűnjenek és "áldásos" munkájuk egy-egy fajta történelméből kitakarodjon.
icon50.gif


Téma: Csevegés a puliról Fórum: Hungária Puli Klub
[előzmény: (964) Almira, 2006-05-12 19:44:55]
Törzstag
Rasztari adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Rasztari



Tagság: 2003-09-09 12:44:26
Tagszám: #6509
Hozzászólások: 743
971. Elküldve: 2006-05-13 05:38:35 [43.]

Nem...ezt rosszul gondolod! icon25.gif
Nekem semmi bajom, hogy nem vezettél fel kutyát. Emberfeletti amit dolgoztál ott a klubkiállításon, hogy minden díj, minden nyeremény zsák táp és minden a helyén legyen. Gratula érte és ismerlek, hogy ilyen vagy...ha belefogsz valamibe a lelked kiteszed, hogy rendben menjen, jól sikerüljön.
icon32.gif icon32.gif icon32.gif
A csípkelődés (csak viccből és humorból) azért volt, mert egy évvel ezelőtt te dorongoltál le mindenkit, hogy szégyelje magát ha a fajta legrangosabb eseményén nem vezet fel kutyát mikor van neki... icon20.gif
Volt ott saját tenyésztésű Pulid kettő is és a kutyáid idegen fedezéséből utód több is...nincs ezzel baj, csak fűztelek!
icon20.gif
A srácoknak meg sok sikert... icon32.gif


Téma: Csevegés a puliról Fórum: Hungária Puli Klub
[válaszok erre: #974] [előzmény: (968) Nyertes, 2006-05-12 21:18:22]
Törzstag
Rasztari adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Rasztari



Tagság: 2003-09-09 12:44:26
Tagszám: #6509
Hozzászólások: 743
970. Elküldve: 2006-05-13 05:33:10 [44.]

Nekem is, hogy veled találkozzam... icon50.gif


Téma: Csevegés a puliról Fórum: Hungária Puli Klub
[előzmény: (967) pappjoe, 2006-05-12 21:13:35]
Törzstag
Rasztari adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Rasztari



Tagság: 2003-09-09 12:44:26
Tagszám: #6509
Hozzászólások: 743
39. Elküldve: 2006-05-12 18:55:11 [45.]

icon50.gif

tisza1.jpg

tisza2.jpg

tisza3.jpg


Téma: \"Puli-talk\" in English Fórum: Hungária Puli Klub
[előzmény: (38) g-NISSE-m, 2006-04-25 18:15:30]
Törzstag
Rasztari adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Rasztari



Tagság: 2003-09-09 12:44:26
Tagszám: #6509
Hozzászólások: 743
32. Elküldve: 2006-05-12 18:05:38 [46.]

Egy kis hangulat a ring mellől icon33.gif

Pengő Vándikát várja

pengo.jpg

Pengő Kökénynek udvarol...vagy Kökény Pengőnek? icon20.gif

pengokokeny.jpg

A Klub tényleg kitett magáért a díjazásban... icon32.gif

serlegek.jpg

A Puli népszerűsítése...nem lehet elég korán kezdeni icon20.gif

ringmellet.jpg

icon50.gif




Téma: Klubkiállítás képei Fórum: Hungária Puli Klub
Törzstag
Rasztari adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Rasztari



Tagság: 2003-09-09 12:44:26
Tagszám: #6509
Hozzászólások: 743
31. Elküldve: 2006-05-12 18:01:42 [47.]

Champion szukák

chszuka01.jpg

Anita A Deli Góbé Romániából

anita01.jpg

anita02.jpg




Téma: Klubkiállítás képei Fórum: Hungária Puli Klub
Törzstag
Rasztari adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Rasztari



Tagság: 2003-09-09 12:44:26
Tagszám: #6509
Hozzászólások: 743
30. Elküldve: 2006-05-12 17:59:37 [48.]

Fekete nyílt szukák

nyiltszuka01.jpg

CAC Bakaházi-Pengő Ági

herfe.jpg




Téma: Klubkiállítás képei Fórum: Hungária Puli Klub
Törzstag
Rasztari adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Rasztari



Tagság: 2003-09-09 12:44:26
Tagszám: #6509
Hozzászólások: 743
29. Elküldve: 2006-05-12 17:54:45 [49.]

Fekete szukák növendék osztály

novszuka01.jpg

novszuka02.jpg

novszuka03.jpg

novszuka04.jpg

CAC Nagykunsági-Csihogó Kisasszony

piros.jpg




Téma: Klubkiállítás képei Fórum: Hungária Puli Klub
Törzstag
Rasztari adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Rasztari



Tagság: 2003-09-09 12:44:26
Tagszám: #6509
Hozzászólások: 743
28. Elküldve: 2006-05-12 17:49:15 [50.]

A fiatal szukák ringje bontásban:

Loncsosi Bátor Lármás

loncsosilarmas.jpg

Királytelki Fitos

kiralytelki02.jpg

Kacér Bóbitás Suba

kacerbobitasszuka.jpg

Szentmihályi-Szabó Ajna Bogár és Rasztari-Duci Anna

annaajna01.jpg

A rangsor besorolás beállítási sorrendben K1 K2 K3

fiatalszukarangsor.jpg

A győztes Szentmihályi Szabó Virág

szvirag01.jpg

szvirag02.jpg




Téma: Klubkiállítás képei Fórum: Hungária Puli Klub
Törzstag
Rasztari adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   
 Találatok száma: 743
    / 30 
Lista: 
Kép:
Smile:
  
Az oldal 0.02899694442749 másodperc alatt generálódott.

  Cégadatok  |   Felhasználási feltételek  |   Adatvédelem  |   Általános Fórum Szabályzat  |   Médiaajánlat  |   Segítség
  Netboard Bt. © 2001-2013. E-mail