Regisztrál :: Profil :: Beállítás :: Tagok :: Keres :: Szavazógép :: Csoportok :: Segítség Vissza :: Főoldal 

 Ön is hirdessen itt! Részletekért klikk: ide! Összes banner! :: Saját banner! 
 Hozzászólások: 9270595/97 Témák: 17596 Tagok: 109070 Legújabb tag: Kutya13 Online: (117/1
 Név: Jelszó:  Eltárol  Elfelejtette jelszavát?
    / 1 
Lista: 
Kép:
Smile:
  
 Egy pszichiáter játéka (üzenet: 1, Tudomány)
 
 1. Ritter Teodor  |   Válasz erre2005-02-20 16:29:30 [1.] 
Rendel a pszichiáter

A minap kezembe került egy "Budapest riport" című újság. Ennek "Rendel a pszichiáter" rovatában a következő cikket találtam:

"Éva bajban van

A huszonegy éves Éva öt éve ment hozzá szerelméhez. Mai napig szereti egy évvel idősebb férjét, de igen nagy problémának tartja, hogy csak 3-4 havonta élnek szexuális életet. A fiatalasszony már vágyik a családra, gyerekeket szeretne, de nem biztos abban, hogy férjével ezt meg lehet valósítani, ezért már a váláson gondolkodik. Éva lapunkhoz fordult tanácsért - dr. Gál Zs. Zoltán pszichiáter pedig igyekszik segíteni javaslatával.

Úgy gondolom, hogy amennyiben nem valláserkölcsi normák, saját belátásuk miatt ritkák a szexuális együttlétek, akkor a férjénél valóban komoly problémák lehetnek. Mielött azonban beadná a valókeresetét, próbálja rábeszélni partnerét, hogy keressenek fel egy pszichiátert, és a férj vizsgáltassa ki magát. A normális párkapcsolatnak egyik lényeges pontja a kiegyensúlyozott szexuális élet, a kölcsönös örömszerzés. Sajnos ez hiányzik az Ön házasságából, és ez pszichiátriai kivizsgálásra szorul. Az alacsony szexuális igénynek számos oka lehet, amelyeket csak alapos vizsgálatok után lehet megtalálni. Amennyiben a férje nem hajlandó ennyit megtenni házasságuk érdekében, akkor én is a válást tartom a legjobb megoldásnak. Ön fiatal asszony, Ön elött az élet - természetes, hogy vágyik az anyaságra! Joga van ehez, és biztosan talál megfelelő társat a családalapításhoz. Pszichiátriai kivizsgálás után döntsön."

A levél kiváló példája lehet a nép (ebben az esetben az olvasók és a lány) elmezavarainak és annak, ahogyan a pszichiáterek felhasználják azt bizonyos emberek (ebben az esetben a fiú) tönkretételére. Nem vagyok biztos benne, hogy helyesen értelmezem, mert a pszichiáterek általában figyelnek arra, hogy megnyilatkozásaik tudományosan objektívnak tűnjenek, mégha a leggonoszabb tetteket követik is el áldozataikkal szemben. Olvashatjuk másként is, mint ahogy én fogom olvasni. Talán nem is az alattomosság van mögötte, csak az impotens fiúval kötött házasság téves felmérése. Mindenesetre a levél elemzésénél igyekeztem az egyes kijelentéseket összefüggéseikben látni, úgy ahogyan az az írójában megfogalmazódott, és az olvasókban leképződik. Valahogy túl sok minden keltett gyanút benne, de ha a pszichiáter részben vagy egészben mást értett is alatta, az olvasók között (ebben biztos vagyok) akkor is sok olyan lesz, akire az alábbi elemzésnek megfelelő módon hatott.

Az elmezavarok felhasználása már a rovatcímmel megkezdődik, ahol a "Rendel a pszichiáter" kijelentés egyfajta kényszeres és görcsös (tehát pszichotikus) tekintélyt próbál előhívni az olvasókban. A hivatalos tekintélybe vetett hitről van itt szó, ami mögött a tekintélyesekkel szemben érzett szorongás és a tőlük kapott elismerés mániákus vágya húzódik meg. Az ilyen hit kikapcsolja a józan ítélőképességet. Az "Éva bajban van" alcím azután hasonló primitivitással a segítőkészség látszatát idézi fel, sőt sokakban a segítőkészség mögé rejtett agresszivitást, mintha a lány a fiatalember áldozata lenne, netán meg kellene őt védeni férjétől.

A fiatalember problémájáról a következőket mondja: "Az alacsony szexuális igénynek számos oka lehet, amelyeket csak alapos vizsgálatok után lehet megtalálni." Hogy a pszichiáterek nem egy vizsgálata mennyire 'alapos', arra példát adott az a kísérlet, aminek során egészséges emberek feküdtek be elmegyógyintézeti klinikákba -és mindegyiket elmebetegnek nyilvánították. A pszichiáter ezzel a kijelentéssel a segítőkészség látszata után a szakértelem látszatát próbálta felkelteni, ami már ezt vezeti fel: "Amennyiben a férje nem hajlandó ennyit megtenni a házasságuk érdekében, én is a válást tartom a legjobb megoldásnak.". Tehát ha a fiatalembernél valamilyen 'alapos' diagnózis szerint gyógyszeres kezelést tart szükségesnek (értsd: idegmérgekkel kívánja kínozni), akkor attól sem riad vissza, hogy a feleségén keresztül zsarolja. Persze ha a 'komoly problémát' közönségesen csak impotenciának nevezné, az már korántsem tűnne olyan félelmetesnek, s arról sem esik egy szó sem, hogy az impotencia nem zárja ki teljesen a boldog házastársi kapcsolatot. Egy szerető és bölcs, de impotens emberrel kellemesebb lehet a házasság, mint egy diszkó csődörrel, aki bántalmazza feleségét. Az impotencia ugyan problémát jelent a házasságban, de az a mód, ahogyan ezt a problémát ebben a cikkben beállítják rendkívül egyoldalú.

Végül felkeltette a figyelmem egy részlet: "Úgy gondolom, hogy amennyiben nem valláserkölcsi normák ... miatt ritkák a szexuális együttlétek, akkor a férjénél valóban komoly problémák lehetnek.". Szerintem viszont az impotencia mögött nem egyszer kisebb torzulások húzódhatnak, mint az említett valláserkölcsi normák követése mögött. Normálisnak azt nevezik, ami átlagos, és nem azt, ami egészséges. Ennek megfelelően az említett valláserkölcsi normák lehetnek átlagosak egy bizonyos csoporton belül, de ettől még nem lesznek egészségesek. Legfeljebb egy olyan pszichiáter nem tekinti követésüket elmezavarnak, aki mint egykor az inkvizítorok, a társadalmi normák mai kiszolgálójaként működik.

Ritter Teodor, 2004.01.16.
(TÉMANYITÓ)
 Egy pszichiáter játéka (üzenet: 1, Tudomány)
 
    / 1 
Lista: 
Kép:
Smile:
  

Új hozzászólás írása
  Név :   Jelszó :
  Mail :
  Üzenet:

 Betűszín:  Háttérszín:
 Árnyék:      Parázslás:
BBcode On/Off.    Betűméret:
Url/Kép autokonverzió On/Off.
Aláírás beszúrása
  Kép feltöltés: [Feltöltési max. file méret (byte): 20000]
    Írja be ide a képen látható biztonsági kódot:
Smiley kódok teljes listája
Az oldal 0.0041091442108154 másodperc alatt generálódott.

  Cégadatok  |   Felhasználási feltételek  |   Adatvédelem  |   Általános Fórum Szabályzat  |   Médiaajánlat  |   Segítség Partner oldalak
  Netboard Bt. © 2001-2013. E-mail