Ezt a kérdést most nem értem, mi sikerül?
Le lett írva előttem, hogy a helyi adókon miért nincs semmilyen extra szolgáltatás, csak leírtam h szerintem logikailag miért lenne jobb egy EPG a txt helyett. Főleg, hogy azt ugye automatán megjeleníti a tv/box csatornaváltással.
Sat: Ustym 4K Pro x 2 + Technisat Multytenne + Gibertini 100 - Net: Fritz!Box 7690, 7590, 6490 Cable + exDigi optika
Ignore lista: miki2002, Zolien,Benedek012Nincs support privátban! Írj a fórumra!
Még a Teletext szerkesztője is használta.
Szerelmes üzeneteket küldött az időjárás fő oldalon a barátjának vagy a barátnőjének.
A rejtett szöveg feloldása gombbal lett látható.
Nem tudjuk vajon mennyien használják a txt-t, de sztem statisztikailag elenyésző lehet.
A Mindigtv-s ingyenes csatornák nagy részén amúgy van txt, onnan beszerezhetők akár az információk, szerintem a helyi adókon teljesen felesleges. Az EPG sokkal több(et) ér(ne).
Aki használta ismerős (idősebbek) körében a txt-t az is nagyrészt a műsort nézte meg rajta. A másik az, hogy aki lineáris adást néz Mindigtv-ről, sokan a bementet se tudják átváltani a tv-n, nem hinném hogy majd a teletexten 'barangolna'.
Sat: Ustym 4K Pro x 2 + Technisat Multytenne + Gibertini 100 - Net: Fritz!Box 7690, 7590, 6490 Cable + exDigi optika
Ignore lista: miki2002, Zolien,Benedek012Nincs support privátban! Írj a fórumra!
A teletextet azok számára lehetett volna megtartani akiknek nincs internete ahhoz hogy megnézzék hogy milyen műsorok vannak vagy helyi híreket időjárást olvassanak,ehelyett az internetre teszik fel holott nem igazán néznek "arrafelé" inkább a facebook felé hajtanak.
A HBBTV kiváló Teletext helyettesítő lehetne, de az is mostohagyerek.
Sajnálatos módon kizárja az információforrásból az internettel nem rendelkezőket,
míg a Teletext nekik is elérhető volt.
Azt se feledd azért el, hogy a teletext ugyebár nem csak úgy 'van', azt valakinek szerkesztenie, frissítenie, csinálnia kell.
Talán az is előfordulhatott, hogy az átálláskor döntöttek úgy a tévénél, hogy beszüntetik a teletextet (nincs rá ember, idő, és főként igény már), és befejezettnek nyilvánítják a szolgáltatást.
De hát ott írták előttem, hogy "A digitális átálláskor volt még TXT(gyöngyös,szolnok), (573i 16:9 felbontás mellett)"
Értem hogy az analóg teljesen máshogy működik mint a digitális de azt már nem, hogy ha már ment digitális SD adáson a TXT, akkor miért kellett volna plusz modult vásárolni a HD-hez? A TXT PID-et most is jelzi a Gyöngyös TV az infobaron, de így semmi értelme a teletext jelet üresen sugározni.
Hozzá kell ehhez szólnom, itt nem műszaki akadályok vannak, csak kizárólag pénz - pénz - pénz.
Analóg TV teljesen máshogy működik, mint a digitális. Sok csatorna az átálláskor analóg stúdiót, adáslebonyolítót megtartotta -> PAL rendszerű (625 sor) műsort digitalizálták. Csaba TV-nél még évekig S-VHS-ről üzemelt a DVB-T adó. Amikor átálltak digitális stúdióra (HD vagy SD) ott valakinek dönteni kellett milyen modulokat vásárolnak meg hozzá. Modult nemcsak hardveres, hanem részben szoftveres összetevőként kell elképzelni és itt jött a pénz kérdés, kell e TXT, kell e EPG, kell e DVB felirat mert ez mind +++költség (Forintba milliós tételek).
Korábbi hozzászólásokhoz, digitális adástechnikában nemcsak azzal lehet variálni, hogy mekkora sávszélességet tartanak fenn hibajavításra, hanem a modulációs módokkal is. A helyi TV-k adói többnyire QPSK modulációval üzemelnek, aminek vételéhez 6,5dB jel/zaj viszony elegendő, ellenben az átvihető adat ~7Mbps, a magyarországi gerincadók 64QAM modulációval üzemelnek ennek vételéhez 22-23dB jel/zaj viszony szűkséges!!! viszont ~ 22Mbps adatot képes továbbítani. Megjegyzem a DVB-T2 rendszer már támogatja a 256QAM modulációt még nagyobb adatsebesség érhető el vele...
Akkor ezek szerint a HD adáslebonyolító rendszer blokkolja a TXT/EPG adatfolyam átküldését a jeladóra. Fogadni mernék, hogy ez is valami Made in China hardver cucc lehet.
Persze, mert a digitális átálláshoz olyan szuper adóállomásokat kaptak a helyi csatornák, amik csak a képet és a hangot tudják kisugározni.
Régen volt teletext a Debrecen, Csaba és a Pécs Tv adásán is, valamint a néhai Kölcsey, Főnix és Fix.tv-n is többek között, nemcsak a Szolnok és Gyöngyös Tv-n.
"a helyi csatornáknál ez az érték magasabb, így már alacsony jelszintnél is folyamatos a kép és a hang is"
Vettem észre, hogy akár 10 %-os jelerősséggel is stabil 100 % a jelminőség. Csak azt sajnálom, hogy a helyi teletextet megölték a digitális átállással. Van itthon olyan TV ami még kijelzi a TXT ikont, de amióta digitális az adás már nincsenek oldalak.
Ha megszűnik a előfizetéses koncepció,és marad csak FTA, akkor azok a berendezések is megmarad(hat)nak, amiket már vagy 13 éve adtak ki támogatásként. Már amelyik még működik a mai napig is.
Igen, menne a kukába az a rengeteg pénz, amit rákötöttek a rászorulókra az átállás programban, azok a set-top-boxok nem alkalmasak T2-re, hevc-re meg pláne nem...
Ha jól emlékszem, 2032-ig kell üzemeltetni jelenlegi formában itthon a DVB-T rendszert, így írták ki a pályázatot anno, amit az AH megnyert, ezért ebben változás addig nem várható.
A T2-re való átállás probléma lenne (MUX A, MUX B)? Mondjuk a kompatibilitási problémák elkerülése végett nem rögtön mint a cseheknél, hogy minden csatornát (még a közszolgálatikat is!) HEVC-be rakták, hanem mondjuk maradna az MPEG-4 a régebbi lakossági berendezések miatt...
A T2-re való átállás során a horvát 1. MUX esetében figyeltek a hibajavításra, ezért csak 27 Mbps a maximális kapactás. Ezért van az, hogy a HEVC ellenére is csak 8 HD csatornát továbbít az OiV az 1. MUX-ban, de ennek ellenére ott is tetőantennás vételre van paraméterezve a rendszer! Ezt a T2-re való átálláskor az Antenna Hungária is így alakította ki, ezért itthon a fizetős MUX-ok esetében alacsonyabb jelszint is elgendő a stabil vételhez, mint az FTA A és B MUX-ok esetében. Ez így is marad, amíg ezek nem állnak át T2-re, akkor lehet majd ezt korrigálni.
Horvátországban és Szerbiában a többi MUX kapacitása 36 Mbps körül van, ezért magasabb jelszint szükséges a stabil vételhez, mert itt szintén alacsony a hibajavító bitek aránya.
Összességében: itthon a T2 MUX-ok stabilabbak, míg a két kódolatlan DVB-T MUX magasabb vételi jelszintet igényel.
Nem tudom a régióban milyen tervezés volt, de nálunk mivel teletömték a mux-okat, le van véve a hibajavító bit-ek aránya, emiatt elég egy kis jelszint probléma és már esik szét a kép. Míg pl. a helyi csatornáknál ez az érték magasabb, így már alacsony jelszintnél is folyamatos a kép és a hang is. És nem egy helyen tapasztaltam, hogy az azonos irányból sugárzó helyi tv simán jött szoba antennával, míg az országos mux-okból semmi.
Ahogy a régióban mindenhol, ugyanis a frekvenciákon túl az adóteljesítmények és az esetleges iránykorlátozások is rögzítésre kerültek a nemzetközi koordinálást lezáró egyezményben.