Az elnyomott vivő, a frekvencia / amplitúdó billentyűzés már ismert rádióamatőr szinten.
A fázis állapot, már nem annyira.
Szerintem nem az amplitúdó billentyűzés a legnagyobb probléma, hanem a fázis szög állapotának a rekonstrukciója.
Ugyanis a CRC és a hasonló hibajavító alkalmazásoknak nem csomagokat kell rekonstruálni, hanem a csomagon belüli biteket / byte-okat.
Itt az antennán, az antenna és a kábel közötti egységen gondolkodom.
(A vevő tuner-en kívül, ez a lelke az egésznek.) [Ezt a hozzászólást újraszerkesztették: 2009-01-08 19:10:35]
Ha az adóantenna körsugárzóként viselkedik, márpedig ezt írták itt a fórumban belső emberek, akkor biztos, hogy mennie kéne, ugyanis az adótoronytól sokkal messzebbi helyen is megy a térkép szerint.
Magyarországnak ezen a részén pedig nincsenek olyan iszonyú magas hegyek.
A térkép semmit nem jelent. Komárom környéke teljesen fehér folt és tetöantennával mégis 90-100 százalékkal jön a Kab-hegyi ado. Bp.-t még nem probáltam
Győrtől 35km-re kelet,délkelet irányban (majdnem kelet).Rákerestem cím szerint a mindig oldalán,aszerint nincs nálunk lefedettség,de hátha...Van vkinek tapasztalata Bábolna és környékén?
A DVB-T adás/vétel nálunk 64QAM vivőmodulációt (elnyomott vivő) használ (8 amplitúdószint, 8 fázisállapot = 64 fizikai állapot). Ez valóban a legzavarérézkenyebb a választható modulációk közül, de cserébe legnagyobb az átvihető digitális információ bitrate-je. A zavarérzékenység miatt a QAM önmagában földi sugárzásra nem használatos (ODFM = sokvivős QAM + egyéb zavar- és információ védelemi lejárások)
Az adó és a vevő antennák bonyolódását egy dolog nehezíti.
Mégpedig az, hogy eddig földi viszonylatban CSAK tető antennával, CSAK AM és FM jeleket vettünk.
Most itt van a PSK adatfolyam amivel, jó esetben egy induktív antenna megbirkózik. (Pl. Dipol)
A kapacitív antennák könnyen vennék a dolgot, ha nem lenne bennük - Pl ferrites - szimmetrizáló.
(Pl. a lepke, de annak nagy a vételi szöge!)
Vannak olyan városi körülmények, ahol tényleg a visszavert jelek teszik lehetetlenné a vételt.
Ugyanakkor az adóhoz közeli helyeken nagy a valószínűsége, hogy túlvezérlődnek a vevők, a tunerek is!
(Ezért is érthetetlen a szélsőséges állapot.)
Emlékszem, volt a Német DVB-T/H beindulása környékén egy Blog, ahol az Úriember Log-Per antennákkal kísérletezgetett. De vannak más megoldások is!
(Kerestem az oldalt, de nem találtam. Ugyanakkor elég sok infót és megoldást leltem.)
A lényege ezeknek a modulációknak, hogy nem a vivő számít, hanem az átvitt jel gyors irány váltásainak elviselése, az átvitt információ szinten tartása, megtartása!
Ahogy néztem, a menüben nem lehet állítani a HDMI-re vonatkozó hangparamétereket, csak a Dolbyt és a PCM-et lehet be- és kikapcsolni az SPDIF digitális hangkimenet számára. A HDMI beállításai csak a képminőségre vannak hatással (1080i, 720p stb.) Az is érdekes, hogy csatornaváltásnál egy pillanatra megszólal HDMI bemeneten is mindkét adó, aztán marad a néma csend. Köszi mindenestre a tippet, hátha jön még valami ötlet.
Annak idején én is ezt a készüléket néztem ki magamnak, mert nagyon megtetszett külsőre. Aztán ahol rendeltem, nem volt csak T-1000-es. Az viszont irtózatosan melegedett. 40 foknál melegebb volt a doboza készenlétben is, és büdös is volt. Így visszaküldtem, most Strongom van.
Nagy valószínűséggel, a HDMI-re az AAC folyamot küldi ki, anélkül, hogy kikódolná. Nézz szét a menübe, hogy be lehet-e állítani, hogy a HDMI-re a kikódolt jel menjen.
Rászántam magam egy Optibox HDCX-T doboz megvételére, és a sat.hu-ról frissítettem is a szoftverét, hogy a későbbi AAC-hangot is tudja. A vevő szépen működik, bár nálam is vannak időnként kockásodások és fennakadások (kb. 6 km-re a Széchenyi-hegyi adótól, amire rálátok), tetőantennával olyan 60-70%-os jelminőség mellett. Ma beszereztem egy Terra+ kártyát is, amivel az a meglepő jelenség adódott, hogy scart-kimeneten van hangja a két kódolt adónak, de HDMI-n nincs. Mi lehet ennek az oka? Tud valaki tippet? Ugyanezt a jelenséget írta valaki az Antenna Digital fórumban is.
Akkora hülyeség összehasonlítgatni a kábeltévét, a műholdasvétellel meg a netTV-vel vagy a földi digitálissal.
Ez olyan mint ha azt akarnám eldönteni, hogy a Görög saláta a finomabb a babgulyásnál, illetve a Rákóczi túrósnál. Mindegyik étel, éhséget csillapít, de mindenkinek más az izlése, illetve másra éhes. A TV-zésnél is mindenkinek más igénye van. Van akinek, nem elég a kábelen adott 32-36 csatorna, van aki a HD-ért van megveszve, van akinek csak a csatornaszám számít a minőség nem(annyira). Örüljünk annak, hogy tényleg lehet választani a szolgáltatások között, valódi alternatíva és valódi verseny van.
A HD tekintetében tényleg igazad van. (itt azért megjegyzem, hogy nincs még annyira sok HD adás azon az 1 db HD adón-> DUNATV hogy beszélni lehessen róla és ne felejtsük el, hogy az M1 HD és az M2 HD még nem írta alá a szerződést!)
Én csak azt akartam érzékeltetni, hogy mi vezet valakit, hogy 500HUF/ hóért erre a két (egyébként nem HD) csatornára előfizessen.
Ha kitolja még 700HUF-al (csak maradjunk a minimális díjnál) sokkal több és jobb szolgáltatást kap. (azért említettem a mindig csomagot)
Sőt akinek csak képcsöves tv-je van annak nincs szinte semmi előnye a HD műsorokból. Akinek meg van full HD tv-je az meg szerintem HelloHD-ra is elő tud fizetni és amúgy sem elégszik meg a <10 csatornával szóval mindenképpen lesz másik előfizetése is.
Igaz, de ne feledd, hogy a DVB-T-nek extra földi antenna kell, sok esetben egy magas árboc tetején. Ezt pedig adott esetben bonyolultabb megvalósítani, mint egy parabola telepítést.
Ezen én is megdöbbenek, hogy ez eladható a 2 csatorna 500ft/hó-ért? (bár még nem hallottam olyat sem, aki látta, hogy vásároltak már terra+ kártyát:-)
Akkor már inkább:
DIGIMINI****:
m1, m2, Duna TV, TV2, Echo TV, RTL Klub, VIASAT 3, Hír TV, Magyar ATV, Cool TV
Film+, Sport Klub, Viasat Explorer (05-23h), MusicMax (04h-23h), MusicMax Adult (23h-04h), EuroSport 2
Ebben ezek is benne vannak és 1200ft/hó és nem kell semmi átalakítót venni 40.000HUF-ért.