Regisztrál :: Profil :: Beállítás :: Tagok :: Keres :: Szavazógép :: Csoportok :: Segítség Vissza :: Főoldal 

 Ön is hirdessen itt! Részletekért klikk: ide! Összes banner! :: Saját banner! 
 Hozzászólások: 9415423/84 Témák: 18445 Tagok: 111600 Legújabb tag: seolinks786 Online: (88/1
 Név: Jelszó:  Eltárol  Elfelejtette jelszavát?
    / 59 
Lista: 
Kép:
Smile:
  
 Használat és Munka (üzenet: 1459, KOMONDOR)
 
 1461. virányos  |   Válasz erre2016-04-02 17:08:03 [1.] 
http://kutyafajta-kalauz.hu/?p=1282

Fésüs Károly
[előzmény: (1460) virányos, 2015-07-02 22:32:51]
 1460. virányos  |   Válasz erre2015-07-02 22:32:51 [2.] 
Bobtail,de akár egy tacskó is lehet jobb idegrendszerű kutya, mint a komondor,sétálgathat sokkal magabiztosabban egy kiállításon, sőt mutathatja magát jobban a ringben, de ez nem azt jelenti, hogy jobb pásztorkutya.Ha a bobtailt, vagy a német juhászt, mint pásztorkutyát hasonlítjuk a komondorhoz, hát a komondor nagyságrendekkel jobb.Nem állítottam olyat, hogy ezek a kutyák , mint pásztorkutyák jobbak.

Hunort a Hegedűs Csaba meg a Czéher Gyuri sétáltatta már több alkalommal. Sokáig nem érdemes egy helyben tartózkodni, mert bevédi a területet mások irányába. Hunor egy nagyon agresszív komondor.Területéről kihozva a Hunor sem bánt senkit, Bartha Laci sem környékezett meg egy nyájat, vagy lekötött kutyát, legalább is nem láttam, nem fotóztam ilyet A nekünk legjobban tetsző akbash típusú kutyát még pórázon sem lehetett megközelíteni, simogatni..A futóláncon lévő sarpot megközelíteni nem kisebb teljesítmény lenne, mint Hunort.
Igazából többször leírtam már, hogy miben marad el a komondor a jó pásztorkutyáktól, ez a táplálék hasznosítás és a zsákmányosság a teszteken jól szereplő kutyák közül. A legnagyobb gond, hogy a teszteken jól szereplő komondorok egy nagyon vékony szelete az állománynak.A többséget had ne minősítsem, mert még kitalálja valaki, hogy le akarom járatni a fajtát.

Nem láttam Macedóniában olyan kutyát, amelyik ne lett volna képes megvédeni őrzött területét, nem láttam olyan kutyát sem, amelyik egy lánc vagy nyakörv szakadás esetén ne úgy viselkedett volna hasonló helyzetben, mint Hunor. Dömsödön is számtalan hasonló kutyát mutattak be.
Mi is számunkra, komondorosok számára az etalon? Amelyik őseink komondorához hasonlóan kiválóan hasznosítja a táplálékot, semmilyen körülmények között sem bántja a rábízott állatokat és feltétlen engedelmességet tanúsít gazdája iránt.
Nem látok ellentmondást az általam leírtakban.

Annak a kutyának, ami nem nyújt értékelhető teljesítményt egy teszten, legyen az a kuvaszos,vagy gyömörei, vagy a dömsödi, annak nincsen esélye autentikus környezetben jól dolgozni, ezt viszont minden komondorosnak tudnia kellene.
Visszatérve az agresszió kívánatos mértékére, van ideálisnak mondható pásztorkutya, nagy hiba, ha a nagyobb agresszió nem jár kivételes idegrendszerrel. Erről már sokan írtak, András is , elemezte a félős- agresszív, félős de nem agresszív, stb kutyák használhatóságát.
Üdv.

Fésüs Károly
[válaszok erre: #1461] [előzmény: (1458) partizer, 2015-07-02 17:18:03]
 1459. maglor  |   Válasz erre2015-07-02 22:29:54 [3.] 
Mivel a ránk maradt legkorábbi komondor fotók a XX. sz. első feléből vannak - abból az időszakból amikor a pásztorkodás hagyományos formájában megszűnt, és a modern fajtatenyésztés kezdett kialakulni -, nem pedig Kovásznay Zsigmond idejéből, a XIX. század derekáról, második feléből ezért nyilván nem támaszthatják alá a leírását. Kovásznay már 1877-ben így ír:
"Ezen gyönyörő kutyafaj, mely nagyságra, erőre szépségre s hűségre nézve vetélkedik a világ bármely ilyennemű ebfajával, ma már úgyszólván egészen kihalt, kipusztult.
- Sokan azon hiedelmen vannak; dehogy pusztultak, van az még elég. De ezen hitben élők azon számosak közé sorolandók, kiknek a kutyákra egyáltalán kevés gondjok lévén, minden fehér koloncos JUHÁSZ-BUNDÁSt pásztor komondornak tartanak, pedig e kettő között óriás a különbség."

Ha már az ő idejében is ritkaságszámba ment az IGAZI KOMONDOR nem csoda, ha majd fél évszázaddal később - a számunkra ősi fotókon - már már nem azt látjuk amiről ő ír.

Mindez azonban semmit sem változtat azon, hogy ha az 1920-as, 30-as évek (Kovásznay szemében már nem igazi) Komondorait állítanánk a maiak mellé, gyakorlatilag a méretet és a küllemi egységességet leszámítva mindenben vernék a mai állományt. Én csupán erre reagáltam, nem csináltam semmilyen kampányt. És ezen állításomon az sem változtat, hogy nem alszom együtt nap, mint nap Komondorokkal. Azon témákhoz melyekhez hozzászólok ez nem szükséges. Majd ha az lesz a téma, hogy hogyan kell fektetni a Komondort, hogy ne horkoljon, akkor ígérem nem fogok beleszólni...
Ami a számon kért megoldást illeti: szerintem ismered az álláspontomat ezzel kapcsolatban... Üdv!

Komondor Fórum

"Mindenki jó valamire! Ha másra nem... hát elrettentő példának!"
[előzmény: (1455) partizer, 2015-07-02 14:14:31]
 1458. partizer  |   Válasz erre2015-07-02 17:18:03 [4.] 
Szerintem is a modern tenyésztés terméke ez a szőrzet,hogy jó vagy nem,ez most felesleges.
Azt mondod,hogy a bobtail is jobb, pedig nem arról híres,hogy széttépi a bevándorlókat! Jobb a képeken látható kutya ,mint a Hunor? Melyik viselkedési forma a jó? Majdnem lecsesztél,mikor a Hunor videójára azt mondtam,hogy nem jó. Utána felteszel egy olyan képet,hogy a láncos kutya fotózkodik Bartha Lacival. vagy fordítva. És ez a kutya az etalon!? Érzed a kettősséget? Hunorral mikor tudunk így fotózkodni? Sajnos tudjuk hova rohantál el Dömsödön és kit hova vittél és miért. Ha egy komondor úgy viselkedik mint a Macedon kutya az rossz vagy jó?! Nem csesztetni akarlak,de mostmár lehet,hogy érted mikor azt mondom,hogy stabilizállni kell és csökkenteni agressziós szintet a Komondorban. Illetve miért mondom,hogy a dömsödi értékelés munkakutyás nem pedig pásztorkutyás?


www.kulcsikomisz.hu
[válaszok erre: #1460] [előzmény: (1457) virányos, 2015-07-02 14:41:16]
 1457. virányos  |   Válasz erre2015-07-02 14:41:16 [5.] 
Annyit had kotyogjak bele, hogy az 1900-s évek elején még alig volt különbség a kuvasz és a komondor között., az általam többször említett világgyőztes komondor mai szemmel nézve inkább kuvaszra hasonlít. A mai szőrzet a fajtatenyésztés "érdeme".
Abban is igazat adok, hogy a bobtail is egy stabil idegrendszerű kutya, nem is tudom, hogy az FCI hová is sorolja, de amennyiben pásztorkutyák közé, akkor a komondornak is ott a helye.

Fésüs Károly
[válaszok erre: #1458] [előzmény: (1455) partizer, 2015-07-02 14:14:31]
 1456. partizer  |   Válasz erre2015-07-02 14:37:16 [6.] 
Akkor most jó volt vagy nem volt jó a táplálék hasznosítása a Komondornak?! Ezek szerint genetikájuk ugyan az, csak a jobb tartási körülmények miatt lettek nagyobbak!? Nem védem az FCI tenyésztést! Többször elmondtam,hogy többet árt mint használ.De van egy állomány,amit lehet fikázni és lehet elriasztani a gazdikat tőle. Igaz,így tényleg tönkre megy és tényleg meg kell menteni! Most azért még könnyebb lenne tenyésztéssel javítani nem?
Honnan tudod,hogy az a kutya jó amit nézünk a fotón? Azért mert azt mondta neked egy pásztor? Ha egy ilyen nyugodt,kiegyensúlyozott Komondort látsz azt mondod,hogy nem jó ez flegmatikus, nem őriz, túl meredek a szögelése,ezért diszpláziás,harapása sem jó...stb, ha egy ugyan olyan keveréket látsz ,akkor szerinted az a legjobb kutya! Azért annyira nem tetszik a fotókon a kutya,hogy lecseréljem a Komondorjaimat ilyenekre!

www.kulcsikomisz.hu
[előzmény: (1451) virányos, 2015-06-30 21:12:12]
 1455. partizer  |   Válasz erre2015-07-02 14:14:31 [7.] 
Szia András!
Sajnos a fellehető képek, festmények nem támasztják alá Kovásznay Zsigmond leírását!
"minden részét göndör fürtökben borítja" inkább kuvaszra vall mint komondorra. Nem zárom ki a költői túlzást sem,hiszen nap mint nap hallani 90 cm-es 100kg-os kutyákról...
Leírtakra válaszolva,kicsit nehéz úgy beszélgetni,hogy a pályán kívülre kell magyarázni,de azért megoldjuk,mert tisztelem a lexikális tudásodat meg aztán barátomnak is tartalak! Nem megsérteni akarlak,csak én vagyok együtt nap mint nap 10-15 Komondorral! Én beszélek a gazdikkal, nekem mondják a bajaikat,nekem kell olyan kutyát a kezükbe adni amit kezelni tudnak,nekem kell megküzdenem a hülyeségekkel a fórumon és a ringben,arról nem is beszélve,hogy a jelenlegi "marketingetek" árt mint használ a tenyésztőknek és ezzel a fajtának. Az,hogy kiskutyák születnek az az élvezeti része a komondorozásnak nem a munka!
Jelenlegi állomány stabilizációjáról írtam! Jelenleg az lenne a fontosabb,hogy "díszpintyek" se legyenek félősek, vagy betegek, (diszplázia, szaporodási problémák,korai elhalálozás...stb)! Karcsi is mesélhetne a szaporodási nehézségekről, mikoplazma, herpesz problémákról! Ezek a beszűkölés figyelmeztető jelei! És ezek a felkiáltó jelek kapcsán is van aki nem érti miért tenyésztek egy teljesen idegen kannal, habár ő egy küllemtenyésztés eredménye,igaz kevés nála kiegyensúlyozottabb és bátrabb Komondort láttam mostanában. Amíg az alapvető problémákat nem oldottuk meg,addig nincsen mit beszélgetnünk táplálékhasznosításról vagy egyéb finomságokról! Beszélgethetünk arról,hogy milyen volt és milyen legyen a Komondor,de megoldások hol maradnak!?


www.kulcsikomisz.hu
[válaszok erre: #1457 #1459] [előzmény: (1452) maglor, 2015-06-30 21:36:39]
 1454. karchasz  |   Válasz erre2015-07-01 08:29:08 [8.] 
Szerintem meg nem hajmeresztő, hanem realitás, no nem föltétlenül a pásztoroknál, hanem a többi u.n. pásztorkutyás rendezvényeken szereplő többi kutyánál...
[előzmény: (1453) maglor, 2015-06-30 21:52:02]
 1453. maglor  |   Válasz erre2015-06-30 21:52:02 [9.] 
Eddig még egyetlen könyvvel sem találkoztam ami visszaadná azt amit az ember az esztenákon tapasztal.
Az, hogy a nyáj mellett a kutyák falkában élnek még Hermann Ottónál sem kérdés. Ha valaki életében járt már olyan helyen ahol pásztorkodnak akkor az is teljesen nyilvánvaló számára, hogy a falkában nem feltétlenül a legjobb fültűzésű kan fedez, ahogy pl. egy farkas falkában sem a farokhossz dönt arról, hogy ki szaporodik. Ezt egyes régivágású nem eukonform kutatók a természetes szelekció részének tekintik.
Az amikor a pásztorok összemérik a saját kutyájukat a szomszédéval akkor nem történik más mint ezen szelekció kiterjesztése.
Tény, hogy nálunk ebből soha nem lett olyan népünnepély mint pl. az afgánoknál, de, hogy jelen van még ma is, azt is mindenki tudja aki nem csak a könyvekre szorítkozik a tájékozódásban.
Amikor 2007-ben először felvetettem a franciabundás tesztet a HKK-ban, a tenyésztési tanács részéről volt olyan kifogás, hogy a Komondor eredetileg nem is elsősorban az ember, hanem a ragadozók, majd többnyire a kóbor és szomszéd kutyák elleni védekezés fő eszköze volt...
Amúgy egyből kutyaviadalokra asszociálni egészen hajmeresztő...

Komondor Fórum

"Mindenki jó valamire! Ha másra nem... hát elrettentő példának!"
[válaszok erre: #1454] [előzmény: (1435) karchasz, 2015-06-30 13:00:48]
 1452. maglor  |   Válasz erre2015-06-30 21:36:39 [10.] 
Sziasztok!

Csaba!
Az igaz, hogy a komondor csak 11 éve nemzeti kincs, de az is nyilvánvaló, hogy a Komondor az eredeti formájában képvisel eszmei értéket. Egészen elképesztő, humorforrás már maga a felvetés is (tudom, hogy nem így értetted, de mégiscsak ez jött le), hogy a fajta 2004-es állapotának megtartására, helyreállítására kellene törekedni egy több száz (vélhetően több ezer) éves nemzeti örökség esetén csak azért mert akkor jutottak el odáig az okostojások, hogy hivatalosan is elismerjék nemzeti kincsnek.
Ez kb. olyan mintha a drezdai városvezetésnek 1945 tavaszán jutna eszébe építészeti oltalom alá sorolni a történelmi belváros épületeit és az 1945-ös (szarrá bombázott) állapot konzerválását határoznák meg célnak...

Ami a továbbiakat illeti:
Kovásznay Zsigmond 1877-ben az alábbiakat írja:
"Az igazi MAGYAR PÁSZTOR-KOMONDOR mind hófehér göndör szőrű. A kinőtt példányok magassága vállban 70-90 cm-ig is terjed. Fejök roppant erős, széles homlokcsonttal, orrcimpájok nem hosszú, de feltűnően erős és orrlyukig egyformán vastag.
Lábszáraik hihetetlen vastagok, a medvéét megközelítő nagy talpakkal. Szőrök általában véve a tapintás alatt nagyon finom és puha s testök minden részét göndör fürtökben borítja...
"
Nyilván való, hogy akkoriban országszerte igencsak heterogén volt az állomány, ahogy pl. a Miskolci előadásban ki is emeltem. Így nyilván lehettek olyan helyek ahol valóban csak 25-30 kg-os, és 60 cm-es Komondorok voltak, de; azt hiszem akkor is minden épeszű ember inkább azt választotta volna mint a mai díszpintyeket.
Képzeletben állítsuk egymás mellé őket úgy, hogy kivesszük a képből a Kovásznay által leírt hatalmas termetű, erős fejű egyedeket:
Van egy kisebb termetű, talán keskenyebb fejű kutya kiváló idegrendszerrel, kiváló ösztönökkel, automatikusan beépül a falkába - legyen szó emberi családról, vagy kutyafalkáról -, sem a családra, sem a haszonállatokra nem jelent veszélyt semmilyen körülmények között, miközben a rábízott értéket kérlelhetetlenül őrzi. Elnyűhetetlen fizikummal rendelkezik, nyolc-tíz éves korában még képes elleni, fedezni, és nyilvánvalóan már a puszta kisugárzásával ledominálná (adott esetben másodpercek alatt leverné a másikat).
És áll mellette, egy nagy termetű, a mai kiállítási gyakorlat számára tetszetősebb kutya amely már a csörgődobozos, esernyős bénázást is csak felkészítés után tudja elfogadhatóan teljesíteni, amelyik tapsra elszalad, amelyik nemhogy az előbb említett kisebb termetű egyed mellett de még magában sem lenne képes egy szukát magától befedezni, amelyik nemhogy a szomszéd faluba, de a szomszéd házig nem képes normális mozgással elszaladni, amelyik hat évesen már rokkantnyugdíjas, hét évesen elpusztul mert meleg van, amelyik annyira degenerált, hogy a saját helyét körbeszarja, a gazda összes elérhető holmiját darabokra szaggatja, az összes háziállatát kinyírja... és még hosszasan lehetne sorolni.
Igen, szerintem is inkább ez utóbbit választaná mindenki, csak azért mert az előbbinek szabálytalan a fültűzése...
Ok. Én is tudom, hogy pl. a te kutyáid nem ilyenek mint amit utóbb leírtam, de Te is tudod, hogy az állomány egy bizonyos részét tekintve nem sokat túloztam...

Komondor Fórum

"Mindenki jó valamire! Ha másra nem... hát elrettentő példának!"
[válaszok erre: #1455] [előzmény: (1450) partizer, 2015-06-30 19:51:37]
 1451. virányos  |   Válasz erre2015-06-30 21:12:12 [11.] 
"Komondor a maga 25-30 kg és 60 cm marjával, kicsi fejével, csavart fülével,páncélos szőrzetével kellene a ma emberének ?"
Ilyenné válik napjaink komondora, ha bekerül egy jól dolgozó falkába autentikus környezetbe.
Honnan veszed, hogy a fajtatenyésztés csinált belőle nagy kutyát és szépet?1912ben a világgyőztes komondor igencsak nagyobb volt, mint egy mai átlagos BOB kutya, erről még képet is mutattam talán neked Czéher Gyuri albumából.
Okoskodás részemről, de autentikus környezetben nem érvényesült FCI típusú fajtatenyésztés, a kutyák olyanok maradtak, mint egykoron voltak és ezek fölé emelkedett a komondor és lett a kutyák királya Mutatok néhány képet, aminél jobb volt a komondor egykoron. Íme a képek.
https://picasaweb.google.com/117150630024064658820/Macedonia

Fésüs Károly
[válaszok erre: #1456] [előzmény: (1450) partizer, 2015-06-30 19:51:37]
 1450. partizer  |   Válasz erre2015-06-30 19:51:37 [12.] 
Komondor nem 150 éve nemzeti kincs,hanem 1-2 évtizede ismerték el annak! Ez a Komondor lett az! Ez az egyik! De megfordítom a dolgot! Vajon a 150 évvel ezelőtti Komondor a maga 25-30 kg és 60 cm marjával, kicsi fejével, csavart fülével,páncélos szőrzetével kellene a ma emberének vagy a mai?! Mai 75 cm,50+kg,könnyebb szőrzet, szép fej, egyedi megjelenés. Állítsunk képzeletben 1 ősi és egy mai komondort egymás mellé és kérdezzünk meg 10 embert melyiket szeretné haza vinni? 10-ből 8 a maira fog mutatni! Minden fajta változik,mindig is változott, változott a Yorki a Németjuhász, bobtai....stb és a Komondor is. Változni fognak azok a pásztorkutyák is akik Koszovóban vagy Erdélyben dolgoznak ez törvényszerű! Igazodnak a fajták a kor követelményeihez,nekünk az a fontos,hogy tudjuk,mit kell átmenteni a mai Komondorba ahhoz,hogy ez a fajta fent tudjon maradni! Igen,nagyon fontosak a belső tulajdonságok a szervezeti szilárdság az egészség,pásztorkutyás alap ösztönök. Mai világba fontos a küllem,könnyű kezelhetőség, idegrendszeri stabilitás! Úgy gondolom,hogy az állományt stabilizálni, kellene, egészség,belső tulajdonságok, idegrendszer, zsákmányosság, agressziós szint, rokonsági fok csökkentése...stb. Ha ezekkel rendben leszünk, utána lehetne finomhangolni, még pásztorkutyásabb,még jobb táplálékhasznosítás és még amit akarunk! Magyarul az alapokat kell megerősíteni,hogy legyen mire építkezni!

www.kulcsikomisz.hu
[válaszok erre: #1451 #1452] [előzmény: (1447) virányos, 2015-06-30 16:05:24]
 1449. partizer  |   Válasz erre2015-06-30 19:32:56 [13.] 


www.kulcsikomisz.hu
[előzmény: (1448) Gáborkoma, 2015-06-30 17:16:54]
 1448. Gáborkoma  |   Válasz erre2015-06-30 17:16:54 [14.] 
Tudom ,hogy nem ezt mondtad én ezt kérdezem!Szerintem sem a pásztorok fogják megváltani a világot.Más a komondor dolga mint azelőtt.
Lehet , hogy Karcsi egy kicsit túloz , hogy át kellene írni a standardot , mert ha korrektek akarunk lenni akkor be kell látni , hogy ez a komondor már nem az....Vannak "kivételes" képességű egyedek, legalábbis a hozzáértők azt mondják, lehet , hogy 100 éve még a léc alját is csak súrolták volna.
Egy fecske nem csinál nyarat.
[válaszok erre: #1449] [előzmény: (1441) partizer, 2015-06-30 15:31:41]
 1447. virányos  |   Válasz erre2015-06-30 16:05:24 [15.] 
Erre nagyon egyszerű a válaszom.

A komondor, mint nemzeti kincs csak abban a formában kincs, ahogyan azt őseink ránkhagyták .Márpedig 150 éve az egyik legjobb pásztorkutya volt a földkerekségen csodálnivaló erejével, idegrendszerével, intelligenciájával . Maga Juhász József mesélte Gyömörén, hogy a kuvasz a kiváló táplálék hasznosításával emelkedett a többi pásztorkutya fölé.Egyetértek Jóska szavaival, de hozzá kell fűznöm, hogy ez a komondorra is igaz volt.
Természetesen a komondort is el lehet vinni más irányba és ezt meg is tették. Feltételezem, hogy nem tudatosan.
Csak hát ilyenkor felmerül a kérdés, szabad-e azokkal a tulajdonságokkal kérkedni a fajta kapcsán, amivel már nem rendelkezik?Továbbmegyek és Nagy András evvel kapcsolatos aggályát vetem fel, miszerint a fajtagondozó szervezet elkövette-e a hűtlen kezelést a fajtával, amiért is oda jutott, ahol most tart?
Csaba! Megértem én mindenki aggályát , az is lehet, hogy neked van igazad és nekem kell más fajták irányában keresgélnem. Csak akkor húzni kell egy vonalat, és eldönteni mi a reális cél a fajta jövőjével kapcsolatosan, írni új standardot és fajtatörténetet, amiből egyértelműen látszik, hogy napjaink komondorát ugyanúgy hívják, mint az őseit, de a megváltozott körülmények és elvárások szerint mára más kutyát faragtak belőle. a bobtail, a német juhászkuta, stb mintájára

Fésüs Károly
[válaszok erre: #1450] [előzmény: (1445) partizer, 2015-06-30 15:39:18]
 1446. virányos  |   Válasz erre2015-06-30 15:39:33 [16.] 
Bocs, igazad van! Már nem tudom törölni.

Fésüs Károly
[előzmény: (1444) partizer, 2015-06-30 15:37:05]
 1445. partizer  |   Válasz erre2015-06-30 15:39:18 [17.] 
"Milyen pásztorkutyás tulajdonságokra van szükségünk, ma 2015-ben? Azt még nem hallottam, tőled (sem mástól) miért is kell nekünk, egy savón-korpán elélő, jól bunyózó, farkasokkal verekedő Komondor?!"
Ez volt a mondandóm lényegi kérdése!

www.kulcsikomisz.hu
[válaszok erre: #1447] [előzmény: (1440) virányos, 2015-06-30 15:31:11]
 1444. partizer  |   Válasz erre2015-06-30 15:37:05 [18.] 
"Nagyon sok kutya zsákmányos kutya van és munkakutyás képzésen vesznek részt,így jönnek el a tesztre! " Ezt írtam,hol van itt Hunor?

www.kulcsikomisz.hu
[válaszok erre: #1446] [előzmény: (1440) virányos, 2015-06-30 15:31:11]
 1443. partizer  |   Válasz erre2015-06-30 15:33:57 [19.] 
Látom nem érted.... Nem vonom kétségbe Hunort, Opál képességeit!

www.kulcsikomisz.hu
[előzmény: (1442) virányos, 2015-06-30 15:32:26]
 1442. virányos  |   Válasz erre2015-06-30 15:32:26 [20.] 
https://picasaweb.google.com/117150630024064658820/HunorEsOpalMartival

Fésüs Károly
[válaszok erre: #1443] [előzmény: (1440) virányos, 2015-06-30 15:31:11]
 1441. partizer  |   Válasz erre2015-06-30 15:31:41 [21.] 
Szia Gábor! Nem ezt mondtam! Csupán túlzásoktól mentes elvárásokat támasszuk a fajta felé! Az tény,hogy nem hiszek abban,hogy a pásztorok fogják felemelni a fajtát! Segíthetnek nekünk a tudásukkal,de nem várjunk többet. Engem a családok érdekelnek,azok akikhez kerül a kiskutyáim 90%-a. Nekik szeretnék egy jól kezelhető, jő őrzőképességű család és gyermekszerető Komondort adni. Viszont ezt úgy érem el a legkönnyebben, ha oda figyelek a pásztorkutyás mivoltára a Komondornak!

www.kulcsikomisz.hu
[válaszok erre: #1448] [előzmény: (1438) Gáborkoma, 2015-06-30 14:38:57]
 1440. virányos  |   Válasz erre2015-06-30 15:31:11 [22.] 
Nem értek egyet veled Hunor megítélésében. Hunor nem zsákmányos! Az , hogy beleragadt a fogásba pontlevonással járt, de evvel együtt ő lett a pontozásos verseny győztese fiatal kan kategóriában, legbátrabb kategóriában pedig osztottan első két éve, Dömsödön. Tavaly pedig őt ítélték a legjobban teljesítő magyar pásztorkutyának. A döntést az a 3 tagú zsűri hozta, amelyben Tamás Ferenc a karakán klub elnök, Adrijana Polgár nemzetközi küllem és munkabíró a sárhegyis expedíciók szakértője, Hódosi József nemzetközi bíró, Juhász József hozták .
Volt már , hogy nyitva maradt a kertkapu és Hunor kinn a járdán feküdt. Nem csavargott el és senkit sem harapott meg.A nyulakat akkor sem bántaná, ha egy hétig sem kapna enni mellettük. Kutyás ismerőseink gyakorta etetgetik, simogatják. Igaz, hogy egy alkalommal ráfogott egy idős hölgy kezére,amikor a hozott jutalomfalatot vissza akarta venni tőle, de nem harapta meg.A gyermekeim dögönyözhetik, húzgálhatják a nyelvét, piszkálhatnak a szájában. Rendkívüli idegrendszerű és intelligenciájú kutya. Kihelyezési programunkban is egyike azoknak, amelynek vonalából legjobban teljesítenek a kutyák.Nem véletlenül.

Fésüs Károly
[válaszok erre: #1442 #1444 #1445] [előzmény: (1437) partizer, 2015-06-30 14:18:23]
 1439. virányos  |   Válasz erre2015-06-30 15:12:10 [23.] 
Szia Gábor!
Precíz, korrekt megfogalmazás!

Fésüs Károly
[előzmény: (1438) Gáborkoma, 2015-06-30 14:38:57]
 1438. Gáborkoma  |   Válasz erre2015-06-30 14:38:57 [24.] 
SziasztoK!

Lehet , hogy inkább pásztorkutya ősökkel rendelkező ,őrző családi kutya a helyes megfogalmazása a komiknak?

www.szaboreti.hu
[válaszok erre: #1439 #1441] [előzmény: (1437) partizer, 2015-06-30 14:18:23]
 1437. partizer  |   Válasz erre2015-06-30 14:18:23 [25.] 
Nem lekicsinylem Hunort!Tudod,hogy szeretem azt a kutyát! Nem is akarok senkit megbántani,mikor azt kell mondanom,hogy nem értek egyet a Dömsödön való értékeléssel. Nagyon sok kutya zsákmányos kutya van és munkakutyás képzésen vesznek részt,így jönnek el a tesztre! Beleragadt fogások, fejre történő támadások, túlpörgött kutyák! Ezeket a kutyákat nem engedném a juhaim közelébe! Biztosan jó munkakutyák,de a kangalokat leszámítva egy fajta sem volt jobb mint a Komondorok! Más az amit ők keresnek és más az amit mi! Éppen ezért gondolom azt,hogy nem szerepelt jól Hunor mint pásztorkutya ezen a teszten, mint munkakutya kiváló volt! Idézem Ágit miután látta Hunort munkában! "Remélem többet nem fedeztetsz vele! " Hunor példáját azért hoztam fel,mert ebből nagyon látszik, másként gondolkodunk abban,hogy mi kell nekünk a Komondorban. Milyen pásztorkutyás tulajdonságokra van szükségünk, ma 2015-ben? Azt még nem hallottam, tőled (sem mástól) miért is kell nekünk, egy savón-korpán elélő, jól bunyózó, farkasokkal verekedő Komondor?! Viszont 1000x leírtam,elmondtam miért szükséges a pásztorkutyás ösztönök megőrzése és miért nem lehetséges bunyós és savón-korpán elélő komondor tenyésztése!


www.kulcsikomisz.hu
[válaszok erre: #1438 #1440] [előzmény: (1434) virányos, 2015-06-30 10:12:37]
 Használat és Munka (üzenet: 1459, KOMONDOR)  
    / 59 
Lista: 
Kép:
Smile:
  

Új hozzászólás írása
  Név :   Jelszó :
  Mail :
  Üzenet:

 Betűszín:  Háttérszín:
 Árnyék:      Parázslás:
BBcode On/Off.    Betűméret:
Url/Kép autokonverzió On/Off.
Aláírás beszúrása
  Kép feltöltés: [Feltöltési max. file méret (byte): 20000]
    Írja be ide a képen látható biztonsági kódot:
Smiley kódok teljes listája
Az oldal 0.010837078094482 másodperc alatt generálódott.

  Cégadatok  |   Felhasználási feltételek  |   Adatvédelem  |   Általános Fórum Szabályzat  |   Médiaajánlat  |   Segítség Partner oldalak
  Netboard Bt. © 2001-2013. E-mail