Köszönöm, megtörtént új koax van 10m PCC102-10, réz, 75 ohm, új csatlakozók.
A motor műlödik, a rajta lévő gombokkal forgat. Az az érzésem, hogy a beltéri nem ad jelet nekei, hogy forgatnia kellene, vagyis ha a menüből akarom forgatni manuálisan akkor meg sem nyikkan. Próbálol szerezni egy másik beltérit.
Érdemes a koax kábelt, csatlakozásokat átnézni, újra blankolni és új csatlakozóval ellátni.
Más. Egy DiSEqC motor áramfelvétele kb. 180-190 mA (esetleg kicsivel több) max. 350 mA. (Függ a tükör méretétől, súlyától, kivitelétől és az aktuális szélnyomástól.) Plusz ehhez adódik hozzá az LNB (a fej) áramfelvétele, ami típustól függően max. 60-100 mA szokott lenni. De, ha gyengélkedik a beltéri tápja és nincs meg a kellő "szufla", akkor ez is okozhat forgatási nehézséget, akár teljes bénultságot is. Rá kellene mérni a beltérire, hogy minden rendben van-e a tápegységével...
Vagy ideiglenesen szerezni, kölcsön kérni valakitől egy másik vasat és azzal megpróbálni forgatni.
Igen ez megtörtént, USALS be van állitva, és meg van adva az antenna pozicója is. Lehet, hogy nem voltam preciz a leirásban a motor kb 3 éves, és 2 évig müködött minden gond nélkül és az elmúlt 1 évben nem megy.
[Ezt a hozzászólást újraszerkesztették: 2024-12-24 17:49:06]
Ha netán úgy éreznéd, hogy alábecsültelek, úgy máris alázattal megkövetlek...-de mégis megkérdezném:-install menüben hozzárendelted a diseqC 1.2-t vagy USALS-t a holdakhoz??
Egy leírást találtam, talán segít:
A műholdas csatornák keresésénél szinte az össze lényeges műhold megtalálható a listában. A kívánt hold kiválasztása után a paramétereit is részletesen megtudjuk adni, itt lehet beállítani a Diseqc kapcsolót és a forgató motort is. Az én motorommal jól működött USALS módban is, mindig oda forgatott ahova és amikor kell. Fontos, hogy minden műholdnál kézzel kell megadni, hogy szeretnénk-e motorral, vagy kapcsolóval vezérelni, vagy sem. A csatorna keresést automatikusra állítottam, így megtalál olyan új TP-ket is, amik esetleg nincsenek benne a listájában, ezért a keresés kicsit lassú volt.
Van egy Amiko forgatómotorom, és egy Amiko STHD 8800 beltérim. Sajnos a beltéri nem forgatja az antennát, a motor a rajta lévő gombokkal múködik.Póróbálkoztam mindennel is, ( legalábbis azt hiszem) de mivel lelkes amtőr vagyok, ezért a segitségeteket kérném, hogy mi lehet az oka, hogy nem vezérli a beltéri a motort? Lehet hogy ez a része tönkrement a beltérinek?
Előre is köszönöm
Mennyire stabil, erős az az árboc, vagy amire felszereled?
A nagyobb antenna nyilván nehezebb is. Elképzelhető hogy elhúzza az egész szerkezetet?
Másrészt pedig ami a kis antennánál 100% beállítást jelent az a nagynál már nem biztos. Ha az antennát kicsit megnyomkodod minden irányba (Jobbra-balra, le-fel) akkor a jelszint változásából megtudod merre kell még állítani, vagy éppen pont jó.
De mivel nem írtad hogy pontosan mi történt a tegnapi próbálkozásnál így az első mondataimra tippelnék.
Az LNB gondolom ugyan az mindkét tányérnál.
Ha a 80-assal jó a beállításod, akkor egyszerű a dolgod. A 80-assal állj rá az Astra egyik csatornájára majd cseréld le az antennát a nagyobbra és addig állítsd az antennát, míg a maximális jelet kapod. Ezt viszonylag hamar meg lehet csinálni.
Köszönöm Mindenkinek a segítő hozzászólást! Tegnap fél nap eredménytelenség után leszedtem a kecskét és felraktam a 80 cm-es antennámat. Jól összement, furcsa volt látni. :)
Na de, hajszál pontosan van beállítva a motor. A kis antennával semmi gond, szépen végig viszi az ívet, jelerő mind nyugaton, mind keleten rendben, persze középent is.
Tehát, a kecskében van valami, majd karácsony után vissza megy a helyére.
Így biztosan tudom, hogy a motor jól van beállítva, ahhoz többet hozzá sem nyúlok. :)
---------------------------------------------
A fény távol tartja a képzeletbeli szörnyeket.
Ha mindent előírás szerint csináltál, akkor egy banális hiba okozhatja a kudarcot.
Régen minden forgatónál rögzíthető volt a pontosan kimért 0 helyzet, amit egy resettel lehetett rögzíteni.
Egy ideje ez nem minden forgatónál lehetséges, mert egy belső mikrokapcsolóhoz gyárilag rögzítik a 0-át, ez csak mechanikus ok miatt változhat, és a forgató ezt tekinti referenciának.
Ezzel a régi bevált leírás örökre érvényét veszti, nem a gombokkal kell ezt a 0 helyzetet megkeresni, és rögzíteni, hanem az Usals-al kell 0-ba küldeni, mert ezt a forgató nem tudja elfelejteni.
A kisbetűs részben van leírva a lényeg. Én is erről írtam. Aki ezt betartja, annak nem lesz nehéz beállítani a forgatót, meg a tányért.
Az egy más tészta hogy mivel lehet ellenőrizni (látni) hogy a legjobb értéket kapjuk. Erre is van megoldás.
Pontosan úgy van, amiket leírtál. Fontos még hogy az árbóc rúd, amire fel van szerelve a forgató pontosan függőlegesen álljon. Másik fontos beállítás hogy a forgató "0" állásban pontosan Dél felé nézzen, mert ott van az ív legmagasabb pontja az adott földrajzi helyhez képest. Ha ezek jól vannak beállítva, a tányér pontosan követi az ívet.
Ma megnéztem, alul van a csavar alapból, jól emlékeztem. És igen, az a hátsó merevítő pálca sincs ott gyárilag.
Nekem ami segített a motor beállításban, az több itt írt (sajnos szerzőt nem tudok pontosan, de Merlot, Skystar és Rácz Andris volt 99%-ban):
Motor dőlésszöget digitális szögmérővel (akár telefonos app) érdemes ellenőrizni, vagy egy kivágott "ékkel". Ehhez van link is, kép már nincs fent, de nekem le van mentve valahol. https://www.netboard.hu/viewref.php?post=15118019
A másik, hogy az antenna pontosan középen legyen a motoron. Erre az a trükk, hogy pl. mérőszalaggal mérem az antenna 2 oldalának a távolságát a motortól (pl. csavar feje).
Én se vagyok egy profi a beállításában, de ez a kettő volt amit a leghasznosabb trükknek találtam. De majd az ünnepek alatt turkálok, a legtöbb cucc le van mentve csak a külső vinyón van.
Sat: Ustym 4K Pro x 2 + Technisat Multytenne + Gibertini 100 - Net: Fritz!Box 7590 + 7490 + Digi optika
Ignore lista: miki2002, Zolien,Benedek012Nincs support privátban! Írj a fórumra!
Ettől függetlenül: láttál már (biztosan igen) nagy nagyítású csillagászati távcsövet ===>> mindnek VAN egy optikailag párhuzamosított kisebb nagyítású 'kereső-távcső az oldalán.... vajh' miért
Nem annyira bonyolult beállítani egy forgatót, meg a tükröt, csak vannak alapvető dolgok, amit illik betartani. Ezek függetlenek attól hogy mekkora a tükör. Nagyobb tükör pontosabb beállítást igényel, ez igaz, de attól még be kell tartani a legfontosabb játékszabályokat. Kisebb tükörnél is.
Holnap fényképezem az enyémet. Kíváncsi vagyok a véleményedre! Full snr mindenhol, de ívet nem találom. Ott vagy keleten csökkentés, vagy nyugaton emelés. És fordítva. Ott vagyok, mint bozsérral annak idején. Amikor Satom is itt volt. Nem sikerült.
---------------------------------------------
A fény távol tartja a képzeletbeli szörnyeket.