Regisztrál :: Profil :: Beállítás :: Tagok :: Keres :: Szavazógép :: Csoportok :: Segítség Vissza :: Főoldal 

 Ön is hirdessen itt! Részletekért klikk: ide! Összes banner! :: Saját banner! 
 Hozzászólások: 9270593/95 Témák: 17596 Tagok: 109070 Legújabb tag: Kutya13 Online: (101/1
 Név: Jelszó:  Eltárol  Elfelejtette jelszavát?
    / 1 
Lista: 
Kép:
Smile:
  
 A megalománia és a sznobizmus kapcsolata (üzenet: 1, Tudomány)
 
 1. Ritter Teodor  |   Válasz erre2004-09-05 03:26:04 [1.] 
A megalománia és a sznobizmus kapcsolata

A legutóbbi beszélgetésünk során a megalomániát a sznobizmussal hoztam kapcsolatba. A következőket mondtam: "Meg kell mondanom, hogy én nem vagyok... azt mondja rám, hogy van bennem némi megalománia, de ... én nem vagyok sznob.". Nem mondtam viszont el, mi a kapcsolat a megalománia és a sznobizmus között.
Az egyik az, hogy a sznobok azokat a dolgokat részesítik előnyben, amikhez a társadalmi megítélés nagyobb tekintélyt (nem kis mértékben totemisztikus tekintélyt) kapcsol, és ennek a tekintélynek a nagyságával igazolják magukat. A tekintély nagyságáról persze csak metaforikus értelemben beszélhetünk, mivel azonban ők maguk is eszerint a metafora szerint látják azt, ezért a sznobizmust a megalománia egyik változatának tekinthetjük.
A másik az, hogy a megalománok a mennyiséget a minőséggel azonosítják, s ennyiben sznobok. Ha valaki egy laktanyában parancsol, az nekik csak egy senki kis őrmester. De ha ugyanez az ember egy hadsereg élén áll, azt már nagy hadvezérnek tekintik. (Mint ahogyan Bugyonnij marsall története mutatja.)
És mi van akkor, ha a megalománok a minőség mennyiségét próbálják meg növelni? Ez történik például akkor, amikor valaki a legmagasabb karátszámú aranyhoz vonzódik, és tulajdonképen minden esetben (hiszen a mennyiség mindig azt mondja meg, hogy valamilyen minőségből mennyi van). A megalománok ilyenkor is csak megalománok és sznobok maradnak. Az nem megalománia, ha valaki egy meghatározott minőség iránt vonzódik (például a nemes aranyhoz), az azonban már igen, ha ennek a minőségnek a mennyisége (például a karátok száma) kerül előtérbe tudatába
[válaszok erre: #2] (TÉMANYITÓ)
 A megalománia és a sznobizmus kapcsolata (üzenet: 1, Tudomány)
 
    / 1 
Lista: 
Kép:
Smile:
  

Új hozzászólás írása
  Név :   Jelszó :
  Mail :
  Üzenet:

 Betűszín:  Háttérszín:
 Árnyék:      Parázslás:
BBcode On/Off.    Betűméret:
Url/Kép autokonverzió On/Off.
Aláírás beszúrása
  Kép feltöltés: [Feltöltési max. file méret (byte): 20000]
    Írja be ide a képen látható biztonsági kódot:
Smiley kódok teljes listája
Az oldal 0.0038928985595703 másodperc alatt generálódott.

  Cégadatok  |   Felhasználási feltételek  |   Adatvédelem  |   Általános Fórum Szabályzat  |   Médiaajánlat  |   Segítség Partner oldalak
  Netboard Bt. © 2001-2013. E-mail