Regisztrál :: Profil :: Beállítás :: Tagok :: Keres :: Szavazógép :: Csoportok :: Segítség Vissza :: Főoldal 

 Ön is hirdessen itt! Részletekért klikk: ide! Összes banner! :: Saját banner! 
 Hozzászólások: 9270870/0 Témák: 17608 Tagok: 109072 Legújabb tag: Vikibaba20170626 Online: (72/1
 Név: Jelszó:  Eltárol  Elfelejtette jelszavát?
    / 89 
Lista: 
Kép:
Smile:
  
 Cukorbetegség (üzenet: 2217, Egészség)
 
 17. Nagy Ilona  |   Válasz erre2005-04-08 13:55:20 [2201.] 
Ami a folyadékbevitelt illeti: Amikor én cukrosan fix munkaidőben dolgoztam, a főnököm (mivel minden kakas úr a saját szemétdombján, még akkor is ha csak egy 4 fős csoportja van) tényleg számonkérte még a WC-n töltött időt is. Együtt dolgoztam egy kismamával, akinek bizony gyakran ki kellett mennie. És egyáltalán ha bárki éppen nem ült a szobában, abban a pillanatban elkezdte keresni. Így aztán nem ittam sok folyadékot. Egy félliteres lájtkólát meg 2-3 kávét. Ettől aztán a cukrom elindult felfelé, a vérnyomásom meg lefelé. Aztán amikor a beígért fizetés sem annyi volt hanem kevesebb, akkor eluntam a dolgot.
Igaz most sem én osztom be az időmet, akkor kell elmennem amikor az ügyfelek ráérnek, de mégis nagyobb a szabadság. Jó, a pénz is bizonytalan, ami azért stressz, de legalább nem kell 6:45 -től 15:30-ig minden másodpercemről beszámolni egy beképzelt "kiskakasnak", meg nem kell átélni a fizetés miatti áskálódásokat, pletykákat.
Az sem utolsó szempont, hogy nem muszáj este főzni meg mosni, és nem kell megvárni a csúcsforgalmat a vásárlással.
Ja igen, és annyi kólát iszom és annyit pisilek amennyit akarok.

Ilona
[válaszok erre: #18] [előzmény: (16) caterina3, 2005-04-08 08:34:43]
 16. caterina3  |   Válasz erre2005-04-08 08:34:43 [2202.] 
Hát ő is tudja élvezni az életet! Az én kis drágám is be szokott slisszolni az ágyba, de csak akkor teheti, ha férjúr nincs itthon, ergo minden harmadik éjszaka...

Én napilapnál dolgoztam, mikor cukorbeteg lettem, ráadásul olyan helyen, ahol a dolgozók számának csökkentésével érik el az extraprofitot, ergo három helyett kellett dolgozni. Így súlyos döntést hoztam meg, mikor cukros lettem: otthagytam a fix állásom, és szabadúszó lettem. Anyagilag persze ez nagyon bizonytalan, és ez szintén egyfajta állandó stressz, de mégsem ugyanaz. Az újságnál sokszor pisilni sem lehetett kimenni, nem hogy arra figyelni, mikor mit eszel... 39 kilenc fokos lázzal is dolgozni kellett, mert erős nyomás volt, hogy soha ne legyél beteg(állományban)... Ezt cukrosan úgysem tudja az ember "hozni". Amúgy is utáltam ott dolgozni, hosszú tudományos könyvkiadós múlttal szörnyű volt, tudod, nap mint nap csak azt éreztem, hogy értelmetlen sz@r, amit csinálok, és ezt valahol már nem is lehet megfizetni. Most sokkal kevesebbet keresek, viszont van értelme s ilyen értelemben szépsége a munkának, ahogy Örkény írja:"...csak munka legyen, csak értelme legyen..."


[válaszok erre: #17] [előzmény: (15) Nagy Ilona, 2005-04-08 00:23:27]
 15. Nagy Ilona  |   Válasz erre2005-04-08 00:23:27 [2203.] 
Ha belegondolok, a családban a nagymamám öccse volt köztudottan súlyos (inzulinus) cukorbeteg. Én még gyerek voltam amikor meghalt, de a cukra ment vagy fel vagy le olyan szintre, hogy bekómált. Aztán volt amikor sikerült visszahozni, de egy alkalommal már nem.
Neki aztán volt stressz az életében. Az első felesége meghalt, aztán újra megnősült. A második felesége meg lelépett egy pasival meg az összes, a lakásra megspórolt pénzzel. Gondolom ez is szerepet játszhatott a súlyos cukorbetegségében és az agyvérzésében.
Nálam valahogy áttételesen van ez a dolog, ha fáradt vagyok és ideges, akkor sokkal jobban kívánom az édességet és sokkal kevésbé tudok ellenállni neki.
A stressz meg szinte elkerülhetetlen, hacsak nem mész remetének. Dolgozni muszáj, mert valamiből meg kell élni. Ez pedig azt jelenti, hogy muszáj kapcsolatba kerülni mindenféle emberekkel. Nekem főleg, mert ingatlanközvetítő cégünk van. Egész nap csörög a telefon, sok emberrel találkozom. Már többször elhatároztam, hogy akinek már a telefonban olyan a hangja meg a stílusa, hogy nem tűnik teljesen komplettnek, azzal nem foglalkozom. Aztán mégis ha arra kerül sor személyesen is találkozom vele, mert hát az ügyfél az ügyfél. Aztán amikor kiderül, hogy az illető tényleg totál hülye, akkor magamat szidom. Mostanában van is miért, egy hét alatt 5 gyagyással randevúztam, legutóbb ma. Ennek a következménye fél doboz fahéjas gabonapehely elfogyasztása lett, 2 napra való szénhidrátmennyiséggel. Pedig van almachips itthon, de ilyenkor az kevés. Mint az idült alkoholistának, nem elég egy pohár bor, egy üveg pálinka kell.
Az állattartás biztos pozitívan hat a lelkiállapotra. Valamelyik graffitiket és híres emberek mondásait összegyűjtő könyvben olvastam: "Kevés olyan megnyugtató látvány van, mint egy békésen szunyókáló macska." Ezt én kiterjeszteném a kutyákra is.
Most viszont a macsekot teszem fel:


Ilona
[válaszok erre: #16] [előzmény: (14) caterina3, 2005-04-06 23:10:11]
 14. caterina3  |   Válasz erre2005-04-06 23:10:11 [2204.] 
Nagyon csinos a kisasszony! És a szőre színe egész különlegesnek tűnik így fotón. Van benne egy olyan árnyalat, mint az ún. kék kutyákban.

A mondásnak szerintem nagyon is van valóságtartalma. A tartós stressz mindenképpen rendkívül káros a cukorbetegre. A hirtelen idegesség sem tesz jót. Mondjuk nem megy fel tőle normálértékről húszra, de néhány egészértéket simán felugorhat, ami szintén nem öröm.
Amit még megfigyeltem, nekem nagyon rosszul reagál a cukrom a kevés alvás-sok munka párosításra. Az a baj, nehezen tudja az ember tudomásul venni, hogy már nem olyan a teljesítőképessége, mint régen. Persze ha erőltetem, megy, csak annak meg a magas vércukor a "böjtje". Azt vettem észre, ha nyugodtabban élek, többet pihenek, pláne ideális körülmények között, (lásd telek= jó levegő, nyugalom, kevés stressz), akkor még viszonylag sok kajával sem megy fel a cukrom. Viszont az ellenkezője is igaz: hiába diétázom, ha sokat stresszelek, keveset alszom, sokat dolgozom. Szóval igen, nagyon is hatnak ezek a dolgok! Sajnos.

Szia:

Kata

Megpróbálok egy képet felrakni Fruzsiról, a múltkor csináltam a telken.
[Ezt a hozzászólást újraszerkesztették: 2005-04-06 23:19:32]
[válaszok erre: #15] [előzmény: (13) Nagy Ilona, 2005-04-06 22:00:41]
 13. Nagy Ilona  |   Válasz erre2005-04-06 22:00:41 [2205.] 
Köszi!
Azért majd kísérletezem. Mondjuk például úgy, hogy amíg főzöm a dzsemet addig csak úgy magában a gyümölcsöt, aztán ha már megfőtt csak akkor teszek bele édesítőszert.
Más. Mostanában sokat vagyok ideges (mindenféle munkával kapcsolatos dolgok miatt). Régebben hallottam olyat másoktól, hogy: "Olyan ideges voltam, hogy felment a cukrom is.". Szerinted ennek van valami realitása? Vajon a lelkiállapot befolyásolhatja a vércukorszintet?
Újabban annyi időm sincs, hogy méricskéljem, meg el is felejtem.
Persze a fogászatig még nem jutottam el...
Mindjárt keresek egy képet Marcsiról.


Ilona
[Ezt a hozzászólást újraszerkesztették: 2005-04-06 22:01:56]
[válaszok erre: #14] [előzmény: (12) caterina3, 2005-03-30 09:22:59]
 12. caterina3  |   Válasz erre2005-03-30 09:22:59 [2206.] 
Bocs, hogy eltűntem, lent voltunk egy hétig a telken. Olyan jó volt!!! Végre levegő! Fruzsi is nagyon élvezte...
Hát drukkolok Neked fogászatügyben! De ha ennyire macerás az ügy, szerintem lehet, hogy most jobb lenne egy tutijó privi szájsebész, mert ennyire lehet, hogy nem ügyes a kis doktornő a Visegrádiban. Nekem pl. húzás után sokáig nagyon fájt a helye, ami szerintem nem normális dolog, eddig ha kihúzták egy fogam, utána már relatíve alig fájt, most viszont az volt a szitu, hogy húzás előtt nem kellett szednem fájdalomcsillapítót, mert még nem fájt tűrhetetlenül a fogam, utána viszont kb. egy hétig (!), mert olyan élesen lüktetett. Ha Neked vésni kell, az még inkább gázos lehet. Nem riogatni akarlak, bocs, csak hát nem mindegy, mennyire rombolják le az ember száját.
Kár, hogy nem tudtad Marcsiról feltenni a képet! Próbáld meg még egyszer, légy szí!
A Netboard mostanában elég "szacharóz", időnként nem lehet elérni a weblapokat. Ez elszomorító, mert régebben annyira jó volt.
Úgy tudom, bár még nem próbáltam, anno a diétás oktatáson úgy mondták, hogy a sütikbe meg dzsembe csak a gyógyszertárban kapható cukorpótló jó, aminek a Jóistennek nem jut most eszembe a neve, viszont az elég fosatós meg káros.
Anyám megpróbált egyszer valami diétás recept alapján dzsemet elrakni nekem, mondjuk az valami édesítószer nélküli verzió volt, katasztrofális lett a végeredmény.
Most, hogy voltunk a telken, vettem megint olyan szuper diétás dzsemet, most 211 Ft (20 dkg), és megnéztem: 15 gramm CH van 10 dkg-ban. Sajnos összesen csak négy üveggel volt az ábécében, ami jelzi, hogy más is felfedezte. (Ha érdekel, és gyakrabban lejárunk, szívesen hozok Neked is, vagy ha sikerül felfedeznem Pesten egy beszerzési helyet, megírom.)

Szia, üdv, és drukkolok a foghúzáshoz!

Caterina
[válaszok erre: #13] [előzmény: (10) Nagy Ilona, 2005-03-19 21:32:56]
 11. Nagy Ilona  |   Válasz erre2005-03-19 21:37:20 [2207.] 
Na, akkor a netboarddal van gond.
Sajna én is gyakran járok úgy, hogy megírom a rizsát, aztán mire elküldeném leáll az egész. Most csak a képküldözgetés nem megy.

Azon filóztam, hogy majd ha lesz gyümölcs tavasszal meg nyáron, akkor majd én magam gyártok dzsemet. Cukor nélkül. Csak azt nem tudom melyik édesítőszer alkalmas a főzésre is. Nem baj ha nem sűrűsödik be a dzsem, csak ne legyen rossz az íze.


Ilona
[előzmény: (10) Nagy Ilona, 2005-03-19 21:32:56]
 10. Nagy Ilona  |   Válasz erre2005-03-19 21:32:56 [2208.] 
Na jó, be vagyok tojva. Ez tutti szájsebészeti dolog lesz, lévén, hogy bölcsességfog ami csak éppen kilátszik az ínyemből, a többi része nagyon mélyen van. És most az a kis kintlevő rész is letörött.
Mentségemre, hogy amikor néztem tükörben, nagyon kicsinek látszott a luk. Aztán amikor letört, akkor derült ki, hogy olyan a fogam mint az ementáli.
Képtelen vagyok feltenni képet Marcsiról az Árvácskás topicba. Most ide megpróbálom.

Ilona
[válaszok erre: #11 #12] [előzmény: (8) Nagy Ilona, 2005-03-15 10:41:43]
 9. caterina3  |   Válasz erre2005-03-15 11:44:00 [2209.] 
Kedves Ilona!

A letörésben elvileg vétlen voltam: egy tudtommal rendben lévő, kezelt (régóta nagyon mélyen tömött) fog tört le egy peches harapástól (ennek gyakorlatilag már csak a pereme volt meg, a többi tömés).
Sigmondról munkailag nem tudok nyilatkozni, merthogy átküldött a szájsebészetre kihúzatni. Gondolhatod, mennyire betojtam, mikor egy kb. húszévesnek kinéző csajszi nyitott ajtót, akiről kiderült, hogy á, ő nem nővér, hanem ő maga az orvos. Ehhez képest egész ügyesen kihúzta, akkor nem fájt nagyon, bár utólag azért megállapítottam, a meszek szájsebészem foghúzása után nem lüktetett a foghúzás helye még egy hétig, nagyon megtépte az állkapcsom. Egyébként erről is írtak a Nők Lapjában, hogy azért küldenek át a szájsebészetre, mert a fogorvosnak nem fizet semmit a tb a húzásért, a szájsebészetnek fizet. Anyám volt már a Sigmondnál meg egy nagyon kedves barátunk is, mindketten elégedettek vele. Én most csak a modoráról tudok nyilatkozni, attól mondjuk nem voltam elbűvölve, de attól persze még lehet jó orvos. Egy idősebb, meglehetősen elsárkányosodottnak tűnő nővér volt mellette, aki folyamatosan tüzelte a betegek ellen (jobban jártunk volna a volt barátnővel szerintem, kár, hogy elment).
Az mindenesetre szerintem mindenképpen jó jel S. doki munkavégzésére vonatkozóan, hogy mindig nála vannak a legtöbben. Most azt hallottam, hogy van valami nőci is, aki nagyon rendes meg jó, de erről még én sem tudok bővebbet. Ha előbb mennél, mint én, akkor légy szí, írd le a tapasztalatokat, mert én is kíváncsi vagyok...
Az almachipset mindenképpen kipróbálom. Rám is mindig este tör rám a farkaséhség. Egész nap szépen bírom a koplalást, aztán este "bekattanok".
Szia:
Caterina
[előzmény: (8) Nagy Ilona, 2005-03-15 10:41:43]
 8. Nagy Ilona  |   Válasz erre2005-03-15 10:41:43 [2210.] 
Akkor most "felmentve" érzem magam, nemcsak én vártam meg amíg letörik egy darab a fogamból!
Erről a baromságról nem hallottam még, hogy csak 1 fogat kezelnek egyszerre! Megáll az ész és visszanéz.
Egyebként ügyes volt a doki? Én is hozzá akarok menni. Szintén úgy hallottam, hogy érti a szakmát.
Fogászat ügyben én leszek az előörs, páromnak is kéne menni csak egy régesrégi dolog miatt nem mer.
Huszonévekkel ezelőtt a mamája aki szintén orvos volt, beprotezsálta oda a párom akkori barátnőjét asszisztensnek a doki mellé. Aztán "jóindulatú" pletykások "összehozták" a nőt a dokival. Volt nagy botrány, aztán a nőnek menni kellett. Én hiába mondom neki, hogy erre már a kutya sem emlékszik.
Lehet, hogy csak nem akar (fél) fogorvoshoz menni. Merthogy már egy magánrendelőbe is bejelentkezett egyszer, aztán oda sem ment el. Azt nem indokolta meg sztorival.
Ja igen, szóval szerinted ügyes volt a fogorvos?
A gyerekbetegségeken szerencsére mind túlestem.
Én nem rohanok orvoshoz ha sok a cukor, van mindkét fajta inzulinból itthon. Ha 10 fölé megy, akkor jön a gyors inzulin. Egyébként meg reggel és este a szokásos adag a kristályosból.
Az pech, hogy szereted a zsömlét. Igaz egy friss illatos zsemle nagy csábítás.
Almachips bevált, este azt nassoltam és kivételesen 10 alatt volt a cukrom reggel. Tudod, mindig este jön rám az őrület.
Az almát nyersen nem nagyon szeretem csak ritkán élek vele. Aszalva teljesen más.
Sajna más aszalt gyümölcsöt nem jó enni mert azokban rengeteg a cukor.

Ilona
[válaszok erre: #9 #10] [előzmény: (7) caterina3, 2005-03-14 23:11:30]
 7. caterina3  |   Válasz erre2005-03-14 23:11:30 [2211.] 
Köszi!

Hát igen, tudom, hogy óvakodni kellene a lázas állapottól, csak hát ezt gyakorlatilag lehetetlen megoldani, pláne amíg a gyerekek még ilyen kicsik, és minden bacit hazahordanak. Hozzáteszem, a család minden tagja be volt oltva influenza ellene, ezzel együtt a gyerekek és én megkaptuk. Mióta cukros vagyok, minden évben beadatom, és most kaptam meg oltással együtt először a nyavalyát.
Más: amit viszont felháborítónak találok, hogy pl. cukorbeteg kisgyermekes anyukának sem jár ingyen a bárányhimlő elleni oltás, ami pedig felnőttre igen veszélyes, és szintén magas lázzal, szövődményekkel jár, És az nem piskóta, ugyanis felnőttnek kétszer hétezer, azaz tizennégyezer forint. Én beadattam, de azért mondjuk szívtam egy kicsit a fogam. Annyiféle sz@rra költ a tb, ezt bezzeg nem finanszírozza. Pedig olcsóbb, mint ha megbetegedne az ember, és kezelni kellene.

Tudtam, hogy kétféle inzulin van, de így konkrétan nem tudtam, mi a különbség, köszi, hogy leírtad. És ha ne adj isten ilyen van, orvoshoz kell rohannod stb., vagy van otthon mindkettő, és Te döntöd el?
Fogorvos: A múltkor jól kidühöngtem magam. Vol két rossz fogam (az egyik letört, a másik meg kilyukadt), életemben először elmentem az SZTK-fogászatra, merthogy egekig dicsérték az egyik dokit, hogy ilyen-olyan rendes (Visegrádi Sigmond). Teljesen lementem hídba, mikor közölték, hogy a letört menthetetlen, azt kihúzzák, viszont a lyukassal majd menjek vissza. - mondtam magamban, a több mint háromórás várakozás után. Most olvasom a Nők Lapjában (amivel Anyukám bombáz időnként), hogy tb-alapon egyszerre csak egy fogat kezelhetnek, ezért küldött hát el a doki. Hát normálisak ezek, akik ezeket a szabályokat alkotják?! Szóval nekem is van restanciám, mert hát mikor van egy elszúrni való napja erre az embernek, Csak ha már nagyon fáj...
Pedig hát alapvető, hogy rendben legyenek a fogaink. "Boldog békeidők", mikor még röhögve kifizettem a rózsadombi privát sájszebészemet! No ennyit javult az életszínvonal az utóbbi években.

Arcüreggyulára egyébként nagyon jó az infrázás, de ha rossz fogad van, az begyullad tőle, úgyhogy addig ne használd. De ha esetleg a fog helyrehozatala után is megmaradna az arcüreggyulladás, akkor érdemes próbálkozni vele. Nekem eddig még mindig bevált. Most is szinte egész nap infrázok, megszakításokkal.
Az almachipset kipróbálom. Bár őszintén szólva az utóbbi három évben annyi almát ettem, hogy már kezdem megutálni.

nekem egyébként nem annyira a nasival van problémám, anélkül viszonylag elvagyok, hanem egyszerűen pl ilyenek, hogy reggelire szeretnék megenni kettő, azaz kettő zsömlét, amit nem lehet, sőt még egy se nagyon fér bele, mert reggel bírja a szervezet a legkevésbé a CH-t, és ez sajnos saját tapasztalatom is, nem csak orvosi vélemény.

Ahol a telkünk van (Gödöllő környéke), ott árulnak Bogica márkanevű diabetikus lekvárt, fantasztikus finom, kb. olyan, mint az a nagyon drága francia, nem diabetikus, ún, hozzáadott cukor nélküli, gyümölcsdarabos. No és ez még csak nem is drága, kétszáz körül van. Csak azt nem tudom, miért nem lehet ilyet sehol kapni Pesten?! Én nass helyett azt szoktam nyalakodni. és ez nem is olyan ciki, mert alig van benn CH (ha jól emlékszem, 20 körül/10 dkg).

Remélem, most már tényleg kimászom ebből a sz@rból..

Szia:

Caterina
[válaszok erre: #8] [előzmény: (6) Nagy Ilona, 2005-03-14 13:32:35]
 6. Nagy Ilona  |   Válasz erre2005-03-14 13:32:35 [2212.] 
Először is jobbulást neked!
Sajna a hőemelkedéses - lázas állapotban felmegy a cukor is mert a gyógyszer nem tud felszívódni rendesen.
Én még az ősszel beadattam az influenza elleni oltást. Attól még persze ha új változata van éppen, azt elkaphatom. Jó ha tudod, hogy a cukorbetegséget krónikus betegségnek tartják, ezért az influenza elleni oltás ingyenes. Csak be kell menni a háziorvoshoz, beadja és kész.
Mostanában nekem sem szívódik fel rendesen a kristályos inzulin mert van egy odvas fogam amit ki kéne húzatni. Folyton arcüreggyulladást kapok miatta.
Tudom, te nem inzulinos vagy, ezért írom le: Van a kristályos meg a hagyományos inzulin. Tulajdonképpen mindkettő folyékony és szuri, de a kristályost csak naponta kétszer kell adni mert lassan szívódik fel. Hőemelkedéses állapotban viszont egyáltalán nem. Ilyenkor nincs mese, mérem a cukrot és ha sok, akkor jön a másik fajta szuri. Azt viszont gyakrabban kell beadni, az étkezések függvényében. Nem egy nagy öröm.
A héten mindenképpen megyek fogorvoshoz. (Igaz ezt már a múlt héten is megfogadtam...)

Más. Felfedeztem egy új édességet. Almachips. Vagyis szeletelt aszalt alma. 5 deka van egy zacsiban és jó sokáig lehet rágódni rajta. A cukortartalma nincs ráírva, de nem lehet túl sok, mert a kalóriatartalma is kicsi (315 kcal/100 g).
Gyógyuljál!

Ilona
[válaszok erre: #7] [előzmény: (5) caterina3, 2005-03-13 23:02:38]
 5. caterina3  |   Válasz erre2005-03-13 23:02:38 [2213.] 
Hú, írtam egy hozzászólást, és lerohadt a netboard, és elszállt! EZ a méreg!
No egyébként nem tűntem el, csak sajnos influenzás vagyok, de annyira, hogy tegnap még az ügyeletet is ki kellett hívni. Napok óta nem lehetett lenyomni a lázam, és tegnapra virradó éjszaka 39 fölé ment, és azt hittem, meghalok. Fájt a szívem, az anyagcserémről meg ne is beszéljünk. Mióta lázas vagyok, még éhgyomorra se nagyon megy tíz alá a cukrom. Remélem, azért majd visszaáll, ha lemegy a lázam...
Szóval amint jobban vagyok, jövök, addig is szia, és ne kapd el az influenzát!

Caterina
[válaszok erre: #6] [előzmény: (4) Nagy Ilona, 2005-03-06 17:30:42]
 4. Nagy Ilona  |   Válasz erre2005-03-06 17:30:42 [2214.] 
Azt hiszem nálam tulajdonképpen az alapvető táplálékokkal nincs probléma, leszámítva az édességet.
A kávé nem probléma, mert mindig is cukor nélkül ittam, egy kevés tejjel.
Az üdítő nem probléma, a cukormentesből vagy a csökkentett cukortartalmúból bőséges a választék.
Péksüteményt nem eszem sokat, maximum 1 pogácsát vagy 1-2 sajtos rolót. Kenyér helyett meg jól elvagyok a puffasztott búzából vagy rizsből készült szeletekkel (Ripsz-ropsz, Hammlet meg ilyesmi). Életem párja egyszerűen hungarocellnek csúfolja és közben eszi a finom friss ropogós héjú kenyeret. Néha elcsenem a kenyér sarkát, de nem jellemző.
Szerencsére sosem voltam nagy krumpli- meg rizsevő. Ezalól csak a chips a kivétel, bár amilyen könnyű, egy zacskóban max. 40-50 g szénhidrát van.
Csakhát... Általában estefelé szokott rámtörni az őrület. És akkor tömöm befelé az édességet. Mindegy mit, csak sok legyen. A még normális mennyiségnél egyszerűen képtelen vagyok leállni.
Például egyszeri étkezésre nyugodtan meg lehetne enni 4 deka csokit. Ez kb. másfél sor egy táblából. De ha egyszer ott van egy egész tábla, akkor az nem marad meg. Próbáltam kis szeletes csokit venni, nem megoldás mert akkor az egyik után bontom a másikat.
Pudingból vagy gyümölcsjoghurtból sem érem be 1 dobozzal. Legfeljebb ha családi kiszerelés.
Tessék, még röhögök is rajta, pedig ez jellemgyengeség.
Fornetti ügyben nagyon megértelek, én ha néha betévedek a metróba képtelen vagyok ellenállni a Princess apró kis csokis meg mogyorós croissanjának. Annak valami olyan illata van...
Majd folyt. köv.


Ilona
[válaszok erre: #5] [előzmény: (3) caterina3, 2005-03-06 12:44:27]
 3. caterina3  |   Válasz erre2005-03-06 12:44:27 [2215.] 
Szia!
Ezek szerin kb. egyszerre lettünk cukrosok... Én előtte biztos, hogy nem voltam, mert nem sokkal előtte is csináltak rutin labort (ez a dokim mániája), és tök normális volt a vércukorszintem. Nálam egyik napról a másikra jelentkezett a dolog. Én teljesen ledöbbentem tőle, hetekig magam alatt voltam, mert pl. nálunk a családban senki sem diabéteszes, sok nemzedékre visszamenőleg sem, így nem is gondoltam ilyesmire. Az influenza, illetve szövődményei kapcsán csináltatott a doki labort, és úgy bukott ki.

Téged egyből inzulinra állítottak be? Engem is nagyon arra akartak, csak nagy nehezen sikerült egyelőre megúszni.
Én kb. két évig "jó kislány voltam", de az utóbbi évben kezdek "elromlani", illetve most már sajnos mondhatjuk, hogy sokszor nagyon fegyelmezetlen vagyok. Hiába tudja az ember, hogy meglesz ennek a böjtje...
Nekem a gyengém a nagy szemű olasz szőlő és egyes péksütemények (pl. Fornetti). A chipset én is szerettem (míg éltem ), de arról le tudok mondani, de egyszerűen nem bírom ki, hogy ne egyek néha pl. sajtos vagy kókuszus (! - cukros!) Fornettit. Ráadásul a telkünknél még csábítóbbak ezek, mert ott a Fornetti csak 900/kg, szemben a pesti 1400 forintos árral, így a kölyköknek elég gyakran veszek -- utána meg lopkodom.

Egyébként az a rohadt dolog az egészben, hogy minden, ami jó minőségű és diabetikus, az méregdrága, ráadásul a nekünk ajánlott étkezés általában is drága, tehát sokszor az emberi anyagi okból sem feltétlenül tudja betartani...
Mert könnyen mondja a doktor néni az ő jövedelmével, hogy zöldsaláta stb. Én pl. boldogan eszem vacsira Eisberg salátát, és nagyjából jól is laknék vele, no de ki győzi ezt anyagilag mindennap? A magyar salitól meg fetrengek, az a tippem, az egyiken van vegyszer, a másikon meg nincs, mert más okot nem nagyon tudok elképzelni. Ráadásul az összes diabetikus szakácskönyvben olyan receptek vannak, amelyeket így kelleme kezdeni: "Hagyj fel minden egyéb tevékenységgel, és töltsd egész napodat saját kajád beszerzésével és elkészítésével!" Az ember az ilyen receptekre már csak rálegyint. Ugyanakkor meg így marad az örök lekifúró meg a félelem a (sajnos törvényszerű) következményektől.

Most ennyi, mert odaég a családi ebéd...

Szia, üdv:

Caterina

[Ezt a hozzászólást újraszerkesztették: 2005-03-06 12:48:09]
[válaszok erre: #4] [előzmény: (2) Nagy Ilona, 2005-03-05 22:17:29]
 2. Nagy Ilona  |   Válasz erre2005-03-05 22:17:29 [2216.] 
Húha! Itt tényleg nem túl sok a hozzászólás!
Én 39 vagyok. (Ez az éveim száma, nem a mmol/l.)
Nem tudom mióta vagyok cukros, mindenesetre 3 éve derült ki.
Borzasztó fáradékony voltam, és bármi ettem csak fogytam. Persze egy rekeszsérv miatt tulajdonképpen hónapokig mást sem ettem mint csokoládét meg mogyorókrémet.
Miután állítólag a hajlam örökölhető és volt is cukros a családban, ezért az lett volna csoda, ha ezek után nálam nem alakul ki a betegség.
Szóval a fáradtság meg a fogyás miatt menetem orvoshoz, akkor derült ki a laborvizsgálaton, hogy 20 a cukrom.
Akkor jött 1 hét kórház meg az adagom beállítása.
Pár hónapig nagyon rendesen csináltam a diétát, csak aztán piszkosul elkezdett hiányozni az édesség.
Először próbáltam a diabetikus csokikat, de nagyon drágák voltak meg az ízük is más.
Aztán elkezdtem bűnözni.
Most hiába adom be az inzuint, a sok szénhidráttól állandóan a plafonon van a cukrom. Egyszerűen ellenállhatatlan kényszert érzek, hogy chipset egyek meg édességet.
Néha már kiakad a műszer is.


Ilona
[válaszok erre: #3]
 1. caterina3  |   Válasz erre2004-12-11 17:19:50 [2217.] 
Sziasztok, Cukrosok!

41 éves vagyok, s nálam három és fél éve, egy vírusfertőzés következtében, méghozzá rögvest elég súlyos formában, közel huszas cukorral kopogtatott a diabétesz. Csak nagyon kemény, fegyelmezett diétával és hajszál híján sikerült megúsznom (egyelőre) az inzulint.
Ha látogatják e fórumot diabéteszesek, javaslom, osszuk meg egymással tapasztalatainkat, bánatainkat, esetleges sikereinket a cukorbetegséggel kapcsolatban.

Caterina3
[Ezt a hozzászólást újraszerkesztették: 2005-02-06 20:36:03]
(TÉMANYITÓ)
 Cukorbetegség (üzenet: 2217, Egészség)
 
    / 89 
Lista: 
Kép:
Smile:
  

Új hozzászólás írása
  Név :   Jelszó :
  Mail :
  Üzenet:

 Betűszín:  Háttérszín:
 Árnyék:      Parázslás:
BBcode On/Off.    Betűméret:
Url/Kép autokonverzió On/Off.
Aláírás beszúrása
  Kép feltöltés: [Feltöltési max. file méret (byte): 20000]
    Írja be ide a képen látható biztonsági kódot:
Smiley kódok teljes listája
Az oldal 0.0099821090698242 másodperc alatt generálódott.

  Cégadatok  |   Felhasználási feltételek  |   Adatvédelem  |   Általános Fórum Szabályzat  |   Médiaajánlat  |   Segítség Partner oldalak
  Netboard Bt. © 2001-2013. E-mail