Pszichológus Budapest

Királyné Szentkuti Katalin pszichológus
E-mail: [email protected]
Tel.: 0620-299-3886

Pszichológus vs. barát?

Munkám során, de barátokkal, ismerősökkel beszélgetve is gyakran találkozom azzal a kérdéssel: miért kell valakinek pszichológus, ha egyszer vannak barátai? Miben más, ha egyáltalán más valamiben, egy pszichológussal folytatott beszélgetés, mint egy baráti csevej?

Valóban, ha kívülről nézzük, nem sok különbséget találunk, hiszen itt is és ott is beszélgetésről van szó. A látszat ellenére azonban a pszichológussal folytatott beszélgetés egy olyan munka, ahol a kliens (egyszerűbben szólva a pszichológust felkereső ember) van a középpontban, és az ülés (ahogy a szakma a pszichológus - kliens találkozásokat, beszélgetéseket nevezi) során minden azért történik, hogy a kliens által hozott problématerületen változás következzen be. Előfordulhat, hogy a pszichológus megoszt egy-két történetet a saját életéből a hozzá fordulóval, de mindezt célzottan teszi, abban a tudatban, hogy ez változást mozdíthat elő a kliens életében, és semmiképpen nem várja el a klienstől, hogy segítsen saját problémái megoldásában. Természetesen, amikor egy barátunk meghallgat bennünket, és elmondja a véleményét, ő is segíteni akar nekünk. Ugyanakkor viszonzásul valószínűleg ő is ugyanezt a hozzáállást várja el tőlünk, hiszen egy baráti kapcsolatot nem lehet úgy fent tartani, hogy csak kapunk és nem adunk semmit cserébe.

Félreértés ne essék, a barátok, a család, a szeretetteljes párkapcsolat jelenléte az életünkben nagyon fontos, lelki válsághelyzetek közepette ugyanis a felénk szeretettel, elfogadással forduló emberekből tudunk erőt nyerni. Olyan ez, mint az artistáknál a védőháló, megóv bennünket attól, hogy egy (lelki) zuhanás során teljesen összetörjük magunkat. Biztosak lehetünk benne, hogyha egy ilyen zuhanás alkalmával pszichológushoz (is) fordulunk, őt is élénken érdekelni fogja, milyen szorosan szőtt védőháló óv bennünket.

Ha pedig mégis a gödör alján találnánk magunkat, ne szégyelljünk segítségért kiáltani, hívjunk mindenkit, barátot, családtagot, férjet, feleséget, vagy éppen egy pszichológust. Ugyanis minél több segítő kéz nyúl utánunk, annál valószínűbb, hogy ezek a segítő kezek közös erővel (és ha mi is akarjuk!) ki tudnak húzni bennünket a mélységből. Azaz nem pszichológus versus barát, hanem barát és (ha szükségét érezzük) pszichológus. Higgyük el, jól megférnek egymás mellett! :)

Pszichológus Budapest

Linkek

Kövessen

Pszichológus Budapest

Királyné Szentkuti Katalin
Napszikra Életvezetési és Terápiás Stúdió
1063 Budapest, Bajnok u.1. fsz.3. (kapucsengő: 14)
Telefon: 0620 299-3886
[email protected]

PSZICHOLÓGUS BUDAPEST Királyné Szentkuti Katalin © 2015 | Minden jog fenntartva. | Tárhelyszolgáltató: Netboard Bt.