Regisztrál :: Profil :: Beállítás :: Tagok :: Szavazógép :: Csoportok :: Segítség Vissza :: Főoldal 
 Hozzászólások: 9455979/16 Témák: 18953 Tagok: 112648 Legújabb tag: [email protected] Online: (59/0
 Név: Jelszó:  Eltárol  Elfelejtette jelszavát?
    / 2 
Lista: 
Kép:
Smile:
  
 Találatok száma: 28 üzenet

LFG


Tagság: 2014-01-13 09:46:30
Tagszám: #129452
Hozzászólások: 28
90174. Elküldve: 2014-11-07 09:24:45 [1.]

Ez itt magyarország, a Balkán legsötétebb zuga. TK csak egy pár betű. A "szaporító" akitől az első kutyust hoztuk TK-ta mindegyik kan kölyköt, igaz, euróban volt az áruk, nem forintban. Szerinted ezek után, hogy ilyen emberek valahogy képesek ilyesmire, mennyit érhet egy TK? Hovatovább, a másik kutyust egy családtól hoztuk, ahol megmutatták a szülők TK-ját, eszerint az apa külhoni kenelből való, szóval aligha lehetnek közeli rokonok az anyával. Ráadásul nem tervezték szaporítani őket, sőt, most, hogy a kicsik elkeltek, mennek velük sterilizálásra. És az, hogy igényre kértek volna TK-t a kölyöknek igazából jófejség szerintem, mert egy TK nem két forint. És ha nem kenneltulaj vagy tenyésztő valaki, nem kötelező a TK, megjegyzem akkor sem ha valaki az.
Szóval a TK csak egy fecni, ami vagy tényleg jelent valamit, vagy csak arra kell, hogy felverje a kutyusok árát. Tudom, vannak akik ezt véresen komolyan veszik, de sajnos olyanok is, akik durván kihasználják ezt.

Egyébként csak hogy tovább menjek. Az első helyen, ami TK-ta a kankölyköket, ott 10.000 HUF volt a szukánk ára, de ebbe nem volt csak alap Parvo oltás (két hét késéssel kapta a kombinált Parvo első részét a háromból úgy, hogy másnap vittük oltani). Féreghajtás az semmi. A másik helyen 24.000 HUF volt a szuka ára benne alap Parvo, kombi Parvo 1 és féreghajtás. Tudom, már az ár miatt is lehetett volna gyanakodni az első helyen, de a kutyus lenyűgözött mindenkit, így hoztuk. Minden szabályosnak tűnt ott is, szóval szaporítók is tudnak hivatalosnak tűnni. A másik is olcsó, ha tudjuk mennyiért van egy roti, mégis bizalomgerjesztőbb így utólag a dolog.

Egyébként hogy valamire rendelet van az pont annyi mint lepkef!ng a szélben. Tanultam alap jogot, természetvédelmi jogot és szerzői jogot, de a valóságban sz@r nincs ezekből. Szerinted ha pénzbírságot adsz valakinek, aki lekulázott három tő orchideát (45.000 HUF + módosító tényezők) akkor kifizeti? Nem, Ő a Jocó, akinek Béla a haverja a hivatalban és emiatt oda csinál, ahová akar. A rendelet, törvény azokra igaz és él, akiknek nincsenek nagy barátaik. Más kérdés, hogy ettől függetlenül addig verheted az erdőben, ahol senki nem jár és lát, amíg a vér után már a beleit hányja ki, ez is egyfajta bűntetés. De tudjuk, ez is hová vezet és hogy végződik akkor is, ha több mint jogos a dolog.


Téma: [TALÁLKAHELY] Fiatal kutyások fóruma Fórum: Kutya
[válaszok erre: #90175 #90176 #90180 #90183 #90185] [előzmény: (90169) Solya96, 2014-11-06 21:13:04]
Zöldfülű
LFG adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


LFG


Tagság: 2014-01-13 09:46:30
Tagszám: #129452
Hozzászólások: 28
90167. Elküldve: 2014-11-06 19:02:12 [2.]

Nem, de törzskönyvezték volna, mert lefoglaltuk, akkor kérdezték plusz pénzért megtegyék-e. Nekünk nem kell törzskönyv, megnéztük a szülőkét - az egyik nem magyar tenyészetből való, szóval nagy valószínűséggel nem közeli rokonok. Ráadásul fehér hastájéki szőrzete van a szukánknak, ami formai hiba rottweilernél, azt hiszem így nem is lehetne igazán törzskönyvezni.
Egyébként már nem hiszek a törzskönyvben sem. Ahonnét Dorkát vettük, drága kis csajszit, ott is sikerült könyveztetniük a kan kölyköket. Hogy ezt hogy tették, mennyiért? Szóval ezután a törzskönyv sem biztos. Az érdekes az, hogy nem tűnt szaporítónak, rendesen voltak nála külföldiek is kutyáért, pont mikor mi is voltunk. Az egyik olasz volt, ha jól hallottam a nyelvét...
Mindegy, sajnos ez megtörtént. Mi sajnáljuk ezt a legjobban, mert nyilván mi szerettük meg nagyon a kis rotit.

Amúgy makacs kiskutyára van valami módszer a durva fenyítésen kívűl? Az előzőt sem vertük, a mostanit sem szeretnénk, csak pár tasli, ha nagy hülyeséget csinál (cserepet rág, darazsat nyaldos)...


Téma: [TALÁLKAHELY] Fiatal kutyások fóruma Fórum: Kutya
[válaszok erre: #90168] [előzmény: (90166) Jager és Plútó, 2014-11-06 09:41:54]
Zöldfülű
LFG adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


LFG


Tagság: 2014-01-13 09:46:30
Tagszám: #129452
Hozzászólások: 28
90162. Elküldve: 2014-11-05 20:37:47 [3.]

Hello mindenki!

Elősször is, legutóbb, mikor ide irkáltam, azt hiszem elég bunkó voltam, ezért szeretnék elnézést kérni. Kicsit ideges voltam akkor, ami ugyan nem mentség, csak sajnos kiderült nem alaptalanul.

Az történt, hogy sajnos rossz helyről sikerült megvenni az első rotinkat. Annyira kedves, klassz csajszi volt, imádtam a kis büdöskét! Aztán első tüzelés (igen, a két héttel későbbivel együtt értendő) után hirtelen lett gebasz. Az egyik nap még nagyon vidám és játékos volt, egy energiabomba, majd másnap reggel már nem jött hívásra, olyan rosszul lett, alig bírt felkelni. Persze rögtön orvosért rohantunk, aki kijött, végigtapogatta - szegény kutya nyüszített nagyon - aztán megkérdezte volt-e már tüzelése. Kiderült, méhgyulladása volt neki is. Neki is, mert kiderült, ahonnan szereztük ott testvérpárt kereszteztek és több almukban volt ilyen, több alom elhullott - itt azt nem értem, ezután miért folytatták a pároztatást, s hogy sikerült a kan utódokat törzskönyvezni?! Szóval orvos mondta, hozott genetikai defektje van szegénynek, s meg kellene műteni, de! Ha megműttetjük, akkor is nagy eséllyel elpusztul vagy később rengeteg szövödménye lesz. Szóval kaptunk pár napot - kutyunk szteroid injekciót - arra, hogy eldöntsük, mi legyen.

Rohadt egy dolog, senkinek nem kívánom ezt. Ez az a helyzet, amikor nem az a fontos, mi mit akarunk, hanem mi a helyes. Így úgy döntöttünk, nem kínozzuk sem most sem a továbbiakban, hanem elaltattatjuk. Nagyon rossz volt, majdnem bőgtem is, annyira megszerettem az ebet. Komolyan olyan volt, mintha a saját gyermekem életéről döntöttem volna. Aztán az utána következő hónap... Amikor mindig lesed, jön-e, reméled, feltűnik pedig tudod, tudod, hogy már nincs. De őt látod, várod, néha még legszívesebben hívnád is, de csak a semmi, az üres kert van. Erre mondták, úgy kell ezen túlesni, hogy szerzünk egy új kutyuskát.

Most itt van velünk Maya, egy rosszcsont kis roti szuka, aki most két hónapos (Dorka 10 hetesen került hozzánk, furcsa is ilyen kis ebet tartani megint), s olyan rossz, hogy csak na! Tudom, csak játszana mindig és mindenkivel, de amikor az ember le és fel rohangál, hogy "mittépszszéjjelmármegintte!" akkor, elnézést ezért, de a rossz kutya jön le leginkább. Pedig csak kölyök, akinem meg kell tanulnia emberekhez alkalmazkodni, azok szabályai szerint élni. És igen, amikor rám néz, akkor nem lehet rá semmiért haragudni, olyan nagyon aranyos! És képzeljétek, nem farok vágott roti!

Most azon vagyunk, hogy legyünk vele. Anno Dorka azonnal elfogadta, ki ő és hol a helye a rangsorban. Maya néha morog ránk, szóval arra gondoltam, a "tálkájából-eszik-mindenki-előtte" trükköt kipróbáljuk nála. Állítólag beválik a rangsor jelölésére kutyáknál. Bár az is igaz, nem vagyok teljesen biztos benne, hogy a morgása határ-feszegetés-e, mert közben csóválja a farkát. Azért, ártani nem árthat tisztázni nála a dolgokat. Amúgy a grabanc-fogásos fegyelmezés igen hatékony nála, ahol kapott ilyen kezelést, ott "nem"-re abbahagyja, amit csinál. Csak a hangja szívszorító...


Téma: [TALÁLKAHELY] Fiatal kutyások fóruma Fórum: Kutya
[válaszok erre: #90166 #90184]
Zöldfülű
LFG adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


LFG


Tagság: 2014-01-13 09:46:30
Tagszám: #129452
Hozzászólások: 28
90088. Elküldve: 2014-09-07 10:52:09 [4.]

Első kutyánk. Elméletben tudom a dolgokat, de az elmélet és a gyakorlat között van ám némi nagy különbség. Ugyanis az elmélet szerint 8-11. hónap, ami barátok közt is nagy időtáv, szóval elméletileg lehetővé tesz valamit, de logikus ugye, nem zár ki minden mást. Rákra senki nem gyanakodott, mert azt nagy mértékű súly és kedélyvesztés kíséri, ami itt nem volt meg. Húgyúti fertőzés lehetett volna, de inkább hagyjuk.
A torka is rendbe jött, mert az állatorvos tanácsával ellentétben nem vártam meg, hogy jobban legyen, hanem vettem neki antibiotikumot, mert mandula gyulladása volt! Elméletben tudtam, hogy lehet, s mivel az orvos nem erősítette és nem cáfolta, hát...
Szóval nem, nem vagyunk tudatlanok, de én úgy vagyok vele, inkább megerősítést kérek azoktól, akiknek nálamnál több tapasztalata van, minthogy vakon bízom az elméleti tudásomban és szegény eb szívja meg emiatt. Talán ez rossz hozzáállás? Meglehet...
Talán jobban kéne bíznom a tudásomban? Meglehet...
Talán nem kellett volna kutya? Meglehet... De akkor mi a frász értelme lenne bárminek is!
És bár csak elméleti tudás, de a kis, szürke csíkos szúnyogoktól óvjátok a kutyáitokat, mert nem tesznek jót! Ja, hogy ez eddig nem volt hazánkban? Most már van, szóval elméletet gyakorlatba ültetni és figyelni - nem mellesleg embernek sem jók, de embernél könnyebb kiszúrni és gyógyítani az élősködők okozta problémákat, mert az ember tudja mondani, mi baja... Bár ez is csak elmélet, még inkább, mint a kutyák esetében bármi.


Téma: [TALÁLKAHELY] Fiatal kutyások fóruma Fórum: Kutya
[előzmény: (90087) Kicsi_lány, 2014-09-05 18:57:50]
Zöldfülű
LFG adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


LFG


Tagság: 2014-01-13 09:46:30
Tagszám: #129452
Hozzászólások: 28
90086. Elküldve: 2014-09-02 09:37:49 [5.]

Kedves valaki!

Azt hiszem, tüzel a kutyánk, de nem vagyok benne biztos, ezért kéne vélemény! A roti szukánk most 9.5 hónapos, több helyen láttam és olvastam, hogy náluk 8-11. hónapban történhet meg az első ivarzás (pubertás kezdete, "tenyészéretté" elvileg majd 15-17 hónaposan vagy később válik, bár addigra ivartalanítjuk majd).
Az történt, hogy ma reggel, mikor kint voltam a reggelijét odaadni neki (amit cirka 3 perc alatt "beporszívózott") szokás szerint dögönyöztem egy kicsit, s ilyenkor mindig hanyatt dobja magát, mert imádja amikor a pocakját simogatjuk. Ekkor vettem észre, hogy a nemi szervénél a szőr véres, ami enyhén szólva megijesztett. Rögtön körbe is jártam a kertet, hátha találok vért valahol, mert pisilni ma még nem láttam, tegnap meg rendeset pisilt még. Vért nem találtam sehol, de észrevettem, hogy ahogy jött utánam, kis cseppeket hagyott a betonon, mármint véres cseppeket.
Az eb nem étvágytalan, de most kissé szomorú, mert tegnap mentek el húgomék vissza Pestre, és ilyenkor pár napig mindig szomorú, "kissé depis" a kutyus. Ezért nem vagyok teljesen biztos benne, hogy ivarzik-e vagy húgyúti megbetegedést szedett-e össze? Szívem szerint rohannék vele orvoshoz vagy az orvost hívnám ki hozzá, de ez most nem nagyon lehetséges... Szóval van okom aggódni? És ha igen, mit csináljak addig, míg elérhető lesz az orvos?
Minden választ előre is nagyon köszönök!


Téma: [TALÁLKAHELY] Fiatal kutyások fóruma Fórum: Kutya
[válaszok erre: #90087]
Zöldfülű
LFG adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


LFG


Tagság: 2014-01-13 09:46:30
Tagszám: #129452
Hozzászólások: 28
90085. Elküldve: 2014-09-01 09:55:28 [6.]

Elment a nyár, megnőtt a kutyánk, igazán szép, jó kiállású csajszi lett belőle.
Csak valahol összeszedett valamit már megint, mert olyan a hangja, mikor ugat, mintha rekedten hörögne. Máskülönben teljesen olyan, mint máskor, életvidám, bújós, játékos. Szerintem lenyelt egy szúnyogot, az csípte meg, vagy békát kóstólt. Minden esetre ijesztő a hangja, de nem tűnik betegnek (nincs láza, az orvos azt mondta, várjunk, valószínűleg elmúlik).
Ha adunk neki teát, márha szabad neki teát adni, az vajon segít a hangján?


Téma: [TALÁLKAHELY] Fiatal kutyások fóruma Fórum: Kutya
Zöldfülű
LFG adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


LFG


Tagság: 2014-01-13 09:46:30
Tagszám: #129452
Hozzászólások: 28
90055. Elküldve: 2014-08-04 18:02:00 [7.]

Az orvos szerint az ivartalanítás hajlamosít egyes betegségekre, amiknek nem igazán tudtam megjegyezni a nevét, nem erre szakosodtam (embernél is inkább csak a haemorraghiás-lázakra), és szerinte ezeket fiatalabb korban jobban elkapja. Ősök elhitték, bár én gyanítom ez cseppet csusztatás, márha a kutyák is olyanok immunológiailag, mint a legtöbb gerinces. Mindegy. Meg mondta, hogy elhízhat. Itt majdnem elnevettem magam, mert annyit mászkál, hogy csoda még vannak lábai. Meg mozgatjuk mi is, mert hát azért csak kell neki is a törődés :)

Egyébként ezek a kis smiley-k jelentenek valami konkrétat? Azt látom, hogy ezer van belőlük, de a felét nem értem... Csak dísz?

Gyopárka ma megint átszemetelt hozzánk. Úgy rárivalltam még az anyjáért sem mert elfutni, csak riadtan bámult. Aztán megmondtam az anyjánok, hogy gyökszike ne dobáljon át hozzánk szemetet, mert nem illik, meg a kutya is mindent a szájába vesz. Kultúrált voltam, tényleg! Szerintem annyira, hogy fel sem fogta, mit mondok, de azért levert a gyereknek kettőt. Remélem ezzel vége a dolognak. Egyébként milyen már, hogy kilenc évesen még nem jár suliba? Komolyan...


Téma: [TALÁLKAHELY] Fiatal kutyások fóruma Fórum: Kutya
[válaszok erre: #90058 #90061]
Zöldfülű
LFG adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


LFG


Tagság: 2014-01-13 09:46:30
Tagszám: #129452
Hozzászólások: 28
90051. Elküldve: 2014-08-03 19:21:50 [8.]

Phúúú... Hála minden élő és halott istennek nem nyalogatott permetet, csak lenyelt egy darab műanyagot. Ma végre kiköpte, azóta megint fal ezerrel és vidám, ahogy kell.
Szerencse, de nagy, mert a helyi állatorvos hét végéig nincs, az ügyeletről meg nem tudjuk, hol lehet, úgyhogy bajba lettünk volna...
Hogy honnan a fészkes kilenc pokolból szedte össze a műanyagot, rejtély, mert direkt miatta ügyelünk az ilyesmire (lüke kis kölyök, mindent megszagol, megnyal és megkóstol). Ha kiderül a szomszéd hülye, gyépés gyereke volt, leverem a kretén kis fejét! Egyszer már így is szóltam Gyopárkának, hogy ne morogjon a kutyára, mert a drótkerítés nem fogja vissza a 35 kilós rotit, az meg leszedi az arcát... Én meg teszek rá, legyen az anyja gondja aztán a hülye gyerek... Gyépés dzsipólinók, egy szerencse, hogy a dolgozó, nem lopkodós fajtából, de ugyanolyan sötétek, mint a többség... A kutyájuk már kimúlt (az első, a kis hülye addig óbégatott, amíg kapott egy új ölebet, ami nyávog, nem ugat, de azt mindenre)...
Egyébként úgy döntöttünk, egyéves kora előtt nem ivartalanítjuk a kiscsajt. Túl sok rossz lehetőséget festett a doki, nekünk meg túl kedves az eb. De muszáj lesz majd a műtét. Kiskutyákat erre eladni nem lehet, mi nem tudunk többet eltartani, az út mellé meg csak a paraszt teszi ki... Megölni őket? Az szóba sem jöhet! Egyébként ha volna decens roti kan a faluban (nincs), akkor lehet, hogy el lehetne adni a kicsiket.


Téma: [TALÁLKAHELY] Fiatal kutyások fóruma Fórum: Kutya
[válaszok erre: #90052 #90053 #90054]
Zöldfülű
LFG adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


LFG


Tagság: 2014-01-13 09:46:30
Tagszám: #129452
Hozzászólások: 28
90049. Elküldve: 2014-08-02 09:53:28 [9.]

SEGÍTSÉG!!!

Tegnap előtt permeteztük a kis gyümölcsfákat, tegnap pedig egész nap távol voltunk. Ma reggel óta azt látom, hogy a kutyánk lehangolt, nem eszik csak fűvet és folyton öklendezik. Lehet, hogy a kis bolond lenyalogatta a permetszert? És ha igen, mit tegyünk? Itassunk vele tejet?
Nagyon aggódom a kis piszokgyűjtőért!


Téma: [TALÁLKAHELY] Fiatal kutyások fóruma Fórum: Kutya
[válaszok erre: #90050]
Zöldfülű
LFG adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


LFG


Tagság: 2014-01-13 09:46:30
Tagszám: #129452
Hozzászólások: 28
10546. Elküldve: 2014-06-23 18:23:13 [10.]

Üdv mindenkinek!

Fiatal rottweiler szukánk van, most nyolc hónapos. Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor a kutya hasának hogy kell kinéznie?
A miénknek még mindig olyan kicsit lelógó, kövérkés, mint két és fél hónaposan volt (ekkor került hozzánk). Ez jó vagy rossz jel? Nem tűnik érzékenynek, mert engedi simogatni a hasát...


Téma: [KUTYAFAJTÁK] Rottweiler Fórum: Kutya
Zöldfülű
LFG adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


LFG


Tagság: 2014-01-13 09:46:30
Tagszám: #129452
Hozzászólások: 28
89872. Elküldve: 2014-06-10 10:59:26 [11.]

Üdv!

Mostanság, felénk egy hete, tényleg kutya idő van. Olyan meleg van, hogy szegény kutyánknak egész nap lóg a nyelve és olyan lassú, mint egy csiga. Szerencsére van fúrt kutunk, úgyhogy tudjuk locsolni szegényt :)

Ellenben idegesítő (mert félek esetleg rosszat jelent, ez idegesít benne) dologra lettem figyelmes:
Reggelente, miútán megette a kajáját, olyan hangokat hallatt, mintha üveget dörzsölnének erősen vizes ronggyal. Emellett tök úgy csinál mindent, mint általában, csak 3-5 percig így "nyikorog". Ez rossz jel? Sajnos egy ideig még nem elérhető nálunk az állatorvos, ezért félek, hogy bajt jelent...


Téma: [TALÁLKAHELY] Fiatal kutyások fóruma Fórum: Kutya
Zöldfülű
LFG adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


LFG


Tagság: 2014-01-13 09:46:30
Tagszám: #129452
Hozzászólások: 28
89790. Elküldve: 2014-05-27 08:58:33 [12.]

Az ilyen emberekre mondják, nem kár értük... Bár a kutyát sajnálnám, mert ilyenkor mindig az lesz a bűnbak, sajnos...
Egyébként ez valami rossz tendencia, egyre több a höbörgő részeg manapság :S


Téma: [TALÁLKAHELY] Fiatal kutyások fóruma Fórum: Kutya
[válaszok erre: #89792] [előzmény: (89784) Jager és Plútó, 2014-05-25 17:29:56]
Zöldfülű
LFG adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


LFG


Tagság: 2014-01-13 09:46:30
Tagszám: #129452
Hozzászólások: 28
89789. Elküldve: 2014-05-27 08:55:27 [13.]

Hello!
Megint volna pár kérdésem a tapasztaltabb kutyások felé:

1. Miért csinálja azt a rotink, hogy ha nem száraztápot (kis golyók meg hasonlók nagy zacskóban Tesco-ból) kap akkor majd mindet befalja egyszerre, odébbmegy (általában a tuják közé), aztán kihányja. Később persze megeszi apránként, de miért nem jó a tárolásra neki a tálkája? Erről le kell\lehet szoktatni, mert nem biztos, hogy így nyáron jó lesz majd ez a rendszer 30-35 fokokban.

2. Farkasszemet nézni a kutyával... Amikor rosszat csinál, akkor általában a szemébe nézek mire ő vagy hátracsapja teljesen a füleit (úgy lelapul a buciján, mintha nem is lenne) vagy elfordítja a tekintetét. Ez a behódolás jele? (Később nagyon kepeszt, hogy jóvátegye a dolgot, bár biztos, hogy már nem emlékszik rá mit csinált, csak arra, hogy rosszat ezért jóvá kell tennie... iszonyú cuki ilyenkor) Ez használható rangsor tudatosításra (már megvolt az előtte sorban eszünk dolog, amit nyüszögve figyelt, de aztán sokkal engedelmesebb is lett)?

3. Lehetnek frontérzékenyek már kölyökként is? Mikor esőre áll, vagy hidegfront jön, akkor vagy nagyon bánatos és kedvetlen vagy nagyon makrancos lesz... Mondhatnám, pont olyan a viselkedése, mint egy frontérzékeny embernek, néha még "nyavalyog" is (aprókat nyűszít, gyorsan egymás után)...

4. A rövidnadrág valami különös dolog neki? Mikor elsőnek látott minket röcidnadrágban, mindenképpen meg akarta nyalogatni a térdünket, meg dörgölődzött. Szép tud lenni ezután az ember lába :)

Egyébként nagyon jól működik :) Ha nyitva a kocsibejáró, nem megy ki az utcára, csak a kapu vonaláig, s ha kell onnan figyel vagy ugat. És ha macskát lát azt kergeti elfele a kertből :) Imádjuk a kis piszkos (szó szerint, ha letisztítjuk, fél perc múlva ismét bekoszolja magát, aztán büszkén jön, milyen ügyes volt) csirkefogót!


Téma: [TALÁLKAHELY] Fiatal kutyások fóruma Fórum: Kutya
[válaszok erre: #89791]
Zöldfülű
LFG adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


LFG


Tagság: 2014-01-13 09:46:30
Tagszám: #129452
Hozzászólások: 28
89762. Elküldve: 2014-05-16 20:48:30 [14.]

Nem pont etológiából, csak állattudományi karon diplomáztam és volt tananyag az etológia (humánetológia is, úgyhogy két és többlábú állatok viselkedéséhez is értek + anno hobbiból pszichológiát is tanulgattam). Nem volt a kedvencem, főleg mert sokszor nagyon elméleti volt a dolog amit nehéz elhinni, ha nem tapasztalod. De a rovarok viselkedése nagyon hasznos nekem (enélkül nehéz lett volna darázskirálynőt szereznem a gyűjteményembe)...

Egyébként a farkasoknál a vicsorgás és morgás működik, mert ők főleg a kivillanó felső ínyre reagálnak. Ha te vagy a szemükben a főnök, akkor ennyi elég jel nekik, hogy ők is ellenségnek nézzék az illetőt. Ha jól emlékszem az órai anyagra, a kutyáknál is agresszív választ lehet elérni, ha a felső fogsorunkat és ínyünket mutatjuk nekik. Én nem próbáltam ki (hülye leszek magam ellen hergelni egy kutyát, nem igaz?), de már láttam a mi rotinkon is ezt, mikor a szomszéd kutyái ugattak neki (pedig még kölyök, szóval csúful beszolhattak puliék, de a kutyánk első morgására elhátráltak). Érdekes, néha meglepő dolgokat látni, ha az ember csak figyel és a kutyákra hagyja, hogy kutyaként rendezzék le a dolgaikat...


Téma: [TALÁLKAHELY] Fiatal kutyások fóruma Fórum: Kutya
[válaszok erre: #89763 #89767] [előzmény: (89752) Raxel, 2014-05-14 16:53:25]
Zöldfülű
LFG adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


LFG


Tagság: 2014-01-13 09:46:30
Tagszám: #129452
Hozzászólások: 28
89749. Elküldve: 2014-05-14 10:05:26 [15.]

A kedvenc rotink (kis csirkefogó, hogy hogy tud puncsolni, főleg ha érzi, valami rosszat csinált :) )
[IMG]azR7fvg.jpg[/IMG]

Hihetetlenül bújos, nagyon akarja, hogy foglalkozzon vele valaki (talán túl sokat foglalkoztunk és törődtünk eddig vele, és most azt hiszi, ez mindig jár alapból... De ha egyszer nem lehet elmenni mellette anélkül, hogy megsimogassa az ember :) ). És egy mozgó fekete lyuk a kislány, mert mindent (!) megeszik, nagyon nagy mennyiségben (azt hiszed eleget adtál neki egy napra, aztán fél óra múlva tál üres ő meg néz befelé az ajtón, miközben te ebédelsz - de soha, ismétlem soha nem kap evés közben, tőlünk, az asztalról ételt és a vendégeknek is tiltjuk hogy megtegyék!). Kalcium szempontjából lehet nekik tojáshéjat adni? Valahol olvastam, hogy a fajta érzékeny a mellére, sokszor csonthibái alakulnak ki, de kalciummal megelőzhető... A csigaházakat megeszi, többször láttuk már, ahogy a dióhéjat is, ha nem kapja fel előtte az ember a földről.

Egyébként miért van az, hogy egy bizonyos növény gyökerét mindig kiássa és megeszi? Rászokott, vagy drog neki? De csak egyetlen növényét, a gyermekláncfű-ét (pitypang). Remélem nem gázos neki, mert letiltani róla, egy 2500 négyzetméteres kertben... Mindegy, szóval remélem nem káros neki (nekünk gyógyhatású, de hogy kutyákra és emberekre egyként hatna, abban nem vagyok biztos).

Egyébként a múltkor kaptam egy jó kérdést, mint etológiában jártas, diplomás egyén, amire megmondom őszintén nem tudom biztosan a választ. A kérdés valami ilyesmi volt:
"Ha valaki kutyája jelenlétében fogvicsorítva morog valakire, azzal támadásra készteti a kutyát?"
Őszintén, nem tudom, hogy
- miént ötlik fel ilyen kérdés valakiben?
- mit lehetne erre válaszolni, és mire használná az illető a választ?
Egyébként a kérdés remek, farkas esetében a válasz igen lenne, amennyiben a farkas már elfogadta falkatagnak az embert. De kutyánál?
Mit gondoltok, hasonlít a kutya viselkedése ehhez eléggé? Ha igen, talán használható lenne például arra, hogy bizonyos állatok ellen neveljük a kutyát (rágcsálók, macskák vagy patkányok ellen)?


Téma: [TALÁLKAHELY] Fiatal kutyások fóruma Fórum: Kutya
[válaszok erre: #89750 #89752]
Zöldfülű
LFG adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


LFG


Tagság: 2014-01-13 09:46:30
Tagszám: #129452
Hozzászólások: 28
89709. Elküldve: 2014-05-11 09:47:42 [16.]

Na, kis szutyi rotinkkal túl vagyunk a chip-elésen, veszettség elleni oltáson. Bátran menekült az állatorvos elől :) Hárman fogtuk közre, hogy ne tudjon semerre elillanni :)
Ráadásul igazi multi-tálentum ezen eb. Olyan dolgokkal örvendeztet meg, hogy ihaj! A múltkor például szerzett valahonnan egy fiókát, azzal játszott. Nem kis öröm volt utána takarítani... Meg akkorát tud büffenteni a kisasszony, mint egy sört ivott ember. Csak úgy, szépen, csuklás közben ülve elereszt párat.
Pórázzal sétál már szépen, kertben leglábbis, sajnos utcára még nem tudtuk kivinni, mert felénk éppen ebzárlat van. De már várjuk, mindannyian :)


Téma: [TALÁLKAHELY] Fiatal kutyások fóruma Fórum: Kutya
Zöldfülű
LFG adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


LFG


Tagság: 2014-01-13 09:46:30
Tagszám: #129452
Hozzászólások: 28
89329. Elküldve: 2014-04-14 21:56:56 [17.]

Köszönöm a válaszokat!
1. Falun lakunk, ahol házőrzésre, macskariasztásra vettük a kutyust. Nem is láttam másfél év alatt csak egy embert kutyát sétáltatni erre. Mi is csak azért szoktatjuk pórázra, mert valahogy el kell vinni orvoshoz, egyébként több, mint 2400 négyzetméteres a kert, bőven van hol játszanunk vele meg megmozgatni. Esetleg a falu határába akarjuk majd kivinni, a patakhoz, hogy úszhasson kicsit nyáron.
2. Csikis? Vicces, tényleg :) De ettől még jól esik neki a dolog, ugye? Mert nem akarjuk olyasmivel "traktálni", ami nem jó neki, főleg, hogy ez a játékos foglalkozásba, nem a nevelésbe tartozik időrendileg. Nevelésnél néha kell, hogy kellemetlen legyen neki, sokat tanul belőle (nem bántjuk, csak ha nincs más megoldás, mert tíz perce nem hajlandó lehiggadni). Eddig komoly baja kétszer volt. Egyszer, mikor elsőként találkozott méhecskével, és megszagolta. Szegény, mire észrevettem és visszaránthattam volna, orra a méhet paszírozta, az meg megbökte. Azóta ha megszagolja, felismeri a szagát, odébb megy. Második alkalommal nünükével futott össze. Aranyos kis bogár, de a hólyaghúzó váladéka nem feltétlenül jó a kutya érzékeny orrának. Azt is megszagolta, aztán egy hétig taknyos volt meg "illatokra-vak". Szóval negatív hatás inkább természetes okokból éri nálunk, büntetni újsággal szoktuk, az meg rotinak csak figyelmeztetés, nem más. Ez a kiscsaj egy tank, komolyan! Egyszer teljes sebességgel nekirohant a hintaágynak, azt hittük összetöri magát! Majd szívbajt kaptunk, de kis lüke megrázta magát és elvonult enni... Ennyi.
3. Nem annyira eszi a "szart", hanem belefetreng. Amikor meg csupa bűz meg fekália, nem igazán mókás foglalkozni vele, fürdetni meg nem egyszerű, főleg nem minden nap szinte... Enni tápot kap, meg konyhai "maradékot" (csont, húsfaragvány, az ebédről estére még megmaradt makaróni, ilyesmik). Néha külön főzünk neki fokhagymás húslevest, imádja kenyérrel, a fokhagyma meg kihajtja belőle az esetleges férgeket, szóval mindenki jól jár. Egyébként tetemes mennyiségű növényt is fogyaszt, még a rukkolánkat is megdézsmálta egyszer :)
Egyébként 60 kilós nem lesz, a szukák ritkán nagyobbak 40-45 kilósnál, állítólag az 50 kiló már gargantuai óriás náluk. De izmos, borzasztóan, már most, ilyen fiatalon is. Csodaszép! Egy gyönyörű, barnaszemű szépség, imádjuk :)


Téma: [TALÁLKAHELY] Fiatal kutyások fóruma Fórum: Kutya
[válaszok erre: #89331 #89334] [előzmény: (89309) Kicsi_lány, 2014-04-14 11:36:12]
Zöldfülű
LFG adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


LFG


Tagság: 2014-01-13 09:46:30
Tagszám: #129452
Hozzászólások: 28
89306. Elküldve: 2014-04-14 09:09:36 [18.]

Üdv mindenki!
Mióta megjött a jó idő, szinte kivirágzott a rotink :) Még mindig nagy szutyok-bajnok (mindig talál koszt, hogy összeszutykolja magát, aztán nagy büszkén odaáll elénk), meg olykor makrancos, de már hallgat ránk és kezd nyugodtan, szépen viselkedni. Éppen pórázra szoktatjuk. Furcsa módon csak úgy hajlandó jönni, ha a szájába veheti a póráz szárát, különben csak ül és néz. De jön, megy, áll ha kell, lassan kipróbáljuk az utcán is, hogy megy, de a kertben már rendesen csinálja a dolgokat.
Zavaró tényezők azonban még mindig vannak. Például az, mikor belehempereg a macskaszarba, ha véletlenül talál a kertben. Ez minden kutya jellemzője vagy csak a miénk ilyen? Erről még büntetéssel sem tudtuk eddig leszoktatni...
Meg pár további kérdés (egy, igazából): Amikor vakargatjuk a hasát, meg a két mellső lába között a mellkasát, akkor elkezd a hátsó lábával úgy csinálni, mintha vakarná magát, de csak a földet kapálja. Ez az elégedettség és az élvezet jele vagy valami más?
Egyébként a múlt héten meglepett minket egy új dologgal. Eddig csak belelefetyelt minden vödör vízbe, amit locsoláshoz használtunk (ez megengedett neki, szegény ugyanis még téli bundában van, most kezdi hullatni, így 20 fok felett kissé liheg). Aztán egyszer csak fogta magát, egyik nap, belenyomta az orrát a vízbe és elkezdett "bugyborékolni". Ezt azóta is nagy élvezettel csinálja :) Marha jópofa, ha nem volna ez a kis kutyus, ki kéne találni :)
Egyébként érzésem szerint szeret minket, meg ragaszkodik hozzánk. Szóval nagy hibát nem követtünk el eddig nevelése szempontjából. Az azonban érdekelne, meddig ilyen tanulékony még? Most öt hónapos, még gyorsan, nagyon gyorsan tanul, magától is (rájött, hogy nyílik a kertkapu, azóta ha nincs kulcsra zárva, kinyitja a kis kópé, hiába, ennyit ér egy tolózár egy kutya zsenialitása ellenében).
Szóval nagy az öröm, meg az elégedettség. Remélem, még sokáig élvezhetjük becses társaságát :)


Téma: [TALÁLKAHELY] Fiatal kutyások fóruma Fórum: Kutya
[válaszok erre: #89307 #89308 #89309]
Zöldfülű
LFG adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


LFG


Tagság: 2014-01-13 09:46:30
Tagszám: #129452
Hozzászólások: 28
88996. Elküldve: 2014-03-14 20:19:40 [19.]

Azt tudom, de a teljes "nem-törödöm-most-veled-amíg-meg-nem-javulsz" dolog minden életkorban működik, mert a falka-jellemből fakad. Ez az egyetlen büntetés, ami nem kell, hogy azonnali legyen, mert ekkor nem egy bizonyos cselekedetre irányul a dolog, hanem az általános viselkedésre.
Ha olyat csinál, akkor azonnal ráförmed valaki, hogy "nem", de néha nem igazán érti meg és folytatja, addig, míg nem kap egy fülest (mutató és középső ujjak hegyével rákoppintás az egyik füle tövére). Ekkor vagy elrohan vagy rögtön lenyugszik, de ebből nem igazán tanul. Az ignorálás, hátat fordítás jó volna, ha mindenki hajlandó lenne betartani, de egyeseknek mindig megesik a szíve a kutyuson. Ezért még mindig ugrál és néha játék közben, ha nagyon belehevül, próbál harapdálni is. Akkor is próbál harapdálni, ha sokáig nem figyelünk rá, ilyenkor ráncigálja a nadrág szárát. Ekkor is fülest szokott kapni (eredményt lásd fentebb). Szóval vagy rottinál tovább kell folytatni míg megtanulja, vagy másképp kell büntetni...

Továbbá:
"Hogy raktátok rá a nyakörvet?"
Játék közben. addig észre sem vette, míg a játékát el nem vettük utána, mondván, sikerült rárakni. Ekkor igazi cirkuszt levágott, hempergett, dörgölődzött mindenhez, nyüszített... Aztán most legutóbb, hasonló volt a pórázzal. Ha rákerül megy a hiszti meg a ráncigálás nagyon. Majd megszokja, kinövi, valami. Négy hónapos, szóval muszáj volt, mert "csippelni" kell vinni a drágát. Aztán fél éves kora után ivartalanítani (rengeteg kan van a környéken, csupa emberes nagy állat, szóval jobb nem kísérteni a dolgokat).

Amúgy szerintem imád minket. Ha meglát, rázza a csutkát (sajnos farok nélkül született, csak egy centis csutka van neki), látszik, hogy örül. Ha pedig elmegyünk, mindig kinéz utánunk a kerítésen. Sírni nem sír, már leszokott az ilyesmikről, ugatni meg csak akkor ugat, ha oka van rá, szóval csak macskákra. Még más kutyáknak se felel, csak nézi őket, aztán "leszarlak, egy senki vagy" módon otthagyja őket, hadd ugassanak tovább. Egyébként döbbenetes mennyire kiolvasható néha a szeméből, mit szeretne. Csodaszép, barna szemei vannak, imádom a kis maszatot :)


Téma: [TALÁLKAHELY] Fiatal kutyások fóruma Fórum: Kutya
[válaszok erre: #88998 #89001] [előzmény: (88990) Kicsi_lány, 2014-03-13 14:16:41]
Zöldfülű
LFG adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


LFG


Tagság: 2014-01-13 09:46:30
Tagszám: #129452
Hozzászólások: 28
88988. Elküldve: 2014-03-08 20:44:28 [20.]

Letiltás? Amikor ilyet csinál, akkor aznapra otthagyjuk, csak enni kap meg vizet. Másnap jól viseli magát, de idővel megint "visszaesik". Valami tartós, nem fizikai megoldás kéne...
Egyébként hogy lehet arra szoktatni, hogy egy helyre végezze a dolgát a kertben?


Téma: [TALÁLKAHELY] Fiatal kutyások fóruma Fórum: Kutya
[válaszok erre: #88990] [előzmény: (88987) Jager és Plútó, 2014-03-08 18:45:04]
Zöldfülű
LFG adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


LFG


Tagság: 2014-01-13 09:46:30
Tagszám: #129452
Hozzászólások: 28
88986. Elküldve: 2014-03-08 13:45:38 [21.]

A kutyánk elromlott! Mióta felraktuk rá a nyakörvet, azóta gyakorlatilag tesz rá, mit mondunk neki, nem nagyon engedelmeskedik! Pedig előtte már nagyon engedelmes volt... Most ez valami hiszti nála a nyakörv miatt?! Akkor mi lesz majd ha pórázt kap? Lassan vinnünk kéne chip-elni a kisasszonyt, de így nem lehet bírni vele! Lassan fontolgatjuk, hogy az orrára csapunk újsággal, mert már semmi nem használ...
Felugrálásról hogy kell leszoktatni? Ha ignoráljuk, akkor mindig megpróbál térdnél vagy bokánál a nadrágba kapni és ráncigálni. Ez még nem akkora gond, de néha a foga átüt a nadrágon és az kellemetlen tud lenni...
Hangja jön meg, szép mély, öblös! Annyira nem illik a méretéhez, hogy csak na, de akkor is aranyos... Főleg mikor vakkant és emelgeti a mellső mancsát felénk - bár engedelmeskedne inkább :S


Téma: [TALÁLKAHELY] Fiatal kutyások fóruma Fórum: Kutya
[válaszok erre: #88987 #88993]
Zöldfülű
LFG adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


LFG


Tagság: 2014-01-13 09:46:30
Tagszám: #129452
Hozzászólások: 28
88981. Elküldve: 2014-02-16 18:40:59 [22.]

A kis rotink egyre aranyosabb :) Már jön, ha hívjuk (75% eséllyel, mert ha eszik vagy játszik, még nem, de ami késik, az a vonat), ha odaért, parancsra leül. Meg ha látja a dobozát, akkor a "Helyedre!" parancsra berombol oda (ha nem látja, akkor nem, ilyenkor hívjuk simán, aztán úgy már megy). Azt, hogy ki a falkavezér, még nem hiszem, hogy tisztáztuk, mert anyám mindig elkényezteti egy picit, aztán akkor se kép se hang a kutyusnál, csak elégedetten hempereg a hátán. Már gondolkoztam rajta, hogy is kéne, vagy szükséges-e egyáltalán?
Sok vitát hallottam erről ugyanis. A trénerek meg pár kutyás, akiket kérdeztünk, azt mondták, elengedhetetlen letisztázni, ki hol áll a ranglétrán, egy csomó "szakmai" meg pszichológiai, kinológiai írásban, előadásban azt mondják, a kutya így-is, úgy-is hű lesz hozzánk, és kedvünkben akar járni, ezért nem fontos a falkavezér szerepének tisztázása... Most akkor mi legyen? Lökjem hanyatt, aztán mikor háton van morogjak rá vicsorogva? Ennél tisztábban nem hiszem, hogy lehet tudatosítani a dolgot, de ez lehet, hogy később kihívóvá tesz engem a kutya szemében. Vagy higgyek a "pszichológusoknak" és egyszerűen szeressem az ebet, az amúgy is kutya-hűséges lesz hozzánk?
Még egy kérdés: Ugatás? Hallottuk már, hogy ugat, ha kint van egyedül, s láttuk, hogy ekkor macskát is üldöz. Egyébként nem ugat. Sem nekünk, sem másnak. Most várjunk, hátha, vagy néma gyilkos lesz?


Téma: [TALÁLKAHELY] Fiatal kutyások fóruma Fórum: Kutya
[válaszok erre: #88984]
Zöldfülű
LFG adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


LFG


Tagság: 2014-01-13 09:46:30
Tagszám: #129452
Hozzászólások: 28
88964. Elküldve: 2014-01-30 18:06:05 [23.]

Üdv!
Köszönöm a köszöntést és a sok választ!
Boldogan jelentem, Dorka, kicsiny roti szukánk, immár három hónapos és három hete élvezi családunk szeretetteljes figyelmét és gondoskodását!
[IMG]X2TGWFD.jpg[/IMG]
Remélem jól linkeltem be a képet, nagyon megérné:)

Dorkánk tehát három hónapos. Nevére hellyel-közzel hallgat (egyesek hangjára inkább figyel, mint másokéra), viszont teljesen korrekt az elhasználódott anyagok ürítését illetően. Mármint, nem is próbáltuk szobatisztaságra nevelni, mert azt akarjuk, hogy éjjel-nappal a kertben legyen, most, a hó és hideg miatt azonban bent lehet nálunk. Ha mennie kell, szólítja a természet, akkor odamegy az ajtóhoz és nézi, mi meg kiengedjük, ahol ő ügyesen el is végzi minden dolgát. Meg sem próbálja a házban!

Egyébként igyekszünk nevelni, bár a doki azt mondta, igazából még fiatal a tanuláshoz, de ki tudja? Fenyíteni a NEM! felkiálltással szoktuk, egyszer kapott csak egy figyelmeztető taslit a kobakjára, amikor egy tányér széttört és ő megpróbálta megenni az egyik szilánkot. Kis buta még mindent a szájába vesz, pont mint egy kisgyerek. Azóta sosem kapott fizikai fenyítést és nagyon remélem, ez így is marad.

Különben, tisztelt nagy kutyások (mármint nagytestű kutyák tulajdonosai), ti hogy neveltétek az ebet? Mikor kezdjük tisztázni a szukánk számára a falka-rangsort és hogyan a leginkább célravezető? Vagy a szuka automatikusan aláveti magát egy "hímnek"? A farkasoknál általában így van, és sok különbség nincs szociális viselkedésben farkas és kutya között, csak egy: A kutya leszoktatható a társas életmódról.

Még igazából sok kérdésem lenne, főleg azokhoz, akik szintén kerti kutyát nevelnek, neveltek (falusi módra), de azt hiszem célszerűbb, ha előbb összegyűjtöm ezeket, aztán írom meg, semhogy beömlesszek ide mindent, s talán valami lényeges kimarad...


Téma: [TALÁLKAHELY] Fiatal kutyások fóruma Fórum: Kutya
[válaszok erre: #88965 #88967 #88971]
Zöldfülű
LFG adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


LFG


Tagság: 2014-01-13 09:46:30
Tagszám: #129452
Hozzászólások: 28
88959. Elküldve: 2014-01-24 18:32:32 [24.]

Nem arról van szó, hogy nem engedi a kutyus, hogy simogassuk. Csak az őseimnek mindig megengedi, hogy a hasát is simogassák, nekem eddig csak egyszer engedte. Egyébként engedi, sőt, néha kiköveteli, addig somfordál az ember lába körül, míg nem kap egy kis simogatást. Mondjuk igaz, én főleg a fejét szoktam megsimogatni, aztán végig a hátát, az oldalát ritkán. Nem tudom miért, de ez is lehet az ok, hogy nekem nem vágja magát hanyatt :)
Amit a szukákról írtam, azt az alapján írtam, ami általános véleményt hallottam, meg olvastam. Ettől még lehet némelyik nyakas és makacs, ezt aláírom. Egyébként szerintem ha szeretjük, meg törődünk vele, nem lesz sok gondunk majd vele vagy a természetével. Már most nagyon ragaszkodó, amint meglát valamelyikünket, jön, hogy simogassuk, játszunk vele. Ez gondolom azért jó jel, nem? Azt pedig minden ismerősöm, akinek Rottweilere volt mondta, hogy a rotik nagyon barátságos természetűek, végtelenül hűségesek, és ha valamitől nem kell félnünk, az az, hogy nekünk ront majd. Bár gondolom, a rotinak azért van olyan rossz híre, mert sokszor úgy nevelik, hogy agresszív legyen. Szerintem nevelés és hozzáállás kérdése főleg, hogy a kutyánk hogyan fog viszonyulni hozzánk. Én bízok a kutyusunkban, már-már talán túlságosan is sok szeretet kap tőlünk talán... De megérdemli, na :)
Most múlt 12 hetes, hivatalos okmányai szerint, de eddig még nem hallottuk ugatni. Mikor szokták elkezdeni az ugatást? Anyám már orvoshoz akarja cipelni, hogy miért nem ugat már :) Amúgy az ugatással kapcsolatban úgy tűnik, biztos a dolgában, mert nem figyel a szomszéd kutyáinak csaholására, mintha tudná, hogy nem egyenlőek vele (két ilyen kistestű, keverék kutya, de mindig megugatják a rotinkat, ha meglátják). Meg azt hiszem, lassan megtanul ülni is. Még nem mindig ül, ha erre felszólítjuk, de párszor megcsinálja és addig úgy is marad, amíg nem dicsérjük meg... Ez a haladás jele, ugye?
És még valamit megfigyeltem nála (azt hiszem, túl sok etológiát tanultam az egyetemen, hogy minden mozdulatát elemezni és megérteni próbálom), ha csóválja a farkát (azt a kis csutkát, ami volt neki már megvétele pillanatában), akkor mindig balra billenti a fejét, ha nem csóválja a farkát, akkor mindig jobbra. Kivétel nélkül, mindig! Érdekes dolog, talán ennek is van valami jelentése.
Egyébként még sohasem morgott egyikünkre sem, de néha olyan, mintha dorombolna!


Téma: [TALÁLKAHELY] Fiatal kutyások fóruma Fórum: Kutya
Zöldfülű
LFG adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


LFG


Tagság: 2014-01-13 09:46:30
Tagszám: #129452
Hozzászólások: 28
88956. Elküldve: 2014-01-24 11:22:18 [25.]

Őszintén szólva, azért lett roti, mert nem volt más. Eredetileg Labradort\Retrievert akartunk, csak mind elkeltek. Aztán szóltak nekünk, hogy vannak kiskutyák, hát megnéztük őket. Volt egy kan meg a szuka, a szukát választottuk, mert a kant tuti nem tudnánk biztosra felnevelni, a kanok mindig tekintély- és territórium elvűek. Ráadásul alapból szukát akartunk, mert azok sokkal békésebbek, főleg ha meg vannak műtve, nem tüzelnek.
Eddig, mint mondtam, nagyon aranyos, tanul is lassan, bár szerintem hátrány, hogy egyszerre próbáljuk mind tanítani (na jó, felváltva, mikor éppen ki ér rá), nem pedig konstans egyikünk. Csak most kezdjük leszoktatni a harapdálásról, hogy később se csinálja.
A rögtönzött nevelés azt takarja, hogy, mint írtam, mind tanítjuk, meg eléggé függ az időtől, mit csinálunk vele. Ha jó idő van, kint van, ha nem, akkor még beengedjük (ami nem következetes dolog, tudom, és később nehéz lesz leszoktatni majd, hogy be akarjon jönni). Most próbálgatjuk, mire hogy reagál (étel, játék), hogy később a jutalom-alapú trenírozása majd könnyebb legyen.
Büntetni nem büntetjük, fizikailag nem bántjuk, csak rászólunk, hogy "NEM!" Ha meg valamit nagyon erőltet, akkor első két láb megragad, enyhén felemel és elfordít. Ezt eddig mindig megértette, de ha nem figyel rá az ember, a kis kópé megpróbálkozik ismét.
Egyébként szerintem már besorolt és elfogadott minket. Az biztos, hogy apám az első, őt mindig követi, ha ő csinál valamit, az a kutyus számára elsőbbséget élvez. Aztán utána anyám jön, aki mindig simogatja, dögönyözi, szeretgeti, talán ezért. És vagyok én, aki próbálja tanítani (apámmal főleg). Nekem megengedi, hogy simogassam, még le is fekszik nekem az oldalára, de két hét alatt nekem egyszer engedte csak, hogy a hasát simogassam. Máskor egyszerűen nem fekszik hanyatt, csak oldalt. De az biztos, hogy követ engem is, meg hízeleg nekem is (amikor a mancsát emelgeti, meg dörgölődzik, az hízelgés, ugye?).
Egyébként nem unatkozik soha, ha egyedül hagyjuk sem. Van egy közel 2400 négyzetméteres kertünk, szóval helye van felfedezni, mozogni (bár magától nem mer az előkertnél messzebb menni, csak ha vele van valamelyikünk és biztatja, engedélyt ad rá neki).


Téma: [TALÁLKAHELY] Fiatal kutyások fóruma Fórum: Kutya
[válaszok erre: #88957 #88958 #88970] [előzmény: (88953) Jager és Plútó, 2014-01-23 19:06:32]
Zöldfülű
LFG adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   
 Találatok száma: 28
    / 2 
Lista: 
Kép:
Smile:
  
Az oldal 0.025285959243774 másodperc alatt generálódott.

  Cégadatok  |   Felhasználási feltételek  |   Adatvédelem  |   Általános Fórum Szabályzat  |   Médiaajánlat  |   Segítség
  Netboard Bt. © 2001-2013. E-mail