Regisztrál :: Profil :: Beállítás :: Tagok :: Keres :: Szavazógép :: Csoportok :: Segítség Vissza :: Főoldal 

 Ön is hirdessen itt! Részletekért klikk: ide! Összes banner! :: Saját banner! 
 Hozzászólások: 9266638/130 Témák: 17587 Tagok: 109018 Legújabb tag: max49121 Online: (106/1
 Név: Jelszó:  Eltárol  Elfelejtette jelszavát?
    / 1 
Lista: 
Kép:
Smile:
  
 HOGYAN SÜTÖK 100 FT-BÓL 1 KG KENYERET? (üzenet: 6, Egészség)
 
 6. Topi-50  |   Válasz erre2015-09-01 22:03:29 [1.] 
Gép nélküli recept

Hozzávalók:
20- 25 dkg teljes kiőrlésű liszt, vagy rozs liszt. 35 dkg normál finom liszt, 2-3kanál étolaj, én az egyik kanállal oliva vagy tökmag olajat szoktam rakni, úgy tápanyagokban és vitaminokban gazdagabb. Egy élesztő kockának a fele, az élesztő feloldásához két kanál tejföl vagy kefir, és 3 mokkás kanál cukor, két teás kanál só. Ízesítésnek ha van, egy csapott mokkás kanál őrölt kömény, esetleg 2 kanál szárított natúr zöldség vagy mag keverék. kb 4,5 dl langyos tej vagy víz.

Elkészítés:
Először a liszteket kimérem egy a keveréshez szükséges méretű tálba vagy vajlingba. Utána hozzáadom a sót, olajat, fűszereket. Az élesztőt szétmorzsolva elkeverem a 2 kanál kefirrel és a cukorral. De akkor is jó ha az élesztőt csak a lisztre rá morzsolom, és a többit csak hozzárakom, mert a keverésnél gyúrásnál úgyis összekeveredik. A keverést én egy a középen lukas fakanállal szoktam kezdeni, közben fokozatosan hozzáöntöm a vizet vagy tejet. Mikor már jól elkeveredett, akkor már kézzel kezdem gyúrni és dagasztani. A vizet úgy adagolom, hogy a tészta ne ragadjon a kezemhez, ha mégis ragadna akkor sok a víz, ilyenkor még pár kanál lisztet kell hozzáadni. Az asztalon egy nyújtó deszkán kb. 2-3 percig dagasztom. Közben a gáz sütőt, kis lángon előmelegítem. Egy tepsit vagy sütő tálat zsírral vagy vajjal kikenek, a belsejét vékonyan megszórom lisztel. Majd a jól átgyúrt dagasztott kenyértésztát belehelyezem, és eligazítom. Nekem van egy zománcozott öntöttvas kenyér formájú fedeles edényem,
én abban szoktam sütni és keleszteni. A kelesztés ideje a levegő hőmérsékletétől függ, de a hőmérséklettel az idő fordítottan arányos. Ilyenkor nyáron általában 20-30 perc alatt megfelelő magasságúra meg kell, télen vagy hűvösebb időben az előemelgetett sütött elzárva, a kihűlő sütőben kelesztem. Ha elérte a megfelelő magasságot egy vizes késsel a tetejét srégen bevagdosom, és a sütőbe berakva 30-40 perc alatt szép aranybarnára sütöm. Mikor megsült a sütőből kivéve, a külsejét egy vizes ecsettel átkenem, hogy ne legyen száraz és kemény a héja. Egyébként rengeteg féle recept van, (tulajdonképen ahány ház annyi szokás) persze a kovásszal finomabb és zamatosabb, de ahhoz a kovászt már előre elkel készíteni.

Kovászos kenyér készítése, gyúrás, dagasztás nélkül


figyelemre méltó írások:
példaképünk..
[Ezt a hozzászólást újraszerkesztették: 2015-09-01 22:09:04]
 5. jpet  |   Válasz erre2015-06-15 16:42:52 [2.] 
Gép nélküli receptje valakinek?
 4. Topi-50  |   Válasz erre2015-06-11 14:36:51 [3.] 
EGY KILOGRAMM KENYÉR KÉSZÍTHETŐ 100-FT-BÓL!


Rengetegen szeretik a kenyeret, főleg frissen ropogósan!
A boltokban vásárolt kenyerek sokszor elég rossz minőségűek és nem is tudjuk, hogy mi van benne…rengeteg adalékanyag, és tartósítószer....
TOVÁBB>>>

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
 3. Topi-50  |   Válasz erre2015-01-24 22:25:57 [4.] 
Süss kenyeret!

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
 2. Topi-50  |   Válasz erre2015-01-03 20:44:33 [5.] 
Házi kenyér 5 perc alatt - dagasztás, kelesztés nélkül!

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
 1. vilsi  |   Válasz erre2015-01-02 16:41:50 [6.] 
HOGYAN SÜTÖK 100 FT-BÓL 1 KG KENYERET?

- Bespájzolok akciós fehér lisztből, most 109 Ft/kg (2011. november, 6 kg liszt kiad 10 kg kenyeret)
- Kell még: futtatott élesztő, étolaj, só, cukor, víz, müzli – kenyérsütőgép.

1. A sütőedényt kiveszem, beletöltök jó fél kiló lisztet. (Nem méricskélem!)
2. Fakanállal elkeverek benne egy lapos evőkanál futtatott élesztőt, ennyi sót, ennyi cukrot.
3. A sütőedényt beillesztem a gépbe, fedél nyitva, beindítom (3:00, normálprogram).
4. Lassan adagolva hozzáadok annyi vizet, amennyit fölvesz, kevés olajat, müzlit.
5. Lezárom - 3 óra múlva kész a sült kenyér, 5 perc munkával!

Tehát 70 Ft lisztből indulok, jön hozzá a sütőgép, áram, adalék – ha 120 Ft is lesz, így is jóval a bolti ár (250 Ft) alatt marad.
Esetleg letakarom szigetelővel, hogy jobban átsüljön.
Ne rakj a gépbe túl sokat, mert veri a gép a tésztát és a keverő tömítése szétmegy. (Keverő nélkül is süt, ekkor az asztalon kell gyúrni a tésztát.)
Ha magokat, préselt gabonát, müzlit keverünk a fehér lisztbe, olyan lesz, mint a teljes kiőrlésű.
A kenyér friss, olyan, amilyet szeretek; akkor, annyi kész, amikor akarom; nem kell boltba menni érte és fele annyiba kerül.
8 év alatt kb. 800 kenyeret sütöttem.
(TÉMANYITÓ)
 HOGYAN SÜTÖK 100 FT-BÓL 1 KG KENYERET? (üzenet: 6, Egészség)
 
    / 1 
Lista: 
Kép:
Smile:
  

Új hozzászólás írása
  Név :   Jelszó :
  Mail :
  Üzenet:

 Betűszín:  Háttérszín:
 Árnyék:      Parázslás:
BBcode On/Off.    Betűméret:
Url/Kép autokonverzió On/Off.
Aláírás beszúrása
  Kép feltöltés: [Feltöltési max. file méret (byte): 20000]
    Írja be ide a képen látható biztonsági kódot:
Smiley kódok teljes listája
Az oldal 0.0060229301452637 másodperc alatt generálódott.

  Cégadatok  |   Felhasználási feltételek  |   Adatvédelem  |   Általános Fórum Szabályzat  |   Médiaajánlat  |   Segítség Partner oldalak
  Netboard Bt. © 2001-2013. E-mail