Regisztrál :: Profil :: Beállítás :: Tagok :: Keres :: Szavazógép :: Csoportok :: Segítség Vissza :: Főoldal 

 Ön is hirdessen itt! Részletekért klikk: ide! Összes banner! :: Saját banner! 
 Hozzászólások: 9266256/149 Témák: 17587 Tagok: 109014 Legújabb tag: bogosbarbara Online: (104/1
 Név: Jelszó:  Eltárol  Elfelejtette jelszavát?
    / 1 
Lista: 
Kép:
Smile:
  
 A SASADI TSZ LEVELE - ULTIMA RATIO (üzenet: 2, Egészség)
 
 2. Topi-50  |   Válasz erre2015-04-17 07:25:30 [1.] 
TTIP diktátum

tovább >>

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
 1. vilsi  |   Válasz erre2015-04-15 08:08:16 [2.] 

A SASADI TSZ LEVELE A PESTIEKHEZ - ULTIMA RATIO

2008. december. – 2011. dec. : 121 db. ceruza-levél

(Sasad-tsz-levélboríték széthajtva, hátulja tele írva ceruzával.)

Tisztelt Szerkesztő úr!

Ön gondolt-e már az alábbiakra?

*Az értelmiségi munka megvetendő.
*Könyvet írni bűn.
*Az információ méreg.
*Általában mindenki hülyeséget csinál.
I.
Minden meg van írva, amennyi kell. Életünkben 1500 könyvet érkezünk elolvasni, de hát ennyit már rég megírtak! Mo.:14000 könyv/év, 36 könyv/nap, 4000 író ír. Ha olvassuk ezt, nem olvassuk azt. Dobjuk ki a klasszikusokat? Mi az, amit még nem mondtak el emberről, istenről, világról? Pont az én bölcsességem hiányozna a világ könyvespolcáról? Megvenni, belelapozni, félretenni. Ne vegyünk könyveket, vegye meg a könyvtár! Jaj annak, aki könyvet választ és nem bölcsész, koncertre megy és nincs zeneiskolája, képtárt látogat és nem tanult festészetet!

Megszületett a gyorsnyomtató, meghalt az írás. Gutenberg lejárt. Rájöttek: a fehér alapon fekete rovátkákat nem lehet megenni. A tudás ingyenes lesz, hordozói munkanélküliek. Ne gyártsunk írásszemetet! Írj ismét kézzel – jobban megfontolod! Ne tömd tele lakásod papírral, benned legyen! (Író-olvasó találkozót rendeztek: eljött az író és eljött az olvasó).

Nincs más tudás, amit a magyar paraszt ne tudott volna.

Hallott, de nem értett. Értett, de nem egyetértett. Egyetértett, de nem elhatározott. Elhatározott, de nem végbevitt. Végbevitt, de nem hatott. Ne próbáljunk senkit meggyőzni! Csak ennyit mondjunk: Ha ezt teszed, erre számíts!

II.
A tömegtársadalom sodródik. A mozgalmaknak is végük. Nincs átjárás: Jaj, ha egy galambász betéved a nyulászok közé! Egyes ember sem oszt, sem szoroz. Ha volna is történelmi ember, nem ismernénk föl. (Teréz-anya-szindróma). Kézfogás csak vaskereszttől felfelé – lefelé farba rúgás?
Önmítosz-építők: Kis jót a sajtónak – nagy koncot stikában magamnak.

Sztárimádat: szórakoztató iparosokat fizetünk, elveszítettük önszórakoztató képességünket. Tüzet rakni sem tudunk, csupa gombnyomogató szaladgál itt. Betelefonáló: Nem elég, hogy fizetem, még csináljam is? Ne beszéljünk mikrofonba, emberhez beszéljünk. Ne szolgálj ki médiát! Ne adj hír-árut az újságírónak, benzint vesz rajta. Ő vele mi van? A költő megénekli a rétet-erdőt, aztán autójával legázolja. Mindig ugyanazok mondják el ugyanazt ugyanazoknak.
III.
A tudománynak vége. Minden föl van fedezve, ami most jön: fölösleges vagy káros. Annyit tudunk, hogy kijön a másik felén. Részletek részleteinek kínzása valami új reményében. Saját termékeiket kutatják. A leíró tudomány szétzúzóba ment át, az ökológiai átcsapás két végzetes reakciója:
N2 + 3H2 = 2NH3 (műtrágya a levegőből; kemizált , iparosított mezőgazdaság)
N(14,7) + He(4,2) = O (16,8) + H(1,1) (leányból fiút: az első atomátalakítás; atombomba, atomreaktor)
Egyre nagyobb erővel ütik az atomot, hogy vagy egy párhuzamos univerzumba vagy a másvilágra segítsenek át bennünket. Adózó: klónozott kommandósokra, fejátültetésre, beszélő hűtőszekrényre adtam a pénzem? Új emberi rassz: gén-gyerek katalógusból - a gazdagoknak? Ami nem sikerült a kommunizmusnak, egyháznak, sikerül a genetikának. Az egyház örök életét megteremti a genetika.

A tudomány a multik terméke. A paradigmákat ők határozzák meg. Az igaz, ami profitot hoz. Thomas Kuhnt, Peter Feyerabendet nem tanítják. A tudomány egy problémát megold, kettőt gerjeszt. Civilizációs betegekkel teli a kórház – köszönve a tudománynak! Nyomorékokat produkál és büszke a botra, amit feltalál nekik.

Az ősközösségek vadászgyűjtögetőitől nem lettünk boldogabbak: a magántulajdon hozta a rabszolgaságot, a városok a járványokat, a só/cukor a m. vérnyomást, c. betegséget. Pléhdobozokban száguldoznak, nyomorékká gázolják egymást, kerítéseket építenek („enyém”), ahelyett, hogy egy nagy körben kólót táncolnának! Rabszolga helyett az olaj dolgozik, fogy, drágul.
A tudomány képtelen viták eldöntésére génkezelt élelmek, adalékok, mobiltelefon, környezetkemikáliák, sugárzások estében. Meg tudja mondani, mi lesz 300 millió, de nem, mi 10, vagy veled egy év múlva. A törvény nem győzi betiltani a vegyészek új vegyületeit. Élhetsz Jólétországban, csak néha daganatot kapsz.
-Az űrutazásban, az energetikában 50 éve: semmi.
-Minél nagyobb a részecskegyorsító, annál több a részecske.
-Minél nagyobb a távcső, annál több a csillag.
A Plútót kiszavazták, Einsteint átírják a sötét energia miatt. Kolumbusz édenkertre bukkant, a holdutazók halálos sivatagra. Megölték a romantikát és jöttek vissza a Földre, ahol minden van: bor, tánc, szerelem. 30 év internet után hol a világmegváltó fölfedezés? Hol a találmány, ami a belátást fejleszti? Pálya- és párválasztásnál hiába fordulunk a tudományhoz. (Régen a párválasztást megoldotta a táncház.) Az történik, ami pénzt hoz. Csak a gazdagok és szegények számát növelte. Egyetlen fontos kérdésre sem adott választ, ám az istenhitet likvidálta. Jézust ma kinevetnék. Minél több tudomány, annál kevesebb isten. Kairóban tízszer kisebb a bűnözés. Amennyit itthon az őrzésre kiadnak, a kenyér ingyenes lehetne. Ha meghalok, a termodinamika 2. főtétele fölfedezője nevével leheljem ki lelkem?
Einstein = A-bomba + A-erőmű, két rettenetes fegyver a hatalom kezében! GPS nélkül nem találna ide a hajó. De mit hoz? Zöld banánt virtuális vízzel a hazai sárgadinnye helyébe? A háztartási gépek nem csökkentették a háztartási munkaidőt. Nézz körül a konyhádban: milyen találmány kellene még? A technika nem fejlődik, csak szaporodik: nagy a különbség a bakelitlemez és a semmi között, de kicsi a bakelit, mágnesszalag, CD között. Zenét épp úgy hallgathatunk tűs lejátszón, mint szalagról, CD-ről, okos telefonról... Üzenhetünk levéllel, távirattal, telefonnal, faxon, e-mail-lel, skype-pal... Utazhatunk tucat féle gépen – csupa párhuzamos technika!
Ipar, média, oktatás/kutatás mind a tudománybabonából él. Ezért nincs itt tudománykritika.
A világ pusztul, a tudomány nézi vagy rásegít. Ózonlyukat kutatnak ózonlyukasztással, tudományos tolvajnyelven értekeznek. A 40 000 éves emberi kultúrát a tudomány viszi a tönk szélére. Az ember eszével emelte ki magát az állatvilágból és most az esze lesz a végzete. Ha az ember nem forralja föl a Földet, megteszi az univerzum: a pillanatnyi élet-ablak bezárul. Pár évtized még és ez a kultúra összeomlik.

A világválság nem technikai, hanem emberi probléma. A hét főbűn Nr.1-je itt: a gőg. Német barátom: Itt mindenki félistennek hiszi magát. Az istentelen polgár 10 000 holmijával épp oly árva, mint azelőtt. Életét ezen tárgyak beszerzésével, számon tartásával, átcsoportosításával tölti. Semmilyen gyár nem tudja gyártani, amire valójában szüksége van: bizalomra, elismerésre, barátságra, otthonra, szeretetre. Amit nem ér el a fehér ember óriásrakétáival, 27 km-es masináival, eléri egy buddhista szerzetes egy marék rizzsel.
Mindenkinek jut, de nem mindenki kapzsiságának.

IV.
Minden munka romboló. Még a szívsebészé is, aki könnyen megelőzhető civilizációs betegségeket műt, melyek netán a műtét háttéranyagai, -energiái, az orvos fizetése előteremtésekor keletkeztek.

Ma a fogyasztó: áruházi huligán, aki messze a lánc elején pusztít. Elég lemennem a közértbe, máris megrendeltem a rombolást. Bolti élelem: termelésében romboló, fogyasztásában mérgező. A gyár oda viszi a termelést, a hol nincs környezetvédelem, sem szakszervezet. Az árut szállítják, de az emberi jogokat nem. Egy kalapácsért ugyanannyit fizet a hegyen, mint a kohó mellett lakó.
A hálózat tökéletes: egy doboz kólával megrendelője vagyok az erőszaknak, az esőerdők kiirtásának, ember-állat megnyomorításának -fényévekre a bolttól.
A sétakocsikázó autós háborúkeltő, 12 hónapból 1 hónapot kocsijában tölt, fél lábbal a kórházban, fél lábbal a börtönben. Nem utazik egyedül: O. B. Laden ül mellette. A mértéktelen húsevő indiai parasztokat tesz éhezővé – gyarmatosítás szgéppel. A biodízel éhinséget okoz Afrikában. A fogyasztó nem fog lemondani fejadagjáról (50 000 kWh primer/év, l. Energiamenü), katonákat küld az olajért, netán a saját fiát.
Amit megtettünk, megtesszük újra. Aki a legtöbb energiát fogyasztja, az okozza a legnagyobb pusztítást. 2020-ban születőnek már a nagyapja is nagy fogyasztó volt. Ha a fogyasztás nem elég, jön a háború: tőkemegsemmisítés, újratermelés – újra jólét. A takarékos is háborúkeltő.

V.
A munkamegosztás a képtelenségig fajult. Minden szerelő, orvos, bankár azt tesz veled, amit akar. Az ügyvéd kirabol, az orvos meg is öl. A kulcságak megzsarolják a többit. Próbáljuk meg nélkülük! Mindenki szalagon dolgozik, utálja a munkáját – vagy elhiteti magával, hogy értelmes – és siet haza. Ezért gyorsul föl minden. Pénzhajhászás. Intézet = őrület. Ez a munka nem megtartja, hanem széteszi az embert. A tömegtársadalom szervezői megroggyannak. Ez a gazdaság szétszedi a családokat: a munkahelyhez kell költözni. Ketten külön: két hűtőszekrény. Ez az ipar főleg szemetet gyárt (8:1). 1-2% megtermeli az alapszükségletet, a többi fölösleges és káros dolgokkal kínozza magát. Aki ma fél órát sétálni megy a munkahelyéről, környezetvédőnek számít. (Hogy épül egy „egészséges” gazdaság: l. Lukanga Mukara)
Nem indul be a növekedés
Csőd
Beindul, fölszökik az olaj ára
Csőd
Aki egy forinthoz hozzányúl, közelebb visz 1929-hez. Az e-pénzek mögött már rég nincs valós áru. A kamatígéret tarthatatlan. Az echo bubble fenyeget. A kölcsönforint tízszer több energiát fogyaszt. Aki a peak oil-ról beszél, közelebb hozza azt. Egy benzin-árnál leáll az autózás, itt a krach. Milliók munka nélkül, de úgy akarnak élni, mint eddig. A csődöt nem akadályozhatom meg, de szaporítom a konkurenciát: ott leszel előttem az exodusnál. A giliszta fölülmúlja a globalizációt: az a rendszer jó, mely, ha darabjaira hull, minden darabja tovább él.

VI.
Próbáljuk meg kitalálni a jövőt! Aki kitalálja a jövőt, az nyer. Ez nem a nagyváros lesz. A nagyváros: inkubátor - elveszi arányérzékünket, lelki nyugalmunkat. A régi falun más az idő, a pénz. (Idő, szám azóta van, mióta ember). Minden rendes háznál tartanak gyertyát, kórházban áramfejlesztőt, csak a nagyváros purcan ki, ha megszűnik a beszállítás. Minden városi építkezés megkérdőjelezhető, mert a ház 100 éves életében olyan időkbe nyúlik bele, amikor lakóinak ellátása megszakadhat. Gáz-, olajvezeték építése értelmetlen, mert fölrobbantják. Olajat csak katonai konvojjal lehet majd szállítani. Ki hitte volna Vukováron, hogy rossz helyre rakta a házát? Költözzünk ki a vezetékes házakból! Tele az ország üres házakkal (200 000), tervezzünk 5-10 évre! (l. Robinzon-ház.)

VII.
Kettőhöz kell érteni: élelmet és meleget és termelni. Legyünk szabadok: szüntessük be a főnököt, az ingázást, a bérrabszolgamunkát! Jó döntéseket csak derűsen, a kék ég alatt sétálva lehet hozni.

Fűtsünk kalotaszegi legényessel! Rideg embertartás: ha itt a csőd, mi már fölkészültünk. A lakás nem az ember elsődleges tartózkodási helye. Ezt a testet nem íróasztalhoz teremtették. Rezisztens szuperbaktérium: nem lesz gyógyszer, sem orvos – csak az edzett immunrendszered. Kikapcsol az ELMŰ? Fordítva: én kapcsolom ki őt (házi E-telep, mikro CHP). Csak azt tegyük, ami egészséges – így nem esünk a fehérköpenyesek karmaiba. Agy-mosás: állj fejre! Az ember 120 évig él – ha hagyják. 60% magától meggyógyul – ismerjük föl az orvosi esetet! Talán a homo sapiens kihívta a mentőket?

HOGYAN LEGYÜNK BETEGEK: Dolgozzunk szgépnél, íróasztalnál, közp. fűtésnél; együnk dobozolt, zsíros-cukros kaját, loholjunk vagy tévézzünk napestig – garantált a porckorongsérv, amputált láb (7/nap), féloldali lebénulás, agyvérzés, szívszélhűdés. Pénzre váltja egészségét, aztán megpróbálja pénzen vissza venni. Előbb ér el a magam csinálta sorsom, mint a világválság.

VIII.
Ne adakozzunk erre-arra, úgyis ellopják. Éljünk úgy, hogy ne legyen miből adakozni!
Próbáljunk meg évről évre egyre kevesebb pénzhez nyúlni. Csak a bolond megy boltba vásárolni pénzért. Voltál már lomisnál? Bagóért mindent megkapsz. Öregapámmal mindent magunk építettünk: házat, szerszámot, élelmet. Ki kell szárítani a bankokat!

IX.
Aki gyereket szül, beléphet az OPeBaSzö-be. A szinglik az adóterhek miatt fölrúgják az időstöbbségű parlamentet, kirabolják és bezárják az öregeket („Én eladom a te anyád, te az enyém”): fiatal-öreg polgárháború.

A GORENJE-áttörés óta a választók meg vannak zavarodva: mindig elzavarják az ígéreteit be nem tartó kormányt. Kiderült, nem mindenki úriember - az ország fele becstelenségre kapható. Mindent szabad, csak ne fogjanak meg. A hatalom eltorzítja a személyiséget. A közösségrombolás növeli a nyersanyagfogyasztást. Nem élhetünk örökös gyanúban, bíznunk kell. Amikor a bizalom lenullázódik, megáll az élet. Most csoda, ha reggel indulnak a buszok, nyitnak a boltok.

Tömegtársadalommal nem lehet szociális piacgazdaságot csinálni. A mentsvár a régiókba való visszahúzódás. A kapitalizmust ne féltsük, ha időt kap, alkalmazkodik az új, energiaszegény világhoz. Ám a kielégítetlen, manipulálható, nagyláb életmódra kapott néptömegek gyorsan vállukra emelnek egy „vezért”, aki kilép az EU-ból, lecsukatja a demokratákat, magának és holdudvarának kutyákkal, fegyveresekkel őrzött enklávékat épít: Észak Balkánból Dél-Amerika leszünk! A felszított nacionalizmus miatt Szerbiát lebombázták. Belgrád eminens gimnazistáiból sikerült pár év alatt jó lelkiismeretű tömeggyilkosokat nevelni. 50 év után is működik! Srebrenica läßt grüßen! 33 kockázati tényező: melyiknél szakad át, mikor?

X.
Foglalkozás önmagunkkal, mindig mások fölszólítása, mindig nemet mondás, környezet-megterheléssel megtermelt pénzek elverése? Ne foglalkozzunk környezetvédelemmel, hanem éljünk úgy, hogy arra ne legyen szükség. Előbb embernek kell lenni, aztán zöldnek.

XI.
Éljünk meg a körzetben és a körzetből! Az utazás meg fog szűnni: nem lesz üzemanyag, nem enged át a szomszéd (a határokat ismét lezárják), nem lesz cél (mindenütt szemét), elmehetsz, de nem jössz vissza.
Tegyük környezetünket kirándulóhellyé! A körzet megtermeli az alapszükségletet – vége az esztelen áru- és személyszállításnak!
Helyben dolgozni, helyi terméket venni, helyi energiákat, helyi pénzt használni. (28 német helyi pénz van, „regiogeld.de”, itthon a soproni kékfrank, a mosoni tallér).

XII.
Az ökologista mindig örül:
-Ha süt a nap, melegszik a naphőgyűjtője.
-Ha fúj a szél, forog a szélkerék áramfejlesztője.
-Ha esik az eső, locsolják a kertjét.
-Ha hideg van, kikapcsolja a hűtőjét.

Kertészkedjünk, borászkodjunk, gyűjtsünk vetőmagokat, neveljünk állatokat!
Könnyű más kenyerét enni. Aki a saját kertjéből lakik jól, mindent másképp lát. Ha magam krumplit termelek, az más, mintha csak bemondom a rádióban.

Marad az ember, ha játszik. Minél többet játszol, annál kevesebbet vásárolsz.
Ne múljék el nap ének és tánc nélkül!
Idd a borod és tiszteld az istent!

Tilos minden globalizáció-vita, mért szednéd a világ összes gondját a nyakadba?
A világot nem válthatjuk meg, de a saját lelkiismeretünket igen.

Az ember fékezze meg az eszét és fedezze föl a kezét!
Ösztönödre hallgass, ne az eszedre!
A ma forradalmárja kertjében kapál, vagy a gyerekével játszik.

Mindehhez nem kell több, csupán egy csöpp jó ízlés és emberi mérték.

Még egy kicsi és mindnyájan a föld alatt vagyunk.
Mért ne tennénk valami jót?


Üdvözli híve:

Visszafelé is olvasható!

Hajós András 2008.dec.19.
Szombathy Pál
Ércfalvi András
ÉS
NSZ Fórum
C3
MANCS
ZÖFI
Dési János
HVG
IgenHír
Kontextus
Szpart
Mletter
Szénássy Sándor
Kuncze Gábor
Szále László
Süveges Gergő
Ferge Zsuzsa
Kampis Görgy
Mozgó Világ
Közért
Altern
Fair Trade
Tétékás Nyúz
Hökkentő
Heti Friss 2009.jan.10.
Kistáska
MERTnet
BTK HÖK
Aczél Endre
Vágó istván
Ráday Eszter
Verebes István
Bolgár Görgy
Mérő László
Friderikusz S.
Aigner Szilárd
Vámos Miklós
Elek László
Bakáts Tibor
Hracskó Gábor
Juszt László
Krizsó Szilvia
Bán László
Andressew Iván2009nov
Fodor Tamás
Szikra Zsuzsa
Varga Csaba
Rácz Margit
Jakupcsek G.
Szabó Tímea LMP
Bauer Tamás
Tamás Pál
Bódis Kriszta
Várady Júlia
Dolák-S.Róbert
Szilágyi Ákos
Márta István
Ungvári Tamás
Lévai Balázs
Gerő András
Vass Péter, HVG
Mester Ákos, 168ó 10XI8
TGM, CEU, 10XI18
Dés L., jazz club 10XI29
Géczi Dávid Filmhu Odeon 10XII2
Turcsányi S. MANCS
Csaba Z.Helyzet Van, Közgáz10XII14
Kósa A. Hírszerző10XII21
MiszlivetzF.MTA10XII27
Vincze Orsolya, Replika11I3
Szirkó András Café Bábel
Farkas Zsuzsi KUTDIÁK
Koltay András PPKE JÁK/Ítélet
Gulyás Tibor BÖLCSÉSZ Pécs
Ongyerth Akácfa 51
Nagy András I. SZIMPLA 4K!
Kukorelly Bkalász
Virág Zsolt Charta
Niedermüller GALAMUS
Balogh Ákos MANDINER
Fölkel Róbert SIRÁLY MILLA
Mong Attila TŰZRAKTÉR
Ablonczy Balázs KOMMENTÁT
Ágoston Zoltán JELENKOR
Weird Meetup Fogasház
Dragomán György MOZGÓ
Gavra Gábor HÍRSZERZŐ
Új Péter INDEX
Nádori Péter ORIGO
Halász F.Kürti G. CM Újpest
MOHA
Tarnai Zoli FÉSZEK PTE
Bárdos Dávid Diáksajtó
Varga G. Gábor DUE
Szabó Zsolt BME MŰHELY
Földeák Iván Zsiráf
Herold Zoltán UnivPécs PTE 11VI29
100. ELTE TTK HÖK Hamow
1.Színház Egy HÖK Szandtner
2.Heti Válasz Rajhona
3.Eg.Tud.HÖK Majoros Ádám
4.Szombat.orgPanyi 11VIII1
5.ZÓNA Rajcsányi
6.Progresszív Intézet Magyar Kornélia
7.Political Cap. Julián Attila 11VIII24
8.Piko Klubrádió
9.Révész S. NSz 11VIII29
10.atlatszo Bodói T. 11IX8
11.Tilos Rádoó Csabai G.
12.ellenkult Farkas A. Márton 11IX16
13.HVG Kósa András 11IX19
14.HVG Zentai Péter 11IX10
15.Kulka János Nemzeti 11XI10
16.TASZ Hegyi Szabolcs 11XI14
17.Ág Attila Corvinus 11XI23
18.HA-bár Papp Réka K 11XI23
19.Szelják Gy. Néprajzi Múzeum11XI24
20.MILLA Torsa M.11XII4
21.Eötvint Miklósi Z.11XII4
22.Érdi Péter ChemNet11XII4

A Sasadi tsz levele a Pestiekhez
-121 kézzel írt levél-
(TÉMANYITÓ)
 A SASADI TSZ LEVELE - ULTIMA RATIO (üzenet: 2, Egészség)
 
    / 1 
Lista: 
Kép:
Smile:
  

Új hozzászólás írása
  Név :   Jelszó :
  Mail :
  Üzenet:

 Betűszín:  Háttérszín:
 Árnyék:      Parázslás:
BBcode On/Off.    Betűméret:
Url/Kép autokonverzió On/Off.
Aláírás beszúrása
  Kép feltöltés: [Feltöltési max. file méret (byte): 20000]
    Írja be ide a képen látható biztonsági kódot:
Smiley kódok teljes listája
Az oldal 0.0045938491821289 másodperc alatt generálódott.

  Cégadatok  |   Felhasználási feltételek  |   Adatvédelem  |   Általános Fórum Szabályzat  |   Médiaajánlat  |   Segítség Partner oldalak
  Netboard Bt. © 2001-2013. E-mail