Regisztrál :: Profil :: Beállítás :: Tagok :: Keres :: Szavazógép :: Csoportok :: Segítség Vissza :: Főoldal 

 Ön is hirdessen itt! Részletekért klikk: ide! Összes banner! :: Saját banner! 
 Hozzászólások: 9394966/30 Témák: 18182 Tagok: 110995 Legújabb tag: lawwritinguk1 Online: (68/1
 Név: Jelszó:  Eltárol  Elfelejtette jelszavát?
    / 21 
Lista: 
Kép:
Smile:
  
 SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben. (üzenet: 501, Hobbi)
 
 516. ozon23  |   Válasz erre2022-04-21 20:52:08 [1.] 
Fűszernyövények jellemző tulajdonságai???

Idézet:A fűszernyövények, fűszerek aromát, színt, aromát és néha akár textúrát adnak az ételeknek. Minden fűszer, chile, vagy gyógynövény sajátos, egyedi kémiai vegyületekkel rendelkezik, amelyek megteremtik ezeket az érzéki tulajdonságokat. Még az alkalmi szakácsok valószínűleg képesek azonosítani a négy legismertebb ízprofilt – keserű, sós, savanyú és édes. Kb. Az elmúlt évtizedben az umami néven ismert ötödik ízprofil alakult ki a kollektív társadalmi tudatban. Ez a japán szó lazán fordítja „kellemes sós ízre”, és általában összekapcsolódik olyan dolgok ízével, mint a gomba vagy a nori. Az umami legjobb leírása az, hogy valahol a sós közé esik, bár nincs angol szó, amely pontosan leírná ezt az ízt.
A fűszerekről beszélve az igazi fűszerkedvelő egyszerűen nem korlátozódhat csupán négyre vagy ötre.

Ezeknek az embereknek sokkal azonos, fűszernyövények azonosítható ízjellemző van:

hűtő
földes
virágos
gyümölcsös
fűves lágyszárú
forró
diófélék
fenyős
csípős
fűszeres
kénes
fás.

A fűszernyövények általában nem egy ízprofilja van. Például a népszerű fűszeres kömény bele tartozik néhány ízprofilba, mivel földes és fűszeres. A kakukkfű keserű, virágos, lágyszárú és fenyős. Az amerikaiak sok univerzum központjának tartják magukat, és a kulináris világ nem mentesül e jelenség alól. Az amerikaiak ízlelőbimbói nem feltétlenül igazodnak a világ minden tájáról származó emberek ízlelőbimbóinak; Például sok olyan kultúra, amelyek sokkal több konyhai ételt fogyasztanak, mint a tipikus amerikai. Ez azt jelentené, hogy a hangsúly a különös fűszernyövények ízprofilokra összpontosul, nem pedig a fűszeres ízekre.

A fűszernyövények, a chili és a gyógynövények oldal leírásainál mindegyikhez ízeket adunk, valamint más fűszereket, amelyek jól kapcsolódnak az egyes fűszerekhez, chilihez, vagy gyógynövényekhez. E profilok esetében megpróbálunk minél átfogóbbnak lenni.


****************************************************************************************************************
Fűszernyövények jellemző tulajdonságai???


 515. ozon23  |   Válasz erre2022-04-21 00:36:54 [2.] 
Ajwain fűszer magok – fűszerek???

Idézet:Az Ajwain fűszer vetőmag, a Trachysoermum ammi, „aj’o-wen” -nek ejtve, az Apiaceae család tagja (általában sárgarépa, zeller vagy petrezselyem családnak nevezik), és az ánizshoz, asafoetida, kömény, sárgarépa, zeller, cseresznye, korianderhez kapcsolódik, kömény, kapor, édeskömény, petrezselyem és pastinap. Noha egyesek szerint Dél-Indiában őshonosak, a botanikusok a Földközi-tenger keleti részén találták a legnagyobb genetikai fajtát, ami azt jelenti, hogy őshonos az adott régióban.

A szürkés zöld magok ívesek és csíkosak (megjelenésükben a kömény, vagy a kömény vetőmagjai hasonlítanak), gyakran még egy finom selyemszárral.

Ajwain fűszer magok – fűszerek. Az ajwain fűszer 2,5–5% illóolajat tartalmaz, elsősorban a fenol-timolt (35–60%) és a karvakrolt (körülbelül 11%).
Az ajwain fűszer 2,5–5% illóolajat tartalmaz, elsősorban a fenol-timolt (35–60%) és a karvakrolt (körülbelül 11%).

Az ajwain fűszer, a kamun al-mulaki vagy a taleb el koub (arab), yin dou eng hui xiang (mandarin), nanava (perzsa), ajowan (francia, német, japán, portugál és spanyol) és ajwain, vagy carom omum (hindi) néven hívják. Bishop’s Weed, Carom és etióp köménynek is nevezik. Alternatív helyesírások közé tartozik Ajowan és Ajwan.

Ajwain fűszer története

Az ókori Egyiptomban az ajwain fűszer magokat rendszeresen használták gyógyszerként és kulináris fűszerként. A hagyományos ajurvédikus gyógyászatban (a világ egyik legrégebbi holisztikus „teljes testének” gyógyító rendszere) az ajwain magok régóta fennállnak az asztma, tartós köhögés, puffadás és emésztési zavarok kezelésében.

Fertőtlenítő és csíraölő szerként is felírták őket. Az ajwain fűszer (más elemekkel való kombináció részeként) mind a pogány, mind a wiccan rituálékban talizmán fűszerként (tárgyként gondolják, amely bizonyos varázslatos tulajdonságokat tartalmaz a birtokosa számára, amely szerencsét von maga után, vagy védelmet nyújt a potenciális gonoszoktól vagy kártól) , általában tasakban vagy juju zsákban tartják.

Közép-Európában a 16. század közepén mutatták be.

****************************************************************************************************************
Ajwain fűszer magok – fűszerek???


 514. ozon23  |   Válasz erre2022-04-21 00:31:58 [3.] 
Ánizs fűszer spanyol ánizsmag termesztése és tárolása felhasználása???

Idézet:Az ánizs fűszer, azaz a ánizsmag, a Pimpinella anisum , a petrezselyem család tagja, és mint ilyen, kömény, kömény, kapor és édeskömény rokona. Kedves, édes, gyümölcsös és meleg ízű, ezért tökéletes édességekhez és sütikhez. Annak ellenére, hogy a csillagánizs hasonló névvel rendelkezik, a kettő semmilyen módon nem áll kapcsolatban. Ugyanakkor hasonló ízjegyek vannak, bár a csillagánizs erősebb és keserűbb.

A spanyol ánizsmag 1,5–6% illóolajból áll. Ez az illóolaj többnyire transz-anetolt tartalmaz.

A spanyol ánizsmagot arabul is „habbet hilwa” -nak, mandarinban „huei xiang” -nak, francia nyelven „anis vert” -nek, németül „anis” -nek, hindi nyelven „patli saunf-nek”, japánul „anisu” -nak, „erva doce” -nak nevezik. portugálul, és „anis” azoknak, akik oroszul, vagy spanyolul beszélnek.

A spanyol ánizs fűszer története

A spanyol ánizs fűszer, még a modern időkben is nagyon népszerű, korábbi története egészen az 1500-as évek Egyiptomáig terjed, ahol az emésztést segítették. Az európaiak úgy gondolták, hogy az ánizs afrodiziákum, és úgy gondolták, hogy ez képes elhárítani a rémálmokat. Azt is gondolják, hogy megelőző és gyógyítható az epilepszia. A Pireneusok szerzetesei ánizs ízesítésű italt készítettek, amelyek annyira intenzívek voltak, hogy szinte fájdalmasak voltak inni. Indiában az ánizsmagot étkezés után rágták, hogy emésztést segítsék, megkönnyítsék a lélegzetet, ami a mai Indiában is megmaradt gyakorlat.


****************************************************************************************************************
Ánizs fűszer spanyol ánizsmag termesztése és tárolása felhasználása??? 513. ozon23  |   Válasz erre2022-04-21 00:23:12 [4.] 
Nyílgyökér liszt termesztése és felhasználása???

Idézet:A nyílgyökér liszt egy sűrítő, amelyet szinte kizárólag az amerikai konyhában használnak. Nagyon kevés aromájú, legtöbbjük szerint egyáltalán nem ad aromát, de egyedülálló, selymes szájérzettel rendelkezik, amikor sütéshez használják. Az nyílgyökér liszt a Maranata arundinacea növény gumóinak keményítőiből származik.

A nyílgyökér keményítő és a nyílgyökérliszt a nyílgyökérpor alternatív neve. Az arab beszélők „alarwrwt naba’at” -nak hívják, a mandarin beszélők azt mondják: „gegen”, franciául „marante”, németül „arrowroot” -ot fog hallani, hindi nyelven pedig „araarot” -nak, a japán beszélõknek pedig „kuzuukon” -nak mondják. , portugálul hallja az „araruta”, oroszul az „arrorut”, a spanyolul az arrurruz a név.

A nyílgyökér liszt története

A nyílgyökér először a nyilak által okozott sebekből való mérgezés elősegítésére szolgált, különösen a dél-amerikai és a karibi országokban. Egyesek szerint ez a név eredete, mások azt állítják, hogy az „araruta” szóból származik, amely azt jelenti, hogy „gyökér lisztre” fordul.

Sajnos nincs hihetetlenül pontos származási történet arról, hogy a nyílgyökér por hogyan kapta a nevét, de mint a többi nagy szuperhős, csak annyit kell tudnunk, hogy milyen hihetetlen dolgokat tehet. Az eredeti történetek manapság egyébként hat filmet jelentenek a franchise-ban.


****************************************************************************************************************
Nyílgyökér liszt termesztése és felhasználása???


 512. ozon23  |   Válasz erre2022-04-21 00:15:55 [5.] 
Mandula étel- mandulaliszt és mandula története???

Idézet:Mandula étel- mandulaliszt: A mandula, a Prunus dulcis a Rosaceae családból származik, és szorosan kapcsolódik a sárgabarackhoz, a cseresznyéhez, az őszibarackhoz és a szilvához. Az mandula őshonos abban a régióban, amely Szíriától Észak-Afrikáig terjed. Az állag inkább kukoricaliszthez, mint búzaliszthez készült. Az Almond Meal mandulából készül, amelynek bőre még mindig meg van, tehát az étkezéskor bőrfoltok láthatók. Az mandulaliszt könnyen használható és nagyon tápláló. Az utóbbi néhány évben kedvencévé vált a paleo, gluténmentes és alacsony szénhidráttartalmú diéták körében, valamint azok számára, akik kedvelik az alacsonyabb glikémiás indexű ételeket.
A mandulát sokféle formában fogyasztják – egészben, darabolva, aprítva, vagy ételre, vagy lisztre őrölve, mandulavajba, vagy mandulatejbe készítve, és nyersen (természetesen más néven is fogyaszthatók), vagy sültként fogyaszthatók. Az mandula nagyon sokoldalú, és főszerepet játszhat mind az ízes, édes ételekben.
Az mandula neve Hahng yahn (kantoni), Bian tao (mandarin), Badam (perzsa), Amande douce (francia), Submandel (német), Mandorla dulce (olasz), Amendoa (portugál) és Ammendra (spanyol).

Mandula története

Az mandula szó az ókori francia „almande” vagy „alemande”, késő latin „amandula” származik, és a görög „amygdale” vagy „amygdalos” (jelentése mandula) származik. A pontos eredet ismeretlen, Közép-Ázsia és India néhány nyelvén (különösen fárszi, kazah, marathi és pandzsábi nyelven) mandula „badam” -nak hívják. A Badam valószínűleg ősi szó, mivel már Pahlaviban (közép-perzsa) „wadam” -ként és szanszkrit nyelven „badama” (vagy vatama) kifejezésként jelenik meg.


****************************************************************************************************************
Mandula étel- mandulaliszt és mandula története???


 511. ozon23  |   Válasz erre2022-04-21 00:09:15 [6.] 
Asafoetida fűszer???

Idézet:Szárított, amely több növényfaj, nevezetesen a Ferula asa-foetida vagy a Ferula foetida származik, az asafoetida fűszer eredendő indiai fűszer. Erősen ízesített és nagyon erős illata van. Röviden olajban sütve ez a fűszer kellemesebbé és kezelhetőbbé válik, fokozatosan fokhagymás, vagy hagyma tulajdonságokkal bír. Ez hasznos azoknak a jain vallásnak, akik rendkívül szigorúak vegetáriánus étrendjükben és nem fogyaszthatnak gyökereket, ideértve a növényeket is, mint a fokhagyma és a hagyma.
Az Asafoetida fűszer nagyjából 10-17% illóolaj, amely főként kénkomponensekből, elsősorban 2-butil-1-propenil-diszulfidból áll. Ezek a kénvegyületek teszik ezt a fűszert olyan erősen illatossá!

Ennek a fűszernek néhány neve a hing, a büdös gumi, a bizsergés és az „Asafetida” általános helyesírási változata. Van még egy rohadt „Ördög trágya” moniker is, amelykel találkozhat néhány blogban vagy receptben. Arabul „haltit” vagy „abu kabeer” -nek hívják. A mandarin beszélők „ah wei” -nek mondják, franciául „assa foetida” vagy „ferula persique”, németül pedig „asant” vagy „sttinkasant”, hindi. a beszélõk azt mondják, hogy „hing” japánul „agi asahueteida”, „portugálul”, oroszul és spanyolul „asafetida”.

Az Asafoetida fűszer története

Az ókori rómaiak úgy gondolták, hogy az asafoetida afrodiziákum, de a gyomorfájdalom enyhítésére is felhasználta. Úgy gondolták, hogy ez az istenek étele, és ezt a nevet még mindig használják, hogy a növényre utaljanak.

****************************************************************************************************************
Asafoetida fűszer???


 510. ozon23  |   Válasz erre2022-04-20 23:56:01 [7.] 
Céklapor és cékla hatásai és répa története felhasználása???

Idézet:A céklapor, a Beta vulgaris az Amaranthaceae családból származik, és rokona az ősi gabona amarantához tartozik. A cékla a cukorrépa növényének taprootja, és a taproot a központi domináns gyökér, ahonnan más gyökerek kihajtanak oldalirányban. A taproot általában egyenes, nagyon vastag és kúpos alakú, miközben közvetlenül lefelé nő. Ebben az országban ez a növény répa, kerti répa, aranyrépa, vörösrépa, cukorrépa vagy asztali répa néven ismert. Lehet, hogy mind céklagyökérként, sem céklaként szól.

A cékla, a vörös és a fehér is, Olaszországban háziasította a Földközi-tenger partjaira őshonos vadrépát szelektíven termesztették. Más korai kertészetek hibridizálták a többi répa-szerű fajtát (különösen a mangót), hogy a mai asztali répafélékben megtalálható széles szín- és alak választékot előállítják.

Cukorrépa gyökérporunkat organikus céklaból készítik, amelyeket kiszárítottak, majd porrá őrölnek. Megőrizve az érett répa összes védő tápanyagát, ez a por természetesen gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és nitrátokban. Az American Heart Association beszámol egy előzetes tanulmányról, amelyben a magas vérnyomású emberek tesztcsoportja minden nap cékla juice-t fogyasztott a következő 24 órában.

A Céklapor és a répa története

A cukorrépa szó az ókori angol “bete” származékából származik, amelyet a latin “béta” -ból kölcsönzöttek, amely a legtöbb etimológus szerint a kelta nyelvből származik.

A céklát a történelem rögzítése előtt használják (az első írásbeli feljegyzések Kr. E. 4000-ig nyúlnak vissza Egyiptomban). A pácolt cukorrépa gyökereit a neolitikumban (az új kőkorszaknak is nevezik, amely Kr. E. Körülbelül 10 200-ban kezdődött és Kr. E. 4500 és 2000 között fejeződött be) egy hollandiai ásatási helyszínen találják meg.

****************************************************************************************************************
Céklapor és cékla hatásai és répa története felhasználása???

 509. ozon23  |   Válasz erre2022-04-20 23:50:12 [8.] 
Pirospaprika és őrölt paprika története termesztés és felhasználása???

Idézet:A pirospaprika, a Capsicum annuum az éjszakás család tagjai, szorosan rokon a padlizsánnal, a burgonyával és a paradicsommal. A paprika növény különböző fajtái különféle színű gyümölcsöket produkálnak, köztük a leggyakoribb vörös, narancs és sárga színűt, valamint nehezebben megtalálható színeket, mint például a barna (más néven csokoládé), a lila és a fehér (más néven vanília). Bármelyik fajta zöld paprikát állíthat elő, amely éretlen állapotban (még mielőtt színe megváltozik) leszedve.

A paprikát néha más kevésbé csípős paprikával osztályozzák “édes paprikának”. A legtöbb dobozos borsot zöldségnek tekintik, ám a paradicsomhoz hasonlóan technikailag is gyümölcs. Tudományos szempontból egy gyümölcs a pirospaprika növény virágának fészkeiből fejlődik ki, és a növény magjait tartalmazzák. A pirospaprika kövér és három, vagy négy lebennyel rendelkezik. A paprika belsejében lévő magok és bordák fogyaszthatók, ízük azonban kissé keserű lehet.

Pirospaprika és őrölt paprika története termesztés és felhasználása

A pirospaprika általában kicsit édesebb, mint a gyakoribb zöld paprika, és mindkettő a robusztusabb chili paprika meeker unokatestvére. A pirospaprika érett, édes paprika, amelyet kiszárítottak, majd durván őröltek.

A paprikát alfilfil (arab), Denglong jiao (mandarin), poivron (francia), Paprika (német), shimala mirch (hindi), Peperone dolce (olasz), Piman (japán), Pimentao (portugál), bolgarskiy perets ( Orosz) és a Pimenton (spanyol).

****************************************************************************************************************
Pirospaprika és őrölt paprika története termesztés és felhasználása??? 508. ozon23  |   Válasz erre2022-04-20 23:44:11 [9.] 
Kakaóbab és kakaópor története felhasználása készítése???

Idézet:


A kakaóbab a Malvaceae családból származó Theobroma cacao szárított és teljesen erjesztett zsíros magja . A család többi tagja az okra és a pamut. A “ka cow” kiejtett kakaóbabok képezik az összes csokoládé-termék alapját.

Mi a különbség a kakaóbab, a kakaó és a kakaó között?

Annak ellenére, hogy hasonló írásmóddal rendelkeznek, a kakaó és a kakaó teljesen különböznek egymástól. Noha mindkettő ugyanabból a növényből származik, feldolgozásuk elválasztja őket.

A kakaót a csokoládé purisztikus formájának tekintik, és a nyers és természetes állapotban lényegében csokoládé. A kakaó többféle formát ölthet. Amikor a kakaóbabot elválasztják hüvelyétől és megszárítják, akkor apróbb darabokra apríthatja , amelyeket Cacao Nib-nek hívnak , és ezeket a legjobban nagyon intenzív csokoládé chipsnek tekintik. A kakaóbabot keverhetjük kakaóvajba is, amely fehér színű és a kakaóbab zsíros részét tartalmazza. A kakaóvaj eltávolításakor maradt nyers kakaópor elkészítésére szolgál.
Miben különbözik a kakaótól a kakaótól? A kakaót magas hőkezeléssel dolgozzák fel. Magas hőt alkalmaznak a nyers kakaóra, amely megöli a kakaóbab természetes hasznos tápanyagait. Ez önmagában nem olyan rossz, mivel a kakaó továbbra is tartalmaz néhány táplálkozási tulajdonságot. A nagyobb kérdés az, hogy a legtöbb gyártó kakaó porját (más néven kókusz porként) további tejzsírral, olajjal vagy hozzáadott cukorral dolgozzák fel.


****************************************************************************************************************
Kakaóbab és kakaópor története felhasználása készítése??? 507. ozon23  |   Válasz erre2022-04-20 23:03:36 [10.] 
Köménymag termesztése története és felhasználása???

Idézet:A köménymag, a Carum carvi az Apiaceae (vagy Umbelliferae ) család tagja, amelyet gyakran petrezselyemcsalának neveznek, és szorosan rokon az ánizs, asafoetida, kömény, sárgarépa, zeller, cseresznye, koriander, kömény, kapor, édeskömény, és a paszternák. A kömény őshonos a Földközi-tenger, Észak-Afrika és Közép-Európa számára, és legismertebb nevén a rozskenyér ízét képviselő vetőmagként ismert.

A köményt Goht leuih ji (kantoni), Ge lü zi (mandarin), Cumin des prés, Carvi, vagy Grains de carvi (francia), Kümmel (német), Cumino tedesco, Carvi vagy Caro (olasz), Alcaravia (portugál) néven is nevezik. ), Alcaravea vagy Carvi (spanyol). Meridian édesköménynek, vagy perzsa köménynek is nevezik.

A köménymag története

A Caraway név a középkori latin “carvi”, az arab “karawyā”, a görög “karon” (ami a kömény) és a laumin szó, a cumin (más néven a köménymag ) szójából származik.
Néhány élelmiszer történész úgy gondolja, hogy a köménymag lehet az egyik első fűszer, amelyet valaha használtak az európai régióban, mivel a köménymag t a svájci ősi tólakások régészeti ásatásaiban találták, Kr. E. 6000-ig.

Köménymag termesztése története és felhasználása

Az első írásbeli feljegyzés a köménymag az ie 1552-ben nyúlik vissza az egyiptomi orvosi papiruszban, ezek az ősi egyiptomi szövegek betekintést nyújtanak az orvosi gyakorlatokba és eljárásokba, valamint az ókori Egyiptomba, és részleteket nyújtanak a betegségről, diagnózisáról és a betegség kezeléséről, ideértve a gyógynövények, mágikus varázslatok és műtét. Julius Caesar (ie 100-44) hadserege köménymag gyökérből készült kenyeret evett.

A középkorban (Kr. E. 400–1400) a köményt délen termesztették egyiptomi és szudáni Nílus-völgy országaiban és Skandinávia északi részén.
****************************************************************************************************************
Köménymag termesztése története és felhasználása???


 506. ozon23  |   Válasz erre2022-04-20 22:59:17 [11.] 
Kardamom fűszer története és mikor és hol használható a fűszer???

Idézet:A kardamom fűszer, az Elettaria cardamomum a Zinziberaceae család ( gyömbércsalád) tagja, és szorosan rokon a galangal, a gyömbér, a paradicsom és a kurkuma növényekkel. A kardamom őshonos Dél-India nyugati getainak nedves örökzöld erdőben. Ami érdekes módon a fekete bors eredetének és genetikai sokféleségének a legnagyobb helye.

A kardamomot gyakran nevezik a “fűszerkirálynőnek” (a borsot a “fűszer királyának” hívják), és a sáfrány és a vanília mögött a harmadik legdrágább fűszernek tekintik. Kétféle kardamom létezik – az igaz, zöld, vagy kevésbé kardamom és hamis, vagy nagyobb kardamom. A hamis kardamom olcsóbb, és Nyugat-Afrikában, Bengáliában, Nepálban és Vietnamban termesztik. Kardamom magvakat zöld kardamomnak tekintjük.

Kardamom fűszer története és mikor és hol használható a fűszer

A kardamom szilárd, éretlen, száraz gyümölcs, körülbelül egy tucat magot tartalmaz. Hüvelyben (egészben, vagy zúzott formában), egészmagként (darabos kardamomnak nevezik), vagy őrölt vetőmagként. A receptek leggyakrabban kardamom fűszer az egész, vagy őrölt kardamom fűszer vetőmagra szólítanak fel, nem pedig a teljes hüvelyre. A kardamom fokozza a sós és az édes ízeket.

Az eredeti kardamom fűszer eredetétől függően 2–10% illékony olajat tartalmaz, és azonnal felismerhető, csípős aromája elsősorban az 1,8-cineol (25–35%) és az a-terpinil-acetát (28–34%) alkotóelemeiből származik. ). Az illóolaj citrusos, fűszeres, édes és mustáros, míg az oleorezin (az illóolaj és a gyanta keveréke) sötétzöld, égő, hűvös és csípős.

A zöld kardamom fűszer neve:

hale vagy hab el-hal (arab)
shiou dou kou (mandarin)
hel (perzsa), kardomóma (francia)
kardamom (német)
chotta elaichi (hindi)
karudamon (japán)
kardamom (portugál). )
****************************************************************************************************************
Kardamom fűszer története és mikor és hol használható a fűszer???


 505. ozon23  |   Válasz erre2022-04-20 22:54:53 [12.] 
Zellermag fűszer és zeller növény története és felhasználása???

Idézet:Zellermag azaz a zeller, az Apium graveolens az Apiaceae családból származik (petrezselyem család). Általában zöldségként használt világ különböző részein a zeller gyökereit, szárát és, vagy magjait főzés közben használják, vagy pedig nyersen is fogyaszthatók (főleg a szárak).

A zellermag, amelyet műszakilag gyümölcsnek tekintenek, viszonylag új újonc a fűszervilágban, és ezek a magok az étel ízesítéshez használt legkisebbek. A zellermag olyan kicsi, hogy több mint 45 000-től szükséges 28 g megteremtéséhez. De ne hagyja, hogy apró méretük becsapjon téged, mivel csak néhány ilyen apró, aromás vetőmag igényel egy falat zellerszár ízt!

A zeller magok szürkés zöldtől a barnáig színűek, textúrájukkal és méretükkel összehasonlítva a mákkal hasonlítható össze. A zellermagok erősebb és intenzívebb ízt mutatnak, mint a gyökér, a szár, vagy a levél.

Zellermag és zeller fűszer története

A zeller leveleket, amelyek koszorúkba fonódtak, Tutankhamun fáraó sírjában fedezték fel (ismertebb nevén Tut király, aki Kr. E. 1341-ben született és Kr. E. 1332-1233 között uralkodott, amikor 19 éves korában meghalt). Egy régészeti ásatás a görögországi Samos déli részén fedezte fel a zellermag-darabok darabjait, amelyek Kr. E. 600-ból származtak.

A görögök és a rómaiak a zellert “kenyér” -nek nevezték, és vadonban betakarították gyógyászati ​​tulajdonságai miatt. A rómaiak voltak az elsők, akik ízesítőként értékelték és főzéshez használják. A zellert először a középkorban termesztették, de csak az 1800-as években használták először a pácoláshoz.

A vad zellermagok őshonos Kelet- és Dél-Európában és a Földközi-tengeren. Indiában, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Japánban, Kínában, Magyarországon és az Egyesült Államokban termesztik. Az Indiában termesztett vetőmag erősebb és nagyobb, mint a kínai zellermag, míg a francia vetőmagok kissé sötétebbek.

****************************************************************************************************************
Zellermag fűszer és zeller növény története és felhasználása??? 504. ozon23  |   Válasz erre2022-04-20 22:46:52 [13.] 
Chia mag története és termesztése fogyasztása???

Idézet:A bio chia mag, a Salvia hispanica a Lamiaceae családból (más néven a menta családból) származik, és szorosan rokon a bazsalikommal, a levendula, a majoránna, a menta, a rozmaring, a zsálya, a sós és a kakukkfűfélékkel. Noha sok forrás szerint a chia magvak őshonos Mexikó közép- és déli részén, valamint Guatemalában, a RAPD markereket használó DNS-kutatók (“gyors” -nak ejtve) kimutatták, hogy a legnagyobb genetikai sokféleséggel rendelkező terület (tehát valószínűleg ez az, ahol származnak) magában foglalja a Fél-mérsékelt és mérsékelt hegyvidéki részek Mexikó nyugati részén és kelet felé a transz-vulkáni övezetnél a Pueblaiig.

A chia magokat ősi gabonának tekintik, és feketék vagy fehérek is lehetnek (barna azt jelzi, hogy a mag éretlen). Nincs különbség táplálkozási szempontból. Bio chia magvakat feketenek tekintjük.

A chia magok hidrofil tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik, hogy átitatva a víz súlyuk több mint tizenötszörösére felvegyék őket. Áztatás közben a magok nyálkahártya bevonatot képeznek (vastag, ragasztó anyag), amely a chia-alapú italok számára jellegzetes gél-textúrát kölcsönöz.

A chia magvak világos színű illóolajat állítanak elő nagy koncentrációban, a fő alkotóelemei a b-kariofilén, a globulol, az y-muurolén, a b-pinén, a-humulen, a germakrén-B és a widdrol.
****************************************************************************************************************
Chia mag története és termesztése fogyasztása???


 503. ozon23  |   Válasz erre2022-04-20 22:42:59 [14.] 
Chili paprika fogyasztása és tulajdonságai???

Idézet:Az első erős chili paprika, amelyet kifejezetten eszem, egy jalapeno volt. Körülbelül 10 éves voltam, és vakáción voltam a legjobb barátom családjával. Vacsorára mentek egy étterembe, mely halászlét rendeltek előételnek. Gyerekként azt gondoltuk, meddig lehet várni, mielőtt egy korty vizet fogyasztunk.

Gyorsan előrehaladva közel 15 évet 2015-ig. Az elmúlt évben felfedeztem a chili teljes fajtáját és megértem, hogy a legtöbbször nem azt akarják, hogy egészben megeszik. Most azt is megértem, hogy a legtöbb chilit nemcsak hő miatt, hanem ízük sokféleségére is használják – legyen szó sültek, füstölt húsokról.

Chili paprika? Mennyire ismeri a Chili paprikát?

A chili paprika olyan élelmiszer, amelyet a világ minden tájáról élvezhetnek ízesítés, vagy izgalom keresése céljából, de akár kaland is lehet. Ha még soha nem próbáltál meg chilit, nem vagy egyedül. Eleinte kissé félelmetesnek tűnik. A csomagolt élelmiszereken gyakran lángokkal ábrázolt élénkvörös chiliket látnak, amelyek a hőt ábrázolják. Néhány ember számára a ketchup túl fűszeres a chili paprika. Ez rendben van, mindenkinek van személyes preferenciája.

****************************************************************************************************************
Chili paprika fogyasztása és tulajdonságai??? 502. ozon23  |   Válasz erre2022-04-20 22:38:30 [15.] 
Fahéj indonéz korintje fahéj termesztése és története???

Idézet:


Az indonéz Korintje fahéj, a Cinnamomum burmannii , a cassia fahéj típusa, amelyre az USA-ban valószínűleg leginkább ismerünk. A fahéj minden része felhasználható valamire – ideértve a gyökereket, kérget, leveleket, rügyeket és virágot. A Cassia fahéj őshonos Dél-Kínában. A Cassia fahéj szárított illatú kérgét egész botoknak (más néven “pengéknek”), darabolva, vagy leggyakrabban őrölve értékesítik.

Attól függően, hogy termesztették – a cassia fahéj 0,9–7% illóolajat tartalmaz. A Korintje fahéj jellemzően 0,9% és 3% között van. Az illóolaj elsősorban fahéj-aldehid (65–95%).

Az indonéz fahéjat shan yue gui (mandarin), shiwanikei (japán), falsa cunforeira (portugál) és canela de java (spanyol) néven hívják. Korintje, Padang, vagy cassia vera néven is ismert.

Fahéj történelme

A fahéj szót a 14. század óta használják, és az ókori francia „fahéjból” származik, amely latin „cinnamum” vagy „cinnamomum” származik, amelyet görög „kinnamomon” -ból kölcsönzöttek. a héber szó “qinnamon” változata.

Fahéj indonéz korintje fahéj termesztése és története
A fahéj a világ egyik legrégebbi ismert fűszere, és Kr. E. Körül 2000 körül Kínából importálták Egyiptomba. Az első görög utalás a „kasia” -ra egy 7. századi, görög Sappho versében található. Az édes fahéjat (Ceylon) említik a Biblia, Exodus 30: 23-4. Az 5. századi görög történész, Herodotus írja Indiát, mint kaszia forrását.

****************************************************************************************************************
Fahéj indonéz korintje fahéj termesztése és története???


 501. ozon23  |   Válasz erre2022-04-20 22:33:46 [16.] 
Szegfűszeg történelme és termesztés és felhasználása???

Idézet:


A szegfűszeg a Myrtaceae családba tartozó Syzygium aromaticum fa egy aromás virágbimbója. Ők őshonos az indonéziai Maluku-szigeteken, és általában fűszerként használják. A szegfűszeg szüretelése elsősorban Indonéziában, Indiában, Madagaszkáron, Zanzibáron, Pakisztánban, Srí Lanka-ban és Tanzániában történik.

Szegfűszeg történelme és termesztése

A mai Moluccas (jelenleg Indonézia részét képező) vulkáni szigetek őslakosai közül ma a legnagyobb exportőrök Madagaszkár, Zanzibár, Pemba és Tanzánia. A szegfűszeg meg nem nyitott rügyei, és közvetlenül a rügyek virágzása előtt ragyogó rózsaszínűvé válnak.

Ez az ideális idő a betakarításra, mivel ízük és aromája csúcspontja van. Minden szegfűszeg kb. 7 font termést eredményez. A szegfűszeg-rügyek évente többször, kis csoportokban jelennek meg, november-január és július-szeptember között. A szárítási folyamat során a rózsaszín / vöröses szín sötét barnává válik.

A szegfűszeg felhasználása

A szegfűszegek nagyon népszerű az észak-afrikai konyhában, ahol fűszer keverékekben használják rizs vagy húsételek ízesítésére. Ázsia szerte népszerű a curry. Az egész szegfűszegnek is jó hírneve van a pácolásban és a darabolásban. A kulcsfontosságú alkotóelem a kínai Five Spice, Garam Masala, Pumpkin Pie Spice és Quatre Epices termékekben. A mexikói konyhában a szegfűszegét gyakran párosítják fahéjjal (Mexikóban ez a ceilon fahéj canela-ja) és a kömény.

****************************************************************************************************************
Szegfűszeg történelme és termesztés és felhasználása???
 500. ozon23  |   Válasz erre2022-04-20 22:29:04 [17.] 
Kakaópor története és termesztése és típusai???

Idézet:


Előfordult már, hogy sütött egy tortát olyan sötétben, mint a lelked? Itt található a Black Onyx kakaópor, a fő összetevő, amelyet keresett. Ez a rendkívül lúgosított kakaópor olyan sötét, mint az éjszaka, és bármit meg fog engedni, hogy mély színű legyen.

A Theobroma cacao, amely közvetlenül fordul „istenek táplálékához”, a kakaófa tudományos neve. A Malvaceae családból származik. Ez a fa kakaó hüvelyeket termel, amelyekből a kakaóbabot összegyűjtik, és ezután porrá alakítják, hogy kakaóporrá váljanak. A kakaóport tovább lúgos oldattal dolgozzak fel, hogy így gazdag színt kapjon.


****************************************************************************************************************
Kakaópor története és termesztése és típusai???


 499. ozon23  |   Válasz erre2022-04-20 22:25:40 [18.] 
Koriander típusai és története – termesztése és felhasználása???

Idézet:


A koriandermag, a Coriandrum sativum a három növény egyike, amely mind fűszert, mind gyógynövényt termeszt. A koriander növény növényét koriandernek, míg a gyümölcsöt koriandermagnak nevezik. Az egyedi koriander növényeket csak ezek egyikére lehet termeszteni, mivel a koriander leveleket a növény érése előtt meg kell szedni, hogy megteremtse a magvakat. A koriander növényének gyümölcse két magot tartalmaz, amelyeket szárítva a fűszerként használnak. A másik két növény, amely mind fűszert, mind gyógynövényt termeszt, a kapor (kapormag és kapor gyom) és fenugreek (fenugreek magok és fenugreek levelek).

A koriander neve Cay rau mui vagy Ho tuy (vietnami), Coriandre (francia), Koriander (német), Coriandolo (olasz), Coriandro (spanyol), Dhanyia (indiai), Hsiang Tsai (kínai), Kizbara (arab) és Pak chi (thai).****************************************************************************************************************
Koriander típusai és története – termesztése és felhasználása??? 498. ozon23  |   Válasz erre2022-04-20 00:19:24 [19.] 
Kapormag története termesztés és főzés a kapormaggal???

Idézet:A kapormag, vagy az Anethum graveolens -t az amerikaiak gyakran kaporkosár fűszernek gondolják. A kapormag 1–4% illóolajat tartalmaz, amely halványsárga, vagy halvány barna színű, és főként dillapiole-t vagy karvont tartalmaz, attól függően, hogy termesztik-e. Ha Európában termesztik, akkor több dillapiole-t fog tartalmazni, ha Indiában termesztik, akkor több karvont tartalmaz.

Arabul „shabath”, mandarinban „shih-lo”, franciául „aneth odorant”, németül „kapros”, hindi nyelven „suwa” vagy „suwa patta”, japánul „diru”, „endro” portugálul, oroszul „ukrop” és spanyolul „eneldo”. A kapormag néhány arab országban érdekes „szöcskeszem” nevet is kap.

A kapormag története

A „kapros” szó a norvég nyelvből származik, amelynek „dylla” azt jelentette, hogy nyalogatni vagy megnyugtatni. A középkorban a kapormagot boszorkányságban és varázslatos gyakorlatokban használták, mert úgy gondolták, hogy ez segíti a szerelmi italok hatékonyabbá tételét. Abban az időben természetes afrodiziákumnak tekintették. Furcsa módon azok is használták, akik a boszorkányság révén és bűbájjal távol tartja az embereket. Az ilyen emberek kapormagot tartanak otthonukban, hogy elkerüljék a környéken levő boszorkányok varázslatait. A kapormag is elkészíthető italként és lenyelhető, a boszorkányság elkerülése érdekében.

Az ókori Görögországban a kapor a gazdagság jelképe volt. Nehéz volt megszerezni, hasonlóan a korszerű többi fűszerhez, így csak a leggazdagabb személyek férhettek hozzá. Az ókori rómaiak úgy gondolták, hogy a kapor gazdagságot és nagy vagyont hoz, és a kapor növényt.

****************************************************************************************************************
Kapormag története termesztés és főzés a kapormaggal??? 497. ozon23  |   Válasz erre2022-04-20 00:14:37 [20.] 
Édeskömény története és termesztése és a ételekben???

Idézet:Az édesköménymag, a Foeniculum vulgare a petrezselyemcsalád ( Apiaceae család) tagja, és szorosan rokon az ánizs, asafoetida, kömény, cseresznye, koriander, culantro, kapor, és petrezselyem családjába. Az édeskömény fűszernek, míg a növény ehető gyökereit, szárát és leveleit gyógynövénynek tekintik. A hagymás alakú, édesköménynek, a firenzei édesköménynek, vagy az olasz édesköménynek nevezett zöldség, bár a gyógynövény köményhez hasonló és ízű, nem azonos növény.
Az édeskömény őshonos a Földközi-tengeren, és számos édeskömény fajta létezik, de a két elsődleges típus az édes édeskömény és a keserű édeskömény. Az Egyesült Államokban a keserű édeskömény gyakoribb.

A édesköménymag formája ovális és gerinctelen, a színe halvány, vagy élénkzöldtől a barnás sárgáig változik. Az édesköménymag hasonlít közeli családtagjai köménymagjára (bár kissé kevésbé ívelt, mint a kömény).

****************************************************************************************************************
Édeskömény története és termesztése és a ételekben??? 496. ozon23  |   Válasz erre2022-04-20 00:10:46 [21.] 
Görögszéna mag fűszer termesztése és íze és felhasználása???

Idézet:A Fenugreek őshonos Délkelet-Európában és Nyugat-Ázsiában, és történelmileg vadon nőtt a Földközi-tengeren, Észak-Afrikában és Indiában. A zöldbab a babcsaládból származik, és mind a levelek, mind a magok kulinárisan használhatók. A görögszéna növény leveleit Methi-nek hívják, és tompazöld, a magok karamellsárga színűek. A Fenugreek görög hasadék, kecske kürt és Methi néven is ismert. A Fenugreek magja Indiából származik.

A görögszénamag téglalap alakú, karamell színű és sziklakemény. Ízük felszabadításához ezeket először őrölni kell. Ezeket többféle módon őrölni lehet – csak a beérkezés után őrölni, kissé pörköltetni, majd őrölni (ez maximális ízét és aromáját szabadítja fel), vagy néhány órán át áztatni, majd őrölni (ha nem szeretné őket pasztaként használni).****************************************************************************************************************
Görögszéna mag fűszer termesztése és íze és felhasználása??? 495. ozon23  |   Válasz erre2022-04-20 00:05:23 [22.] 
Galangal gyökér fűszer története termesztése és felhasználása???

Idézet:A Galangal gyökér, az Alpina galangal gyakran összetévesztik a gyömbért , bár a kettő ízében és megjelenésében egyaránt különbözik. Ha megtalálja a galangal gyökeret, akkor valószínűleg egy speciális élelmiszerboltban vásárolható meg, amely a délkelet-ázsiai konyhában kedvelt összetevőket árusítja, mivel ezeknek a konyháknak csillagos összetevői.

0,5-1,5% illóolaj-tartalma van, főleg 1,8-cineolból áll.

Ennek a fűszernek nagyon sokféle neve és helyesírása van. Néha tönkölyös galangale, más esetekben galingale. Arabul ezt „kholanjannak” nevezik, mandarinban „liang chang”, franciául „souchet hosszú”, németül „galangawurzel”, hindi „kulinjan”, japánul „nankyo”, portugálul „gengibre do Laos”. , Oroszul ez „kalgan”, spanyolul pedig „galang”. Thai tál gyömbérnek, vagy sziámi gyömbérnek is hívják. Lehet, hogy megjelenik egy „Laosz gyökér”, vagy akár „kah” nevű polcon.

Galangal gyökér története

Ezt a fűszert évezredek óta használják először a kínai és a délkelet-ázsiai konyhákban, ahol manapság főleg manapság használják.

Galangal a középkorban mutatta be elsőként Európában. Geoffrey Chaucer a „galyngale” -re utal a The Canterbury Tales-ben, amely 24 történetből áll, amelyek a londoni Canterbury-be vezető úton lévő zarándokokról szólnak, és úgy vélik, hogy a legjobbak a művei közül. Ebben a középkori időszakban a rizómot emésztési zavarok segédanyagként használták, és úgy gondolták, hogy segít hallásproblémákban. Körülbelül 100 évvel a The Canterbury Tales megjelenése után úgy tűnik, hogy a galangal nagyjából eltűnt az angol főzésből, bár később újjáéled, amikor az ázsiai ételek népszerűsége újra megnőtt a 20. század közepén.

A galangal gyökér középkori boszorkányok a használták az átok áttörésére és a gyógyulás elősegítésére. Ennek a gyökérnek a mágikus alkalmazásai magukban foglalják a pénz körül, hogy több pénzt hozzanak, vagy 14 napig elégetik a bírósági eljárás előtt, és hamukat hoznak magukkal, hogy segítsék a bírót. Ezen okból gyakran „bírósági ügy gyökérnek” hívják.


****************************************************************************************************************
Galangal gyökér fűszer története termesztése és felhasználása??? 494. ozon23  |   Válasz erre2022-04-19 23:59:59 [23.] 
Fokhagyma termesztése története és főzési tippek???

Idézet:Fokhagyma fajból származik, Allium sativum és két alfaja létezik – hardneck fokhagyma, Allium sativum fajta Ophioscorodon , és softneck fokhagyma Allium sativum fajta Sativum. Az eredeti fokhagymás, míg a puha nyakú fokhagymát az évszázadok során az eredeti keménykötésű termelők fejlesztették ki, vagy termelték szelektív útján.

A fokhagyma szoros kapcsolatban áll a metélőhagymával, hagymával, póréhagymával és mogyoróhagymával.

A fokhagyma szinte minden konyhában megtalálható, de kiemelkedő szerepet játszik a közép- és dél-amerikai, kínai, indiai, mediterrán, mexikói és délkelet-ázsiai konyhákban. Noha tudjuk, hogy semmi sem hasonlít a friss fokhagymához, ez nem jelenti azt, hogy a dehidratált fokhagyma nem játszhat kritikus szerepet a konyhában. Az 1990-es évek óta az USA-ban a fokhagyma-fogyasztás meghaladja az 1000% -ot, és meghaladja a 3,5 fontot. Évente minden ember fogyasztja, és az összes fogyasztott fokhagyma több mint 75% -a dehidratált formában van.


****************************************************************************************************************
Fokhagyma termesztése története és főzési tippek??? 493. ozon23  |   Válasz erre2022-04-19 23:55:55 [24.] 
Gyömbér ültetése és története és gyömbér mire jó???

Idézet:A gyömbér egy lágyszárú évelő növény, amely a Zingiberaceae családhoz tartozik . A család többi tagja a kurkuma, a kardamom és a Galangal. A gyömbér és a kurkuma egy rizóma, amely vastag föld alatti szár, amely a föld alatt hajtja ki a hajtást.

Míg egyes botanikusok szerint a gyömbér Kínában őshonos, mások szerint Indiában őshonos (e faj legnagyobb genetikai változatosságát India keleti partján találták). A gyömbért később Délkelet-Ázsia, Afrika, Jamaica, India és Ausztrália termesztették.

A gyömbérfajtájától függően 1-4% illóolajat tartalmaz. Az illóolaj főleg szeszkviterénekből áll, amelyek a gyömbér jellegzetes illatát adják.

A gyömbér:

arabul zanjabil, gan jiang mandarin
gingembre franciául
német nyelven saut hindiul
shoga japánul
gengibre portugálul
imibir oroszul és jengibre spanyolul.
A kelet-indiai paprika, vagy a gyömbérpor a földi gyömbér másik neve.

Gyömbér ültetése és története és gyömbér mire jó.

A gyömbér története

A gyömbér a 14. századi ókori angol gyömbérből származik, amely a késő latin gingiberből származik, amely a szanszkrit szingabera származékából származik. A Singabera azt jelenti, hogy „egy szarvas agancs alakú”, ami a illeszkedő leírása. Ez a világ egyik legismertebb és legrégebbi fűszere. A Maharata, egy hindi szöveg, amely Kr. E. Körül 4 körül készült, rögzítette a gyömbérnek felhasználását a párolt húsételek összetevőjeként. A gyömbérre vonatkozó egyéb hivatkozások megjelentek Konfuciuszban (Kr. E. 551–470) és a Szent Koránban (Kr. U. 609–632), ahol azt állítják, hogy az égben megtalálható egyik gyümölcs, amely az igazakra vár: „És nekik adnak egy italt egy pohárhoz (bor), összekeverve zanjabillal ”. (Q. 76:17) A Zanjabil a gyömbér arab szó.****************************************************************************************************************
Gyömbér ültetése és története és gyömbér mire jó??? 492. ozon23  |   Válasz erre2022-04-19 23:52:05 [25.] 
Borókabogyó felhasználása és története???

Idézet:


A borókabogyó valójában nem bogyó! Valójában ezek a kúpok, amelyeket különféle boróka fajokból termesztenek. A Juniperus communis általában az a fajta, amely ezeket a borókabogyókat adja nekünk!

A boróka általában 0,5–2% illóolajat tartalmaz, amely főként monoterpénekből áll.

A borókabogyókat:

arabul is araar
genievre francia
wacholder német
araar hindi
seiyo suzu japán
junipero portugál
mozhzhevelnik oroszul és junipero, vagy „enerbro” spanyolul.

A borókabogyó története

A borókabogyó múltja szorosan kötődik a gin készítéséhez. Még a gin neve boróka is! A „gin” a francia „genievre” vagy a holland „jenever” szóból származik, amelyek mindkettő jelentése „boróka”. A 11. században a gin nyers változatát olasz szerzetesek készítették, akik szintén az italt ajánlották. megelőzhető és gyógyítható a fekete halál ellen, ám Franciscus Sylvius nevű holland orvosnak hitelesítették ma az általunk ismert és kedvelt alkohol találmányát.****************************************************************************************************************
Borókabogyó felhasználása és története??? SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben. (üzenet: 501, Hobbi)
 
    / 21 
Lista: 
Kép:
Smile:
  

Új hozzászólás írása
  Név :   Jelszó :
  Mail :
  Üzenet:

 Betűszín:  Háttérszín:
 Árnyék:      Parázslás:
BBcode On/Off.    Betűméret:
Url/Kép autokonverzió On/Off.
Aláírás beszúrása
  Kép feltöltés: [Feltöltési max. file méret (byte): 20000]
    Írja be ide a képen látható biztonsági kódot:
Smiley kódok teljes listája
Az oldal 0.012542009353638 másodperc alatt generálódott.

  Cégadatok  |   Felhasználási feltételek  |   Adatvédelem  |   Általános Fórum Szabályzat  |   Médiaajánlat  |   Segítség Partner oldalak
  Netboard Bt. © 2001-2013. E-mail