Regisztrál :: Profil :: Beállítás :: Tagok :: Keres :: Szavazógép :: Csoportok :: Segítség Vissza :: Főoldal 

 Ön is hirdessen itt! Részletekért klikk: ide! Összes banner! :: Saját banner! 
 Hozzászólások: 9368357/4 Témák: 17975 Tagok: 110512 Legújabb tag: nagybalfasz_b Online: (129/2
 Név: Jelszó:  Eltárol  Elfelejtette jelszavát?
    / 13 
Lista: 
Kép:
Smile:
  
 SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben. (üzenet: 304, Hobbi)
 
 294. Topi-50  |   Válasz erre2021-07-06 22:14:02 [26.] 
Muslicás a paradicsom - bio permetezés tetű ellen

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
 293. Topi-50  |   Válasz erre2021-07-05 22:54:24 [27.] 
Így harcol Borbás Marcsi a csupasz spanyol csigák ellen

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
 292. Topi-50  |   Válasz erre2021-07-04 23:51:50 [28.] 
100% bio permetszer levéltetvek ellen

A diólevél főzetével keverve, nem csak a káros rovaroktól hanem a gombabetegségektől is megvédhetjük a növényeinket, de a környezetet, a méheket, gyermekeinket is megóvhatjuk a vegyszerektől.A diólevél főzete jó a paprikára, szőlőre, levélzöldségekre, gyümölcsfákra is, és ritkában kell permetezni mint a vegyszerekkel. A diólével vagy paradicsomlevél kivonatával történő permetezéskor nincs élelmezési várakozási idő, a szürettel egy időben is nyugodtan lehet alkalmazni. A diófalevél főzetével csak a tök, és uborka féléket nem szabad permetezni, mert ezek levelei a diófalevélben lévő csersavra érzékenyek, és a levelek mind elégnek. Viszont más növényeknél hatékonyan és biztonságosan alkalmazható.

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
 291. Topi-50  |   Válasz erre2021-06-30 14:37:11 [29.] 
Paprika "idomítása" kiskertben - Goldperger Andrással

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
 290. ozon23  |   Válasz erre2021-05-13 23:25:14 [30.] 
A nyílgyökér növények 10–60 cm magasak és Dél-Amerikában őshonosak. A levelek rövid, nem feltűnő törzsből nőnek ki, és halszálkás mintákkal alkotják ezt a rendkívüli szobanövényt. A nyílgyökér neve a nyíl alakú hegyes levelekből származik, amelyek azonban könnyen megváltoztathatják alakjukat.

Gondozási tippek a nyílgyökérhez

A nyílgyökérhez általában zöld hüvelykujjal kell rendelkeznie. Noha nem igényel különösebb figyelmet, a szobanövénynek mégis vannak olyan sajátosságai, amelyekre ügyelnie kell.

Az nyílgyökér helye

A szobanövény elhelyezkedése itt nagyon fontos, mert a nyílgyökér nem kompatibilis a közvetlen napfénnyel. Ha továbbra is a nyílgyökeret szeretné a déli oldalon lévő ablakra tenni, akkor mesterséges részleges árnyékot kell létrehoznia. Ez például akkor működik, ha a nyílgyökeret megelőzi egy másik szobanövény, így a napfény nem eshet közvetlenül a levelekre, vagy az ablaknál világos vagy vékony függöny húzódik fel, amelyet a napsugarak alatt le kell zárni.

A nyílgyökér növény öntözése

Amíg a nyílgyökér növekedési fázisban van, rendszeresen öntözni kell. Fontos ügyelni arra, hogy a föld soha ne száradjon ki teljesen. A legjobb a nyílgyökér állandó nedvességtartalma, amely bizonyos idő után ellenőrzés alatt áll. Ahogy a nyílgyökér nem tolerálja a gyökér kiszáradását, úgy nagyon érzékeny a vizesedésre is. Célszerű lenne az edényt egy vödör vízbe mártani, újra kivenni, majd néhány órán át és alátét nélkül hagyni lefolyni. Így a virágcserép alján található lyukaknál a felesleges víz ismét lefolyik. Ezenkívül a nyílgyökeret nem ivóvízzel vagy mészes vízzel, hanem esővízzel kell öntözni.

Megfelelő hőmérséklet

A nyílgyökér nagyon érzékeny a hőmérsékletre. A szobanövény 20 ° C és 25 ° C közötti hőmérsékleten érzi magát jól. Ha a nyári hónapok hőmérséklete meghaladja ezt a tartományt, permetezd a nyílgyökeret esővizet tartalmazó permetező palackkal, hogy lehűljön. A hőmérséklet azonban nem csökkenhet a 15 ° Celsius-fok alá, mert a nyílgyökér nem ellenáll ezeknek a hőmérséklet-ingadozásoknak.

Talaj és műtrágya

Ahhoz, hogy a nyílgyökér jól fejlődjön, a talajnak negyed tőzegből, háromnegyed Lauberde-ből és komposztból kell állnia. A szobanövényt folyékony műtrágya hozzáadásával rendszeres, négyhetes időközönként tápanyagokkal kell ellátni. A szeptember és február közötti időszakban a nyílgyökér növekedési szünetbe kerül. Ekkor elegendő egyetlen folyékony műtrágya hozzáadása.

Szaporítsd a nyílgyökeret

Ha több fajta szobanövénnyel szeretné díszíteni otthonát, a nyílt gyökérzetet meg kell osztani. Ezt azonban csak tavasszal szabad felhasználni. A nyílgyökeret kivesszük a fazékból, és kis erőfeszítéssel levágjuk. A nyílgyökér minden részén láthatónak kell lennie néhány gyökérnek, hogy egészséges legyen.

A nyílgyökér betegségei

A nyílgyökéren a pókatkákat, amelyek gyorsan elszaporodnak a szobanövényen. Ebben az esetben fordulj kertészhez. Gyakran tudják, mit kell tenni, hogy megszabaduljanak ezektől atkáktól. Áthelyezéskor a következő jelek lehetnek jellemzőek:
A levelek felkunkorodnak a széléről,
Barnás váló levelek
A levelek fehérítése ill
Foltok a leveleken.

Ha a levelek a széléről gördülnek be, ez többnyire annak a jele, hogy a gyökér túl száraz, és a növény szomjúságban pusztul ki. Ezért azonnal öntözni kell a szobanövényt. Ha a levelek barnássá válnak, az is jellemző lehet, hogy a nyílgyökér, vagy túl száraz, vagy túl nedves, és az ültetvény belvíz képződött. Ha a nyílgyökér reagál ezekre a tünetekre, az öntözés előtt meg kell vizsgálni a talaj nedvességtartalmát.

Továbbá a nyílgyökér levelei elhalványulhatnak. A napsütés túl közvetlen. Ebben az esetben szükségszerűen árnyékolást kell előidézni.
A nyílgyökér levelei foltosak, ez nagyrészt a meszes víz jellemzője. Ebben az esetben tanácsos egy hordót felállítani, ahol az esővíz összegyűjthető. Az esővíz mészmentes és ideális nyílgyökér öntözéshez.

Ha a nyílgyökér levelei esténként és reggelre felpördülnek, az nem betegség, hanem csak a nyílgyökér alvási viselkedése. Itt a szobanövény csökkenti a területet, hogy megakadályozza az éjszakai párolgást.

Érdemes tudni a nyílgyökérről

A Maranta leuconeura vonzó dísznövény Brazíliából, és a Maranten családhoz tartozik, amely 32 különböző fajt tartalmaz. Kivételesen szép és több különböző árnyalatban.
A nyílgyökér szubtrópusi eredete miatt magas páratartalmat és egyenletes hőt igényel. Ezért régiónkban gyakran üvegházakban és kirakatokban virágzik.
A helynek világosnak kell lennie, de a nyílgyökér nem tűri a közvetlen napfényt. A talaj hőmérséklete ideális esetben körülbelül 20 Celsius fok. Télen a szoba hőmérséklete kissé alacsonyabb lehet, de nem lehet alacsonyabb 14 Celsius-foknál.
Az öntözést lehetőség szerint mérsékelten esővízzel kell elvégezni. Ha nincs csapadékvíz, a csapvíz megteszi.

A gyökér egyenletesen nedvesen kell tartani. Sem kiszáradni, sem túl sokat öntözni, mivel a növény nagyon érzékeny és ezt nem tudja elviselni.
Évente egyszer a nyílgyökért át kell ültetni egy kicsit nagyobb edénybe. Ne csak nagyobb edényt használjon, hanem csak az ültetvény következő méretét, hogy a nyílgyökér magasságban fejlődhessen.

Nyáron a nyílgyökér kéthetente megtermékenyül, alkalmas zöld növények speciális műtrágyájára. A fiatal növényeket és az újonnan vásárolt növényeket nyolc hét után először trágyázzák. Helyezni kell-e a szobanövényként kihúzott nyílgyökér Maranta leuconeurát a páratartalom növelésére. Fontos a levelek rendszeres permetezése is. Ha a kimondott visszahat, ez annak a jele, hogy a nyílgyökér túl sötét helyen van. A huzatot általában kerülni kell.

A szaporítás a gyökér felosztásával lehetséges. A fej darabokban történő szaporításhoz vágj le egy négylevelű dugványt, és tedd őket egy kis edénybe.
A termesztés szubsztrátja tőzeg és homok keveréke. Ha a talajt egyenletesen nedvesen és melegen tartják, a gyökerek körülbelül négy-hat hét múlva kihajtanak.

Ajwain növény

Az indiai kultúra immár évszázadok óta használja ajwain-t - más néven ajowan-köményt, valószínűleg még évszázadokig folytatják. És helyesen, ajwain rengeteg gyógyászati ​​és vegetatív előnnyel rendelkezik, és az egyik legjobb növény, amelyet India exportál a világ többi részébe. Vessünk egy pillantást arra, hogy mitől lehet ajwain nagyszerű növény, miért bíztak benne az indiánok generációi, és hogyan lehet a kertben termeszteni és gondozni.

Jellemzők

Az ajwain növények kicsi évelő növények, amelyek természetüknél fogva megújullóak. A növényt püspök gyomnak is nevezik, és az emberek általában összetévesztik gyümölcsként, vagy a lovage maggal. Ezt a növényt főleg Indiában és Iránban termesztik és szüretelik. A kömény, vagy az édeskömény magjához hasonló ovális, mag alakú gyümölcsök vannak. A növény levelei kakukkfű ízűek és enyhén csípős illatot árasztanak. Az ajwain növényeket többnyire gyógynövényként, sőt néha dísznövényként is használják.

Ajwain magok

Az ajawain növény ezeket az indiai főzés során intenzíven használt vetőmagokat termeli.

Növekedés és gondozás

Bármennyire is bonyolultnak tűnik a növény, a termesztése nem olyan nehéz. Ha trópusi régióban élsz, akkor ez még könnyebb. A növény optimális állapotba nevelhető, ha 20-30 cm magasságú cserepes táptalajba kerül. Növelheted ezeket a növényeket lágyszárú zöld vágással, vagy akár hegy vágással.

Körülbelül 7-15 napba telhet, mire az Ajwain palánta megjelenik, és ügyelj arra, hogy rendszeresen öntözd őket. A dugványok a legegyszerűbb módszer az ajwain növények termesztésére. A megfelelő szaporításhoz győződjön meg arról, hogy elég hosszú szárakat használsz, és vágd le a leveleket. Ezután temesd el a vágást a fazékba. Öntözzük rendszeresen.

A dugványok akkor is ültethetők, ha megfelelő cserepes talajjal és sok szerves trágyával helyezik őket. Részleges napfényben kell elhelyezni őket. Még az árnyékos helyek is megteszik. Ha nedves, vagy esős az éghajlat, akkor elkezdhet egy régi szárat is ültetni, hogy az új növényért is gyökeret kezdhessen. A növény inkább egy lúgos talajtípust szeretne jó alapon növekedni.

Ezek a növények nem viszik be a szerves anyagok nagy részét a földből. Csak rendszeres öntözésre és napfény hatására van szükség. Tartsa ellenőrzés alatt a talaj elvezetés szintjét, és ne öntse vízzel ezeket a növényeket, mert azok megromolhatnak. A magokon keresztül történő termesztéshez győződjön meg arról, hogy gazdag ültetési skálán ülteti őket, és szétszórja a növény felső részét.

Amint az ajwain növény gyorsan növekedni kezd, győződjön meg arról, hogy szokása van rendszeresen vágni őket, mivel ezek a növények nagy területet tudnak elfoglalni. Gyorsan terjednek, amikor az új gyökerek területéhez érnek. Ezért ajánlatos mindig tartályokban termeszteni őket.

Egészségügyi előnyök

Bizonyítottan az ajwain levelek segítenek az emésztésben, ha kis mennyiségű fekete sóval fogyasztják őket - jó kezelésként szolgálnak az emésztési zavarok esetén. A leveleket naponta meg is lehet rágni, hogy gyógymódként működjenek a gázok és a puffadás ellen is.

A bhadzsia nevű ételt Indiában főleg a monszun évszakban készítik el, hogy enyhítsék a gyomorproblémákat. A díszített író Ajwain levelekből és korianderből is készül, és felhasználható e gyomorproblémák kezelésére. A leveleket forrásban lévő vízbe is teszik, és kezelésre használják.

A homeopátiás gyógyszereket friss levelek felhasználásával állítják elő a vizelet szerveinek fertőzései és még sok más kezelésére. Az ajwain levelek gyógyíthatják a megfázást és a légzési problémákat is. Az ajwain levelei táplálékban gazdagok és antibiotikumként is felhasználhatók.
[előzmény: (289) reggel12, 2021-05-13 23:17:47]
 289. reggel12  |   Válasz erre2021-05-13 23:17:47 [31.] 
A nyílgyökér növényt és a ajwain növényt, hogyan termesztik?
[válaszok erre: #290]
 288. ozon23  |   Válasz erre2021-05-13 23:11:54 [32.] 
Nagyon szívesen! :-)

A mandulát már Kr.e. 4000-ben termesztették, Ázsia közép- és délnyugati részén őshonosak, és az 1840-es években Kaliforniába vezették be. A mandulát ( Prunus dolcis ) nagyra becsülik cukorka, pékáru és cukrászda, valamint a dióból feldolgozott olaj felhasználására.

Ezeknek a növekvő mandulafáknak a csonthéjas gyümölcsei a népi gyógymódokban használják a rák kezelésétől kezdve a tyúkszemen át a fekélyekig. Bármennyire is népszerűek, mi a helyzet az otthon növekedéssel?

Hogyan termeszthetünk mandulafát

A mandulafák termesztésekor hasznos tudni, hogy a fák nem tolerálják a túl nedves talajt, és rendkívül érzékenyek a tavaszi fagyra.

Enyhe télen kedvező és forró, száraz nyáron, teljes napsütésben virágoznak. Ha régiója nem esik ezekbe a paraméterek, nem valószínű, hogy egy mandulafa meghozza gyümölcsét. Ezenkívül a mandulafa nagyon kevés fajtája öntermékeny, ezért a gyümölcstermeléshez keresztporzásra van szükség, ezért legalább két fát kell ültetni. Ha a tér prémium, akkor akár kettőt is telepíthetsz ugyanabba a lyukba, ahol a fák együtt nőnek és összefonódnak, lehetővé téve a virágok kereszteződését.

A mandulafák mélyen gyökereznek, mély, termékeny és jól vízelvezetõ homokos talajba kell ültetni. A mandulafákat 6–8 m távolságra kell ültetni és öntözni annak ellenére, hogy a fák szárazságtűrőek. A nitrogén és a szerves trágya alkalmazása elősegíti a növekedést.

Ezeknek a fáknak magas a nitrogén (N) és a foszfor (P) szükséglete. A mandulafa telepítéséhez áss mélyebb lyukat, és győződjön meg arról, hogy a gyökerek könnyen illeszkednek a lyuk mélységébe, majd mélyen öntözzük be. Lehet, hogy meg kell tennie a kis fát, ha szeles területen él, de körülbelül egy év múlva távolítsd el a karókat, hogy a fa megfelelő növekedést biztosítson.

A mandulafák gondozása

A mandulafa ápolás évszakonként változik. Télen vagy alvó szezonban a növekvő mandulafákat meg kell metszeni (december / január) a növekedés elősegítése, a fény megengedése és az elhalt, vagy beteg végtagok vagy balekok eltávolítása érdekében.

Tisztítsd meg a fa körüli törmelék területét az áttelelő férgek kiküszöbölése érdekében, atka tojások elpusztítására. A tavaszi virágzási időszakban a mandulafák gondozásának magában kell foglalnia az érett fák karbamiddal, vagy trágyával történő szórását, öntözve, vagy kis dózisú nitrogénnel a fiatal fákat.

A csepegtető öntözést naponta el kell kezdeni az újonnan telepítettek számára, a fáknak legalább 5-8 cm vízre van szükségük. A telepített fák eső hiányában 5-8 cm heti öntözéssel járhatnak, és aszály idején további öntözést igényelhetnek. Továbbá, ha a fát silány, vagy homokos talajba ültetik, akkor több vízre lesz szüksége. A nyár folyamán folytasd az öntözést és a trágyázást a tavaszi alkalmazással megegyező ütemben, egészen betakarításig.

A mandulafa gyümölcs betakarítása

A mandulafa gyümölcsök betakarítása a héjak felszakadása után következik be, és a héj száraz és barnás színűvé válik. A manduláknak 180–240 napra van szükségük a dió érleléséhez, amelyben a dió minimális nedvességtartalom, kiszárad. A mandula betakarításához rázd meg a fát, majd válaszd le a héjat. Fagyaszd le mandula dióit egy-két hétig, hogy elpusztítsd a maradék férgeket, majd tárold műanyag zacskókban. Végül, amikor mandulafákat ápolunk, permetezzük a fákat a levelek lehullása közben, vagy azután, miután ősszel a téli esőzések előtt. Ez csökkenti a tavaszi gomba okozta károkat.
[előzmény: (287) reggel12, 2021-05-13 23:09:23]
 287. reggel12  |   Válasz erre2021-05-13 23:09:23 [33.] 
Köszönöm!

Mandula növényről van valami információ, hogyan lehet termeszteni? Vagy, hogyan termesztik?
[válaszok erre: #288] [előzmény: (286) ozon23, 2021-05-13 20:48:11]
 286. ozon23  |   Válasz erre2021-05-13 20:48:11 [34.] 
A cékla, más néven répa az egyik legegészségesebb zöldség, amelyet enni lehet. A chenopodiaceus családhoz tartoznak, amelynek története az ősidőkre nyúlik vissza. A rostokban gazdag, valamint A- és C-vitaminban gazdag cékla több vasat tartalmaz, mint bármely más zöldség, beleértve a spenótot is. A cékla segít a vérszegénység, emésztési zavarok, székrekedés, epehólyag-rendellenességek, rák, szívbetegségek, cölöpök és vesebetegségek kezelésében.

És ha saját konyhakertjében, vagy cserepében termesztik, akkor több hasznot fognak hozni a zöldségből.

Céklafajták kipróbálásra
Chioggia (55 nap)
Arany (55 nap)
Crosby egyiptomi (55 nap)
Detroit sötétvörös (59 nap)
Korai csoda (55 nap)
Formanova (60 nap)
Lutz zöld levél (80 nap)

Cékla termesztése

Éghajlati követelmény

A cékla hűvös évszakos zöldségnövény. Ez a gyökérzöldség nagyon gyorsan növekszik, és sokféle fajtája van. A cékla képes túlélni a hideg és szinte fagyos hőmérsékleteket, ami tökéletes választás a hűvös vagy dombos régiókban élő emberek számára.

A terméshez legalább négy órányi napfényre van szükség egy nap alatt, és a legjobban a nagyobb növények tövében nő, mint a paprika és a paradicsom, vagy olyan helyen, ahol éppen zöldséges zöldségeket termesztettek.

Talajelőkészítés

A talaj előkészítése nagyon fontos, függetlenül attól, hogy cserépbe vagy a kertbe szeretné-e ültetni a céklát. Ezért mindig közepesen gazdag, jó vízelvezetésű talajt használj, amelyet kerti villával meglazítottak. Adjon hozzá még komposztot és trágyát, és halmozza fel a talajt a vízelvezetés javítása érdekében.

Ültetés

Mivel a cékla magja szilárd külső bevonattal rendelkezik, ezért jobb, ha a vetés előtt egy egész éjszakára egy pohár vízbe áztatja őket. Ez megpuhítja a magokat és elősegíti a csírázást. Ha pedig a palántákat ülteti, gyengéden húzza szét és ültesse kb. 5-10 cm távolságra, hogy megfelelő hely növekedjen.

Gondozás

Annak érdekében, hogy a cékla gyengéd és lédús legyen, rendszeresen és óvatosan kell itatni. A talajt nedvesen tartsa, ne legyen teljesen nedves, amíg a magok nem csíráznak. Ezután rendszeresen öntözze az első hónapban, és akadályozza meg, hogy kiszáradjon.

A kiegyensúlyozott tápanyagellátás elősegíti a finom cékla és a jó minőségű levelek előállítását. Használjon kéthetente folyékony alga takarmányt és hal trágyát is.

Betakarítás

A cékla betakarításának legjobb ideje, amikor fiatalok, azaz körülbelül 2-3 hónappal az ültetés után. Gyakran baba répának hívják, ezek édesebbek és lédúsabbak lesznek. Minél nagyobbak, annál keményebbek, és kevesebb ízlést fogsz kapni tőle.

És a felhúzásuk legjobb módja az, ha lazítjuk a cékla körüli talajt, és simán húzzuk a növényeket, amíg ki nem mozdul.

A levelek betakarítását a hatodik héttől is elkezdheti. Kezdje a külső levelekkel, de ne felejtsen el néhányat hagyni, hogy a növény folyamatosan növekedjen.

Cékla előnyei
Jó a szívnek
Csökkenti a vérnyomást
Segít megelőzni a rákot
Májra jó
Harcol a gyulladás ellen
Fokozza az energiaszintet
Kontrollálja a vércukrot
Elősegíti az agy egészségét
[válaszok erre: #287] [előzmény: (285) reggel12, 2021-05-13 19:31:00]
 285. reggel12  |   Válasz erre2021-05-13 19:31:00 [35.] 
Hogyan lehet a céklát otthon termeszteni?
[válaszok erre: #286]
 284. ozon23  |   Válasz erre2021-05-13 19:23:21 [36.] 
A legtöbb kertészhez hasonlóan, amikor veteményeskertjét tervezi, valószínűleg érdemes hozzáadni a paprikát is. A paprika kiválóan alkalmas mindenféle ételre, nyersen és főzve is. Az idény végén fagyaszthatók és egész télen ételekben fogyaszthatók.

Egy kis ismeret a paprika növények gondozásáról hosszú utat fog megtenni. Mi kell a növekvő paprikáknak az induláshoz A paprika termesztése nem nehéz, de a hőmérséklet fontos tényező. Bár meglehetősen könnyen termeszthetőek, a paprika növények gondozása ebben a korai szakaszban kritikus fontosságú.

A paprika növény palántákat mindig bent indítsd el. A magok csírázásához a ház melegére van szükség. Töltsd meg egy vetőmag tálcát kezdő talajjal, vagy jól virágföld talajjal, helyezd egy-három magot minden edénybe. Helyezze a tálcát meleg helyre, vagy használjon melegítő szőnyeget, hogy 70–90 C° (21–32 ° C) között tartsa - minél melegebb, annál jobb. Ha hasznosnak találod, boríthatod a tálcát műanyag borítással. Vízcseppek keletkeznek a műanyag alsó részén, hogy tudassa veled, hogy a fiatal magjainak van elegendő vize. Ha a cseppek abbahagyják a képződést, ideje italt adni nekik. Néhány héten belül el kell kezdeni látni a növények felbukkani. Amikor kis növényei néhány centiméteresek lesznek, óvatosan különítsd el őket külön-külön kis cserépben. Amint melegszik az idő, a kis növényeket megszokhatja a szabadban, ha a palántákat napközben egy kicsit kiteszed őket. Ez, néha egy kis műtrágyával együtt, megerősíti őket a kertre való felkészülésben. Amikor az idő felmelegedett, és fiatal növényei kb. 20 cm magasra nőttek, áthelyezhetők a kertbe. 6,5 vagy 7 pH-jú talajban fognak boldogulni.

Hogyan termeszthetek paprikát a kertben?

Mivel a paprika a meleg évszakokban virágzik, várd meg, hogy a éjszakai hőmérséklet 10 C°, vagy magasabbig emelkedjen, mielőtt átültetnéd őket a kertbe. Mielőtt a paprikát a szabadba ültetnéd, fontos, hogy teljesen biztos legyél abban, hogy a fagy esélye már rég elmúlt. A fagy teljesen elpusztítja a növényeket, vagy gátolja a növekedését, és csupasz, elszáradt növényeket hagy maga után. A növényeket 46–60 cm távolságra kell elhelyezni a talajban. Élvezni fogják, ha a paradicsom növényei közelében ülteted őket. A talajt alaposan módosítani kell, mielőtt a földbe tennéd őket. Az egészséges paprika növényeknek egész nyár végén paprikákat kell termelni.

A paprika betakarítása

Könnyű meghatározni, hogy a paprika mikor áll készen a betakarításra. Kezd szedni a paprikát, ha azok 7,6-10 cm hosszúak, és szilárd és zöld. Ha kissé vékonynak érzed, a paprika nem érett. Ha átázottnak érzed, ez azt jelenti, hogy túl sokáig hagyták őket a növényen. Miután betakarította az első paprika termést, nyugodtan műtrágyázza meg a növényeket , hogy energiát nyújtson nekik egy másik termés kialakításához. Egyes kertészek a piros, sárga, vagy narancssárga paprikát kedvelik. Ezeknek a fajtáknak csak tovább kell maradniuk, hogy megérjenek. Amint színt kezdenek kapni, a paprika megvastagszik és érett lesz a betakarításhoz.
[előzmény: (283) reggel12, 2021-05-13 19:19:34]
 283. reggel12  |   Válasz erre2021-05-13 19:19:34 [37.] 
Pirospaprika növényt hogyan lehet termeszteni?
[válaszok erre: #284] [előzmény: (282) ozon23, 2021-05-13 16:36:06]
 282. ozon23  |   Válasz erre2021-05-13 16:36:06 [38.] 
Először is mi a kömény? Milyen növény?
A kömény a petrezselyemfélék (Apiaceae) családjának virágzása gyengéden, vetőmagja miatt termesztik. Számos különféle konyhában használják, és az egyik legnépszerűbb fűszer a világon.

A mag meleg, földes, kissé kesernyés ízű, amely sokféle ételt képes fokozni. Különösen népszerű az indiai, mediterrán, közel-keleti, észak-afrikai és mexikói konyhákban.

Különösen népszerű a konyhában is!

A növény nő 30-61 cm magas és illatos rózsaszín, vagy fehér virágok jelennek meg a nyár közepén.

A virágokat a jellegzetes illatos magok követik, amelyek az ültetés után körülbelül 120 nap alatt érnek meg.

Az ízes magvak mellett a virágok olyan hasznos rovarokat vonzanak, mint a ragadozó darazsak és a katicabogarak. A kertbe ültetve olyan növények közelében, amelyek hajlamosak a kártevőkre, elősegítheti a bosszantó rovarok távoltartását.

Termesztés és történelem

A kömény növény a Földközi-tenger keleti részén, a Közel-Kelet egyes részein és Indiában őshonos, nagyon népszerű aromás gyógynövény, amely hosszú múltra tekint vissza kulináris fűszerként és gyógyszerként.

A magokat az ókori Egyiptomban fűszerként és tartósítószerként is használták a mumifikálás során.

Gyógyhatásairól is ismert, az ókori Rómában és Görögországban általában a nők reproduktív egészségének elősegítésére írták fel.

A hatóanyaga a kömény aldehid, illékony olaj, gyulladáscsökkentő, antioxidáns és karminatív tulajdonságokkal.

Ma még mindig gyógyszeresen használják, különösen az ayurvédikus hagyomány gyakorlói körében. Gyakran teának szedik, hogy javítsák az emésztést, enyhítsék a puffadást és elősegítsék a zsírok testbe asszimilálódását.

Mivel ez a gyógynövény a legkülönbözőbb éghajlati viszonyokhoz alkalmazkodik, ma már számos helyen termesztik, a világ kínálatának nagy részét Indiában állítják elő.

Szaporítás

Mediterrán növényként a kömény nem tolerálja a fagyot, és hosszú, forró tenyész időt igényel.

Ha hidegebb éghajlaton élsz, akkor is termesztheted. De a magokat bent kell elvetni, és a palántákat a kertbe kell ültetni, miután a hőmérséklet felmelegedett, legalább 15,5 C°-os tartománynál.

A transzplantációból kiindulva indítsd el a magokat bent 4–8 héttel az utolsó várható fagy előtt.

A csírázás körülbelül 14 napot vesz igénybe, és a vetés előtt a magok körülbelül 8 órás áztatása növeli a csírázási sebességet.

Mivel nem transzplantálódik jól, célszerű a vetéshez biológiailag lebomló edényeket használni, amelyeket közvetlenül a kertbe lehet ültetni.

Kipróbálhatod a magvak kocka tömbökben történő indítását is. Ez a módszer a magok szaporításának történő alkalmazásával, amely megszünteti a műanyag edények szükségességét és csökkenti a transzplantációs sokk veszélyét.

Kicsi fiatal kömény növény, amely finom szárú és fodros levelű kertben nő, száraz és repedezett talaj veszi körül.
Vesd magokat kb. 3 cm mélyre egy alap cserepes keverékbe, és tartsd nedvesen a talajt, rendszeresen párásítva, amíg a hajtások megjelennek.

Átültetni a kertbe, amikor a növények néhány cm magasak, körülbelül 4-8 héttel a magok vetése után, és amikor az éjszakai hőmérséklet folyamatosan legalább 15 C° -on vannak.

Melegebb éghajlaton, ahol a kertészek legalább 4 hónapos fagymentes időjárást élveznek, a legjobb, ha a magokat közvetlenül a szabadba vetik. Ez kiküszöböli a transzplantációs sokk kockázatát is.

Közvetlen koca magvak 1-2 héttel, miután az átlag utolsó fagypontja, amikor az éjszakai hőmérséklet nem süllyedjen 15 C° olyan helyen, hogy lesz néhány órányi teljes napsütés.

Növénymagok 10 cm –20 cm és 3 cm mélységűek, egymástól 46 cm elrendezve.

A magokat csomókba is vetheted, nem pedig sorokba, így ezek az olykor orsó alakú növények növekedésük során képesek támogatni egymást.

Tartsd a talajt nedvesen, amíg a mag nem csírázik, körülbelül 1-2 héttel a vetés után.

Ne feled, hogy minden növény csak kis számú magot terem, ezért ha köményt termesztesz a magja számára, érdemes meglehetősen nagy területet elkülöníteni.

Hogyan lehet növeszteni

Keressen egy helyet a kertben, ahol minden nap hosszú, teljes napsütés érhető el. A kömény a jól lecsapolt homokos földet kedveli, bár a legtöbb tápanyagban gazdag talajt elviseli. Széles pH-tartományhoz alkalmazkodik, ideális értéke 7,0 és 7,5 között van.

A jó hír az, hogy ha növényei a földbe kerülnek, a karbantartás nem túl bonyolult!

A kömény meglehetősen szárazságtűrő, de előnyös némi öntözés, különösen száraz, meleg időszakokban. Alaposan öntözzük meg, mielőtt a talaj teljesen kiszáradna.

A túlöntözés gyökérrothadáshoz vezethet, ezért vigyázz, hogy ne öntse el a növényeket. Hosszú ideig tartó, száraz hőség rendelkező területeken a rendszeres párásodás nagyszerű módja annak, hogy a növényeket nedvesen tartsuk, rothadás nélkül.

A fűnyesedékkel, szalmával, vagy aprított levelekkel történő talajtakarás szintén segíthet a talaj nedvességtartalmának szabályozásában, és megakadályozhatja a növények kiszáradását.

Tippek

Indítsd el a magokat beltérben, hidegebb éghajlaton, és ültesse ki, amikor az éjszakai hőmérséklet 15 C° fölé emelkedik.
Ültesd teli napsütésben, ideális esetben jól leeresztő homokos talajban.
Növeld a növényeket csomókban, hogy támogatni tudják egymást.
Rendszeresen párásítsd vízzel, hogy a növények nedvesek maradjanak öntözés nélkül.
Talajtakaró a talaj nedvességének szabályozására.

A kártevők és a betegségek kezelése

A kulináris gyógynövényként való felhasználás mellett a kömény termesztése azzal is jár, hogy hasznos rovarokat vonz a kertbe.

A ragadozó darazsak, katicabogarak azok közé tartoznak, amelyek vonzódni fognak az illatos virágokhoz, és szívesen rágcsálják a hernyókat és más rovarokat a környező növényeken, kordában tartva a fertőzéseket.

Így a kömény amellett, hogy konyhai célra termesztik, megfelelő csapda növény az éhes rovarok más növényektől való elcsalogatásához.

Kártevők

Noha hasznos társnövény a természetes kártevők elleni védekezésben, a kömény időnként ismert arról is, hogy érzékeny bizonyos kártevőkre és gombás betegségekre.

Levéltetvek

Ezek az apró kártevők a lombokhoz kötődnek, megrágják a leveleket és a hajtásokat, és kiszívják a nedveket, gyakran a fiatalabb növényi részeket károsítva. Az elakadt növekedés, a sárguló lomb és a hullámos levelek mind a levéltetvek fertőzésének jelei.

A levéltetvek a „mézharmat” nevű ragacsos anyagot is kiválasztják, ami ösztönzi a kormos penész növekedését.

A levéltetvek eltávolításához a tömlőből erős vízpermettel permetezheted a növényeket. Csak mindenképpen tegye ezt egy meleg, napsütéses napon, hogy a növények utána kiszáradjanak, különösen, ha szorosan egymás mellett nőnek.

Súlyosabb esetek kezelésére alkalmazhat rovarölő szappant. Kis mennyiségű mosó szappannal kevert oldatot. 4 liter langyos vizet hígíthatunk 4-5 evőkanál szappannal.

Betegség

Néhány gombabetegség, például a lisztharmat, problémákat okozhat ezeknek a növényeknek. Általánosságban elmondható, hogy éberen figyelve a növényeket és elkerülve a túlöntözést, ez a lehető legkisebb mértékű lehet.

Alternaria Blight

Ez a gomba gyakori, ha a virágzási szakaszban meleg, nedves körülmények vannak jelen, megakadályozva a magok teljes érését. A magok összezsugorodnak és lehullnak.

A gyomlálás megelőzés útján javíthatod a növények közötti légkeringést, csepegtető öntözéssel és elkerülheted a túlöntözést.

Lisztharmat

Ez a fehér, porszerű gomba a növények lombozatán fejlődik ki, és gátolhatja a magképződést, vagy a fejlődő magok kicsi és elszíneződött. Ha penész jelenik meg, az érintett leveleket a lehető leghamarabb távolítsa el és ártalmatlanítsa.

Kipróbálhat egy házi szódabikarbónát, olajat és szappant is.

Keverjen össze egy evőkanál szódabikarbónát egy teáskanál kertészeti olajjal és egy teáskanál folyékony szappannal egy liter vízben. Permetezd a keveréket növényekre megelőző kezelésként, vagy a betegség korai szakaszában, hogy megakadályozzuk a további terjedést.

Betakarítás és tárolás

A növények átlagosan körülbelül 120 nappal az ültetés után hoznak magot, de ez változhat és 100 és 150 nap között mozoghat.

A vegetációs időszak előrehaladtával szorosan figyeld a növényeket. Ha elmulasztod a betakarítási szezont, a mag kiszárad és szétszóródik.

A növények nem minden esetben szükségszerűen egy időben érnek, ezért előfordulhat, hogy egy bizonyos idő alatt minden nap egy kicsit szüretelsz belőle. Tervezd ennek megfelelően!

A vetőmag készen áll a betakarításra, amikor a virágok virágzása befejeződött, és a fürtök megbarnulnak és kiszáradnak. Ez általában ősszel történik.

A betakarításhoz vágja le a szárakat a földhöz közel, és helyezd a magfürtöket papírzacskókba. Kösd össze a szárakat és akaszd fel a tasakokat fejjel lefelé, meleg, száraz helyre, hogy a magok kiszáradjanak.

Körülbelül egy hét múlva, vagy amikor a hüvelyek teljesen megszáradtak, dörzsölje őket az ujjai közé, hogy ösztönözze a magvak kiesését a hüvelyből. A zsákot kemény felületen is kicsépelheted, hogy a magok kiszabaduljanak a pelyvából.

Miután eltávolítottad a magokat a hüvelyből, szitán, vagy hálós ruhán szitálja át őket, hogy eltávolítsd a törmeléket.
A magokat hűvös, száraz, sötét helyen tárolja.

A fűszert inkább szorosan fedett befőttes üvegben tartani, sötét szekrényben, a sütő mellett, hogy főzés közben könnyen hozzáférhető legyen. Néhányat meg spórolhatsz egy új növény jövő évi ültetésére is.

A magok megfelelő tárolás esetén körülbelül 2 évig eltartanak.

A magokat általában egészben, vagy őrölve használják, de várd meg, amíg megőrlőd őket, mielőtt készen állnál a felhasználásra. Frissebbek és sokkal aromásabbak maradnak, ha megteszed! A száraz pörkölt és őrölt kömény az egyik kedvenc házi fűszerem.

[válaszok erre: #283] [előzmény: (281) reggel12, 2021-05-13 16:15:25]
 281. reggel12  |   Válasz erre2021-05-13 16:15:25 [39.] 
Miként tudnék köményt termeszteni otthon?
[válaszok erre: #282] [előzmény: (280) ozon23, 2021-05-12 15:06:27]
 280. ozon23  |   Válasz erre2021-05-12 15:06:27 [40.] 
Szia! :-)

Mi az a kardamom? A kardamom a Zingiberaceae családba tartozó Elettaria és Amomum nemzetség két különböző fajának magjából készült fűszer.

A fűszer a vékony hüvelyekben található magokból áll. A hüvelyek háromszög keresztmetszetűek és papírszerű külső borításúak.

Hallhattál már a fekete kardamomról is, amely az Amomum subulatum, vagy a Lanxangia tsaoko (korábban Amomum tsao-ko néven ismert ), valamint a fehér kardamomtól származik, amely általában a zöld fajta fehérített formájára utal.

Itt a zöld változatra fogunk koncentrálni, amely munkaigényes kereskedelmi betakarítási folyamata miatt gyakran szerepel a legdrágább fűszerek listáján.

Az E. cardamomum egy 5-10 méter magas erdőben lakó növény, amely részleges árnyékban virágzik.

Az összecsomósodó növény merev és egyenes szárú, legfeljebb 2 méter hosszú levelekkel rendelkezik, és évente újratermelődik a nagy földalatti rizómákból.

Termesztés és történelem

India délnyugati részén található hegyvidéki erdőkben őshonos kardamom növény, ez a fűszer az ország konyhájának alapvető összetevőjévé vált, felhasználása legalább 4000 évre nyúlik vissza. Az ókori görögök, rómaiak és egyiptomiak szerették ezt a fűszert.

Zöld kardamom növény levelei és a növényzet.

Barangolás során a vikingek felfedezték a fűszert, és visszahozták Skandináviába, ahol a forralt bor, sütemények és kenyér népszerű összetevő vált.

Ma Szaúd-Arábia és Kuvait a fűszer legnagyobb importőre. Guatemala a legnagyobb kereskedelmi termelő, őt követi India és Srí Lanka.

A kardamom egyedi ízét gyakran úgy írják le, hogy nagyon aromás, gyantás illatú, némi mentás ízű hatással.

Szaporítás

Magról

Vásárolj vetőmagot, amelyet kifejezetten ültetésre terveztek, szemben azzal, hogy csak felrepesztesz egy pár hüvelyt.

Tedd a magokat egy üvegedénybe, és fedd le 2,5 százalékos salétromsavoldattal. Keverjük körülbelül két percig, majd öntsd a magokat és a savat egy szűrőbe. Alaposan öblítsd le a magokat.

Helyezd a magokat egy tálba, és langyos vízzel borítsd be. Hagyd egy éjszakán át ülni.

Ha a szabadban ültetsz kardamom magot, ültesd el magjait egymástól 3–3 cmre, körülbelül 3 cm mélyen, részben árnyékos helyre. Inkább a gazdag, humuszos talajt kedvelik. Alternatív megoldásként a kardamom magot egy fazékba ültetheti, így a növényt beltéren is áttelelheti.

Fedd le szalmával, vagy fűvel. A csírázás 20-40 napig tarthat.

Hogyan lehet növeszteni

Ügyelj arra, hogy növényei mindig részben árnyékoltak legyenek. És ami a legfontosabb: tartsd nedvesen a talajt. Nem szeretik a kiszáradó talajt, ezért rendszeresen önts vizet, ha nem sok az eső.

Kertben növekvő kardamom növények (Elettaria cardamomum) fürtje.
Időnként a növényeinek párát adhatsz, mivel természetes módon hozzászoktak a magas páratartalomhoz.

Ha a kardamomot egy edénybe ültetted, vidd be, amikor a hőmérséklet 10 C° alá csökken. Helyezd az edényt egy olyan helyre, amely 6–8 óra napfényt, de szűrt napfényt kap.

A konténerben termesztett E. cardamomum növények gyökérhez kötődhetnek, ami visszatarthatja a virágzást. Ha gyanítod, hogy ez a helyzet, oszd meg növényeket.

Közelkép az Elettaria cardamomum virágok nyílnak.
A „hamis kardamom” ( Alpinia ) néha kapható, és nem hoz létre kardamomot.
Körülbelül három év múlva virágokra számíthatsz. A rizómák 10-15 évig élhetnek.

Téltől nyárig pár hetente adj növényi hal emulziót.

Növekedő tippek
Víz, víz, víz
Nem túl sok napsütés
Nem túl hideg

A kártevők és a betegségek kezelése

Rovarok
Csapdákkal kezelhető.

Látsz a káros fonálférgeket is, amelyek rossz növekedésben és sérült külsejű növényekben nyilvánulnak meg.

Ha fonálférgek gyanúja merül fel, áss ki egy növényt, és nézd meg, meglehetősen súlyos gyökér károsodást észlel-e, amelyet az apró kártevők okoznak, amelyek befúrnak, petét raknak és tápanyagokat rabolnak el a növénytől.

Ha fonálféreg-fertőzésben szenved, előfordulhat, hogy el kell pusztítania növényeit, és szolarizációval, vagy kémiai nematiciddel kell kezelni a talajt, hogy próbálj megszabadulni a kártevőktől.

Betegség

Ezeket a növényeket gombák támadhatják meg, megakadályozza a terjedést a termőterület tisztán tartásával és az elhalt növényi anyagok eltávolításával. Ezeket a problémákat fungiciddel is kezelheti.

Betakarítás
A szár tövében a növény hosszú virág lapokat képez, amelyek aztán maghéjokká fejlődnek. Ezeket a mag hüvelyeket kézzel lehet betakarítani ősszel, 30-40 nappal a virágzás után.

Zöld kardamom hüvely még mindig a bokorban.

A betakarítás időzítése bonyolult lehet. Szeretnéd betakarítani a hüvelyeket, még mielőtt teljesen megérnének, és elkezdenének hasadni és elengedni a magjaikat.

Ha nem biztos vagy benne, szedj ki egy hüvelyt, és ellenőrizd a benne lévő magok színét. Egy érett hüvely magja fekete, míg az éretlen hüvely magja fehér.

Kezd el a betakarítást az egyes szárak tövénél, és haladj felfelé a száron, így egy napig maradjon hüvely.

Megőrzés

Alaposan mosd le a betakarított hüvelyeket, eltávolítva a szárakat és az idegen anyagokat.

Az íz megőrzése érdekében a betakarítás után hamarosan el kell kezdeni a szárítási folyamatot. Szárítsd meg a hüvelyeket dehidratátorban, legfeljebb 48 C° hőmérsékleten.

A hüvelyeket a napon is megszáríthatod. Ha ezt a módszert választod, vedd figyelembe, hogy a maghéj fehéredhet, elveszítve kívánatos zöld színét.

A végtermék nedvességtartalma legfeljebb 10% lehet.
[válaszok erre: #281] [előzmény: (279) reggel12, 2021-05-12 14:40:24]
 279. reggel12  |   Válasz erre2021-05-12 14:40:24 [41.] 
Szia!

Kardamom növényt, hogyan lehet termeszteni?
[válaszok erre: #280]
 278. ozon23  |   Válasz erre2021-05-10 22:36:40 [42.] 
A házi chili finom finoman vagy hevesen forró lehet. Hihetetlenül sokoldalú, napos ablakpárkányokon, üvegházban vagy közvetlenül a földben termesztheted őket. Tökéletesek konténerekhez is, és élénk színű gyümölcseik kiválóan alkalmasak a télikertek, vagy a teraszokhoz.

Hogyan válasszuk ki a legjobb chili paprikát?

A chili tartalmaz egy kapszaicin nevű vegyszert, amely stimulálja a nyálkahártya idegvégződéseit, ez okozza nekünk a forróságot, amikor beleharapunk. A hőmennyiség a fajtától, a növény érettségétől és a termesztési körülményektől függ.

Az egyes chilik hőjét a Scoville-skála méri. A Scoville-skálán 2,48 milliót regisztrálva a szakértők azt mondják, hogy anafilaxiás sokk kiváltásához csak az egyik „Sárkánylélegzetű” chilije elegendő!

Akár kedveli finom és enyhe chilit, akár forróan sistergő, rengeteg választási lehetőség van. Próbálj meg ültetni néhány különféle fajtát, hogy megtaláld a megfelelőt. Néhány kedvencünk:

• Jalapeno M - közepes hő, ideális salátákhoz és pizzákhoz.

• Padron - válasszon kicsi és zöld színt közepes hőhöz, vagy hagyd érni sokkal forróbb vörösre. Ez a erősség krumpliban nagyszerű.

• Heatwave Improved Mix - forró és gyönyörűen díszítő.

• Demon Red - nagyon forró, vonzó törpefajták, amelyeket ablakpárkányokhoz ideális.

• Tropical Heat - a vörös és narancssárga karibi „Habenero”, valamint a sárga és a vörös „Scotch Bonnets” rendkívül forró keveréke.

Hogyan termeszthetünk chilit magról?

Január és február a tökéletes hónap a chili paprika magjának beltéri vetésének megkezdésére. Bár még március végéig elvetetted a magokat, a korai vetés sok időt ad arra, hogy a chili nyár vége előtt megérjen.

A legforróbb fajtáknak kell a leghosszabb tenyészidő. Ha ebben az évben nem adott magának elegendő időt magból való termesztésre, ne aggódj, vásárolhatsz chilis növényeket is. Így nevelheted a saját chilit magból:

• Indítsa el a magját beltéren - rengeteg melegre van szükségük a csírázáshoz.

• Töltsd meg egy vetőtálcát, vagy néhány 10 cm-es edényt nedves vetőmag-komposzttal, és simítsd le.

• Vess néhány magot a tetejére, és fedd le finom vermikulit, vagy komposzttal.

• Helyezd 18-25 C° hőmérsékletű tálcába. Ha nincs tálca, használjon polietént a magtálcák takarására, és tedd őket egy napsütötte ablakpárkányra, vagy egy meleg szellőző szekrénybe.

• A csírázás általában 7-10 napig tart, ezt követően a palántákat meleg, napos ablakpárkányra (vagy fűtött üvegházba) helyezheted át.

• Tartsd egyenletesen nedvesen a komposztot, de ügyelj arra, hogy ne ázzon át.

Hogyan lehet a chili paprika növényeket ültetni

Amikor a chili palánták elég nagyok ahhoz, hogy törés nélkül kezelheted őket, óvatosan ültesd át a vetőmag tálcáról az egyes komposzt fazékakba, és termeszd tovább őket, amíg a fagyveszély el nem múlik. Amikor elég nagyok, átültetheted őket a végső helyükre, amely általában körülbelül májusban aktuális.

A chilit külön-külön is, ha átülteted 2 literes tartályokba, vagy ültetheted növesztő zacskókba, így zsákonként három növény engedélyezhető. Helyezd az edényeket, vagy a növényt fedett helyen meleg üvegházba, télikertbe.

Alternatív megoldásként ültesd a chilit kívül, napos, védett helyre. Fokozatosan akklimatizáld növényt szabadtéri körülményekhez 7-10 nap alatt, mielőtt átültetnéd őket jól előkészített, termékeny, nedves, belvízmentes talajú ágyakba. Helyezd el a chili paprika növényeket egymástól 50 cm távolságra a földben.

Hogyan növekszik a chili paprika növény

A chili növényeket rendszeresen öntözd a vegetációs időszak alatt, és amint az első gyümölcsök beálltak, hetente adj magas kálium-paradicsom műtrágyával. Ne felejtsd el:

• Vedd le az első virágzó hajtások növekvő hegyét, hogy elősegítse a nagyobb elágazást és a jobb termést.

• Öntözd rendszeresen, de takarékosan. A legjobb, ha a talaját kissé a szárazon tartod, mert a chili növények enyhe megterhelése segít forróbb paprika előállításában.

• A növények tövéhez adj vastag szerves anyagot, hogy megóvja a nedvességet és csökkentsd a gyomnövekedést.

Chillit termeszteni bent? Ne felejtsd el kinyitni az ablakokat és ajtókat, hogy a rovarok hozzáférhessenek a virághoz a jó beporzás érdekében. Alternatív megoldásként kézi beporzás esetén a chili virágról virágra mozogva mindegyik közepét finom művészi ecsettel csiklandozod.

Mikor kell betakarítani a chili paprikát?

A chilihez meleg és hosszú napsütéses napok szükségesek, hogy megfelelően megérjenek. A korai vetéstől kezdve ez nem jelenthet problémát, de a későbbi vetéseinek köszönhetően a paprikák hidegnek tűnhetnek, mivel a nyári napok rövidülni kezdenek a terméshozam.

A chili általában kb. Júliusban készen áll a betakarítás megkezdésére. Minél többet szed, annál több chili növekszik a növényeken. A szezon vége felé érdemes egy kicsit hosszabb ideig hagyni a növényen a chilit, lehetővé téve érésüket, amíg mély vörös színt és intenzív ízt nem kapnak. Így a növény tudatja, hogy kevesebb gyümölcsöt terem, ezért várj, amíg készen állnak a lassításra.

Ha az időjárás hűlni kezd, mielőtt a termése teljesen beérne, vidd a növényeket beltérbe, és hagyd, hogy meleg, napsütötte ablakpárkányon érjenek. Szüreteld a chilit egyenként úgy, hogy metszőollókkal vágd le a növényből. A szabadban termesztett chili paprikát az első fagy előtt be kell takarítani.

Hogyan tárold a chili paprikát?

Annak érdekében, hogy a chili paprika télen élvezhető legyen, megszáríthatod, vagy lefagyaszthatod:

• Hogyan szárítsd meg a chili paprikát : Vegyél elő egy tűt, és fűzd fel a chili paprika szárát egy zsinegre, hogy "százszorszép láncot" képezzenek. Hagyd és tedd őket meleg, jól szellőző helyre, és hagyd őket levegőn megszáradni 4-5 héten keresztül.

• A chili paprikák fagyasztása : A chilit fagyasztózsákokban fagyaszd le közvetlenül a szedés után, minden további előkészítés nélkül. A chili kiolvasztása után a hús kissé megpuhultnak tűnik, de ne aggódj, ugyanolyan jó ízűek lesznek, mint akkor, amikor szedted őket.
[előzmény: (277) reggel12, 2021-05-10 22:33:41]
 277. reggel12  |   Válasz erre2021-05-10 22:33:41 [43.] 
Hogy érdemes chili paprika növény termeszteni?
[válaszok erre: #278]
 276. ozon23  |   Válasz erre2021-05-10 22:21:19 [44.] 
Igen, van. :-)

Ime:

A szegfűszegfa Indonéziában honos, de a szegfűszeget számos olyan országban termesztették, ahol különösen meleg az éghajlat, például Mexikóban, Srí Lankán és Kenyában. A fák akár 40 méter magasak is lehetnek, és egyedülálló kékesszürke kérgük miatt könnyen kiszedhetők egy zsúfolt erdőben vagy kertben. A szegfűszegfa nagy, fényes, aromás sötétzöld levelei akár öt centiméter hosszúak is lehetnek. Babérlevélre emlékeztetnek, párban nőnek. Júliustól októberig, majd ismét novembertől januárig az ágak apró, hüvelyk hosszú vörös virágokat hordanak, amelyek az ágcsúcsok közelében halmozódnak össze. A virágzás illata nem csak a szín teszi lehetővé, hanem a méheket és más beporzókat is vonzza a kertjébe.

A szegfűszeg a kulináris és illatvilágban ismert jellegzetes aromájáról és ízéről, mindkettő kellemes és egyedi. A szegfűszegnek édes és fűszeres illata és íze van, amelyet gyakran használnak az ünnepi ételekben. Nagyon erős és jellegzetes ízük van, ezért a legtöbb esetben ritkán használják őket kulináris alkalmazásokban. Meglepő lehet, hogy a szegfűszeget ketchup és Worcestershire szósz előállításához felhasználják.

A fűszert sokoldalú gyógyászati ​​tulajdonságai és magas tápértéke miatt is széles körben használják. Élelmezést tekintve a szegfűszeg vitaminokat, ásványi anyagokat és vizet tartalmaz. Egy teáskanálnyi szegfűszeg mindössze 21 kalóriát tartalmaz, de egy gramm rost, egy gramm szénhidrát, a napi szükséges mangán 30 százaléka, valamint a C és K vitamin kis mennyisége tartalmaz szegfűszeg. Antioxidánsokban magas, antibakteriális tulajdonságú, és történelmileg a gyomorfekélyek megnyugtatására, a csontok egészségének javítására, a vércukorszint szabályozására, a máj egészségének javítására, a rákos sejtek elleni küzdelemre stb.

Ahelyett, hogy a szegfűszeget kiegészítésként használnád előnyeikre, próbáld meg frissen termeszteni őket, és nézze meg, mennyire finomak fűszeres curry-ételekbe szórva, erőteljes és finom desszertekbe. Egész szegfűszeget is forralhatjuk öt-hét percig egy melegítő csésze szegfűszeg teához.

A szegfűszeg növekvő körülményei

A szegfűszeg fákat nem lehet hűvös éghajlatú területeken termeszteni. A szegfűszeg fák évente minimum 1 270 mm-1 778 mm éves csapadékmennyiséget igényelnek, valamint olyan hőmérsékleti tartományt, amely soha nem csökken 15 C° fok alá. Ne próbáld meg szegfűszeg fát termeszteni a szabadban mérsékelt égövön.

Ugyanakkor megismételheti a szegfűszegfa természetes környezetét beltérben, és a szegfűszeg fát szobanövényként is megnövelheti, mivel ezáltal a fa védett marad az elemektől az esetleges szélsőséges hő- vagy hideg esetekben, amelyet az időjárás hozhat. (Végül is, ellentétben egy konténeres kerttel, nem lehet egyszerűen megragadni a szegfűszeg fát, és napos helyet találni neki bent, ha az időjárás azzal fenyeget, hogy az elfogadható tartományon kívülre kerül.)

Hogyan ültessünk szegfűszeget?

A szegfűszeg fát legtöbbször magból termesztik. A szegfűszeg magot jól lecsapolt és termékeny talajba ültesd, majd rendszeresen tápláld. A szegfűszeg ültetésére használt talajnak hasonlónak kell lennie az orchideákhoz. Ügyelj arra, hogy palántát olyan helyre helyezd, ahol gyengéd fiatal életének első néhány évében nagyobb növények árnyékolják őket.

Vásárolj szegfűszeg magot jó hírű forrásból, és nedvesítse meg a talajt ültetés előtt. Ügyelj arra, hogy a megvásárolt magok beporzódjanak (éppen ezért nem tesz eleget néhány rügy beültetése). Tartsd a talajt, ahol a szegfűszeg nedves, de nem vízzel teli.

Helyezd a szegfűszeg magot közvetlenül a talaj felszínére. A magokat nem kell a talaj alá temetni, hogy gyökereket tegyenek és kezdhessenek alkalmazkodni új otthonához. Csak egy kis idő elteltével látni fogod, hogy a szegfűszegfa csemetéi őrülten kezdenek kihajtani. Tedd át szegfűszeg palántát egy nagyobb edénybe, amikor elérte 2,5 cm magasságot.

A szegfűszeg gondozása

Ügyelj arra, hogy rendszeresen öntözd meg a szegfűszeg növényeid, különösen aszály, vagy túlzott hőség idején. A szegfűszeg fák inkább gazdag talajban nőnek, jó vízelvezetéssel, szerves anyagokkal teli.

Mindenekelőtt a kertészeknek, akik fontolgatják a szegfűszeg felvételét a kertjébe, tisztában kell lenniük azzal, hogy a szegfűszegfa termesztése hosszú távú projekt, amely a hosszú távú munkával jár - de hosszú távú haszonnal is jár. Ne számíts arra, hogy felhasználható rügyeket kap a szegfűszeg fáról, amíg az ágak nem kezdik el termeszteni a virágcsomók teljes tömbjét, amely legalább hat évbe telik az első lehetséges betakarítás előtt, kezdve a magok ültetéséről.

Finom egyensúlyt kell elérni, amikor a szegfűszeg fákat öntözni kell. Könnyű öntözés és gyakori pára ajánlott kezelési lehetőség a szegfűszeg növény őshonos trópusi körülményeinek páratartalmának megismétléséhez, ha a környezete nem teljesen egyezik.

Bármilyen esős évszak elején alkalmaz szerves trágyát, például komposztot, csontlisztet, vagy hallisztet. Amint a növény növekedni kezd, válts szuperfoszfátot, vagy kálium-szulfátot növényi táplálékra. Növeld meg a műtrágya mennyiségét a duplájára, ha azt egy 15 évnél idősebb szegfűszegfa táplálásához használod. Amíg a hőség, nyár véget nem ér, alkalmazd a műtrágyát osztott adagokban úgy, hogy öntsd azokat az árkokba, amelyeket a növényen kívül ástál.

Szegfűszeg betakarítása

A szegfűszeg a trópusi szegfűszegfa bontatlan virágrügyeiből áll, amelyeket összegyűjtenek és a napon szárítanak. A rügyeket korán kell leszedni és szárítani, mielőtt technikailag érett szegfűszegek lennének. A legjobb minőségű szegfűszeg vörösesbarna. A köröm, vagy éles tárgy megnyomásakor a szegfűszeg rügyek olajat bocsátanak ki.

Életének huszadik éve körül a szegfűszeg fáról való gondoskodás teljes hozamát kezdi látni. Ha ilyen sokáig várhat az első teljes betakarításra, akkor nem fog csalódni a termés mennyiségben.

A szegfűszeg betakarításához válaszd ki a bontatlan rügyeket, mielőtt azok rózsaszínűvé válnának, amikor lekerekítettek és dúsak, és legfeljebb két centiméter hosszúak. Szárítsd meg a szegfűszeg rügyeit a napfényben, vagy egy légmentesen lezárt edényben, amíg súlyának kétharmadát el nem veszítik, és a rügy szárának színe sötét barnává válik. A szárított szegfűszegnek sajnos nincs hosszú eltarthatósága, mivel hajlamosak nagyon gyorsan elveszíteni az ízüket. Tárold légmentesen lezárt edényben, közvetlen napfénytől védve, és egy éven belül használd fel, vagy cseréld ki őket.
[előzmény: (275) reggel12, 2021-05-10 22:12:56]
 275. reggel12  |   Válasz erre2021-05-10 22:12:56 [45.] 
A szegfűszeg növényről van-e infód róla?
[válaszok erre: #276]
 274. ozon23  |   Válasz erre2021-05-10 21:10:58 [46.] 
A koriandert történelmileg évezredek óta használják emésztési segédeszközként, és kulináris fűszerként használják az egész világon. Nem csak színt és friss ízt ad, hanem ételmérgezés elleni szerként is működik. Egyszerű technikákkal a koriander az erkély kényelmében termeszthető más gyógynövények, vagy növények mellett. Ennek a gyógynövénynek számos előnye teszi a tökéletes választás, hogy otthon termesszük és megoszthassuk barátaival és családtagjaival!

A koriander gyógynövénynek élénk zöld levelei vannak, lapos és vékony szárúak. Csípős illata van, hasonló a hagymához, amikor egyszer megszáradt a friss és a könnyebb illat. A korianderlevelek mutatós megjelenítést mutatnak élénkzöld leveleikkel és kis virágaikkal. A kertben a gyógynövény ragyogóan növekszik a bazsalikom mellett.

A friss koriandert azonban nem a legkönnyebb megtalálni a piacon. Annak ellenére, hogy az indiai zöldségárusok nem bánják, ha valamilyen ingyenes koriandert dobnak más vásárolt zöldségekkel, lehet, hogy ez nem a legfrissebb, vagy a legegészségesebb. Úgy gondoljuk, hogy házon belüli növekedéssel ellenőrizhetjük a testünkben rejlő tények hitelességét. Itt van egy átfogó útmutató a koriander vetéséhez. Függetlenül attól, hogy bent, vagy kint, kis helyiségekben, vagy egy gazdaságban.

Koriander ültetvény otthon

A koriander gyógynövény sokféle éghajlati viszony mellett beltéren termeszthető. A nyári hónapok forró időjárása azonban a koriander gyors ütközését okozza, és csökkenti a lombok fejlődését. A koriander termése 40–45 nap alatt érik meg. Gyakran használják vetésnövényként. Egyes termelők kétszer termesztenek egy adott évben.

Hogyan kell ültetni a koriander gyógynövényt

A koriander otthoni termesztése a legjobb módja annak, hogy könnyen hozzáférhessen ehhez a friss gyógynövényhez. A koriandermagot tél végén, vagy kora tavasszal vesse be beltérbe. Ízletes és buja, leveles koriander terméshez kövesd az alábbi egyszerű lépéseket, amikor elülteti a gyógynövényt.

Tippek a koriander beltéri termesztéséhez

Koriander termesztése beltéren

1. lépés:

A koriander termése 17–27 ° C közötti hőmérsékleten jól fejlődik. A koriandert a legjobban közvetlenül cserepekbe lehet vetni, ahelyett, hogy vetőmag tálcákban is termesztenek, majd a hajtásokat átültetik.

2. lépés:

A koriandert napsütésben és jól lecsapolt talajban lehet termeszteni, pH-ja 6,2-6,8. A koriandermagot körülbelül 5 cm mélyre vesd a talajba. Helyezd el a magokat körülbelül 15 cm távolságban. Nyomd meg a talajt a magnál, és fedd le a 2,5 cm finom talajtakaróval. Alaposan öntözd meg.

3. lépés:

Öntözd szárazon a növényeket. A gyökérrothadás elkerülése érdekében ne öntözd túl a növényt. A gyökér egészség biztosításához elengedhetetlen a jó talaj elvezetés, mivel a koriander mély gyökérzetű. Választhatsz hozzá szerves trágyát vásárolni.

4. lépés:

A koriander csírázása akár 2-3 hétig is eltarthat. Ne felejtsd el ritkítani a fiatal növényeket egymástól 20 cm-re, hogy teljes méretükig növekedhessenek. A koriander betakarításának meghosszabbításához rendszeresen vágjon puha szárakat, forgatva a növényt, miközben betakarít.

Hogyan kell ápolni a koriandert?

A koriander kedveli a hűvös időt, hasonlóan a spenóthoz és a salátához. Részleges napsütésben termeszthető, mivel a gyógynövény nem követeli meg hamarosan a teljességét.

Kerüld a csírázott magok átültetését, vagy újratelepítését, és inkább a magoktól indulj ki egyenesen.
Az egészséges koriander gyógynövény termesztésének kulcsa a rendszeres és folyamatos öntözés. Ne felejtsd el mulcsozni, hogy a talaj felülete hűvös maradjon.
A folyamatos ellátás érdekében javaslom, hogy a vegetációs időszak alatt 2-3 hetente telepíts kis foltokat.

A koriander gyógynövény betakarítása

A koriander betakarítható, amikor a növény 15 cm magas lett. Ezen a magasságon a gyógynövény levelei gyengédek és legkevésbé keserűek lesznek. A szárak általában szúrósabbak, mint a levelek. Vágd le a szárakat talajszinten.

A koriander magok betakarítása

Akkor is betakaríthatod a magokat, ha a koriander növény virágot és magfejet fejleszt. A betakarított magfejeknek barna színűeknek kell lenniük, és a mag fejekben rendelkezésre állnak. A magokat betakaríthatod, ha megbarnulnak.

A receptekben történő felhasználás előtt szárítsd meg a betakarított magokat. Tárold őket légmentesen záródó papírzacskóban, amíg készen állnak az ültetésre. Azonnal vetheti őket folyamatos termés érdekében.

Hogyan növekszik a koriander otthon?

A koriandermag beltéri vetésének egyik legegyszerűbb módja a csíráztatás. A koriandermagot egy éjszakán át előzetesen áztasd egy kis edénybe. Ezután tegyed ezeket a magokat egy műanyag zacskóba, és zárd le. Helyezd a zacskót egy napra, vagy egy-két napra megfelelő napfényre, amíg apró fehér hajtás meg nem jelenik. Adjon hozzá több vizet, ha szükséges, hogy a zacskó megtartsa a nedvességet.

Most, hogy a hajtások kialakultak, tölts néhány cserepes talajt a lezáratlan tasakba. Ültesd ezeket a magokat egy friss talajjal töltött edénybe, amint a hajtások növekedtek. Tegyél egy vékony réteget cserepes talajra ezekre a vetett magokra. Helyezd a cserepes magokat napos helyre, akár négy-öt órára. Az edényt bent mozgathathatod olyan helyre, amely naponta 4-5 órás napfényt kap, vagy a szabadban árnyékban van.

Koriander termesztése edényekben

A koriander egy gyorsan növekvő egynyári növény, amelynek magassága akár 30 - 55 cm is lehet. Egy kis extra gondossággal a koriander beltéren is nőhet, akárcsak a szabadban. Azt javasoljuk, hogy a koriander gyógynövényt egy hatalmas ültetvényben termeld a többi gyógynövénnyel együtt, mivel a gyógynövények nagyszerű szomszédokat jelentenek, és ösztönzik egymás egészséges növekedését.


Kövesse az alábbi lépésenkénti utasításokat a koriander beltéri termesztéséhez.

Reggeli napsütés

Válasz ki egy helyet a edénynek, amit kiteszel legalább négy-öt órán keresztül. Inkább tedd ki a növényt a reggeli napsütésre, mivel sok fényt kap, de nem túl sok hőt.

Tartály

Végy bármilyen tartályt, körülbelül 25 cm a gyökerekhez elég mélyre. Győződj meg arról, hogy rengeteg vízelvezető lyuk van a tartály aljában.

Talaj

A koriandernek extra termékeny talajra van szüksége, ha beltérben növekszik. A gyökérzet tartománya korlátozott, és nem fér hozzá annyi talajhoz a tápanyagokhoz, mint a kertben, ezért a talaj tápanyagtartalmának magasabbnak kell lennie.

Vetés

Előre áztasd a magokat egy éjszakán át. Helyezd el a magokat 7-10 cm távolságra, miközben vetedd a tartályba. A magokat vetés előtt is kihajthat.

Locsolás

Öntözd meg a növényeket, amikor a talaj tapintásra száraz. Alaposan öntözd, amíg a víz ki nem jön a lefolyó nyílásokból. Tartsd a talajt nedvesen, és ne áztassa.

Aratás

Hat hetente új magokat ültethet, hogy az egész szezonban folyamatos legyen a készlet. A koriander betakarításához kövesse ugyanazokat a lépéseket, amelyeket a betakarítás koriander gyógynövényben ajánlott.
[előzmény: (273) reggel12, 2021-05-10 21:07:51]
 273. reggel12  |   Válasz erre2021-05-10 21:07:51 [47.] 
Mit lehet tudni a koriander növényről?
[válaszok erre: #274]
 272. ozon23  |   Válasz erre2021-05-10 20:24:00 [48.] 
Mi a görögszéna? A görögszéna egy olyan növény, amely a hüvelyesek családjába tartozik.

Ez a növény akár két méter magasra is megnőhet egyetlen üreges szőrös szárból, tövével az alján elágazó. A levelek kicsiek, egyenként három tojásdad-zöld vagy lila szórólap és magányos fehér, sárga vagy lila virág nő ki a levélből.

A levelek hasonlítanak a lóhere leveléhez, a virágok pedig a közönséges borsóéhoz hasonlítanak. Az aromás sárgásbarna magok ívelt sárga hüvelyekben fejlődnek.

A mag és a levél egyaránt ehető.

Kulináris alkalmazásai mellett ez a növény hosszú múltra tekint vissza a gyógyászati ​​alkalmazásban, valamint takarmányként és talaj építő takaróként is.

Termesztés és történelem

Világszerte termesztve a magokat és a leveleket egyaránt használják a főzéshez, leggyakrabban a dél- és közép-ázsiai konyhában. Más néven methi, gyakran megkóstolhatja juharszirupját, mint a curry, a dal, a savanyúság és a fűszerkeverék ízét.

Úgy gondolják, hogy ezt a gyógynövényt először Közel-Keleten, Indiában és Észak-Afrikában termesztették.

Egy dolog biztos: az emberek nagyon régóta használják. Az Irakban felfedezett elszenesedett és kiszárított magok régészeti maradványait dátummal látták el 6000 évvel ezelőtt!

Az ókori Egyiptomban a görögszéna a főzéshez, valamint a gyógyszeres kezeléshez a láz csökkentésére, valamint a vallási szertartások tömjénezésére szolgált. 3000 éve az indiai konyha része is.

Később az ókori Görögországban és a rómaiak gyakran takarmányként, különféle betegségek kezelésére, sárga színezékek készítésére használták a gyapjú színezésére és a bor ízesítésére.

A kert előnyei

A többi hüvelyeshez hasonlóan a görögszéna is hasznos takarmánynövény a nitrogén talajba kötésére, amely a növények növekedésének kritikus tápanyaga.

Közeli felvétel a görögszéna növényekről, amelyeket takarónövényként használnak egy parlagon. A lombok élénk zöldje ellentétben áll a különféle talajjal, a háttér lágy fókuszá válik.
A nitrogénmegkötő növények szimbiotikus kapcsolatot alakítanak ki a talaj bizonyos baktériumaival, amelyek a gyökereken kolonizálnak. Ahhoz, hogy a görögszéna megkötheti a nitrogént, szüksége van egy bizonyos baktériumra, a rhizobium meliloti-ra.

A baktériumok kivonják a nitrogént a levegőből, és felhasználható formává alakítják, amely elérhetővé válik a talajban a növények számára.

Megtudhatja, hogy egy növény rögzíti-e a nitrogént, ha feltárja és megvizsgálja a gyökereket a rózsaszínű csomókra.

A nitrogént megkötő növények még alacsony minőségű talajban is képesek buja és zöld színűvé nőni, míg azok, amelyek nem, kisebb, kevésbé színes lombozatot hozhatnak létre. Ezek a nitrogén-rögzítők e fontos ásvány hozzáadásával javítják a talaj minőségét más növények számára.

Ez a gyorsan növekvő éves talajtakaróként is használható lassan növekvő növények alatt. Eltakarja a talajt, mielőtt ismeri, megakadályozza a gyomokat, építi a tápanyagokat és szabályozza a talaj nedvességtartalmát.
[előzmény: (271) reggel12, 2021-05-10 20:20:25]
 271. reggel12  |   Válasz erre2021-05-10 20:20:25 [49.] 
Görögszéna növényről információd van-e valami?
[válaszok erre: #272] [előzmény: (270) ozon23, 2021-05-10 20:15:17]
 270. ozon23  |   Válasz erre2021-05-10 20:15:17 [50.] 
A galangal legjobban kora tavasszal ültethető, ha kis rizómákat helyez el, amelyek legalább 1-2 rügye körülbelül 20 cm-re van egymástól. Jelöld meg a területet, hogy tévedésből ne tegyed tönkre egyetlen rizómát sem lapáttal. Próbáld ültetvényekbe ültetni őket, ahol védve lesznek a napsütéstől és a fagytól. Az aszály és a fagyérzékeny galangal inkább a trópusi és a szubtrópusi viszonyokat kedveli, de jól fog növekedni a mérsékelt éghajlatú területeken, amennyiben védve vannak a fagytól. A hűvösebb területeken mindig megpróbálhatod őket termeszteni egy cloche alatt. A galangal viszonylag betegségektől mentes; az egyetlen probléma a gyökérrothadás lehet, ha a talaj túl nedves, annak ellenére, hogy inkább nedves talajt kedvelnek.

Mivel a galangal rizóma, a növények szaporodnak a talajban, és ezeket a további rizómákat lehet betakarítani. A betakarításhoz óvatosan távolítsd el néhány rizómát a csomó oldaláról, ahelyett, hogy kiásná az egészet. Ez lehetővé teszi számodra, hogy az elkövetkező évek során folyamatosan termeljen. A legjobb, ha legalább egy évet várunk az új növények betakarításának megkezdéséhez, hogy azok megtelepedhessenek, de csak néhány év múlva bármikor betakarítható, amikor arra szükség van. Ha nagy mennyiségben takarítasz be, vagy szétosztja a növényeket, várd meg, amíg késő ősszel és télen a levelek megsárgultak, vagy lehullottak.
[válaszok erre: #271] [előzmény: (269) reggel12, 2021-05-10 20:12:04]
 SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben. (üzenet: 304, Hobbi)
 
    / 13 
Lista: 
Kép:
Smile:
  

Új hozzászólás írása
  Név :   Jelszó :
  Mail :
  Üzenet:

 Betűszín:  Háttérszín:
 Árnyék:      Parázslás:
BBcode On/Off.    Betűméret:
Url/Kép autokonverzió On/Off.
Aláírás beszúrása
  Kép feltöltés: [Feltöltési max. file méret (byte): 20000]
    Írja be ide a képen látható biztonsági kódot:
Smiley kódok teljes listája
Az oldal 0.013115167617798 másodperc alatt generálódott.

  Cégadatok  |   Felhasználási feltételek  |   Adatvédelem  |   Általános Fórum Szabályzat  |   Médiaajánlat  |   Segítség Partner oldalak
  Netboard Bt. © 2001-2013. E-mail