Regisztrál :: Profil :: Beállítás :: Tagok :: Keres :: Szavazógép :: Csoportok :: Segítség Vissza :: Főoldal 

 Ön is hirdessen itt! Részletekért klikk: ide! Összes banner! :: Saját banner! 
 Hozzászólások: 9374525/82 Témák: 18009 Tagok: 110630 Legújabb tag: joseweathers9090 Online: (78/1
 Név: Jelszó:  Eltárol  Elfelejtette jelszavát?
    / 13 
Lista: 
Kép:
Smile:
  
 SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben. (üzenet: 308, Hobbi)
 
 273. reggel12  |   Válasz erre2021-05-10 21:07:51 [51.] 
Mit lehet tudni a koriander növényről?
[válaszok erre: #274]
 272. ozon23  |   Válasz erre2021-05-10 20:24:00 [52.] 
Mi a görögszéna? A görögszéna egy olyan növény, amely a hüvelyesek családjába tartozik.

Ez a növény akár két méter magasra is megnőhet egyetlen üreges szőrös szárból, tövével az alján elágazó. A levelek kicsiek, egyenként három tojásdad-zöld vagy lila szórólap és magányos fehér, sárga vagy lila virág nő ki a levélből.

A levelek hasonlítanak a lóhere leveléhez, a virágok pedig a közönséges borsóéhoz hasonlítanak. Az aromás sárgásbarna magok ívelt sárga hüvelyekben fejlődnek.

A mag és a levél egyaránt ehető.

Kulináris alkalmazásai mellett ez a növény hosszú múltra tekint vissza a gyógyászati ​​alkalmazásban, valamint takarmányként és talaj építő takaróként is.

Termesztés és történelem

Világszerte termesztve a magokat és a leveleket egyaránt használják a főzéshez, leggyakrabban a dél- és közép-ázsiai konyhában. Más néven methi, gyakran megkóstolhatja juharszirupját, mint a curry, a dal, a savanyúság és a fűszerkeverék ízét.

Úgy gondolják, hogy ezt a gyógynövényt először Közel-Keleten, Indiában és Észak-Afrikában termesztették.

Egy dolog biztos: az emberek nagyon régóta használják. Az Irakban felfedezett elszenesedett és kiszárított magok régészeti maradványait dátummal látták el 6000 évvel ezelőtt!

Az ókori Egyiptomban a görögszéna a főzéshez, valamint a gyógyszeres kezeléshez a láz csökkentésére, valamint a vallási szertartások tömjénezésére szolgált. 3000 éve az indiai konyha része is.

Később az ókori Görögországban és a rómaiak gyakran takarmányként, különféle betegségek kezelésére, sárga színezékek készítésére használták a gyapjú színezésére és a bor ízesítésére.

A kert előnyei

A többi hüvelyeshez hasonlóan a görögszéna is hasznos takarmánynövény a nitrogén talajba kötésére, amely a növények növekedésének kritikus tápanyaga.

Közeli felvétel a görögszéna növényekről, amelyeket takarónövényként használnak egy parlagon. A lombok élénk zöldje ellentétben áll a különféle talajjal, a háttér lágy fókuszá válik.
A nitrogénmegkötő növények szimbiotikus kapcsolatot alakítanak ki a talaj bizonyos baktériumaival, amelyek a gyökereken kolonizálnak. Ahhoz, hogy a görögszéna megkötheti a nitrogént, szüksége van egy bizonyos baktériumra, a rhizobium meliloti-ra.

A baktériumok kivonják a nitrogént a levegőből, és felhasználható formává alakítják, amely elérhetővé válik a talajban a növények számára.

Megtudhatja, hogy egy növény rögzíti-e a nitrogént, ha feltárja és megvizsgálja a gyökereket a rózsaszínű csomókra.

A nitrogént megkötő növények még alacsony minőségű talajban is képesek buja és zöld színűvé nőni, míg azok, amelyek nem, kisebb, kevésbé színes lombozatot hozhatnak létre. Ezek a nitrogén-rögzítők e fontos ásvány hozzáadásával javítják a talaj minőségét más növények számára.

Ez a gyorsan növekvő éves talajtakaróként is használható lassan növekvő növények alatt. Eltakarja a talajt, mielőtt ismeri, megakadályozza a gyomokat, építi a tápanyagokat és szabályozza a talaj nedvességtartalmát.
[előzmény: (271) reggel12, 2021-05-10 20:20:25]
 271. reggel12  |   Válasz erre2021-05-10 20:20:25 [53.] 
Görögszéna növényről információd van-e valami?
[válaszok erre: #272] [előzmény: (270) ozon23, 2021-05-10 20:15:17]
 270. ozon23  |   Válasz erre2021-05-10 20:15:17 [54.] 
A galangal legjobban kora tavasszal ültethető, ha kis rizómákat helyez el, amelyek legalább 1-2 rügye körülbelül 20 cm-re van egymástól. Jelöld meg a területet, hogy tévedésből ne tegyed tönkre egyetlen rizómát sem lapáttal. Próbáld ültetvényekbe ültetni őket, ahol védve lesznek a napsütéstől és a fagytól. Az aszály és a fagyérzékeny galangal inkább a trópusi és a szubtrópusi viszonyokat kedveli, de jól fog növekedni a mérsékelt éghajlatú területeken, amennyiben védve vannak a fagytól. A hűvösebb területeken mindig megpróbálhatod őket termeszteni egy cloche alatt. A galangal viszonylag betegségektől mentes; az egyetlen probléma a gyökérrothadás lehet, ha a talaj túl nedves, annak ellenére, hogy inkább nedves talajt kedvelnek.

Mivel a galangal rizóma, a növények szaporodnak a talajban, és ezeket a további rizómákat lehet betakarítani. A betakarításhoz óvatosan távolítsd el néhány rizómát a csomó oldaláról, ahelyett, hogy kiásná az egészet. Ez lehetővé teszi számodra, hogy az elkövetkező évek során folyamatosan termeljen. A legjobb, ha legalább egy évet várunk az új növények betakarításának megkezdéséhez, hogy azok megtelepedhessenek, de csak néhány év múlva bármikor betakarítható, amikor arra szükség van. Ha nagy mennyiségben takarítasz be, vagy szétosztja a növényeket, várd meg, amíg késő ősszel és télen a levelek megsárgultak, vagy lehullottak.
[válaszok erre: #271] [előzmény: (269) reggel12, 2021-05-10 20:12:04]
 269. reggel12  |   Válasz erre2021-05-10 20:12:04 [55.] 
A galangal gyökér növényről mit lehet tudni? Milyen növény?
[válaszok erre: #270] [előzmény: (268) ozon23, 2021-05-10 20:07:04]
 268. ozon23  |   Válasz erre2021-05-10 20:07:04 [56.] 
Szívesen! :-)

Az otthon termesztett fokhagyma kevés helyet foglal el, és alig igényel erőfeszítéseket a jó termés eléréséhez. Jó termés a gyerekekkel együtt termeszteni, mivel a fokhagyma könnyen termeszthető, a szegfűszeg pedig tökéletes méretű kis kezek ültetésére.

Kétféle fokhagymát lehet termeszteni: puha nyakú és kemény nyakú fokhagymát. A puha nyakú fokhagymát könnyebb termeszteni és jól tárolják, de a kemény nyakú fokhagymát, miközben kevésbé szívós és nem olyan tartós, mint a puha nyakú fokhagymát, állítólag a legjobb ízű. Van még egy elefánt fokhagyma, amely óriási, enyhe ízű hagymákat visel, amelyeket könnyebb fokhagymaként termeszthetsz

Hogyan lehet fokhagymát termeszteni otthon

Növeld a fokhagymánál a meleg, napos helyet, termékeny, jó belvízmentes talajban, amely télen nem nedvesedik túl. A fokhagymagerezdeket ősszel, vagy kora tavasszal ültessük, az egyes gerezdet egymástól 18 cm-re ültessük a saját mélységük kétszeresén. Tartsd gyommentesen a területet, ha száraz önts vizet, és júliustól kezdve takarítsa be.

Hogyan kell ültetni a fokhagymát

A fokhagymát tavaszi és őszi ültetésre egyaránt vásárolhatunk. A legjobb azonban a fokhagymát ősszel ültetni, mivel a hideg időjárásra van szüksége, hogy hagymává fejlődjön.

A fokhagyma telepítéséhez ossza szét az fejeket gerezdekre, és hegyes végével ültesd felfelé. Helyezd őket kb. 18 cm-re egymástól, és ültesd a saját mélységének kétszeresével.

Ha nehéz agyagos talajod van, jobb lehet fokhagymát ültetni tavasszal. Ez a fajta talaj általában sok vizet tart, különösen télen, ami a fokhagyma gerezdek rothadását okozhatja. Alternatív megoldásként megkezdheti a fokhagymát úgy, hogy ősszel fokhagymát külön-külön ültetsz a modulos tálcákba. Ezeket tavasszal elültetheted, amikor a talaj kissé kiszáradt. Kipróbálhatod a fokhagyma termesztését is 15 cm magas és 20 cm széles dombokban. Ültessük a fokhagymagerezdeket ezekbe a halmokba, egymástól 15-20 cm-re és 7-10 cm mélyre. Mivel a talaj kissé megemelkedett, nem nedvesedik be, így a fokhagyma kevésbé romlik.

Hogyan kell ápolni a fokhagymát

A fokhagyma kevés gondot igényel. Rendszeresen öntözd és gyomláld a növények között, hogy csökkenjen a verseny a víz és a tápanyagok miatt.

Fokhagyma termesztése: Problémamegoldás

A fokhagyma általában kártevőmentes. A fokhagymát befolyásolhatja a póréhagyma rozsda, egy gombás fertőzés, amely gyakoribb nedves időben. A fokhagyma gumókat teljesen biztonságos enni, de a betegség terjedésének megakadályozása érdekében célszerű az érintett növényeket azonnal betakarítani.

Hogyan lehet betakarítani a fokhagymát

Betakarítsd a fokhagymát nyáron, amikor a levelek megsárgulnak. Óvatosan emeld ki villával a fejeket, ügyelve arra, hogy ne sérüljenek meg. Hagyd a fokhagymát pár napig kiszáradni, úgy, hogy teljes napsütésben asztalra, vagy tálcára fekteted.
[válaszok erre: #269] [előzmény: (267) reggel12, 2021-05-10 20:02:50]
 267. reggel12  |   Válasz erre2021-05-10 20:02:50 [57.] 
Köszönöm! :-)
Fokhagymák termesztése, hogyan?
[válaszok erre: #268] [előzmény: (266) ozon23, 2021-05-10 19:57:41]
 266. ozon23  |   Válasz erre2021-05-10 19:57:41 [58.] 
Vegyél egy hüvelykujj nagyságú gyömbért, amelynek csúcsainál több rögös csomó van - ezek a rügyek. A finom rügyek vékonyabbnak és világosabbnak kell lennie; fonnyadt rügyek sötétek.

A burgonyához hasonlóan a hagyományos gyömbért is kezelik, hogy megakadályozzák annak kihajtását a szupermarketben. Ez azt jelenti, hogy az otthonában sem fog kihajtani. Válasszon organikusat.

Ösztönözd a csírázást

Ez a legnehezebb rész. A gyömbér időt vesz igénybe az induláshoz. A gyors érdekében hozzon létre egy terráriumot egy tiszta fedéllel ellátott tartályt. Válasz egyet néhány 2,5 - 4 cm nagyobbat, mint a vetőmag, és a terrárium alját lyukaszd ki néhány lefolyó lyukakat.

Tegyen 8- 10 cm virágföldet a mag alá, és szórd meg csak fél 5 cm fent. Helyezd vissza a fedelet, de ne zárja le. A talajt 70 fokon tarts és tapintva nedves legyen, csak akkor öntözd, amikor a talaj megszárad. Kihajtás hat-nyolc hét múlva jelenik meg.

Ültesd egy nagy konténerbe

A gyömbér nehéz táplálni és még súlyosabb probléma a víz, amelyhez nagy hely szükséges a növekedéshez. Tekintettel a helyre, a hüvelykujj nagyságú darab könnyen megnő, és körülbelül hat hónap alatt megtelik egy 2 literes edény. Válasz egy szép edényt, jó vízelvezető lyukakkal és mély aljjal.

Használj jól vízelvezetõ, termékeny talajt sok kókuszrosttal. Óvatosan helyezd az előre kihajtott rizómát a 4 centiméteres talaj tetejére, és temesd el a csíra hegy kivételével az egészet. Helyezd meleg, napos ablakba, vagy egy napos, védett helyre a szabadban, ahol a hőmérséklet 60 fok között mozog.

A talaj

Az ír burgonyához hasonlóan a gyömbéres rizómák is át fognak bujni a talajon, és zöldellnek a napon. A termelők a terméshozamot rendszeres öntözéssel növelik. Hogy otthon ugyanezt az eredményt érje el, hetente öntözd növényi táplányaggal, és havonta egyszer szórjon néhány centi gazdag komposztot edénybe, megvédve magát a rizómát a napsugárzástól.

Aratás

Tartsd a zöldeket tövénél, ahol a talajból kilépnek, és emeld ki az egész rizómát. (Jó tipp, amit szabadban kell elvégezni egy régi újság, vagy rongy segítségével.) Vegyél le egy rizóma darabot, majd helyezd vissza a növény többi részét a fazékba, szórj még több földet és komposztot. Mint minden törékeny transzplantációt, néhány napig véd a erős napsugárzástól és a erős hőmérséklet ingadozástól, amíg helyreáll.
[válaszok erre: #267] [előzmény: (265) reggel12, 2021-05-10 19:53:19]
 265. reggel12  |   Válasz erre2021-05-10 19:53:19 [59.] 
Gyömbér növényeket hogyan lehet termeszteni?
[válaszok erre: #266]
 264. ozon23  |   Válasz erre2021-05-10 15:25:48 [60.] 
Szia! :-)

A közönséges boróka örökzöld tűlevelű, apró tűszerű levelekkel. Kétlaki, vagyis hím- és nővirágok külön fákon nőnek. Miután a szél beporozta, a zöld virágok húsos, lilás, aromás, bogyós kúpokká fejlődnek.

1. Győződj meg arról, hogy a talaj jól vízelvezetett-e, hogy a boróka jól növekedjen a hőmérséklet széles tartományában. A borókák nagyon szívósak és kiválóak a kezdők kertészek számára, elültettük.

2. A boróka csemete örökzöld növény, ami azt jelenti, hogy készen áll a komposztálásra. Egész évben ültetheti.

3. Borókákat termeszthetsz egy nagy növényi edényben, vagy a kertjében. Győződjön meg arról, hogy a területen nincsenek gyomok és egyéb növények.

4. Ás ki egy lyukat körülbelül kétszer akkorát, mint a gyökér golyó és a környező komposzt, és óvatosan csúsztassa ki a gyökereket.

5. Rakd le a gyökér gömböt a lyukba, és óvatosan ütögesd meg a talajt körülötte. Adj neki egy jó adag vizet.

6. Az első két hétben öntözd a borókát hetente kétszer-háromszor. Ha túl nedves lesz, nem tesz jót neki!

7. Kevés további munkára van szükség. Várd meg, amíg a növény megkezdi a csodálatos borókabogyó termelését!

A boróka típusai

A borókák közül sokféle közül lehet választani. Itt négy különböző típusra bontjuk őket méret és funkció alapján. Ezután egy kicsit mélyebben elmélyedünk a borókanövények egyes fajaiban és fajtáiban. Itt van a négyféle boróka:

Talajtakaró borókák - A talajtakaró borókák másfél méter magasak lehetnek. E növények többsége kúszó borókák, amelyek széles elterjedésűek és alacsonyak. Tökéletesek talaj takarókhoz, sziklakertekhez, konténerekhez és szegélynövényekhez. Ezeket a borókákat általában dombokon és lejtőkön termesztik, és bárhol, ahol a talajerózió a tényező.

Törpe boróka - A törpe boróka akár négy méter magas is lehet. Ezeket a borókákat általában alapnövényként használják, és gyakran kertek, tavak és bonsai fák köré ültetik.

Kis borókák - A kis borókák akár 6 méter magasak is lehetnek. Ezek a borókák közepes, vagy nagy cserjék vagy kis fák. Gyakran használják alapozó növényként, és általában kertekben és tájakon termesztik őket.

Nagy borókák - A nagy borókák olyan fák, amelyek 25 méterrel és magasabbra nőnek. Egyes fajták 60 és 130 méter magasak. Ezek a borókák általában az erdőben találhatók.

Boróka növény körülménye

A legtöbb boróka fajta teljes napfénynek van kitéve. Meleg éghajlatú területeken azonban egyes borókafajták inkább a délutáni árnyékot kedvelik a nap legforróbb részein, főleg nyáron. Naponta körülbelül hat órányi közvetlen napozásra van szükségük, és az árnyékban töltött túl sok idő miatt a boróka növények elveszíthetik formájukat. Ennek oka, hogy a sűrűségük sérül, mivel belső ágaik kinyúlnak egy kis napfényért.

A boróka az enyhén savas pH-jú talajt kedveli, de a nem savas talajokban is megnő, amennyiben jó a vízelvezetés. Noha sok talajtípushoz és környezeti viszonyokhoz alkalmazkodnak, még rövid ideig sem tolerálják a nedves talajt, és vizes talajnak kitéve gyorsan kialakul a gyökérrothadás és más gombás problémák. Miután a boróka növény beteggé vált, sokkal valószínűbb, hogy betegségek alakulnak ki, vagy kártevő rovarok fertőzik meg. A kiváló vízelvezetés a legfontosabb, de a boróka toleráns a homokos, sziklás és agyagos talajjal szemben, amennyiben azok a tápanyagok gyorsan kimerülnek.

A boróka növények képesek kezelni az ésszerűség belüli hőmérséklet változásokat, és túlélhetik a legtöbb éghajlaton, amelyek nem túl melegek, vagy hidegek. Bár egyes boróka fajták hidegállóbbak, mint mások. A boróka növények mind száraz, mind nedves környezetben meglehetősen kemények, mindaddig, amíg gyökereik nem vízben ülnek.

A boróka szaporítása

A borókát jellemzően dugványokkal, vagy rétegezve szaporítják, de a borókabogyó magjainak felhasználásával is termeszthető. A borókának a dugványokról történő szaporításához kövesse az alábbi lépéseket:

Első lépés - Tölts meg egy 15 cm-es edényt egy teáskanál lassan felszabaduló, univerzális műtrágyával, amelynek tetején egyenlő részek apróra vágott kéreg és tőzegmoha talajkeveréke van.

Második lépés - Éles, tiszta pár kerti metszővel vágj körülbelül hét, 12-15 cm szárrészt egy megalapozott, egészséges boróka növényből. Ideális esetben végy új, még zöld és kissé szilárd szárakat. Távolítsd el a leveleket az egyes darabok alsó harmadából úgy, hogy levágod őket. Minden vágás tetején hagyjon csak három-négy levél csoportot.

Harmadik lépés - Martsd be a szár alapvégét gyökereztető hormonban (a hormon gél valószínűleg jobban tapad a felszínre, még öntözés után is, de bármilyen gyökereztető hormonnak működnie kell). Ültesd dugványait 5 cm körül az edénybe úgy, hogy a levelek kissé a cserepes talaj tetején üljenek. Óvatosan önts vizet, hogy elősegítsd a növény körüli talaj ülepedését.

Negyedik lépés - Üvegházhoz hasonló környezet biztosításához a dugványokhoz takard le az ültetvényt műanyaggal egy zacskó és egy kis gumiszalag segítségével. Szúrj, vagy vágj négy-öt kis lyukat, vagy rést a műanyag zacskóba, hogy biztosítson némi légáramlást.

Ötödik lépés - Közvetett fényben, hetente ellenőrizd a nedvesség szintet, és enyhén önts, ha az talaj száraz. A túl sok víz miatt a dugványok rothadnak, ezért ügyelj arra, hogy ne önts túl sok vizet, és ne engedd, hogy a talaj elázzon.

Hatodik lépés - Most, hogy dugványok gyökerei kifejlődtek, helyezd át mindegyiket egy 7 cm edénybe, amelyet két rész virágföld, egy homok és egy tőzegmoha keverékével béleltek. Tartsd edényt árnyékos helyen három-öt napig, hogy hagyd időt a gyökerek növekedésének, majd az edényeket teljes napsütéses helyre lehet mozgatni, helyezni.

Hetedik lépés - Biztosítsd fedett menedéket a fiatal boróka növények számára egy teljes szezonban, mielőtt a cserjét elmozdítanánk. A nagyobb cserjék nagyobb eséllyel élnek túl a szabadban. Ha a boróka növény kinőni kezdi a benne lévő edényt, válts át egy nagyobb tartályra, csak ne feledd, hogy a nagyobb edényben is használj talaj, tőzeg és homok keverékét.

Toxikus figyelmeztetés

A boróka növények, cserjék és fák sok része mérgező. A borókabogyók, a levelek és a szárak lenyelve kissé mérgezőek lehetnek a kutyákra és macskákra. A legtöbb kártevő keserűsége miatt nem eszi meg a boróka növény egyes részeit, ezért általában nem fogyasztanak annyit, hogy problémát okozzanak, és a lenyelés ritkán végzetes. A boróka növény egyes részeinek elfogyasztása azonban gyomorfájást, hányást, hasmenést, ritka és extrém esetekben veseproblémákat okozhat. Nagy mennyiségű borókabogyó elfogyasztása megszakíthatja a kutyák terhességét. Vedd fel a kapcsolatot a állatorvossal, ha kedvenced a borókabogyó-mérgezés tüneteit mutatja.

Emellett a boróka növények által termelt gyantás nedv éghető, gyúlékony. Tehát, ha magas tűzveszélyes és különösen száraz körülmények között élsz, a boróka rossz választás lehet a táj számára.
[előzmény: (263) reggel12, 2021-05-10 15:18:36]
 263. reggel12  |   Válasz erre2021-05-10 15:18:36 [61.] 
Szia! :-)

Borokát, hogyan lehet termeszteni?
[válaszok erre: #264]
 262. ozon23  |   Válasz erre2021-05-10 00:46:28 [62.] 
A szerecsendió egy egzotikus fűszer, amely a Myristica illatfa magjából származik, és amely meleg, földes ízt adhat minden ételhez. Noha Indonéziában honos, szerecsendió fát lehet termeszteni más területeken is, ha az éghajlat egész évben meleg és párás. A jó növekedés biztosítása érdekében azonban megfelelően elő kell készíteni a magokat és a talajt, hogy azok hatékonyan csíráztassunk és egészséges fát hozzunk létre.

Megtalálni a megfelelő helyet a szerecsendió termesztéséhez
1. lépés

Ellenőrizd, hogy a hely elég meleg-e az éghajlat. A szerecsendió egy trópusi fa, amelyet szabadban kell termeszteni, ezért forró, párás éghajlatra van szükség. A növekedés érdekében a szerecsendiót nem szabad olyan helyekre ültetni, ahol a hőmérséklet minimum -1 ° C alatt van. Ideális esetben átlag hőmérsékletre van szükség 25 ° C és 35 ° C között.
A szerecsendió fák olyan éghajlaton is a legjobban nőnek, ahol legalább 152 cm éves csapadékmennyiség tapasztalható. Területének éves csapadékmennyiségét általában megtudhatja országos időjárási vagy meteorológiai weboldaláról.
A gyökerek nem jól tűrik vizes körülményeket, ezért a hatékony vízelvezetés érdekében a fát lejtőn kell ültetni.


2

Ellenőrizd a talaj pH-értékét. A szerecsendió a legjobban semleges, vagy enyhén savas talajban nő. Ideális esetben a talaj pH-ja 6,0 és 7,0 között van, bár tolerálja a pH-értéket 5,5 és 7,5 között.
A szerecsendió legalkalmasabb agyagos vályog, homokos vályog és vörös laterit talajokhoz.
A talaj pH-ját tesztelheted a helyi kertészeti bolt teszt készletével. Általában lyukat kell ásni a talajba, és desztillált vízzel kell feltölteni. Ezután helyezd be egy teszt szondát, és várd meg az eredményeket a tesztkészlet utasításainak megfelelően.
Ha a talaj pH-ja meghaladja a 7,0 értéket, savanyabbá teheti azt, ha a szerecsendió ültetésekor körülbelül 2,5–5 cm sphagnum tőzeget juttatsz a talajba.
Ha a talaja pH-ja 5,5 alatt van, akkor kissé kevésbé savanyú, ha az ültetési területet mészkő réteggel boríthatod, és a talajba keverheted.

3
Keres egy napsütéses helyet, világos délutáni árnyékkal. A szerecsendió fák a közvetlen napsütésben nőnek legjobban. Ideális esetben 12 órás napfényt kell kapniuk az egészséges növekedés érdekében. Érdemes a szerecsendiót olyan helyre ültetni, ahol dél és délután 4 óra között világos árnyékot kap, így nem lesz túl száraz.

2 Rész

A magok

1
Sterilizálj egy kést. A szerecsendió magokból való ültetéséhez el kell választani azt a buzogányt előállító ariltól, amely eltakarja a magot. Keres egy kicsi, éles kést, és sterilizálás céljából töröld le a pengét egy alkohollal nedvesített papírtörlővel.
Mártsd a kés pengéjét egy edénybe forrásban lévő vízzel, hogy sterilizáljd.

2
Vágd ki az arilt a mag tövéből, és húzza le róla. Miután a késedet sterilizált, használd, hogy szeletelje a tövéról arilt, ahol a maghoz kapcsolódik. Óvatosan húzza le az arilt, ügyelve arra, hogy ne sértse meg az magot.
Az aril a vörös, csipke-szerű anyag, amely eltakarja a magot.

3
Egy napig áztasd a diót vízben. A szerecsendió magja frissen és nedvesen csírázik a legjobban. Helyezd a magokat egy kis tálba, és öntsd le tiszta vízzel. Ültetés előtt hagyja 24 órán át ázni.
Ha nem akarod azonnal elültetni a szerecsendiót, tárold a magokat egy lezárt műanyag zacskóban a hűtőszekrényben. Ültesd őket el 6 héten belül.

3 Rész

A magok ültetése

1
Töltsd meg egy edényt talajjal. A szerecsendió beültetéséhez talajt adj egy 13 cm edénybe. Az edény alján vízelvezető lyukakkal kell létrehozni, hogy a gyökerek ne legyenek elázva.
A szerecsendió ültetésére az agyagos vályog, a homokos vályog vagy, a vörös laterit talaj a legjobb megoldás.

2
Helyezd a magot a talaj felszíne alá. Amikor edény megtelt a talaj, hozzon létre egy 2,5 cm mély lyukat a közepén. Helyezze a szerecsendió magot a lyukba, és takarja le talajjal.


3
Amikor a mag a felszín alá kerül, önts tiszta vizet az edénybe. Addig folytasd öntözését, amíg a víz a vízelvezető nyílásokon keresztül megjelenik, és hagyd, hogy teljesen lefolyjon.
A csapvíz jól működik a szerecsendió öntözésében, de ügyelj arra, hogy ez ne lágyított víz legyen, amely gyakran tartalmaz sót.

4

Tedd az edényt meleg helyre. Miután a szerecsendió magot elülteted és öntözd, tegyük napos beltéri, vagy kültéri helyre, ahol a hőmérséklet 25 C° és 30 C° között van. Figyeld alaposan az edényt, miközben várod a szerecsendió kihajtását, ami általában egy hónapig, vagy tovább tart.
Ügyelj arra, hogy rendszeresen öntözd meg, amíg várja a szerecsendió kihajtását. A talajnak állandóan nedvesnek kell lennie, állott víz képződése nélkül.

4 Rész

Egy fiatal fa gondozása

1
Tárold a fát, ahol naponta több órás napsütést kap. Az újonnan kicsírázott szerecsendiófát bent kell tartani. Ehhez azonban szükség van helyre, amely naponta négy-hat órányi napfényt kap az egészséges növekedés érdekében.
A nyugati fekvésű ablak előtt ideális hely egy fiatal szerecsendiófa számára.

2
A fát, és ha szükséges, öntözd meg a talajt. Annak érdekében, hogy a fa elegendő mennyiségű vizet kapjon, naponta kétszer tiszta vízzel be kell öntözni. Öntözd meg a fát, hogy a talaj folyamatosan nedves legyen, de ne legyen elárasztva, vagy túltelített.
Mielőtt visszahelyezed a tálcára, győződj meg róla, hogy a fa edénye öntözés után alaposan kifolyik lyukakon.

3
Forgasd el a fát minden nap. Ha a fát egész nap ugyanazon a helyen hagyod, akkor a fénytől elhajolhat. Forgasd meg a fát naponta egyszer 180 fokban, hogy egyenletesen kapja a napfényt.

4
Szükség esetén helyezd nagyobb tartályokba. Amikor a fa fiatal, gyorsan kinövi a tartályát. Ha gyökerei kitöltik a jelenlegi edény alapját, itt az ideje egy nagy edénybe helyezni. Növeld az edény méretét 5 cm-rel, hogy biztosan elég nagy legyen.
Általában azt lehet mondani, hogy a gyökerek betöltötték a jelenlegi edény alapját, amikor kijönnek az alján lévő vízelvezető lyukakból.
Töltsd fel az új tartályt ugyanolyan talajjal, amelyet eredetileg használtál.
Helyezd a fát az új edénybe úgy, hogy a talaj felülete 2,5 cm-rel a perem alatt legyen.
Alaposan öntözd meg a fát, miután elmozdítottad, és hagyd, hogy kifolyjon.
Tudni fogod, hogy a fa elég nagy ahhoz, hogy kifelé indul, amikor a gyökerei egy 5 literes (19 literes) edényt vesznek fel, ami általában körülbelül 6 hónapot vesz igénybe. A legjobb, ha késő tavasszal ültetjük a szabadba.

5 Rész

A fa átültetése


1
Tisztítsd meg a törmeléktől területét és adj hozzá természetes módosításokat. A szerecsendiófa telepítése előtt fontos megbizonyosodni arról, hogy a kiválasztott hely készen áll-e. Távolíts el minden sziklát, gyomot, vagy egyéb törmeléket a helyszínen. Szórj 5–10 cm komposztált trágyát a területre, és gereblyézd el a helyét.
Célszerű néhány trágyát is keverni az első 20–25 cm talajba azon a területen, ahol a fa ültetését tervezed.


2
Ás egy mély gödröt, amely nagyobb, mint a fa gyökér gömbje. Emeld ki a fát a tartályából, hogy lássad a gyökér gömbjét. Ezután lapáttal és ásóval ássunk egy olyan lyukat, amely kétszer olyan széles és olyan mély, mint a gyökér gömb.
Ha egynél több szerecsendió fát ültetsz, ásd a lyukakat egymástól legalább 9–12 méter távolságra.


3
Vedd ki a fát a edényéből, és ted a lyukba. Miután kiásta a lyukat, emelje ki újra a fát a tartályából. Óvatosan helyezd a lyukba, ügyelve arra, hogy a fa gyökér koronája egy szintben legyen a környező talajjal.
Mielőtt a lyukba helyeznéd, mindenképpen kerti ollóval vágj le minden elhalt, vagy törött gyökeret is.
A gyökér korona szükség esetén kissé a talaj felett lehet.


4
Félig töltsd ki a lyukat talajjal, és adjon hozzá vizet. Amikor a fa a helyére került, adj talajt a lyukba, hogy félig töltsd meg. Ezután töltsd meg a lyukat vízzel egy öntözőkannából, vagy kerti slagból.


5.
Adj még talajt, amikor a víz lefolyik. Miután vizet adott a lyukba, hagyj időt a talajnál el szivárogni. Szórj még egy kis talajt a területre arra az esetre, ha a vízelvezetés lyukakat, vagy hézagokat okozna.

6 Rész

Fa fenntartása

1
Teríts talajtakarót a fa köré. A talajtakaró hozzáadása a szerecsendiófa köré segíthet a talaj nedvesség tartásában. Ügyelj azonban arra, hogy ne közvetlen törzs köré, különben a kérge nedves lehet, így sebezhetővé válik rovarok és betegségek ellen.
A legjobb a friss faforgács és komposztot teszel a szerecsendió fához.


2
Öntözd meg a fát, ha a talaj száraz. Rendszeresen ellenőrizd a szerecsendió fát körülvevő talajt. Amikor a felső 2-3 cm (5-7,5 cm) száraznak érzed, öntözd meg a talajt, ügyelve arra, hogy teljesen lefolyjon.

3
Rendszeresen metszed a fát. A szerecsendiófa rendszeres metszése segíthet a betegségek kezelésében és az egészséges növekedés fenntartásában. Rendszeresen ellenőrizze a fát, és kerti ollóval távolítsa el az elhalt ágakat, vágd le az alsó ágakat, és vágd le az elszíneződött lombozatot.
A metszés segíthet a szerecsendió fa virág-, gyümölcs- és mag termelésében is.


4
Szüreteld a fát néhány hónappal a virágzás után. A szerecsendiófa akkor kezd meghozni gyümölcsét, amikor körülbelül 7 éves lesz. A gyümölcs 9 hónappal a fa virágzása után készen áll a betakarításra és megérett. Általában kettéválik és leesik a földre, de le is húzhatod, ha nem esik le.
A gyümölcs nagyjából hasonló méretű és színű, mint a barack. A külső húst eldobható, és megkapod a fényes lilás barna magot.
[előzmény: (261) reggel12, 2021-05-10 00:43:18]
 261. reggel12  |   Válasz erre2021-05-10 00:43:18 [63.] 
Szerecsendiót, hol és hogyan termesztik? Egyáltalán itt lehet-e?
[válaszok erre: #262]
 260. ozon23  |   Válasz erre2021-05-09 23:58:47 [64.] 
A hagymát könnyű termeszteni, nem kell sok hely. De mielőtt belevágnánk a folyamatba, íme néhány tanács, amelyet szem előtt tarthat:

A hagymának hűvös és kellemes időre van szüksége nedvesség és eső nélkül. Így a hagyma termesztésének legjobb ideje november és február között van.
Az hagyma termesztésére bármilyen szabad hely vagy akár edény is használható. De ügyeljen arra, hogy a talaj termékeny és porózus legyen.

Termesztési módszer a kertben
Mire van szükséged?

Hagymamagok: szerezd be egy boltból, vagy vásároljon online webárúház.
Tálca
Műtrágyák
Szerves trágyák
Víz

1. lépés: Készítsd elő a magokat
Áztassa a hagymamagokat egy napig vízben. Csepegtesd le és tartsa őket szabadon a következő 2-3 napon. Később vesd be a magokat a talajba egy tálcába.

2. lépés: Jelölje ki a helyet a növény termesztéséhez és a talaj előkészítéséhez
hogyan lehet hagymát termeszteni otthon konyhakert tippek.

A magok kelése körülbelül 6-8 hétig tart. Közben készítse elő azt a helyet, ahova a csemetéket el kívánja vetni. Ez lehet az erkélyed, a kerted vagy a táskád. Műtrágyákra lesz szüksége a növény táplálásához. Míg a gazdák tehéntrágyát, karbamidot, hamuzsírt használnak, elkerülheted a kémiai úton való járást, és inkább szerves trágyát használhatsz.

3. lépés: Tartsd szemmel a tálcát és készíts helyet a növény termesztéséhez és a talaj előkészítéséhez.

Figyeld a tálcán lévő csemetéket. Rendszeresen öntözd, hogy a talaj nedves legyen a növekedés megkönnyítése érdekében. Amint a tálcában lévő csemeték kihajtanak, ültesd el a körülhatárolt helyre.

4. lépés: Győződj meg arról, hogy a csemetéket sorokban veted. Ezeknek 15 cm-re kell lenniük. Az hagymamagnak tehát elegendő helyük van a növekedéshez, és nem akadályozzák egymás növekedését.

5. lépés: A növény négy-öt hónap múlva kész lesz a betakarításra.

Tudni fogod, hogy a növény készen áll, amikor a hagyma teteje látható a talaj felett. Amint a levelek zsugorodni kezdenek, ásóval meglazítod a kihúzhatod az hagymákat a talajból.
 259. reggel12  |   Válasz erre2021-05-09 22:59:56 [65.] 
A hagyma termesztés, hogyan kell? Hogy egyszerűbb?
 258. ozon23  |   Válasz erre2021-05-09 22:25:16 [66.] 
Most el kell mondom, hogy saját gomba termesztése határozottan nehezebb, mint szinte bármilyen más növény termesztése, ha a szokásos módszereket alkalmazod. A gombatermesztés általában jelentős berendezésekre és az éghajlat védelemre támaszkodik. Ezt nehéz lehet otthon termeszteni költés nélkül.

Laskagomba

A legjobb tanács a sikerhez az, hogy az laskagombák termesztésével kell kezdeni, ez a legkönnyebb és legengedtebb fajta minden házi művelő számára. Ezután figyelembe kell venni a tenyészközeget. Az laskagombák termesztésére szolgáló leggyakoribb anyagok általában frissen vágott keményfa rönk vagy aprított szalma. A rönkön termesztett gombák meglehetősen ütősek, vagy hiányosak lehetnek, és akár egy évbe is telhet az első betakarítás. A szalmán való termesztéshez először pasztőrözni kell a szalmát, hogy elpusztítsd a rezidens mikroorganizmusokat, amelyek versenyezni fognak a micéliummal.

Itt jól jön be a kávézacc. A gomba friss kávé hulladékon való termesztésének szépsége, hogy a hordozót már pasztőrözött a kávéfőzés folyamatán, így megkerülheti az egész pasztőrözési lépést, és egyenesen bejuthat az oltásba. Ráadásul az elfogyasztott kávézacc hatalmas hulladék forrás, és tele van tápanyagokkal, amelyeken az laskagomba előszeretettel növekszik.

Oltás
Először rendeld meg a spórát. Nagyobb sikert érsz el, ha magas kávézacc arányt használsz. Először is azt javaslom, hogy kb. 500 g laskagomba kerüljön felhasználásra minden 2,5 kg kiadott talajra. Növeli a siker esélyét azáltal, hogy csökkenti a szennyeződést és tökéletes termesztési környezetet biztosít. Ha nem tudsz ilyeneket beszerezni, kipróbálhatsz egy nagy, 2 literes fagyasztótáskát, üres fagylaltdobozt, vagy tejdobozt - jól megtisztítva, oldalain 4 x 5 mm lyukakkal.

Gomba termesztő közeg
Kávé kollekció
Menj egy forgalmas kávézóba, és kérdezd meg tőlük, hogy tudnak-e valamilyen helyet adni. Szüksége lesz arra, hogy megtöltsd a felhasznált zsákot, vagy edényt kétharmaddal, és az alapnak frissnek kell lennie aznap. A legtöbb kávézó örömmel teszi ezt - ha bármilyen probléma merülne fel, kérdezd meg egy másiknál. A nagy kávézók naponta kilókat használnak fel, és a legtöbben örülnek annak, hogy jó és használható lesz. Vidd haza és (24 órán belül, amíg még friss) mérj le 2,5 kg kávét egy tiszta keverőtálba.

Keverd össze a tálba, egyenletesen oszlasd el a kávéban. Most töltsd be a keveréket a termesztés dobozba, vagy tartályába, és szorosan zárd le.
[előzmény: (257) reggel12, 2021-05-09 21:40:20]
 257. reggel12  |   Válasz erre2021-05-09 21:40:20 [67.] 
Hogyan tudok gombát termeszteni?
[válaszok erre: #258]
 256. ozon23  |   Válasz erre2021-05-09 20:09:48 [68.] 
Szia! :-)

A sáfrányt az alabbiak szerint tudod termeszteni.
A sáfrány növényeknek jó talaj és sok napsütés szükséges. Ha a sáfrány mocsaras, vagy gyenge víz elvezetésű talajba ülteted, az elrothad. A sáfrány azon kívül, hogy jó talajra és napra lenne szüksége, ebben nem válogatós. Amikor elülteted sáfrány hagymát, helyezd a földbe kb. 7,5–13 cm mélyre és legalább 6 cm-re (15 cm) egymástól. Körülbelül 50-60 sáfrány virág körülbelül 1 evőkanál (15 ml) sáfrány fűszert fog termelni, ezért tartsd ezt szem előtt, gondold végig, hányat kell ültetni. Ne feledd azonban azt is, hogy a sáfrány gyorsan szaporodik, így néhány év múlva több is lesz, mint amennyi szükséges. A sáfrány ültetése után nagyon kevés gondozásra van szükségük. -15 F (-26 C) hőmérsékletig ellenállók lesznek. Megtermékenyítheted őket évente egyszer, bár jól megnőnek anélkül is. Öntözheted őket, ha a környékén eső csapadék 4 cm alá esik hetente. A sáfrány termesztése egyszerű, és minden bizonnyal sokkal megfizethetőbbé teszi a drága fűszert.

Sáfrány beltérben termesztése

Először is, amikor sáfrányt termesztenek, érdemes beszerezni az hagymákat. Ügyelj arra, hogy jó hírű hagymát vásárolj, és hogy a hagymák sáfrányból jó termés legyenek, és ne őszi sáfrányok - Crocus sativus , ne a Colchicum autumnale .

( Annak megállapításához, hogy hány kormot kell rendelni, az általános szabály az, hogy fejenként három szál szorozva a családban élők számával és az évente elkészített sáfrányos ételek számával. Például, ha egy négytagú család körülbelül két havonta egyszer sáfrányos ételeket fogyasztasz, akkor 24 növényre van szükség.

Helyez 2,5-5 cm finom kavicsot, vagy durva homokot egy 15 cm cserép aljára. Töltsd meg a tartály többi részét gazdag, jól leeresztő cserepes közeggel. Válj 5-7 cm lyukat, és helyezd bele a gyökér felét lefelé (felfelé néző részel!), Majd takard le ezt talajjal. Helyezd el az hagymát 5-7 cm távolságra.
[előzmény: (255) reggel12, 2021-05-09 20:05:22]
 255. reggel12  |   Válasz erre2021-05-09 20:05:22 [69.] 
Sáfrány növényt hogy tudok termeszteni?
[válaszok erre: #256] [előzmény: (254) ozon23, 2021-05-09 15:26:02]
 254. ozon23  |   Válasz erre2021-05-09 15:26:02 [70.] 
A szezám növények ( Sesamum indicum ) valójában meglehetősen szépek. Vonzó sötétzöld leveleik és cső alakú virágaik lehetnek, amelyek lehetnek fehérek vagy halvány rózsaszínűek. Az érett növények fajtától függően 3-6 méter magasra nőhetnek, és a magokat a vegetációs időszak végén a szárított maghüvelyekből gyűjtik össze.

Szezámmag termesztése

Saját szezám termesztéséhez válasz ki egy napsütéses területet, belvízmentes talajt. Hosszú tenyészidővel rendelkező, ha a fagyveszély elmúlt, közvetlenül a kertbe vetheted. Északon négy-hat héttel kezd meg a magokat zárt térben, mielőtt a fagyveszély elmúltával átültetnéd a palántákat a kertbe. A szezám növények kedvelik a meleg levegőt és a talajt, ezért várj, amíg a nappali 21 C° -ra esik, mielőtt a szabadban teszed palántát. A szezám növények meglepően nagyra nőnek, ezért a növényeket legalább 2-3 méterre helyezzük el egymástól.

A szezám növények 100 és 130 tenyésztési napot igényelnek, mielőtt a magok betakarításra készen állnak. A beporzás után a virágok keskeny 3 cm –3,5 cm hosszú maghéjakká fejlődnek. A magok készen állnak a betakarításra, amikor a hüvelyek megbarnulnak és kissé megrepednek. A növény alján lévő maghéjak gyakran készek lesznek a betakarításra, miközben a növény teteje felé eső virágok még mindig virágoznak, és a tenyészidő vége felé többszöri betakarítást igényel.

Szezámmag betakarítása

A házilag termesztett szezámmag kézi betakarítását úgy lehet elvégezni, ha a maghéjat gondosan lehúzzuk a növényekről. Helyezd a hüvelyeket újságokra, hogy megszáradjanak. Miután a hüvelyek törékenyek és teljesen megszáradtak, óvatosan feltárjuk őket, hogy a magok felszabaduljanak. A pelyvát elválaszthatod úgy, hogy a magokat egy szűrőedényen átszitálod, vagy ventilátorral fujasd le a magokat, hogy lefújja a kiszáradt vetőmag darabokat.
[válaszok erre: #255] [előzmény: (253) reggel12, 2021-05-09 14:30:37]
 253. reggel12  |   Válasz erre2021-05-09 14:30:37 [71.] 
Szia! :-) Szezám növényt, hogyan lehet termeszteni?
[válaszok erre: #254]
 252. ozon23  |   Válasz erre2021-05-08 20:23:23 [72.] 
Mogyoróhagyma vetés és ültetés:
A mogyoróhagymát magból, vagy általában éretlen hagymából lehet indulni vetni, ültetni. A legtöbb kertész inkább a dughagymából indul ki. Mivel gyorsabban érik, jobban működik a hidegebb régiókban, kevésbé valószínű, hogy egyes kártevők és betegségek megtámadják őket. Kevesebb a szükséges növekedéshez, mint a vetőmagnál. A vetőmagot mechanikus termesztésre fejlesztették ki, és általában nem érdemes a kerti növények számára igénybe venni.

Az ültetés előtt adj hozzá akár két vödör szerves anyagot, például trágyát, vagy kerti komposztot, és mérsékelten önts bármilyen általános műtrágyát.

A mogyoróhagyma 25 cm távolságra van 40 cm sorokban, november közepétől március közepéig. Óvatosan nyomd be őket puha, jól megmunkált talajba, hogy a hegy csak látszódjon, és tömörítsd meg körülöttük a talajt.

A madarak problémát jelenthetnek. Takarás megakadályozza ezt.

Ha inkább a hagymát vetőmagból szeretnéd kezdeni, akkor március és április között 1 cm mélyre, 30 cm sorokba kell vetni. Minden mag egyetlen hagymát terem. Vékony palántákat 2,5-7,5 cm-re, attól függően, hogy mekkora méretben szeretnéd növeszteni az egyes hagymákat.

Ha száraz az idő, öntözd, és azonnal távolítsd el a virágcsúcsokat, amint meglátod őket.
[előzmény: (251) reggel12, 2021-05-08 20:21:12]
 251. reggel12  |   Válasz erre2021-05-08 20:21:12 [73.] 
Mogyoróhagyma növényt termeszteni, hogyan tudok?
[válaszok erre: #252]
 250. ozon23  |   Válasz erre2021-05-08 18:02:49 [74.] 
Legjobb hely a termesztéshez, ahol növekszik az ánizs teljes napsütésben. Ültesd ánizst védett helyen a széltől.
Talajelőkészítés: Az ánizs szerves anyagokban gazdag, belvíz mentes talajban nő a legjobban. Az ánizs azonban szegényebb talajban megnő. Az ánizs 6,0-6,7 közötti talaj pH-értéket részesít előnyben. Az ánizs tolerálja a száraz körülményeket, de nem fogja elviselni a nagyon nedves talajt.
Vetőmag indítása beltéren: Indítsd el az ánizst tél végén, körülbelül 8 héttel a beltéri vetőmagból, mielőtt a palántákat a szabadba ültetnéd. Vesd a magot biológiailag lebomló edénybe, amelyet a tavaszi utolsó fagy után a kertben ki lehet állítani. Az optimális csírázás érdekében tartsd a magokat 21 C° -on. Az ánizs olyan gyökeret képez, amely nem szereti az átültetést, vagy a mozgatást.
Transzplantáció a kertbe: Mivel az ánizsnak csapszerű gyökere van, ezért a gyökerek megtelepedése után nem lehet jól ültetni át. Tedd tavaszra a palántákat a kertbe, amint a talaj megmunkálható, a fiatal növényeket fedéllel, vagy műanyag alagúttal védjük az utolsó fagyig.
Kültéri ültetési idő: Vesd ánizst a kertbe már két héttel az átlagos tavaszi utolsó fagyidő előtt. Az ánizs hosszú, fagymentes, körülbelül 120 napos tenyészidőt igényel.
Ültetési mélység: Ánizsmagot 2,5 cm, mag körülbelül 20 nap alatt csírázik.
Távolság: Az növények egymástól 15-45 cm helyezkednek el. Amikor a palánták 6 hetesek, növények legalább 45 cm vannak egymástól.
Mennyit ültetni: 6 ánizs növényt termeszteni friss levelek és főzés céljából; 12 növényt termesztenek magvak és tartósítási célból.
[előzmény: (249) reggel12, 2021-05-08 17:58:32]
 249. reggel12  |   Válasz erre2021-05-08 17:58:32 [75.] 
Az ánizs növényeket, hogy tudom termeszteni?
[válaszok erre: #250] [előzmény: (248) ozon23, 2021-05-08 17:44:46]
 SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben. (üzenet: 308, Hobbi)
 
    / 13 
Lista: 
Kép:
Smile:
  

Új hozzászólás írása
  Név :   Jelszó :
  Mail :
  Üzenet:

 Betűszín:  Háttérszín:
 Árnyék:      Parázslás:
BBcode On/Off.    Betűméret:
Url/Kép autokonverzió On/Off.
Aláírás beszúrása
  Kép feltöltés: [Feltöltési max. file méret (byte): 20000]
    Írja be ide a képen látható biztonsági kódot:
Smiley kódok teljes listája
Az oldal 0.012994050979614 másodperc alatt generálódott.

  Cégadatok  |   Felhasználási feltételek  |   Adatvédelem  |   Általános Fórum Szabályzat  |   Médiaajánlat  |   Segítség Partner oldalak
  Netboard Bt. © 2001-2013. E-mail