Regisztrál :: Profil :: Beállítás :: Tagok :: Szavazógép :: Csoportok :: Segítség Vissza :: Főoldal 
 Hozzászólások: 9454904/8 Témák: 18948 Tagok: 112604 Legújabb tag: vedfg Online: (53/1
 Név: Jelszó:  Eltárol  Elfelejtette jelszavát?
    / 5 
Lista: 
Kép:
Smile:
  
 

collie típusok

(üzenet: 108, Brit pásztorkutyák)
 
 108. Moren    adatlap 2010-09-13 13:02:56 válasz erre előzmény (107)
icon50.gif icon50.gif icon50.gif

Málkia nekem most a kedvencem Shanza után ! icon32.gif icon32.gif icon75.gif icon75.gif icon75.gif

Képtáram

Rineweld collies
 107. clio    adatlap 2010-07-09 10:49:15 válasz erre
kedvenc vita topicom egy kissé kihalt.


Hát én viszont úgy gondolom hogy az angolok mostanában nagyon rossz irányba vitték a collie fajtát.

4 éve bírált nálunk egy Angol bíró és meg is jegyezte hogy szerinte túl erős csontozatúak a kutyáink. icon27.gif

Angliában pedig egyre kisebb és vékonyabb csontozatú kutyákat favorizálnak. Egy külföldi ismerős nemrég vett egy blue kant kölyköt Angliából egy híres tenyészetből. vissza kellet vinnie mert alig volt 51 cm a már több mint egy éves kan.

Nem csupán a szőr lett nagyobb a modern collienál hanem egyes példányoknál a felkarok is megrövidültek. (így a szőr még hosszabbnak látszik)
Érdekes ez a tendencia más show fajtáknál is megfigyelhető.

Nekem tetszik a macis külső is ha arányos és egy jó karakter fűződik hozzá. Nálam három ilyen kutyám Clio és Lola valamint Víbó van bennük valami bájos kölyökkutya szerű. Jó erős csontozatuk van és nagyon jó fejek.

De ami megdobogtatja a szívem az egy olyan alkatú kutya mint megint maradok a saját kutyáimnál Terra! és Malkia! olyan elegancia és büszke tartás van bennük. De nincs rövid maci orruk.

Shanza az a típus amelyikre azt mondom az arany középút. Nem volt olyan bíró legyen bármelyik típus kedvelője vagy tenyésztő akinek ne tetszett volna.

A skandinávoknál még lehet látni standard felettik méretű kutyákat. Némelyikkel az a gondom hogy elég "laposak" keskeny melkasúak , nem fér be a kéz a két melső lábuk közé, kevesebb szőr miatt hosszú lábúnak tűnnek.

Én amire törekszem azt úgy érzem az elmúlt 15 év alatt kezdem megvalósítani.
Kutyáim nem kicsik és nem vékony csontúak. Karakterben és mozgásban is arra törekszem hogy egy büszke elegáns és magabiztos skótjuhász kerüljön ki a kezeim közül.
jó hallani amikor mondják : "ez egy tipikus Rineweld kutya"

Rineweld Collies
 106. black-ynka    adatlap 2008-10-17 13:07:40 válasz erre
Sziasztok! icon50.gif

Anett & Ynka

"A kutya a legállhatatosabb barát - az első, aki üdvözöl, és a legbátrabb, aki védelmez."
 105. Kopiniki    adatlap 2008-06-12 19:33:41 válasz erre
Megtaláltam a gazdáját.
 104. Kopiniki    adatlap 2008-06-12 14:25:08 válasz erre
Köszönöm az együttérzéseteket, nagyon kedvesek vagytok.
Ma reggel találtam egy komondor-féle kutyust, legalább amíg keresem a gazdáját, kevesebb időm van szomorkodni.
 103. Deedo    adatlap 2008-06-12 09:41:35 válasz erre előzmény (96)
Hajjaj, emlékszem a 93'as Európa Kiállításon volt érdekes mezőny, a teljes paletta felvonult. Ma is vannak azért tipikus hibák, mégha nem is olyan látványosak, mint a 90-es évek elején.
 102. Deedo    adatlap 2008-06-12 09:36:06 válasz erre előzmény (97)
Nagyon sajnálom icon15.gif icon15.gif
 101. tami001    adatlap 2008-06-12 09:24:17 válasz erre előzmény (97)
icon15.gif icon15.gif

"A kutyám jön, hogy kitöltse a hűtlen barátok által hagyott űrt a szívemben. Nincs benne irigység, rosszakarat vagy gyűlölet. Nem árulja el a titkaimat, nem lesz féltékeny a sikereimre, és nem leli örömét a bánatomban."
 100. Vas Szilvia    adatlap 2008-06-12 09:05:03 válasz erre előzmény (97)
icon72.gif icon15.gif
 99. LuckyLuke    adatlap 2008-06-12 08:28:00 válasz erre előzmény (97)
részvétem icon15.gif icon15.gif icon15.gif
 98. tofi7f    adatlap 2008-06-11 23:30:15 válasz erre előzmény (97)
részvétem icon15.gif icon15.gif icon15.gif

Palamenti Törpetacskó és Sheltie Kennel

Kis
 97. Kopiniki    adatlap 2008-06-11 22:53:12 válasz erre előzmény (96)
Persze, igazad van, régen is voltak fura külsejű collie-k, én is láttam olyat, aki inkább az orosz agárra hajazott, és kosfejűt is láttam. Nem néztem utána adatoknak, ezért tévedtem, mert én csak annak alapján ítéltem meg a fajta népszerűségét, hogy mennyi collie-val találkoztam akkoriban.
Köszönöm a tippet, fogok keresgélni az említett honlapon.
De most egy kicsit félre kell tennem a témát, mert nagy bánat ért, a 14 éves német juhászom, akiről tegnap írtam, ma meghalt. Nagyon megrázott a búcsú, ezért most nem is tudok többet írni.
 96. LuckyLuke    adatlap 2008-06-11 18:23:08 válasz erre előzmény (93)
csak kiéleztem a régi és új közötti különbségeket, persze most is vannak hibák, csak ezek már nem látványosak.
Ha emlékszel régen milyen szórt volt egy kiállítás, az egy osztályban szereplő kutyák minősége, tipusa, hibái akkor az döntött kinek van a legkevésbé súlyos hibája, manapság már olyan aprócsa dolgok is dönthetnek, hogy "ki unja legjobban a birálatot" erre értettem.

Lucky-Luke Collie Sheltie Kennel
 95. LuckyLuke    adatlap 2008-06-11 18:20:18 válasz erre előzmény (94)
A "tenyésztésre javasoltat" ma is kevés kutya kapja meg, mert azt csak azok kaphatják akik minden tekintetben megfelelnek a standardnak, a "tenyészthető" is ugyanúgy elég a tenyésztési feltételekhez.
Ma a régi tipusú collie a "Tenyésztésre nem megfelelő" minősitést kapná.

Én végeztem annak idején történelmi kutatásokat, ezért is bátorkodtam leírni amit leírtam. 1987-1995 között törzskönyvezték hazánkban a legtöbb kölyköt kb. 2000-2600 kölyköt évente. Ez akárhogy is nézzük azt jelenti hogy nagy népszerűségnek örvendhetett a fajta. manapság kb 200 kölyköt törzskönyveznek... a 80-as évek elején törzskönyveztek ennyi kutyát. Te 1975-öt mondod, abból az időből sajnos nincs adatom, de igen, akkor még nem volt ismert hazánkban a collie, habár akkor már 20 éve volt hogy behozták az első kutyát.
de hogy miből is idézek: http://hcsc-klub.extra.hu a collie története és hazai kialakulása pontosan fent van, innen csemegézhetsz.

Én egyébként nem meggyőzni akarlak, isten ments, én egy dolgot tanácsoltam, néz körül.
Egy tippet adhatok, akiknek van weblapjuk azok fent szerepelnek a collie.lap.hu weboldalon, ott néz körül, nem csak az itthoni hanem az európai kennelek is fent vannak, persze a teljesség igénye nélkül, mert akinek nincs weboldala, vagy aki fissen készült el vele azok nem vagy még nem kerültek fel.
Itt külemileg válogathatsz, ha pedig a karakter érdekel, akkor viszont a személyes találkozás a lényeges.

Az igaz, hogy a régi collienak többségében nem volt olyan problémája hogy a farka a hátára tekeredik, és hegyes orra se volt, a régi collienak inkább (az én emlékeimben) agár feje, sokszor kos fejjel társulva, minden bájtól mentes arccal, nagy kerek szemek, álló fül, vékony csontozat és szőrtelen. (itt most zanzásitottam, de biztos volt aki hordozta mindezt egyben is)
Ne hidd hogy nem olvadoznék ha látnék egyet, mert ő is collie ahogy a szőrgombócok is colliek, és azt se hidd hogy az én udvaromban nem szaladgált régi tipusú kutya... sőt még most is szaladgál 14,5 éves, imádom, de én magam döntöttem úgy hogy ő inkább nem tenyészszuka, bár 2 alom lejött tőle, nem azt hozta amit én elvártam volna. A dédunokája egy kan még most is az udvaromban van, a szuka leszármazottai márkihaltak. A kant is dísznek tartom, és nem tenyésztésre, mert szeretem, de ő nem az a pasi aki után döglenek a nők. Viszont ő már nem régi tipusú, sőt, ha azt nézzük egy "jó" szintű dédanyától 3 generáció különbséggel championt produkáltam, igaz nem hungária hanem horvát, de ezt már elnézem neki.

Sok sikert kívánok a keresgéléshez.

Lucky-Luke Collie Sheltie Kennel
 94. Kopiniki    adatlap 2008-06-11 10:57:20 válasz erre előzmény (90)
Nagyon érdekesek és hasznosak a véleményeitek, köszönöm.
Igen, én is attól félek, hogy nehéz lesz régi-féle collie-t találni, mivel kizárták a tenyésztésből őket (az enyém se kapta meg 90-ben a "tenyésztésre javasoltat", ennek ellenére sok szukás megkeresett, hogy a kanommal fedeztessen.) Én 75-ben vettem meg az első collie-mat, akkor még Lassie nem volt ismert nálunk, (a könyvet kevesen olvasták, akkor még én sem). Megláttam egy ilyen kutyát, és attól kezdve csak olyat akartam. Standard ide vagy oda, nekem a 70-es évek collie-jai gyönyörűek voltak, és szerintem még sokaknak rajtam kívül. Az emberek megállva bámulták meg őket az utcán.
Cseh collie-val kiállításon találkoztam először. Náluk láttam először merle-t is. Azok már sokkal kisebbek, bundásabbak voltak, nekem pedig éppenséggel a mostaniakhoz hasonlítottak. Akkor még csodálkoztam, hogy ilyen collie is van.
De amikor 89-ben a második collie-mat vettem, már hosszan kellett keresgélnem, mire találtam egy olyat, mint az előző volt.
Én a Lassie-láz ellenére azt tapasztaltam, hogy a collie népszerűsége a 80-as évek végére alaposan megcsappant. Elmondok egy tipikus esetet: akkoriban a skótomat sétáltatva találkoztam egy collie-s fiatalemberrel, akinek kan collie-ja inkább egy kis spiccre hasonlított, mint skót-juhászra. A farka a hátára kunkorodott, kis hegyes rókafeje volt, fél füle felállt, és idegesen tipegett szalmaboglya bundácskájában. Kb egyharmada volt termetben az enyémnek. A fiatalember szomorúan nézte az én collie-mat, és azt mondta, hogy amikor megvette a kutyáját, (az akkori egyik legnevesebb tenyésztőtől), azt képzelte, hogy az enyémhez hasonló, dekoratív kutya fog majd az oldalán sétálni. Szerette a kutyáját, de csalódott volt.
Hát igen, annak a kutyának a tenyésztője zárta ki az enyémet a tenyésztésből, (ő volt a bíró, de nevet nem írok) és ugyanakkor ez a kutya persze megkapta tőle a tenyésztésre javasolt minősítést. Mondtam a fiatalembernek, hogy ezzel vigasztalódjon. A bíró szerint az ő kutyája a szebb.
Nem tudom, hogy az a fiú vett-e később újra collie-t. Nem csodálnám, ha nem.
Bár ezek a mostaniak is nagyon szép kutyák, nekem minden kutya szép, de egyre erősödik bennem a megyőződés, hogy az a fajta, amit én keresek, eltűnt. Talán nem skót juhásznak kellett volna nevezni.
 93. Deedo    adatlap 2008-06-11 10:20:59 válasz erre előzmény (90)
Idézet:
nem lehet már lassan hibát találni a kutyákban



Ezt azért te sem gondolod komolyan icon20.gif icon20.gif
 92. Vas Szilvia    adatlap 2008-06-10 22:33:17 válasz erre előzmény (91)
Megkockáztatom, az enyém is ilyen volt, összehasonlítva a standarddal háát..... de nekem a legszebb, legokosabb, legjobb volt.
Ma már másképpen vásároltam és fogok vásárolni kutyát...

Trisztán oldala - frissítve
 91. Yoyó    adatlap 2008-06-10 20:56:33 válasz erre előzmény (90)
icon32.gif
Azonkívül régi tipusú kutyák nagy része elég sok küllemi hibát hordozott magában, amitől még jellegzetesebbek lettek ezek a kutyák. Annó az én első colliem is ilyen volt. Ami a standardban hiba előfordulhatott, azt én ezen az egy kutyán betudtam mutatni. icon21.gif És nagyon sok embernek ennek ellnére ez volt A collie ! Persze láttam igazi " régi tipust" is, de azt szerintem ma már nagyítóval kell keresni.

THE SOUTH'S STAR SHELTIE KENNEL
 90. LuckyLuke    adatlap 2008-06-10 20:44:56 válasz erre előzmény (81)
A "régi tipus" és a "modern tipus" között mi a különbség?
a standard nem változott, a régi 70-es 80-as évek beli kutyák eleve túlnötték a standardet legalábbis sok közötük. Ezek a régi cseh tipust hordozták, mert akkoriban a vasfüggöny miatt tovább nem nagyon lehetett menni. Így mindenki azzal tenyésztett ami kéznél volt. Nem tudtak bejönni az angol a német, a francia kutyák akkoriban.

Mikor a vasfüggöny lehullt, akkor megindult az import és jöttek a már standardnek megfelelő minőségű kutyák, és elkezdődött a modern collie tenyésztése.

Ha a standard túlnövéstől eltekintünk, akkor se kisebbek a mai kutyák, csak optikailag mást mutatnak. a szőrük megnyúlt, dúsabbá vált, csontozatuk megvastagodot hogy el tudja birni a nagyobb bundát, fejük, arcuk kedvesebbé vált.

A 80-as évek végén, 90-es évek elején a "Lassie" láz miatt nagyon sok szaporitó foglalkozott a fajtával, akik nem nézték mit mivel raknak össze, csak kiskutya legyen. Ez a "Lassie" láz nem csak minket érintet, hanem átsöpört Európán. Sajnos ebből kifolyólag szaporodtak el akkoriban a betegségek, pl hályog a szemen, idegrenszeri labilitás.
Hál istennek hályoggal a ma élő állományban nem találkoztam, és reméljük azok a kutyák már kihaltak akik hordozták ezt. Az idegrendszeri problémák sajna fennmaradtak, mert sok tenyésztő a külemileg szép de félős kutyát is tenyésztésbe vonta. Ezt manapság próbálják kiszürni a tenyésztők végre.

Hogy mi van ma? A ma hazánkban aktívan tenyésztők olyan standardnek megfelelő colliekat próbálnak meg produkálni, ami európa szinten a legmagasabb minőséget mutatja. a hazánkban olyan apró hibákra megy a szelekció mint a pl "nem elég hosszú farok" ugyanis nem lehet már lassan hibát találni a kutyákban.

Ha te ragaszkodsz a régi tipusú kutyához nagyon nehéz dolgod lesz, bár tény még előfordulhat pár élő kutya a szaporitók kezéből akik magukon viselik a régi tipus jelegzetességeit, de azokkal ma már nem fognak tenyészteni, illetve valószinűleg még törzskönyvük sincs.

Azt tanácsolom, látogass körbe a tenyészetekben, és nézd meg kinél mi található, biztos vagyok benne hogy találsz majd az igényednek megfelelő kutyát.
 89. katamanó    adatlap 2008-06-10 17:30:16 válasz erre előzmény (88)
Én is aszittem h a dög nem tud ugatni, aztán amikor leszidtam mindig vissza feleselt, persze leszokott róla, de továbbra is csöndes maradt ilyen szempontból... ő inkább hisztis... ami megőrjít néha XD
Bonó akkor ugat ha kikötöm valahova, de csak azóta mióta IPOzunk vele, ott tanulta meg ezt a többi kutyától, hogy akkor úgy kell hisztizni hogy ugatunk, akkor talán jobban észreveszem, és szabályosan képes 10 akár 20 percen át rendkívül hangosan ugatni... icon18.gif icon18.gif icon18.gif icon21.gif

Donna toki demo waratte Hoemi & Bono

afterhero.fotoalbum.hu
 88. Deedo    adatlap 2008-06-10 16:09:16 válasz erre előzmény (81)
Nekem ugye eddig csak szukám volt. Igen, ugatósak, a korábbi alapból az volt, Dythri meg "jól belejött", mert kölyökként egy darabig azt hittem, nem is fog ugatni icon20.gif . De nem ok nélkül ugatott egyik sem. Jön-megy a szomszéd, macska nyervákol a kertben, csörög a telefon... Jeleznek. És a mostani "modernkém" icon21.gif , sokkal inkább leállítható. Dominál ha idegen jött, akkor még úgy is képes volt üvölteni, hogy mellette ülve fogtam a csőrét. icon19.gif
 87. Deedo    adatlap 2008-06-10 16:05:28 válasz erre előzmény (84)
Ha ő egyszer istenigazából megijed valamitől, akkor ott lecsukták a rolót. Ha bestresszeli magát, még a kaja sem kell. Ezt tömegközlekedés közben vettem észre nála, amit nagyon utál, és alapból stresszel indít. Aztán ha utazunk egy kicsit, szépen lenyugszik.
A dörgéstől kiskorában különösebben nem félt. Ha nagyon durrogtattak vagy dörgött, max beült az ölembe "csak a bizti kedvéért" icon21.gif . Érdekes módon, a durrogtatás esetében erről leszokott. Dörgéskor anyukám rásegített egy jó lapáttal, mert - mivel az előző kutyink totál viharfélő volt - ő rá van szokva, hogy ilyenkor megy tutujgatni a kutyát. Ha én nem vagyok otthon, hogy megmondjam, hagyja békén, akkor csinálja, aztán csodálkozik, hogy jól felhúzza.
 86. katamanó    adatlap 2008-06-10 08:58:49 válasz erre előzmény (85)
Enyém se félt csak én azt akartam h jö emléket kössön hozzá icon21.gif icon21.gif Én jobban megijedtem a petárdázástól mint a dögöm icon21.gif icon21.gif icon21.gif

Donna toki demo waratte Hoemi & Bono

afterhero.fotoalbum.hu
 85. Vas Szilvia    adatlap 2008-06-10 08:28:51 válasz erre előzmény (84)
Triszt (igaz ő sheltie itt a collie topicban icon27.gif ) teljesen hidegen hagyta az első petárdás, tüzijátékos szilveszter, amin mindegyikünk megdöbbent. Olyan nyugodtan végigaludta, hogy csak lestük.
Igaz apuval "besöröztek" icon53.gif icon20.gif ...
A mentőt mi is szeretjük, de mihelyst közelebb jön, onnantól csak megölni akarja, nem ugatja icon20.gif icon21.gif icon53.gif

Trisztán oldala - frissítve
 84. katamanó    adatlap 2008-06-10 08:00:02 válasz erre előzmény (80)
Dhytrinél nem próbáltad meg h dörgés után labdáztok és játszotok? Nekem szerintem ezért hagyja hidegen teljesen, picinek mindig labdáztunk, első tűzijátékomat otthon töltöttem vele, akkor is bunyóztam labdáztam vele és olyan azóta maximum megemeli a fülét, ő a mentőre gerjed arra muszáj üvölteni icon20.gif icon20.gif icon20.gif

Donna toki demo waratte Hoemi & Bono

afterhero.fotoalbum.hu
 

collie típusok

(üzenet: 108, Brit pásztorkutyák)
 
    / 5 
Lista: 
Kép:
Smile:
  

Új hozzászólás írása
  Név :   Jelszó :
  Mail :
  Üzenet:

 Betűszín:  Háttérszín:
 Árnyék:      Parázslás:
BBcode On/Off.    Betűméret:
Url/Kép autokonverzió On/Off.
Aláírás beszúrása
  Kép feltöltés: [Feltöltési max. file méret (byte): 20000]
    Írja be ide a képen látható biztonsági kódot:
Smiley kódok teljes listája
Az oldal 0.011022806167603 másodperc alatt generálódott.

  Cégadatok  |   Felhasználási feltételek  |   Adatvédelem  |   Általános Fórum Szabályzat  |   Segítség
  Netboard Bt. © 2001-2023. E-mail