Regisztrál :: Profil :: Beállítás :: Tagok :: Szavazógép :: Csoportok :: Segítség Vissza :: Főoldal 
 Hozzászólások: 9460062/44 Témák: 18984 Tagok: 112771 Legújabb tag: ruthwhite Online: (173/1
 Név: Jelszó:  Eltárol  Elfelejtette jelszavát?
    / 15 
Lista: 
Kép:
Smile:
  
 

információ áramlás

(üzenet: 374, Gazdaság)
 

Topi-50Tagság: 2006-06-13 16:29:32
Tagszám: #31643
Hozzászólások: 5406
352. Elküldve: 2022-04-20 09:43:40,

információ áramlás

[26.]

Az USA bukását hozhatja az Orosz, Ukrán konfliktus? A szankciókkal nem fognak elérni semmit se!

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
Kiváló dolgozó
Topi-50 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Topi-50Tagság: 2006-06-13 16:29:32
Tagszám: #31643
Hozzászólások: 5406
351. Elküldve: 2022-04-19 20:31:08,

információ áramlás

[27.]

Rubel......csak aranyért !

Rubel, azaz a fagyi visszanyal...


Az Amerika - Ukrajna által sarokba szorított orosz medve az EU-t támadja vissza.

Nem tankkal, hanem ennél erősebb fegyverrel!
Amerika megint más farkával veri a csalánt, ahogy mindig is szokta.


Mit jelent Putyin döntése, hogy az orosz olaj- és gázeladások során rubelre cseréli a dollárt?

Az EU naponta vásárol Oroszországtól olajat és gázt 660 millió dollár értékben. Tehát alapvetően az EU minden nap 660 millió dollárt fizet olajért és gázért.

Oroszország döntése, hogy a dollárt rubellel helyettesíti azt jelenti, hogy az Európai Unió ezt a hatalmas értékű dollár tartozást rubelben fizesse ki.

Jelenleg egy dollár ára kb 100 rubel. Ezek szerint az Európai Uniónak most napi 66 milliárd rubelt kell megtakarítania olajra és gázra.

Hogyan tud naponta megtakarítani egy ilyen hatalmas összeget?

Az EU kénytelen lesz dollárért vagy euróért megvenni a rubelt! És honnan lehet megvenni?

Oroszországon kívül egyetlen más országnak sincs ilyen nagy mennyiségű orosz rubelje.

Ezért a dollárral vagy euróval szembeni rubelt kell majd vásárolnia az Orosz Központi Banktól (OKB) és ezzel Oroszország növeli kemény valuta tartalékait.

Oroszországnak újabb döntés van a kezében, ha felhasználja, csődbe viszi az EU-t.

Az OKB nem hajlandó eladni a rubelt dollárért és euróért, aranyat kér a rubelért.

És itt jön a kanyar, ahol vissza fog ütni az embargós politika.

Az arany grammonkénti ára 60 dollár, azaz 6000 rubel, ami azt jelenti, hogy egyszerű számítással napi 11 tonna arany megtakarítására lesz szüksége az Európai Uniónak, hogy napi 66 milliárd rubelt vásároljon azért, hogy megvegye napi energia szükségleteit az oroszoktól.

Csillagászati számok. Azt jelentik, hogy ha Oroszország meghozza ezt a döntést, akkor rövid idő alatt felszívja az európai központi bankok aranytartalékait és halmozza fel az OKB vagyonát.

Az orosz fizetőeszköz iránti kereslet elkerülhetetlenül jelentősen megnövekedett keresletet fog eredményezni a rubel iránt. Ezért a rubel, mint új világ-valuta új meghatározó aktorrá válik, amely a dollár és az euró helyett a világpiacok jelentős részét érinti!

Oroszország ellen vívott gazdasági háború fegyverré vált Oroszország kezében ellenük és erősebbé, mint az atomfegyverek...

Egy új világ van alakulóban.

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
Kiváló dolgozó
Topi-50 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Topi-50Tagság: 2006-06-13 16:29:32
Tagszám: #31643
Hozzászólások: 5406
350. Elküldve: 2022-04-15 07:55:47,

információ áramlás

[28.]


Yj-sgRAVP8s.jpg

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
Kiváló dolgozó
Topi-50 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Topi-50Tagság: 2006-06-13 16:29:32
Tagszám: #31643
Hozzászólások: 5406
349. Elküldve: 2022-04-13 21:15:44,

információ áramlás

[29.]

A NATO-szankciók és a közelgő globális dízelüzemanyag-katasztrófa

A jelenleg zajló globális inflációs válság közepette a NATO államfői és a mainstream média azt a mantrát ismételgetik, hogy a magas energiaárak Putyin február vége óta tartó ukrajnai akcióinak közvetlen következményei. A valóság az, hogy a nyugati szankciók a felelősek. Ezek a szankciók, beleértve a kulcsfontosságú orosz bankok SWIFT bankközi hozzáférésének megszakítását és a valaha kiszabott legsúlyosabb szankciókat, aligha vannak hatással az ukrajnai katonai akciókra.

Sokan figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy ezek egyre nagyobb hatást gyakorolnak a Nyugat gazdaságára, különösen az EU-ra és az USA-ra. A dízel üzemanyag globális kínálatának közelebbi vizsgálata riasztó. De a nyugati szankciótervezők az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumánál és az EU-nál teljesen jól tudják, mit csinálnak. És ez rosszat vetít a világgazdaságra nézve.

Míg a legtöbben ritkán gondolunk a dízel üzemanyagra másként, mint szennyezőként, valójában az egész világgazdaság számára nélkülözhetetlen, olyan módon, ahogyan kevés energiaforrás az. Az Európai Kőolaj-finomítók Szövetségéhez tartozó Fuels Europe főigazgatója a közelmúltban kijelentette: „… egyértelmű kapcsolat van a dízel és a GDP között, mert szinte minden, ami egy gyárba bemegy és ki megy, dízelt használ .”

Oroszország ukrajnai katonai fellépésének első hetének végén, az orosz gázolajexportot érintő szankciók nélkül, az európai gázolaj ára már harmincéves csúcson volt. Semmi köze nem volt a háborúhoz. Ennek köze volt a 2020 márciusa óta tartó drákói globális covid-zárlatokhoz, valamint a Wall Street és a globális pénzügyi cégek egyidejűleg az olaj- és gázipari társaságokba, az úgynevezett Green Agenda-ba vagy ESG-be történő befektetések megszüntetéséhez. Szinte az orosz csapatok ukrajnai akciójának első napján a világ két legnagyobb olajvállalata, a BP és a Shell (mindketten brit) leállította a dízel üzemanyag németországi szállítását, mert féltek az ellátás hiányától. Oroszország az ukrajnai háború előtt az EU összes gázolajának 60-70%-át szállította .

2020-ban Oroszország volt a világ második legnagyobb dízelüzemanyag-exportőre az USA mögött, naponta több mint 1 millió hordót szállítva. A legtöbb, mintegy 70%-a az EU-ba és Törökországba került. Franciaország volt a legnagyobb importőr, ezt követi Németország és az Egyesült Királyság. Franciaországban az összes közúti jármű – személygépkocsik, teherautók – mintegy 76%-a dízelt használ. Az EU dízelszükséglete jóval magasabb, mint az Egyesült Államokban, mivel a legtöbb személygépkocsi gazdaságosabb és hatékonyabb dízel üzemanyagot használ. Április első hetében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke büszkén jelentette be az orosz energia elleni új szankciókat, amelyek a szén betiltásával kezdődnek. Az EU az orosz szén legnagyobb importőre. Az olaj és a gáz azt mondta, hogy egy későbbi időpontban követni fogják. Ez az ostoba lépés csupán megemeli az energiaköltségeket, amelyek amúgy is rekord-magasan vannak az EU nagy részén, mivel sokkal magasabbra kényszeríti az olaj- és gázárakat.

Az ukrajnai válság kezdetén a globális gázolajkészletek már 2008 óta a legalacsonyabbak voltak, mivel a koronavírus-zárlatok komoly károkat okoztak az olaj- és gáztermelés kereslet-kínálati helyzetében. Most a dízel esetében példátlan válság előtt állunk. A következmények megdöbbentőek lesznek a világgazdaságra nézve.
A dízel mozgatja a világkereskedelmet

A dízelmotorok a legnagyobb hatásfokkal rendelkeznek a hagyományos motorokhoz képest. Rudolf Diesel által 1897-ben kidolgozott kompresszió elvén alapulnak. Nagyobb hatékonyságuk és gallononkénti nagyobb futásteljesítményük miatt a dízel szinte az összes tehergépkocsi motort üzemanyaggal látja el. A traktoroktól a betakarítógépekig minden mezőgazdasági berendezést megtölt. Az EU-ban széles körben használják, közel 50%-ban autó-üzemanyagként, mivel sokkal üzemanyag-hatékonyabb, mint a benzinmotorok. A legtöbb nehéz bányászati ​​gépben használják, mint például a Caterpillar földmunkagépekben. Építőipari berendezésekben használják. Dízelmotorok váltották fel a gőzgépeket a világ összes nem villamosított vasútvonalán, különösen a tehervonatokon. A dízelt bizonyos elektromos energiatermelésben és a legtöbb nehéz katonai járműben használják.

A dízel üzemanyag globális hiánya – átmeneti vagy hosszabb távú – ezért katasztrofális esemény. A konténerkikötőkből az áruk belföldre nem szállíthatók. Dízel üzemanyag nélkül a teherautók nem tudnak élelmiszert szállítani a szupermarketbe, vagy bármi mást. A teljes ellátási lánc lefagyott. És nincs lehetőség a benzin helyettesítésére a dízelmotorban anélkül, hogy tönkretenné a motort.

Az ipar és a közlekedés 2020 márciusában kezdődött, rosszul átgondolt globális covid-leállásáig a dízel üzemanyag kereslete és kínálata kiegyensúlyozott volt. A hirtelen bezárások azonban összeomlasztották a gázolaj iránti keresletet a kamionszállítás, az autók, az építőipar, sőt a mezőgazdaság területén is. A veszteséges finomítókat bezárták. A kapacitás csökkent. Most, amikor a világ termelése visszatér a COVID előtti normális szintre, a dízeltartalékok világszerte veszélyesen alacsonyak, különösen az EU-ban, amely a világ legnagyobb dízelfogyasztója, de az Egyesült Államokban is.
Jegyrendszer?

Az idei év elején a világ gázolajkészletei már veszélyesen alacsonyak voltak, és ez az egekbe sodorta az árakat. 2022 februárjában az ukrán háború hatása előtt a dízelolaj és a kapcsolódó készletek az Egyesült Államokban 21%-kal maradtak el a koronavírus előtti szezonális átlagtól. Az EU-ban a készletek 8%-kal, azaz 35 millió hordóval maradtak el a Covid előtti átlagtól. Szingapúrban az ázsiai központi részvények 32%-kal voltak a normál alatt. A három régió dízelkészletei együttvéve riasztóan alacsonyak voltak, mintegy 110 millió hordóval a tavalyi év azonos pontja alatt .

2021 januárja és 2022 januárja között az EU gázolajárai csaknem megduplázódtak, még az ukrajnai szankciók előtt. Ennek több oka is volt, de az elsődleges a kőolaj árának emelkedése, valamint a globális covid-leállások miatti ellátási zavarok és az azt követő világkereskedelmi áramlások újraindulása volt. A problémát tovább fokozza, hogy a kínai központi kormány március elején betiltotta a dízel üzemanyag exportját, hogy „biztosítsa az energiabiztonságot” az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók közepette. Ha ehhez még hozzávesszük a Biden-kormányzat közelmúltbeli tilalmát az összes orosz olaj és gáz importjára, amely 2021-ben a becslések szerint az összes orosz nehézolajexport 20%-át jelentette. Ugyanakkor az EU a maga ideológiai bölcsességében véglegesíti az orosz szén behozatalának tilalmát, amelyet állítólag az orosz kőolaj, gázolaj és gáz tilalma követ.

Április 4-én a gázolaj literenkénti átlagára 2,10 euró volt Németországban. 2021. december 27-én 1,50 euró volt, ami hetek alatt 40%-os emelkedést jelent. A február 24. utáni ukrajnai hadjáratot követően Oroszországgal szembeni példátlan amerikai és uniós szankciókat követően egyre több nyugati olajtársaság és olajkereskedő utasítja el az orosz nyersolaj vagy gázolaj kezelését, mert tart a megtorlástól. Ez minden bizonnyal eszkalálódik mindaddig, amíg az ukrajnai harcok folytatódnak.

A rotterdami székhelyű Vitol, a világ legnagyobb független energiakereskedelmi vállalatának vezérigazgatója március 27-én arra figyelmeztetett, hogy a következő hónapokban világszerte egyre valószínűbb a gázolaj-adagolás. Megjegyezte: „Európa gázolajának körülbelül felét Oroszországból, gázolajának körülbelül felét pedig a Közel-Keletről importálja. Ez a rendszerszintű gázolajhiány ott van .”

Április 7-én David McWilliams, egy vezető ír közgazdász, korábban az ír nemzeti banknál riasztó hangot adott. „Nemcsak az olaj, hanem a gázolaj is drágul, és fennáll annak a veszélye, hogy Nyugat-Európában a következő két-három hétben, vagy talán még azelőtt elfogy a dízel… Jelentős mennyiségű gázolajat importálunk, két egyesült királyságbeli finomítóból származik, ahol először dolgozzák fel. Azoknak a finomítóknak jelenleg nincs nyersanyaga. Tehát alapvetően napi szinten, óráról órára működtetjük a gazdaságot.” Hozzátette: „Nemcsak olajválságunk van, hanem energiaválságunk is van, amilyenre 50 éve nem volt példa.” Szerinte az oka annak, hogy ilyen alacsonyak a dízelkészletek, mert az EU-országok sokkal olcsóbban találták az olajat és a gázolajat Oroszországba kiszervezni a hatalmas kínálattal .

Az USA-ban sem jobb a helyzet. Politikai okokból a dízelüzemanyag-válság valódi állapotát a hírek szerint a Biden-kormányzat és az EU lekicsinyli. Az infláció már 40 éves csúcson van az Egyesült Államokban. A kibontakozó globális dízelüzemanyag-válság a jelentős fordulattól eltekintve drámai hatással lesz a teherautó- és autószállítás, a mezőgazdaság, a bányászat és hasonlók minden formájára. Ez katasztrófát jelent a már amúgy is kudarcos világgazdaság számára. Ám az olyan kormányok, mint a német „Ampel” (közlekedési lámpa) koalíció, őrült nulla szén-dioxid-kibocsátási programjukkal és az olaj-, szén- és gázolaj-, illetve a Biden-összebeszélés fokozatos megszüntetésére irányuló terveikkel, a robbanásszerű energiaárakat a szénhidrogének elhagyása mellett tekintik. mint az olaj a megbízhatatlan, költséges szél- és napenergia számára. Az igazi ipari összekapcsolt világgazdaság nem olyan, mint egy legojáték. Nagyon összetett és finoman hangolt. Ezt a finomhangolást szisztematikusan megsemmisítik, és minden bizonyíték arra utal, hogy szándékos. Üdvözöljük a Davos Great Reset eugenika programjában.

Forrás

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
Kiváló dolgozó
Topi-50 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Topi-50Tagság: 2006-06-13 16:29:32
Tagszám: #31643
Hozzászólások: 5406
348. Elküldve: 2022-04-10 19:44:29,

információ áramlás

[30.]

Idegen anyag szennyezés gyanúja miatt hívtak vissza egy kilós búzalisztet

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
Kiváló dolgozó
Topi-50 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Topi-50Tagság: 2006-06-13 16:29:32
Tagszám: #31643
Hozzászólások: 5406
347. Elküldve: 2022-04-09 20:37:31,

információ áramlás

[31.]

biden-duhos.jpgMost már hivatalos! Az orosz jegybank bejelenti, hogy a rubelt aranyhoz kötik! 5000 rubel grammonként

Az orosz központi bank hivatalosan bejelentette, hogy az orosz rubel 2022. március 28-tól aranyhoz lesz kötve, Az árfolyam 5000 rubel grammonként aranyrúd.
Egy unciában 28 gramm van. 28 gramm 5 000 rubelért grammonként 140 000 rubel.
Eddig tudsz követni?
A rubel átváltási árfolyama amerikai dollárra 100 rubel, 90 font, minden egyes amerikai dollárért.
Ha a rubelt 5000 rubel/gramm áron kötik aranyhoz, és unciánként 28 gramm van, ami azt jelenti, hogy egy uncia arany 140 000 rubelbe kerülne, akkor az amerikai dollárra való átváltás azt jelenti, hogy az arany unciánként 1400 dollárba kerül, ha a rubelt használjuk, ahelyett, hogy a dollárt használva unciánként 1928 dollárba kerülne.
Oroszország éppen most törölte el az amerikai dollár mintegy 30 százalékát (30%) világszerte, amikor aranyrudakról van szó.
Az emberek szerte a világon szó szerint a rubelre dobják a pénzüket, és eldobják a dollárokat és az eurókat, hogy ezt megtegyék.
Amit Oroszország most tett, az egy atombomba felrobbantásának pénzügyi megfelelõje.
Csak hogy tudd, az utolsó fickó ezen a bolygón, aki megpróbált egy valutát arannyal támogatni, a líbiai Muammar Quadaffi volt.
A NATO belépett Líbiába, halálra bombázta, amíg a líbiai nép ki nem vitte Quadaffit az utcára, véresre verte, és golyót nem ültetett a fejébe.


Most, 22:39-kor EDT, gyanítom, hogy a bankárok szerte a világon telefonon beszélgetnek maguk és az államfõk között, és utasítják õket, hogy amit Oroszország tett, az teljesen tönkreteszi mind az amerikai dollárt, mind az eurót, és ezek a békabankárok az államfõknek, hogy a 3. világháborút azonnal el kell kezdeni.
Hadd magyarázzam el, hogy miért.
Ma az orosz központi bank az aranyhoz rögzítette a rubelt.
Múlt héten Oroszország azt mondta, hogy csak olajat és gázt fog eladni... Rubelben!


Ez azt jelenti, hogy az orosz olajat és gázt aranyban rögzítik a rubelhez, mint az aranyhoz.
HATÁS: Európának (amelynek szüksége van az orosz gázra és olajra) mostantól Putyintól kell rubelt vásárolnia aranyból, vagy magáért az olajért és gázért arannyal kell fizetnie.


Jelenleg a rubel-dollár FOREX árfolyam 100:1 körül van.
DE... mivel 5000 rubel most már egy gramm arannyal egyenértékû, és az olajat közvetlenül aranyba árazzák, hatalmas árzavart fogunk látni a FOREX-piacokon, ami azt illeti, hogy mennyi aranyat lehet még venni egy dollárért.
A külföldi országok, amelyek tartalékként tartják a mi dollár-adósságjegyeinket, azonnal látni fogják, hogy sokkal kevesebb hasznát veszik, és elkezdik letölteni õket valami stabilabb dolog javára; valami olyanra, ami megtartja az értékét.
Alapvetõen minden aranyban lehorgonyzott valuta belefér a számlára. ami azt jelenti, hogy az ilyen országok - mint Japán - a lehetõ leghamarabb elkezdik kirakni a dolláradósságukat - nem fognak a hajóval együtt elsüllyedni! Olyan stabilabb értékekre fognak áttérni, mint... A rubel.
Ez DE-flációs hatással lesz a rubelre, ami idõvel egyre értékesebbé teszi azt.
Ez azt is jelenti, hogy Putyin bármikor újra megtalálhatja a rubelt, amikor csak akarja, 500-on, vagy 50-en, vagy 10-en. Csak egyre drágább lesz számára.
A közvetlen eredmény az lesz, hogy az összes külföldi ország, amelyik dömpingeli a dollártartalékait, az összes felesleges dollárt haza fogja küldeni, ami egy rosszabb hiperinflációt indít el, mint ami már most is van az USA-ban.
Hölgyeim és uraim, kérem kattintson az alábbi linkre, és iratkozzon fel youtube csatornánkra, hogy részt vehessen az Afrikát érintõ afrikai / globális politikáról szóló heti vitánkba

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
Kiváló dolgozó
Topi-50 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Topi-50Tagság: 2006-06-13 16:29:32
Tagszám: #31643
Hozzászólások: 5406
346. Elküldve: 2022-04-08 11:12:17,

információ áramlás

[32.]

Élelmiszerhiány Németországban - Anthony-Robert Lee (Csak OTT???????????)

A mezőgazdasági válságnak sok köze van az EU szabályozási őrületéhez. Az egyre több szabályozás egyre több gazdálkodót sodor a tönk szélére. A "Land schafft Verbindung" LSV e.V. - Anthony-Robert Lee, a gazdák mozgalmának szóvivője tisztázza a "Green Deal" őrültségét.

Most pedig az ukrajnai háború súlyosbítja a globális hiányt. A politika "megoldási" javaslatai teljesen elrugaszkodtak a valóságtól. Németországban is példátlan áremelkedés várható, és fel kell készülnie az ellátási szűk keresztmetszetekre. Van még kiút?Nahrungsmittelknappheit in Deutschland - Anthony-Robert Lee

Die Krise in der Landwirtschaft hat viel mit der EU-Regelwut zu tun. Immer mehr Vorschriften treiben immer mehr Landwirte in den Ruin. Der Sprecher der Bauernbewegung "Land schafft Verbindung" LSV e.V. - Anthony-Robert Lee klärt über den Irrsinn des "Green Deals" auf.

Und nun verschärft der Krieg in der Ukraine die weltweite Knappheit noch. Die Vorschläge zur "Lösung" aus der Politik sind völlig realitätsfern. Auch Deutschland wird einen Preisanstieg wie noch nie erleben und muss sich auf Versorgungsengpässe einstellen. Gibt es noch einen Ausweg?

https://vk.com/video568314147_456257797

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
Kiváló dolgozó
Topi-50 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Topi-50Tagság: 2006-06-13 16:29:32
Tagszám: #31643
Hozzászólások: 5406
345. Elküldve: 2022-04-05 23:25:52,

információ áramlás

[33.]

- "Ők" azt mondták, hogy a bankoknak három napra be kell zárniuk a kvantum pénzügyi rendszer átutalásai miatt!
- "Ők" azt is mondták, hogy "tíz nap sötétség" vár ránk!
- És, "ők" azt mondták, hogy húsvétig minden meglesz!
3+10=13 nap, igaz?
Most már 13 nap van húsvét vasárnapig.
Következő esemény - Project Odin, majd QFS
- A királynő halála: három napig minden megáll. (Az a hír járta, hogy bár a királynő már pár éve halott, halálát most pénteken 8-án jelentik be).
- A QFS átadáshoz az összes Világbanknak három napra be kell zárnia. Erre 3-5 napjuk van. A törvény szerint 5 napnál hosszabb idő nem engedélyezett. Ennek a hétvégén van a legtöbb értelme.
Szüksége lesz némi készpénzre, mivel az ATM-ek/EFTPOS-gépek leállnak.
- Ezt követi a 10 napos gyász. "Disznó-öböl" forgatókönyv. Minden bank és tőzsde bezár!
- Már csak 13 nap van húsvét vasárnapig!
Judy jegyzete: Az Odin projekt és a Starlink kvantuminternet közelgőnek tűnik!
- Az Odin Projekt és a Starlink Kvantum Internet, mind a Vészhelyzeti Műsorszolgáltatási Rendszer részei, közelinek tűnnek - ami azt jelenti, hogy minden leáll a régi Fiat Dollár SWIFT Pénzügyi Rendszerről és átáll az arany/eszközalapú valutákra, a Tesla Szabad Energia és a Kvantum Internetre az egész világon.
- Várjuk a Fekete Hattyú eseményt - Globális pénzügyi katasztrófát.
- Az Odin/Starlink projekt meg fogja gyógyítani az emberiséget: Med ágyak, 6000 Tesla gyógymód, repülő autók, autonóm autók, repülő autós repülőterek építése és a vezeték nélküli technológia megjelenése - mindez idén.
- Szivárvány Kincstári Valuták globálisan nemesfémekkel lesznek fedezve - nem olajjal - ez az olajmezők bombázásának oka. Olaj és gáz helyett nyitunk a Tesla & Fémek irányába.
- Sok iparág/vállalat össze fog omlani a korrupció puszta súlya alatt.
- Sok munkahely meg fog szűnni, ezért az elnyomott új technológiák felszabadulnak.
- Rengeteg képzés és átképzés fog zajlani, mivel a szabad emberek azt választják, amit szeretnek csinálni ahelyett, hogy olyan munkakörökben/karrierekben lennének, ahol nem akarnak lenni.
(operationdisclosureofficial)

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
Kiváló dolgozó
Topi-50 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Topi-50Tagság: 2006-06-13 16:29:32
Tagszám: #31643
Hozzászólások: 5406
344. Elküldve: 2022-04-05 22:30:37,

információ áramlás

[34.]

Varga István az új típusú pénzről a Fekete István Szabadegyetemünkön

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
Kiváló dolgozó
Topi-50 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Topi-50Tagság: 2006-06-13 16:29:32
Tagszám: #31643
Hozzászólások: 5406
343. Elküldve: 2022-04-05 07:53:57,

információ áramlás

[35.]

Az Oroszországot bojkottáló nyugati politika menthetetlenül felgyorsítja a dollárbirodalom összeomlását

USA-Statistik.png

Némi zűrzavart keltett a nyugati kormányokban Vjacseszlav Volodin, az orosz parlament alsóházának elnökének „Ha gázt akarsz, fizess rubelben” bejelentése, mert orosz gáz nélkül a német gazdaság rosszul járna. A BBC riportja olyan robajjal zárul, amiről alig számoltak be:

A Kreml szerint Oroszország rubelben is követelhet kifizetéseket más árukért, például műtrágyáért, gabonáért, fémekért és fáért. Ez azt jelenti, hogy Oroszország nemcsak a gáz- és olajexportért számít fel rubelt, hanem a nyersanyagokért is.

Orosz nyersanyagok nélkül a német gazdaság összeomlik

A rubelt nem minden energiaszerződéshez kell azonnal alkalmazni, de a következő hetekben és hónapokban kiterjesztik az összes meglévő szerződésre – közölte Oroszország. Sok európai ország (például Németország) szinte teljes egészében az orosz gázra támaszkodik gazdaságának meghajtásában. Azon a napon, amikor leáll a gáz áramlása, az a nap, amikor a német gazdaság összeomlik, és visszafordíthatatlan gazdasági károkat szenved a németországi székhelyű vállalatok tömeges csődje miatt.

"Németország és Ausztria megtette az első lépéseket a gázadagolás irányába" - folytatta a BBC. Ausztria földgázának 80%-át Oroszország adja.
A nyugati országok megtagadták Oroszországtól a dollárhoz és euróhoz való hozzáférést, de ragaszkodnak ahhoz, hogy Oroszországnak ugyanazokkal a dollárokkal és eurókkal fizessenek, amelyeket Oroszország már nem használhat fel.

Az európai vezetők azt mondták, nem hajlandók rubelben fizetni az orosz energiaexportot. De ugyanezek az országok megpróbálták tönkretenni az orosz pénzügyi rendszert, ami azt jelenti, hogy Oroszország már alig tud dollárt vagy eurót használni. Tehát nincs értelme Oroszországnak olyan fiat valutákért kereskedni a gázzal, amelyeket nem tud és nem is akar használni.

Oroszországnak oda kellene adnia nyersanyagait?

Amíg a nyugati gazdasági szankciók érvényben vannak, Oroszország dollárért vagy euróért gázt adna el a természeti erőforrások ingyen adását. És egyetlen ország sem ad majd ingyen energiát. Természetesen nem a "barátságtalan" nemzetek csoportjának, akik gazdasági háborút szítottak az ország ellen. Láthatjuk, ahogy a rubel emelkedik, ahogy az energia, az áruk és az arany támogatja.

A rubel teljesen helyreállt

A rubel már teljesen felépült a Nyugat által bevezetett gazdasági szankciókat követő kezdeti zuhanásból. Míg a vállalati média kezdetben azt állította, hogy az orosz fizetőeszköz napokon belül összeomlik, ennek az ellenkezője történt. Valójában az orosz fizetőeszköz folyamatosan emelkedik, miközben a dollár, az euró és a jen megdöbbentő mértékben leértékelődik.

Most összeomlik a dollár?

Amerikában a valós vásárlóerőhöz viszonyítva a dollár még elképesztő, havi 2%-ot is veszít. Ha van dollár bankszámláján, akkor gyakorlatilag minden hónapban negatív 2%-os kamatot keres, figyelembe véve a tényleges értékvesztést. Tovább rontja a helyzetet, hogy Biden 5800 milliárd dolláros kiadási programot javasolt 2023-ra, ami azt jelenti, hogy a kormány minden második hónapban közel 1 billió dollárt költ majd. És ebbe nem számítjuk a 2023-ban esedékes mentőpénzt, amely önmagában valószínűleg dollárbillió dollárt tesz ki. Nem vagyunk messze attól, hogy a Federal Reserve havonta 1 billió dollárt nyomtat.

A rubel helyettesítheti a petrodollárokat

Putyin viszont zseniális taktikai lépést tett, amikor rubelfizetést követelt, ami még évekig élénkíti a rubel iránti keresletet. A petrodollár most átadja helyét a szénhidrogén rubelnek. Mivel Oroszország birtokolja a világ összes ismert ásványkincsének körülbelül 30%-át, a rubelnek ezekhez az ásványkincsekhez való kötődése azonnal értéktárolóvá teszi a rubelt, különösen mivel a világ minden országának szüksége van energiára, gabonára, ásványokra, fára és egyéb erőforrásokra. rubelhez kötve vannak.

Valójában senkinek nincs szüksége dollárra, mivel a dollár egy csődöt mondott fiat valuta, amelyet minden nap leértékelnek. Ez egy kicsit olyan, mint egy olyan sportolóba fektetni, aki éppen ejtőernyő nélkül ugrott ki a repülőgépből. Az embereknek olyan dolgokra van szükségük, mint az élelmiszer, fűtőolaj, villany, olaj és így tovább. Ez az, amit Oroszország exportja biztosít, és ez az, ami alátámasztja Oroszország új elképzelését a rubelről.

A befektetők a dollár elől menekülnek, és reálértékekre váltanak

Minden vezető pénzügyi szakember valós időben látja ezt a fejleményt. Cáfolhatatlan, hogy a dollár nullára megy. Ezzel a felismeréssel bárki, aki képes megragadni ezt a valóságot, menekül a dollár elől, és olyan dolgokba kezd, amelyek általában stabil értékkel bírnak a földön és ingatlanon, a fizikai aranyon és ezüstön kívül. Vannak, akik pénzüket kriptovalutákra, trezorokban lévő nemesfémekre vagy más országok valutáira helyezik át.

Természetesen a tudatlan tömegek, akik ostobán azt hiszik, a vállalati médiát teljesen kiirtják, amikor a dollár nullára megy. Meg lesznek döbbenve, meglepve és elárulva, képtelenek megérteni, hogy hiszékenységük pénzügyi bukáshoz vezetett.

Ha a dollár nullára esik, azzal az amerikai adósságbirodalom is összeomlik. Az adósság természetesen soha nem volt fenntartható. Természetesen az Egyesült Államok kormánya megpróbálja átnyomni a központi banki digitális valutát (CBDC), de egy csepp intelligenciával rendelkező senki sem akar majd, hogy bármi köze legyen ehhez a rendszerhez, különösen miután rájött, hogy mindenki milyen rosszul éli át a központi banki digitális valutát. a fiat dollárt becsapták és becsapták a központi bankok. Köztudott, hogy az infláció nem múlik el csak azért, mert beindulnak a pénznyomó gépek, és gombnyomásra milliárdokat „termelnek”.

Forrás

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
Kiváló dolgozó
Topi-50 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Topi-50Tagság: 2006-06-13 16:29:32
Tagszám: #31643
Hozzászólások: 5406
342. Elküldve: 2022-02-23 09:07:39,

információ áramlás

[36.]

_iXmI_xCGIQ.jpg

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
Kiváló dolgozó
Topi-50 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Topi-50Tagság: 2006-06-13 16:29:32
Tagszám: #31643
Hozzászólások: 5406
341. Elküldve: 2022-02-23 08:45:44,

információ áramlás

[37.]

Az új ballib jelszó: "Villák proletárjai egybesüljetek! - Floridában..."

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
Kiváló dolgozó
Topi-50 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Topi-50Tagság: 2006-06-13 16:29:32
Tagszám: #31643
Hozzászólások: 5406
340. Elküldve: 2022-02-21 20:52:41,

információ áramlás

[38.]

Davos és a Negyedik Birodalom

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
Kiváló dolgozó
Topi-50 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Topi-50Tagság: 2006-06-13 16:29:32
Tagszám: #31643
Hozzászólások: 5406
339. Elküldve: 2022-02-18 14:24:05,

információ áramlás

[39.]

w7zOIaueKsI.jpg

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
Kiváló dolgozó
Topi-50 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Topi-50Tagság: 2006-06-13 16:29:32
Tagszám: #31643
Hozzászólások: 5406
338. Elküldve: 2022-02-16 08:43:03,

információ áramlás

[40.]

Németország – Tegnap több mint 2000 településen tüntettek az orvosi zsarnokság ellen.

AVvXsEhVK8iaRzj026SNvOMqaecFNBqOjFghsdzzKOVFgxdNMFnfJbj-E5d14375gAZvMgfSBmV0di5afy_YHDWqlpAA3NDGi58Rb7tiOLGu5tGB_1MJWPnMpe1Va4IPUKbvADXQcIb0h2id8DqozQATxWG3zDMXhDH0shrVoShTHf2owQgyILpREV1m_anwhg=s16000

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
Kiváló dolgozó
Topi-50 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Topi-50Tagság: 2006-06-13 16:29:32
Tagszám: #31643
Hozzászólások: 5406
337. Elküldve: 2022-02-14 21:31:23,

információ áramlás

[41.]

A pokolba vezető út.

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
Kiváló dolgozó
Topi-50 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Topi-50Tagság: 2006-06-13 16:29:32
Tagszám: #31643
Hozzászólások: 5406
336. Elküldve: 2022-01-16 09:49:18,

információ áramlás

[42.]

Bertalan Attila 2022.01.15

Tovább

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
Kiváló dolgozó
Topi-50 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Topi-50Tagság: 2006-06-13 16:29:32
Tagszám: #31643
Hozzászólások: 5406
335. Elküldve: 2022-01-15 20:27:53,

információ áramlás

[43.]

Dr. Dobos Vadim: A kapitalista rendszer elkerülhetetlen bukása járványnak álcázva

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
Kiváló dolgozó
Topi-50 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Topi-50Tagság: 2006-06-13 16:29:32
Tagszám: #31643
Hozzászólások: 5406
334. Elküldve: 2022-01-15 14:34:32,

információ áramlás

[44.]

Új VilágPanoráma - Az Emberiség "megmentése" - Összeesküvés?

Tovább

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
Kiváló dolgozó
Topi-50 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Topi-50Tagság: 2006-06-13 16:29:32
Tagszám: #31643
Hozzászólások: 5406
333. Elküldve: 2022-01-14 21:40:24,

információ áramlás

[45.]

Forradalomra felkészül: Magyarország!

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
Kiváló dolgozó
Topi-50 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Topi-50Tagság: 2006-06-13 16:29:32
Tagszám: #31643
Hozzászólások: 5406
332. Elküldve: 2022-01-13 18:50:59,

információ áramlás

[46.]


Putyin elleni szankciók esetén Oroszország megszakítja kapcsolatait az USA-val

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
Kiváló dolgozó
Topi-50 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Topi-50Tagság: 2006-06-13 16:29:32
Tagszám: #31643
Hozzászólások: 5406
331. Elküldve: 2022-01-13 18:27:55,

információ áramlás

[47.]

Putyin elleni szankciók esetén Oroszország megszakítja kapcsolatait az USA-val

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
Kiváló dolgozó
Topi-50 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Topi-50Tagság: 2006-06-13 16:29:32
Tagszám: #31643
Hozzászólások: 5406
329. Elküldve: 2018-06-14 20:36:34,

információ áramlás

[48.]


Ez a változás nagyobb lesz, mint amilyet Trianon után átéltünk


Ha minden marad a régiben, a bevándorlás következménye számunkra, egyszerű halandók számára az európai életforma teljes eltűnése lesz, alig néhány év alatt.

...ez a változás nagyobb lesz, mint amilyet Trianon után átéltünk, nagyobb, mint a kommunista diktatúra által elkövetett társadalommérnökösködés következményei,
https://magyaridok.hu/velemeny/europa-jovoje-sotet-de-3169678/figyelemre méltó írások:
példaképünk..
Kiváló dolgozó
Topi-50 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Topi-50Tagság: 2006-06-13 16:29:32
Tagszám: #31643
Hozzászólások: 5406
328. Elküldve: 2018-05-25 22:59:37,

információ áramlás

[49.]

"Rád is szükség van!" - Elindult a Hozz Világra Még Egy Magyart Mozgalom honlapja

Budaházy Edda felhívása:


https://www.youtube.com/watch?time_continue=127&v=yFqZuRw_oDI

Magyarország legnagyobb problémája a népességfogyás. Ha nem házasodunk meg, nem vállalunk gyermekeket, ha elhagyjuk a hazánkat, ha megöljük a megfogant magzatokat, vagy magyar gyermekek híján beengedjük a migránsokat, törvényszerűen előbb-utóbb eltűnünk a történelem színpadáról. Mindannyiunk felelőssége, hogy ez ne történjen meg! Hozz világra még egy magyart!A honlap címe:https://megegymagyart.com/Fekete Gyula: Magyarország a pusztulás útján

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=KWeiZdBF3n0

Magyarország a pusztulás felé halad, mondta Fekete Gyula író 2004-ben a Pannon Rádióban Mészáros Sunyónak.
Az ország vénülése, a gyermektelenség elsősorban Magyarországot taszajtja szakadékba, de hamarost zuhanni fog egész Európa is.
A beszélgetést most, 2012-ben abból az alkalomból idéztem fel, hogy Fekete Gyula az idén lenne 90 éves.

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
Kiváló dolgozó
Topi-50 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Topi-50Tagság: 2006-06-13 16:29:32
Tagszám: #31643
Hozzászólások: 5406
327. Elküldve: 2018-05-12 17:29:11,

információ áramlás

[50.]


„EL KELLENE MENNI INNEN”


A BOLDOGSÁG NEM KÜLSŐ KÖRÜLMÉNYEK KÉRDÉSE, HANEM MINDENKIBEN BENNE VAN
Zetelaki Réka:

„El kellene menni innen” – szeretjük mondogatni, amikor úgy érezzük, kicsit rosszabbul mennek a dolgok.

Magyarországon él egy általános nézet, mely szerint külföldön minden jobb.

„Bezzeg Németország, bezzeg London, bezzeg Svájc!

El kellene menni innen” – hajtogatjuk.

Hát én elmentem.

Nem is Nyugat-Európába, hanem annál jóval messzebbre. Közép- és Dél-Amerikába, utazni, egy évre. Úgy éreztem, kell a tapasztalat és a motiváció. Bejártam ezt a kontinenst a tetejétől a legdélebbi pontjáig. Dél-Amerikáról úgy tartják, meleg, pálmafás, a fehér homokban Catherine Zeta-Jonesok és Antonio Banderasok hűsítik magukat kókuszkoktélokkal. Hogy az élet könnyű és kellemes, minden jól működik, az pedig emberek boldogok.

Mindez persze mese habbal, de egy dolog mégis igaz belőle: a boldogság.

Ha a világnak ezen a felén a „Hogy vagy?” kérdésre azt válaszolod, „Rosszul”, hárman ugranak köréd.

Azt gondolják, elvesztetted egy közeli hozzátartozódat, földig rombolódott a házad vagy valamilyen végzetes csapás ért. Ha kiderül, hogy csak bal lábbal keltél fel, jobb esetben kinevetnek, rosszabb esetben onnantól kezdve elkerülnek téged. Nem kíváncsiak a panaszkodásra, nem tudnak vele mit kezdeni. „Csak a legközelebbi barátainkkal osztjuk meg a gondjainkat. Velük is csak akkor, ha olyan nagy a baj, hogy a segítségüket, tanácsukat akarjuk kérni” – mondják Közép-Amerikában. A társadalom többségének minden nap „muy bien”, azaz mindenki mindig isteni jól van. És ezt ismételgetik egész nap. Miért? Az elégedettséget nem csak a szavak szintjén művelik. Valóban büszkék arra, amit csinálnak: büszkék a családjukra, a munkahelyükre, és ellentmondást nem tűrően imádják az országukat is. Nem akarnak többet. Nem várják egy nagy utazástól, egy szebb kanapétól vagy egy új iPhone-tól a megváltást. Minimalista módon élnek, így nincs is mit félteniük, és több idejük jut egymásra. A vendégségben a házigazda nem idegbajosan ugrál, hanem mosolyogva hátradől, és elégedetten nézi a ricsajozó vacsorázókat.

Van-e okuk boldognak lenni?

Európai szemmel nézve nincs. Közép-Amerikában a legfejlettebb ország színvonala is alulról súrolja a Balkánt. A gázszolgáltatás Mexikótól Argentínáig hiányzik. A csapvízből jobb nem inni, és ha a gyerekek heti háromszor otthon töltik a délelőttöt, mert nincs víz az iskolában, az teljesen normális. Ha fél napra öt országban eltűnik az elektromosság, meg sem lepődnek. „Az oktatás a fejlődő világban alacsony színvonalú” – ezt tudjuk. De egészen más megtapasztalni a valóságban. Megtapasztalni, hogy a helyi barátaid üzeneteit nem érted, mert nem tudnak helyesen írni. Hogy nem tudják, milyen háború zajlott a szomszéd országban az elmúlt tíz évben. Hogy a professzorokat tudod tanítani, pusztán a gimnáziumi tanulmányaid alapján. Hogy a társadalom nagy része ijesztően el van hízva, pusztán azért, mert nem tudják, hogy milyen következményekkel jár a töméntelen cukor és szénhidrát fogyasztása. Persze nem mindenhol van így. Bár hajlamosak vagyunk Dél-Amerikát „egy régiónak” tekinteni, gigantikus méretű kontinensről van szó, ahol hatalmasok a különbségek is. Akadnak nyugat-európai szinten fejlett országok. Ezekbe mindig katarzis volt megérkezni, de néhány hét után általában meglepő dolgokat tapasztaltunk. Bár Bogotá modern nagyváros, az életet mégis megkeseríti a rossz közbiztonság. Ki akarna úgy élni, hogy sötétedés után nem sétálgathat, óvakodnia kell a taxisoktól, és nem telefonálhat egy kávézóban sem nyugodtan, mert bármikor kikaphatják a kezéből a telefont? És máshol is akadnak gondok: bár Argentína olyan, mintha Európában járnál, ott is akadnak gondok. A gyakori sztrájkok megkeserítik az életet, hiszen bármikor leállhat a közlekedés vagy elveszítheted a repülőjegyed. Könnyen előfordulhat, hogy lecsúszol az érettségiről, mert a tanáraid tíz hónapja tüntetnek. Kompenzáció nincs, csak vállvonogatás. „Persze, de az idő jobb ott” – érveltek sokan, amikor próbáltam elmagyarázni, hogy a kerítés sehol sincs kolbászból. Azonban ez sem igaz: Dél-Amerika nagy része magashegyi terület, ahol amellett, hogy nehezebb lélegezni, mindig 10-15 fok van. Az alacsonyabb területeken és a partszakaszokon persze meleg van, de ez sem olyan, mint az európai nyár. A trópusi klíma valójában csak néhány napig kellemes: ha hónapokat élsz az óceánparton, bármit megadnál egy európai szellőért. Sőt, az állandó forróság és a magas páratartalom furcsa hatással van az emberre: elveszted a produktivitásodat, és passzívvá válsz.

„Mikor lesz már vége a télnek?” – bosszankodunk sokat itthon, bele sem gondolva, hogy hálásnak kellene lennünk a hidegért.

Tulajdonképpen ez az, ami lehetővé tette itt a fejlődést. Ez az, amiért megtanultuk, hogyan termeljünk öt hónap alatt egy évre elegendő élelmet. Ami miatt minden területen okoskodni kellett, így kerültünk az építészet, az orvostudomány, az oktatás és a művészetek területén is a világ élvonalába. Furcsa belegondolni, hogy Dél-Amerikában még gyerekeket áldoztak fel az isteneknek, amikor nálunk már felizzott a reneszánsz megújulás. Magyarország egy biztonságos kuckója a világnak. Dél-amerikai barátaim elkerekedett szemmel hallgatták a történeteket a hóesésről, a lombhullató erdőkről és a szarvasokról. „Nincsenek földrengések? Nincsenek vulkánok?” – kérdezték hitetlenkedve. Számukra mindez egzotikus. Tulajdonképpen hálátlan, amit művelünk. Őseink egész kontinenseket utaztak be lóháton, keresve a megfelelő, biztonságos hazát, ahol letelepedhetnek. A Kárpát-medencéig jöttek, hogy megtalálják ezt a termékeny és védett a földet, amiről mi ma panaszkodunk. Dél-Amerikában büszkeséggel töltött el, amikor arról kérdeztek, hogy melyik nyelvcsaládba tartozik a magyar. Germán? Szláv? Latin? „Nem.

A magyar egyedülálló” – mondtam. Dél-Amerikában szembesültem azzal, hogy ez mekkora érték. A földnek ezen a részén néhány száz év alatt egy egész kontinens veszítette el a saját nyelvét, a kultúráját, sőt az ősi tudását is a spanyol és portugál hódítások miatt. Több száz millió ember. Ezzel szemben Magyarország, ez a kis tízmilliós nép, mindent túlélt. Bár évszázadokig éltünk török, osztrák, orosz elnyomás alatt, nem használva a saját nyelvünket, titokban tartva a kultúránkat, mások javára termelve, mégis itt vagyunk. Mégis magyarul beszélünk, a hétéveseink már helyesen írnak, a tízévesek bonyolult törteket oldanak meg, és a felnőttek világpolitikai kérdésekről vitatkoznak esténként. A boltok polcairól ömlenek a termékek, és designer formatervezőink újabb és újabb trükkös ötletekkel teszik még könnyebbé az egyébként is ijesztően kényelmes életünket. Egy év után visszatérni Budapestre meglepetést okozott: megszépült Duna-part, új kávézók és üzletek, hétköznap este is tömött bárok, ezerféle kulturális program…„Miért jöttél haza?” – kérdezték sokan.

Mindezek után nem csoda, hogy ez a kérdés fejbe vágott. Még most is szédülök tőle. Egyszerre érzek tehetetlen dühöt és világölelő szeretetet. Hiszen hogyan értessem meg egy panaszkultúrájú néppel néhány mondatban azt, hogy a világ nagy része hálás lenne azért, ha úgy élhetne, ahogy mi Magyarországon? Ha ilyen történelme lehetne, ha ilyen kultúrája, ha ilyen életszínvonala. Hogy a boldogság nem külső körülmények kérdése, hanem mindenkiben benne van. Utazni jó, mindenkinek ajánlom.

Talán a hazánktól távol majd észrevesszük: az igazi érték itt van, éppen az orrunk előtt.

tovább >>

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
Kiváló dolgozó
Topi-50 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   
 

információ áramlás

(üzenet: 374, Gazdaság)
 
    / 15 
Lista: 
Kép:
Smile:
  

Új hozzászólás írása
  Név :   Jelszó :
  Mail :
  Üzenet:

 Betűszín:  Háttérszín:
 Árnyék:      Parázslás:
BBcode On/Off.    Betűméret:
Url/Kép autokonverzió On/Off.
Aláírás beszúrása
  Kép feltöltés: [Feltöltési max. file méret (byte): 20000]
    Írja be ide a képen látható biztonsági kódot:
Smiley kódok teljes listája
Az oldal 0.020859956741333 másodperc alatt generálódott.

  Cégadatok  |   Felhasználási feltételek  |   Adatvédelem  |   Általános Fórum Szabályzat  |   Segítség
  Netboard Bt. © 2001-2023. E-mail