Hajtépés és szájtépés (üzenet: 27467, Kutya) |
|
|
|
 B.Pista

Tagság: 2007-12-31 09:06:41 Tagszám: #53509 Hozzászólások: 24519 |
16159. Elküldve: 2011-02-17 12:37:18, Hajtépés és szájtépés
|
[11326.] |
Ezt ne is mond, mert ha a jól megtermet magas vezetönk ezt megtudja, akkor annyi neked. Még a boltodat is államositja. Nem számit a törvény hogy nem lehet. Modósitja azt is.
"Ha meghalok ne kérdezd, hogy miért hideg a lábam"
|
| [válaszok erre: #16160] |
[előzmény: (16158) Mátyás-Ispán, 2011-02-17 12:25:10] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
 Mátyás-Ispán

Tagság: 2005-05-19 19:38:59 Tagszám: #18957 Hozzászólások: 10979 |
16158. Elküldve: 2011-02-17 12:25:10, Hajtépés és szájtépés
|
[11327.] |
de
MA NEM ÉREK HAZA IDŐBEN. ETESSÉTEK MEG A MACSKÁT!
|
| [válaszok erre: #16159] |
[előzmény: (16157) B.Pista, 2011-02-17 12:20:32] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
 B.Pista

Tagság: 2007-12-31 09:06:41 Tagszám: #53509 Hozzászólások: 24519 |
16157. Elküldve: 2011-02-17 12:20:32, Hajtépés és szájtépés
|
[11328.] |
Nem szégyen a kissebbségtől tanulni.
"Ha meghalok ne kérdezd, hogy miért hideg a lábam"
|
| [válaszok erre: #16158] |
[előzmény: (16155) Mátyás-Ispán, 2011-02-17 12:18:38] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
 Steinhart

Tagság: 2004-08-23 22:24:21 Tagszám: #12214 Hozzászólások: 10636 |
|
 Mátyás-Ispán

Tagság: 2005-05-19 19:38:59 Tagszám: #18957 Hozzászólások: 10979 |
16155. Elküldve: 2011-02-17 12:18:38, Hajtépés és szájtépés
|
[11330.] |
Ebből is sok ismeretet szereztem.
MA NEM ÉREK HAZA IDŐBEN. ETESSÉTEK MEG A MACSKÁT!
|
| [válaszok erre: #16156 #16157] |
[előzmény: (16153) Steinhart, 2011-02-17 12:11:20] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
 Mátyás-Ispán

Tagság: 2005-05-19 19:38:59 Tagszám: #18957 Hozzászólások: 10979 |
16154. Elküldve: 2011-02-17 12:12:29, Hajtépés és szájtépés
|
[11331.] |
Itt már majdnem süt a nap.
MA NEM ÉREK HAZA IDŐBEN. ETESSÉTEK MEG A MACSKÁT!
|
| |
[előzmény: (16152) B.Pista, 2011-02-17 12:09:58] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
 Steinhart

Tagság: 2004-08-23 22:24:21 Tagszám: #12214 Hozzászólások: 10636 |
|
 B.Pista

Tagság: 2007-12-31 09:06:41 Tagszám: #53509 Hozzászólások: 24519 |
16152. Elküldve: 2011-02-17 12:09:58, Hajtépés és szájtépés
|
[11333.] |
Baszki nem megmondtam, hogy tartsd ott ezt a rohadt havat. Már Rákosborzasztón is hózik.
"Ha meghalok ne kérdezd, hogy miért hideg a lábam"
|
| [válaszok erre: #16154] |
[előzmény: (16151) Mátyás-Ispán, 2011-02-17 11:57:25] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
 Mátyás-Ispán

Tagság: 2005-05-19 19:38:59 Tagszám: #18957 Hozzászólások: 10979 |
16151. Elküldve: 2011-02-17 11:57:25, Hajtépés és szájtépés
|
[11334.] |
Köszönöm, hogy csekély tudásom palotájának ablakain a zsalugátereket szélesre tártad, így a tudás fénye beáramolhat rajta. Már régóta érdekelt ez a birkaügy.
MA NEM ÉREK HAZA IDŐBEN. ETESSÉTEK MEG A MACSKÁT!
|
| [válaszok erre: #16152 #16153] |
[előzmény: (16150) Duci, 2011-02-17 10:43:43] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
 Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855 |
16150. Elküldve: 2011-02-17 10:43:43, Hajtépés és szájtépés
|
[11335.] |
Birkásoknak, vagy Bürgéseknek (innen ered a Bürgés vezeték név) általában, többnyire a nyugatról, német, francia eredetű hazánkba vándorló nyájakkal érkezőket nevezték.
Nem véletlen, hogy az inkább Erdély területén elterjedt Cigája és Gyimesi Racka nyájak mellett nem hallani azt a szót, hogy birka. Mert a Merino térhódítása addig már nem jutott el. Pedig magyar fajtán a Cigája és a Gyimesi Racka is.
Másik hazai juh fajtánk, bár igen ritka a Cikta. A Cikta magyar fajtánk viszont inkább nyugati, egyrészt sváb eredetű. Cikta nyájak mellett meg inkább a Birka szót hallani és kevés a juh.
Rasztari
|
| [válaszok erre: #16151] |
[előzmény: (16142) Duci, 2011-02-17 10:18:43] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
 B.Pista

Tagság: 2007-12-31 09:06:41 Tagszám: #53509 Hozzászólások: 24519 |
16149. Elküldve: 2011-02-17 10:38:42, Hajtépés és szájtépés
|
[11336.] |
Az nem lesz jó ha nem dódozol. Mert nem fáradsz le, és a télre megint szaporodik a család.
"Ha meghalok ne kérdezd, hogy miért hideg a lábam"
|
| |
[előzmény: (16147) Mátyás-Ispán, 2011-02-17 10:32:05] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
 Mátyás-Ispán

Tagság: 2005-05-19 19:38:59 Tagszám: #18957 Hozzászólások: 10979 |
16148. Elküldve: 2011-02-17 10:33:07, Hajtépés és szájtépés
|
[11337.] |
De az olszlikum, nem hungarikum.
MA NEM ÉREK HAZA IDŐBEN. ETESSÉTEK MEG A MACSKÁT!
|
| |
[előzmény: (16146) Duci, 2011-02-17 10:31:37] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
 Mátyás-Ispán

Tagság: 2005-05-19 19:38:59 Tagszám: #18957 Hozzászólások: 10979 |
16147. Elküldve: 2011-02-17 10:32:05, Hajtépés és szájtépés
|
[11338.] |
Már gyűjtöm is a pénzt útiköltségre.
Ma még egy vevő se nyitotta ki a bóóótajtót. Legalább nem megy ki a meleg.
MA NEM ÉREK HAZA IDŐBEN. ETESSÉTEK MEG A MACSKÁT!
|
| [válaszok erre: #16149] |
[előzmény: (16141) Steinhart, 2011-02-17 10:06:44] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
 Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855 |
16146. Elküldve: 2011-02-17 10:31:37, Hajtépés és szájtépés
|
[11339.] |
Egyébként meg a lófejhez egy másik nemzeti szokás fűződik, de nem főzték, hanem ágyba tették...
Rasztari
|
| [válaszok erre: #16148] |
[előzmény: (16143) B.Pista, 2011-02-17 10:23:10] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
 Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855 |
16145. Elküldve: 2011-02-17 10:30:41, Hajtépés és szájtépés
|
[11340.] |
Én már találtam csirke csontot halászlében úgyhogy tudnék mesélni...
Rasztari
|
| |
[előzmény: (16143) B.Pista, 2011-02-17 10:23:10] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
 Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855 |
16144. Elküldve: 2011-02-17 10:28:47, Hajtépés és szájtépés
|
[11341.] |
Van összefüggés a magyar pásztor kultúra hagyományai között, hiszen akkoriban nagyrészt szarvasmarhát és juhot tartottak, illetve fogyasztottak. A ló nem annyira számított gazdasági haszon állatnak, bár fogyasztották a tejét és a hús érlelésekor is szerepet játszott.
Viszont nem véletlen, hogy akkori elődeink már gyógyították az emberben a kerge féreg által okozott betegséget, amit nem mástól kaptak el, mint attól, hogy a fogyasztott ételbe a juhok fejét is bele tették.
Azokban a juhokban, ahol a betegség nem nyilvánult meg klinikai tünetekben, hanem a parazita csak betokozódott, ott a hálás, mindent átfőző magyar konyhai ősi szokások nem tettek mást, csak a parazitát kikeltették a bográcsban. Ez aztán az ember szervezetében okozott kikelve klinikai tüneteket.
Ősi magyar vonatkozású sír emlékekben régészeti leletként látható, tapasztalható, hogy a kerge férget az ember agyából nemes egyszerűséggel bicskával kivágták és helyette fémet építettek az emberi koponyába.
Hasonló fertőzési és emberi megbetegedést okozó népi, történelmi hagyomány által terjedt más földrészen például a Screpie (lehet nem pontosan írom) és társai, ahol népszokás, hiedelem volt a halott ember agyvelejét elfogyasztani, mert akkor annak szelleme átszáll abba, aki evett belőle. Ennek a népszokásnak a gátlásával drasztikusan csökkent is a betegség az adott népcsoportnál.
Vissza kanyarodva a magyar szokás szerint a juhok fejét is pörköltbe főző népszokáshoz, amint a magyar történelemben csökkent a juh hús fogyasztás és a helyét inkább a sertés vette át drasztikusan csökkent a kerge féreg által okozott emberi megbetegedés....és a helyét más betegségek vették át.
Rasztari
|
| |
[előzmény: (16142) Duci, 2011-02-17 10:18:43] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
 B.Pista

Tagság: 2007-12-31 09:06:41 Tagszám: #53509 Hozzászólások: 24519 |
16143. Elküldve: 2011-02-17 10:23:10, Hajtépés és szájtépés
|
[11342.] |
Ezért szoktam én volt mondani. Az igazi halászlé is csak ugy az igazi ha lófej is van benne.
"Ha meghalok ne kérdezd, hogy miért hideg a lábam"
|
| [válaszok erre: #16145 #16146] |
[előzmény: (16142) Duci, 2011-02-17 10:18:43] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
 Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855 |
16142. Elküldve: 2011-02-17 10:18:43, Hajtépés és szájtépés
|
[11343.] |
Persze, hogy volt, hiszen az értéktelenebb húsfélékből csinált mennyei eledelt!
Az állattenyésztésben, pásztorkodásban használt juh-birka minőség jelző szinonímát a gasztronómia is átvette csak másképp.
A juhászatokban a Magyar racka mellett megjelent külföldi, jórészt Merino fajta csoportba tartozó állatokat nevezte a magyar juhász birkának, a velük foglalkozó embereket birkásoknak.
Amikor a külföldi birkások térhódítása megkezdődött, akkor volt minőségi megkülönböztető jelzés a magyar pásztorkultúrában a juh-birka, juhász-birkás.
A gasztronómia ezt úgy vette át, hogy a hasított féltestben található húsok minőségi megkülönböztetéseként például az értékesebb bárány bordát, ürü combot nevezte juh húsnak és inkább sütötte, mint főzte.
Ezeket az értékesebb húsrészeket javarészt el is vitte a gazda, vagy a számadó juhász.
A pásztornak a partoldalba az értéktelenebb birka hús maradt, amiből már sütni nemigen tudott, hanem főzve készített belőle pörköltet. Nem is igen lábszárból meg combból főzték, hanem ősi pásztor kultúrákban még a legértéktelenebb fejet is bele tették. Volt eszük!
Rasztari
|
| [válaszok erre: #16143 #16144 #16150] |
[előzmény: (16140) B.Pista, 2011-02-17 09:59:22] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
 Steinhart

Tagság: 2004-08-23 22:24:21 Tagszám: #12214 Hozzászólások: 10636 |
16141. Elküldve: 2011-02-17 10:06:44, Hajtépés és szájtépés
|
[11344.] |
vedd úgy hpgy hívatalosan meg vagytok híva a kaját én állom, az észt te osztod, a lóvét én szedem
honlapom
Steinhart fórum
|
|
|
 B.Pista

Tagság: 2007-12-31 09:06:41 Tagszám: #53509 Hozzászólások: 24519 |
16140. Elküldve: 2011-02-17 09:59:22, Hajtépés és szájtépés
|
[11345.] |
Erről nekem az jut eszembe. Már akkor is az egyszerű embernek volt esze
"Ha meghalok ne kérdezd, hogy miért hideg a lábam"
|
| [válaszok erre: #16142] |
[előzmény: (16139) Duci, 2011-02-17 09:54:28] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
 Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855 |
16139. Elküldve: 2011-02-17 09:54:28, Hajtépés és szájtépés
|
[11346.] |
M?a már teljes mértékben igazad van, de nem volt ez mindig így.
A bográcsban főtt pörkölt eredetileg a szegény pásztorok eledele volt. Az urak sülve ették a juhot inkább az számított úrinak.
Rasztari
|
| [válaszok erre: #16140] |
[előzmény: (16137) B.Pista, 2011-02-17 09:51:13] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
 Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855 |
16138. Elküldve: 2011-02-17 09:52:28, Hajtépés és szájtépés
|
[11347.] |
Tudom mire gondolsz csak viccelek:
Budapesti Magasröptű Magyar Marha...vérhungaricum!
Az eredeti, legősibb és talán a marhák világában is igazi kuriózum a Magyar Szürke Marha eredete:
http://blog.kutya.hu/Post.aspx?PostID=a9f158d5-563d-41fd-80c5-70b987ffe656
A Magyar Tarka már egy keresztezés, mely során az akkori hazai jórészt Magyar Szürke Marha alapú állományt keresztezték át a Szimentálival.
Van még bizonyos mértékig levédve a Tejelő Magyar Barna, aki szintén nem más, mint keresztezett szintetikus fajta Holstein Fríz és Jersey vérhányaddal.
Ilyen a magyar!
De ugyanebbe a kategóriába sorolnám például a Magyar Fésűs Merino birka fajtát.
Rasztari
|
| |
[előzmény: (16135) B.Pista, 2011-02-17 09:43:34] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
 B.Pista

Tagság: 2007-12-31 09:06:41 Tagszám: #53509 Hozzászólások: 24519 |
16137. Elküldve: 2011-02-17 09:51:13, Hajtépés és szájtépés
|
[11348.] |
Miért szerinted egy jó fasza pörkölt nem úri kaja. Kaviárt kagylót meg olyen szarokat egyenek azok akik nem tudják mi a jó kaja. Én ez elött is ugy ettem étterembe meg akárhol ahogy nekem jól esett. Én nem farigcsáltam a csirkét , hanem megfotam és haraptam. Nem majd tologatom eggyenként a nokedlit a villára, meg a kis faszom.
Erről jut eszembe , most olvastam a face izén.
: Be akartam irni jelszónak azt , hogy faszom. Erre visszadobta , hogy rövid:
"Ha meghalok ne kérdezd, hogy miért hideg a lábam"
|
| [válaszok erre: #16139] |
[előzmény: (16136) Duci, 2011-02-17 09:45:21] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
 Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855 |
16136. Elküldve: 2011-02-17 09:45:21, Hajtépés és szájtépés
|
[11349.] |
Érdekes dolog ez. Egy másik fórumon vitáztunk egyszer arról, hogy a pörkölt nem úri eledel.
Ha jól emlékszem a juh-birka szinoníma kapcsán folyt a vita.
Mára a pörkölt, mint mondod már úri kajának számít.
De hogy ezt megfejeljem ma már nem sikk késsel-villával, meg kanállal enni.
Jártam a fővárosban a Sir Lancelot étteremben, ahol a vendéglő úri varázsa az, hogy az ember puszta kézzel eszik. Még kezet is lehet utána mosni, mint a királyok az asztal mellett kialakított kőből készült tálakban. Jó kis hely és tényleg fejedelmi. A cipóban felszolgált ragu leves és a kemencében sült csülök isteni.
Rasztari
|
| [válaszok erre: #16137] |
[előzmény: (16129) B.Pista, 2011-02-17 09:30:04] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
 B.Pista

Tagság: 2007-12-31 09:06:41 Tagszám: #53509 Hozzászólások: 24519 |
16135. Elküldve: 2011-02-17 09:43:34, Hajtépés és szájtépés
|
[11350.] |
De viszont a budapesti magasröptű az ugy tudom igen.
"Ha meghalok ne kérdezd, hogy miért hideg a lábam"
|
| [válaszok erre: #16138] |
[előzmény: (16132) Duci, 2011-02-17 09:40:09] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
Hajtépés és szájtépés (üzenet: 27467, Kutya) |
|
|
|
|