Regisztrál :: Profil :: Beállítás :: Tagok :: Szavazógép :: Csoportok :: Segítség Vissza :: Főoldal 
 Hozzászólások: 9456617/30 Témák: 18961 Tagok: 112667 Legújabb tag: activatedsoft Online: (56/7
 Név: Jelszó:  Eltárol  Elfelejtette jelszavát?
    / 42 
Lista: 
Kép:
Smile:
  
 

LABRADOR - avagy mindent a fajtáról, a fajtáért őszintén!

(üzenet: 1030, Kutya)
 

Eni79



Tagság: 2008-08-26 15:01:03
Tagszám: #62954
Hozzászólások: 582
5. Elküldve: 2011-02-25 18:43:51,

LABRADOR - avagy mindent a fajtáról, a fajtáért őszintén!

[1026.]

Nos, amatőr szememmel (bár igyekszem tanulni...) talán a legszembetűnőbb különbség az az, hogy van a kutyának lába. Én a mostanság (általában) látótérben lévő kutyáknál a hengertestet és az ahhoz tartozó túlontúl rövid lábat találom visszásnak...

Ez a kutya egy "ránézni is jó" típus számomra, kiegészítve azzal hogy az anatómiai felépítését tekintve valószínűleg nem esne össze a 20. madár behozását követően sem...

Szögekről meg frontokról meg fejarányokról nem beszélek, azt meghagyom majd a kedves fórumozótársaknak, de alapvetően igen... Valahogyan így képzelem el a labradort. icon32.gif

Üdv
Enikő

Enikő Gondolatok az éterben

Blogom frissült: 2011.11.13
Everything happens for a reason...
[előzmény: (4) lab.adore, 2011-02-25 16:59:13]
Törzstag
Eni79 adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


lab.adore



Tagság: 2006-08-08 14:21:53
Tagszám: #33508
Hozzászólások: 554
4. Elküldve: 2011-02-25 16:59:13,

LABRADOR - avagy mindent a fajtáról, a fajtáért őszintén!

[1027.]

Hoztam egy képet a 80'-as évekből. icon50.gif
<IMG src="Charway_BallyWillwill_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border="0">
Charway BallyWillwill
Ez a kutya rendelkezik pár anatómiai hibával, de ugyanakkor nagyon jól mutatja a harmóniát és típust az akkori Labradorokban. Kiválóan örökített, megtalálható számtalan szép, típusos kutya pedigree-jében.
Kiváncsi vagyok a mostani kutyákhoz "szokott" szemeteknek hogy tetszik Ő, milyen különbségeket fedeztek fel...

Üdv
Timi
&
Welloway Labradors / A tehetség csendben alakul ki, de a jellem a világ viharaiban. /Goethe/
[válaszok erre: #5 #6] [előzmény: (3) lab.adore, 2011-02-25 15:43:40]
Törzstag
lab.adore adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


lab.adore



Tagság: 2006-08-08 14:21:53
Tagszám: #33508
Hozzászólások: 554
3. Elküldve: 2011-02-25 15:43:40,

LABRADOR - avagy mindent a fajtáról, a fajtáért őszintén!

[1028.]

Akkor rögtön bele is vágunk a közepébe, a múltheti Champion kiállítás kapcsán egy tenyésztő blogjában elindult egy beszélgetés erről a napokban, ott Ő véleményezte, amire én reagáltam is.
Az előzmény tehát itt található:
http://www.treasureofpelso.hu/blog/viewpost/138.html

Ez pedig az én válaszom, gondoltam folytathatjuk itt is a beszélgetést, hiszen amiről beszélgetünk, sokkal átfogóbb és sokmindenkit érdekelhet itt ezen a topicon is. A topic elindulása teljesen független ettől, már jóideje megfogalmazódott gondolat lett most realizálva és hogy létrejötte mennyire is szükségszerű azt hiszem egyértelmű.

Kedves János!

Gondolom nem véletlenül érezted fontosnak, hogy leírd a keserű szájízt, ami megkeseríti ezeket a győzelmeket, nyilván Ti is érzitek, hogy ez a többi rész hiányában mit sem ér, ezt maximálisan megértem, de tudod mégis elég sokan kérkednek ilyen eredményekkel, vajon miért?
Igazán örülök és jó ezt hallani, hogy számotokra úgymond fordulópont volt az a bizonyos Open Show és pozitív emlékeket idéz fel Bennetek. Sajnálom, hogy kecsegtettelek Titeket egy olyan élménnyel, megmutatva menyire lehet azt másképpen is csinálni, viszont annál nagyobb volt a csalódásotok, hiszen ezt sehol nem fogod itthon megtalálni többet. Azóta – pedig több mint 3 év eltelt - több embertől hallottam ugyanezt, sőt már azt is megkérdezték miért nem tartózkodom a ringben, mint szervező, mert Nekik az nagyon tetszett amikor ott voltam, hangulat, szervezés úgy mindenre és mindenkire való odafigyelés tekintetében. Valóban szívemet-lelkemet beleadtam annak lebonyolításába, ugyanúgy ahogy több sarkallatos pontban kifejeztem az érdemi változásra utaló magatartásomat. Én nagyok sok embernek segítettem nagyon sok mindenben, a legtöbb esetben azoktól kaptam a legnagyobb pofont, akik addig részben vagy teljes mértékben belőlem táplálkoztak, majd kihasználva átvágtak és hazudtak. Én sem Labradorozom régóta, csupán 8 éve, de ezalatt az idő a alatt rengeteget tanultam és gyűjtöttem az információkat, folyamatosan kommunikálok régóta tenyésztő ismerőseimmel külföldön, de éppen eleget is csalódtam itthon az emberekben. Megértem azt is, ha számotokra fájópont a segítségek hiánya, hidd el átérzem. Mégis azt gondolom, hogy a saját útja és értékrendje mindenkit a helyes mederben tart, amennyiben nem, az nem a körülöttünk lévő hatás miatt van, hanem valami egész más a célunk a fajtában, aminek nem sok köze van a tenyésztéshez.
Igazad van a kiállítások tekintetében, hogy ez már egy folyamat valóban, ennek egy része olyan, amit vajmi kevés eséllyel tudunk befolyásolni, ez pedig a MEOE kiállítási szervezési szintje. Nagyon jól ismeretes, amíg a mennyiségi bevétel a fontos és a sok „balga” úgyis eljön ennyi pénzért, akármennyire allrounder (abból is akinek nem sok köze van adott fajtához) a bíró, nem számít mekkora a tér és körülmény, de ez egy másik téma, hagyjuk is a mi beszélgetési témánknak a másik oldal a lényege, de ez is közrejátszik. A másik a kutyák, azon belül is a Labradorok minősége. Szerintem egy kiállítás nem azért fontos, hogy a tenyészegyedeket kiválaszthassuk, ha ez alapján kellene választani, már nem lenne a fajta olyan fellelhető spektrumban, szerencsére ezt a komoly tenyésztők időben felismerik. Azt sem gondolom feltétlenül bíztatónak, hogy pl. egy magyar kiállításon kell fedezőkant keresni, lévén nem feltétlenül az ország határain belül vagy a környezőben létezik a szukám számára vonalban, típusban minden egyéb feltételben koncepció alapján kiválasztott, számomra legoptimálisabbnak tűnő fedezőkan. Azt Te is láthatod, hogy a párosítások nagy részének nem is ez a lényege országunkban. Egy személyes találkozás sokkal fontosabb valóban és reálisabb képet kaphatunk élőben egy kutya karakteréről, mozgásáról, de sajnos nem minden esetben valósulhat ez meg, így szerintem a jobbik eset az embernek a kapcsolatai által – már ha vannak – utána érdeklődni a már előre minden szempontból „lenyomozott” kutyának.
Biztosan nem jól fogalmaztad meg, éppen ezért is fontosnak tartom megemlíteni, hogy nem gondolom, hogy ezen a kiállításon való részvétel egy napon említhető az Általad említett tenyésztők erkölcsi felelősségével. Szerinted ebben az országban létezik olyan aki tudja mit jelent ez? Őszintén remélem, hogy igen, mert ha belegondolunk, hogy ez miben mutatkozik meg, talán nem a CH kiállítás és a többi jelentéktelen CAC-on való megjelenés a legnagyobb probléma.
Az egészséggel kapcsolatban szeretném megosztani, hogy talán én vagyok az egyik élharcosa a témának, döbbenetes mennyire sokaknak érdeke, hogy ne készüljön el semmiféle adatbázis. Nem kissé tartom röhejesnek, hogy amikor a másik problémás tenyésztett kutyájáról van szó, akkor mindenki nagy szájjal beszél, ám amikor a sajátjáról, a halk szó szinte már némaságban nyilvánul meg. Nagyon dícséretes, ha valaki mindenféle szűréseket megcsináltat, de ez nem csodaszámba kellene történjen, hanem önmagában ALAP, hiszen így tenyészthetünk nyugodt lelkiismerettel, a minimálisra – adott szűréssel nullára - csökkentve az esélyét a problémáknak. Amennyiben igyekszünk a párosításokat jól megválasztani, de esetlegesen kijön a probléma, nos akkor mutatkozik meg valójában KI A TENYÉSZTŐ. Amíg mindenki ujjal a másikra mutogat és keresi a hibát, holott egy egyszerű beismerést tenne és kártérítene - hiszen gondos és megbízható gazdik nélkül nem lehet tenyészteni - addig itt sosem lesz korrekt eljárás, hiába is lenne pl. adatbázis is. Ma már van lehetőség szüretni és kizárni, vagy az eredményt tekintve megfelelő párosítást választani szinte a legtöbb genetikusan öröklődő betegségre a csípő, könyök DP, valamint néhány szembetegségen kívül. Mégsem látom ezeket a szűréseket feltüntetve, csak elenyésző helyen. Miért nincsenek az emberek tájékoztatva mindezekről az országban??? Egy tenyésztő csakis akkor mondhatja ki, hogy mindent elkövetett egészség tekintetében, ha ezek meglétét tudja prezentálni röntgenfelvételekkel, genetikai tesztek eredményének felmutatásával. Amíg ilyen komoly problémák előfordulása, mint EIC, CNM/HMLR, PRA - Optigen Test (a diszpláziára most direkt nem tettem utalást - pedig vonatkozik arra is -, mert azt mindenki nagy éllel hangoztatja, aztán ki tudja hol és milyen formában történt a szűrés) és arra nem odafigyelése van jelen, amíg ennyire alacsony az elvárás egy tenyészkutyával szemben, amíg az elérhetőség és olcsóság dominál a hozzáillő kiválasztása helyett, amíg ennyien megélhetésként tekintenek a fajta szaporítására, amíg ennyire nem figyel a tenyésztők nagy része hova és kinek ad el kutyát, ezzel is generálva tovább a problémát addig kérlek ne csodálkozzál a kiállításokon részt vett Labradorok minőségén. Nyilván ez már összetett és ok okozat sok tekintetben…én leginkább így összességében szörnyülködöm és ebben már a legkevesebb a magyarországi CAC-okon résztvevő kutyák milyensége…
Csak hogy stílusos maradjak, vajon a fenti rövidítések, szűrések betűrengetege miért nem szerepel sok tenyészkutya infos oldalán a sok követhetetlen cím mellett??? Szerintem ezek magyarázása egyértelműbb és korrektebb lenne. Ja hogy sokan azt sem tudják mik ezek a betegségek???!!!
A népszerűsége a fajtának pedig maga az átka lett, gondolom ezt Te is belátod, nincs szükség a népszerűsítésére, amíg ennyire elenyésző az igény a minőségi kutyákra Magyarországon. Amikor felkérésre írtam azt a többoldalas cikket pár évvel ezelőtt az A Kutya című újságban a hobby résznél, pontosan erre fektettem hangsúlyt, hogy mire kellene odafigyelni, tiszteletben tartani a fajta igényeit és kinek való, kinek nem a fajta. Persze a minőségre való igény nem ebből fakad, az jellem és hozzáállás kérdése, de valljuk be ha ez meg is van, hány tulajdonos esik bele abba a csapdába, ami ellen igazából küzdenek a fajta elhivatott rajongói.
Azt tudom, hogy saját szigorú elveim és célkitűzéseim szerint teszem a dolgom, igyekszem a legjobb tudásom alapján a döntéseimet meghozni, legfőképpen szem előtt tartva a fajta érdekeit. Én bírom a kritikát, de már beleuntam a sok magyarázat hallgatásba, ilyen olyan kifogásokba, majd ha valaki hasonlóan magas szinten próbálja mindezt teljes aspektusban csinálni és fel is tudja ezt ugyanúgy mutatni, no attól elfogadom az újabb véleményezést, sőt meg is köszönöm, mert az biztosan építő jelleggel teszi, ellenben ezek hiányában egyértelmű az indíttatás.



Üdv
Timi
&
Welloway Labradors / A tehetség csendben alakul ki, de a jellem a világ viharaiban. /Goethe/
[válaszok erre: #4] [előzmény: (1) lab.adore, 2011-02-25 12:38:12]
Törzstag
lab.adore adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Eni79



Tagság: 2008-08-26 15:01:03
Tagszám: #62954
Hozzászólások: 582
2. Elküldve: 2011-02-25 13:20:39,

LABRADOR - avagy mindent a fajtáról, a fajtáért őszintén!

[1029.]

Sziasztok!

Kiegészítésképpen még hozzátenném hogy a témát illetően nem szeretnénk korlátokat szabni, azaz lehet szó egészséggel kapcsolatos (akár kifejezetten a fajtára jellemző betegségekről), illetve tartásról, képzésről, együttélésről... Bármiről amiről úgy érzitek hogy hasznos lenne beszélni róla, esetleg felmerült kérdésetek (kételyetek) amire eddig még nem kaptatok választ...

Remélem hogy sikerül egy olyan fórumot létrehoznunk KÖZÖSEN ahova érdemes lesz benézni mindenkinek, legyen az illető amatőr vagy profi, a lényeg a közös pontunk, szerett fajtánk, a labrador.

Jó fórumozást! icon50.gif

Enikő

Üdv
Enikő

Enikő Gondolatok az éterben

Blogom frissült: 2011.11.13
Everything happens for a reason...
[előzmény: (1) lab.adore, 2011-02-25 12:38:12]
Törzstag
Eni79 adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


lab.adore



Tagság: 2006-08-08 14:21:53
Tagszám: #33508
Hozzászólások: 554
1. Elküldve: 2011-02-25 12:38:12,

LABRADOR - avagy mindent a fajtáról, a fajtáért őszintén!

[1030.]

Kedves Labradorosok!

Ezt a topicot azért hoztuk létre, hogy lehetőség legyen beszélgetni, eszmét cserélni és építő jelleggel vitatkozni olyan dolgokról, ami szeretett fajtánkról szól és az érdekeit szolgálja. Talán egy újjal, új alapokkal lezárva egy korszakot, itt lehetőséget szeretnénk teremteni, hogy minden hír, újdonság, érdekesség a nagyvilágból, itthonról, mindenféle vélemények, történések és információáramlás jöhessen létre. Igenis sok ember sokmindenről nem tud az évek alatt ez egyértelműen kiderült, nos itt erre lesz lehetőség, hogy tájékozódjon. Nem lesz kihegyezve speciálisan szakmaiságra, de nem is lenne értelme a csakis hétköznapi semmittevést tárgyalni kizárólag, továbbá nem hirdetések felpakolásáról és nem mentésekről szól.

Itt ugyan már van egy másik topic a fajta nevén, de lévén évek óta értéktelen és már csak a kiváncsiság miatt néznek be oda az emberek, de értelmetlen írniuk, ellenben tisztában vagyunk azzal, hogy a netboard mint fórum lehetőség sokak számára ismert és ezt a kört tovább fogjuk terjeszteni.

Várunk Titeket mindig egy jó beszélgetésre! Csak egyet szeretnék kérni, hogy a topic szóljon valóban arról, mi az ami a fajtánkat körülveszi legyen az negatív vagy pozitív, mert ez ad objektív képet, de legfőképp az vezéreljen mindenkit, hogy mi az ami a LABRADOR érdekeit szolgálja...
icon50.gif


Üdv
Timi
&
Welloway Labradors / A tehetség csendben alakul ki, de a jellem a világ viharaiban. /Goethe/
[válaszok erre: #2 #3] (TÉMANYITÓ)
Törzstag
lab.adore adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   
 

LABRADOR - avagy mindent a fajtáról, a fajtáért őszintén!

(üzenet: 1030, Kutya)
 
    / 42 
Lista: 
Kép:
Smile:
  

Új hozzászólás írása
  Név :   Jelszó :
  Mail :
  Üzenet:

 Betűszín:  Háttérszín:
 Árnyék:      Parázslás:
BBcode On/Off.    Betűméret:
Url/Kép autokonverzió On/Off.
Aláírás beszúrása
  Kép feltöltés: [Feltöltési max. file méret (byte): 20000]
    Írja be ide a képen látható biztonsági kódot:
Smiley kódok teljes listája
Az oldal 0.0079450607299805 másodperc alatt generálódott.

  Cégadatok  |   Felhasználási feltételek  |   Adatvédelem  |   Általános Fórum Szabályzat  |   Segítség
  Netboard Bt. © 2001-2023. E-mail