Tegnap bosszús voltam, ma örülök. Emlékeztek Bonóra, a tri "munka" colliera, akinek ide is felraktam a képét? Finnországban fajtagyőztes, BOG4 lett Szóval nemcsak okos meg üüüügyes! Képek még nincsenek, de majd megérkeznek...
Inkább nem, mert megint fölmegy a pumpa. Arról van szó - azt hiszem neked már meséltem róla - aki "szépemlékű" fórumvitánk alkalmával oda lyukadt ki, hogy öröklődő betegségekre "nem szabad" szelektálni, merthogy akkor beszűkül a genetikai állomány.
Most épp az "éljen a merlexmerle párosítás" a témája.
Áh, csak kieresztem a gőzt. Ez a kis "okos" csajszi már régóta a bögyömben van, és most megint osztja az észt, mintha ő találta volna föl a spanyolviaszt, ráadásul fel sem tűnik neki, hogy enyhén ferdít a dolgokon.
De már nem állok le vitázni a fajtájával. Fárasztó és felesleges.
Almás gesztenyetorta: 70 dkg savanykás almát meghámozunk, cikkekre vágjuk, és citromhéj, szegfűszeg, fahéj és koriander hozzáadásával kompótot készítünk.
30 g vaníliás pudingport, 3 tojássárgát tűzálló tálban kevés tejjel simára keverjük. 50 g cukrot kevés tejjel felforralunk, majd a tűzről levéve a pudingos keverékhez öntjük, gyors keveréssel sűrűre főzzük.
Csokoládés piskótalapra (kerek, lehet elősütött/vett is) burgonyanyomóval rányomunk 40 dkg gesztenyemasszát, erre ráhelyezzük a kihűlt almakompótot, majd a kihűlt vaníliakrémhez 300 g tejszínhabot, 10 g felolvasztott zselatint keverünk és ráöntjük az almaszeletekre. (Tortaforma karimáját érdemes körérakni.)
Hűtőbe tesszük. Tálaláskor díszíthetjük tejszínhabbal, babapiskótával.
2-3 kg almát meghámozunk, apróra vágjuk, és gazdagon kivajazott tepsibe szétterítjük. Meghintjük fahéjas cukorral, kevés vajat forgácsolunk rá, betoljuk a sütőbe. Mikor már puha, darabos diót és mazsolát szórunk rá, aztán 4-5 tojásból készített vizes piskótát rásimítunk a tetejére. Ha megsült, kicsitr hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk. Így felül lesz az lama. Kockákra vágva, tejszínhabal lehet tálalni.
Főzött vizes piskóta: Tojásokat megmérjük, ahány dkg, annyi dkg cukor, és annyi dkg liszt, + mk. sütőpor, és ahány tojás, annyi ek. víz.
Tojássárgájához hozzáadjuk a vizet, tűzhely legalacsonyabb hőfokán addig kavarjuk, amíg nem fő. Hozzáadjuk a cukrot, tovább kavargatjuk. Kihűtjük,, ezután adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet és a felvert tojáshabot.
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük. Így 50 dkg legyen. (Ne lédús almából!) Ehhez 30 dkg cukrot teszünk, habosra keverjük. Hozzáadunk 1 cs. sütőport, reszelt citromhéjat, kevés fahéjat, és tovább keverjük. 30 dkg lisztet, 5 dkg mazsolát, 5 dkg vágott diót keverünk hozzá, majd kikent-lisztezett püspökkenyérformába öntjük, tetejét fóliával befedjük. Előbb magasabb hőfokon sütjük kicsit, majd alacsonyabb hőfokon készre sütjük.
Megjegyzésként elmondanám, hogy nekem 1. le kellett venni a fóliát a tetejéről, mert nagyon nedves volt a tészta, 2. érdemesnek láttam felszeletelve visszatenni kicsit sütőbe szárítani. Szóval minél kevésbé lédús almából érdemes csinálni. (De nekem a sütőm se nagyon jó, szóval ne vegye el a kedveteket. Finom süti.)
Bogyós morzsasüti: Fél kg lisztből, 30 dkg megolvasztott vajból, 17,5 dkg cukorral, és egy citrom reszelt héjával (vagy 1 zacskó citromaromával) morzsatésztát gyúrunk.
A felét kivajazott tepsi aljára terítjük, közepes hőfokon, előmelegített sütőben 15 percet elősütjük.
Picit várunk, hogy hűljön, utána szétterítünk rajta fél kiló bogyós gyümölcsöt (én pl. szederrel csináltam ), és arra a következő túrókrémet kenjük.
15 dkg puha vajat 15 dkg cukorral, két citrom reszelt héjával (vagy 2 zacsi citromaromával) összedolgozzuk, egyenként 4 tojást keverünk bele, majd 3 ek vaníliás pudingport és 75 dkg túrót. Nagyon finom túrókrém lesz belőle, ezt elosztjuk a gyümölcsön, majd a tetejére rakjuk a megmaradt morzsatésztát, és kb. 3/4-1 óráig sütjük.
Én arra gondoltam, hogy egy vízcseppben azért is lehet pl. abró légbuborék, mert ugye a növényi sejtek is lélegeznek. Mondjuk részemről ez is csak tipp.
De most, hogy jobban megnézem ezeket a képeket, szerintem arról lehet szó, hogy felnagyítódik a levélfelület, esetleg nem azonos módon tapad a sejtekhez a víz, és ettől különbözni fog a fénytörés/visszaverés.
Nekem is van ma egy finom receptem. Én fagyasztott levelestésztából csináltam, de ha valakit érdekel az eredeti tésztája, majd megkeresem.
Szóval a felengedett, megfelelően kinyújtott tésztával kibélelek egy tepsit vagy tortaformát (előzőleg kikenem és kilisztezem kicsit, én iutt a kenéshez szalonnát használok). Úgy hogy pereme is legyen. Aztán kirakom brokkolival + paradicsommal (brokkolit lehet kicsit előfőzni, 5 percet, ha szívósabb fajta). Apróra vágott hagymát és kevés felkockázott húsos füstölt szalonnát jól összepirítok egy ek olajon - ezt ráterítem a zöldségek tetejére, majd az egészet bevonom sóval, borssal, szerecsendióval ízesített tejföl+tojás keverékkel. Be az előmelegített sütőbe, 200 fokon kb. 3/4-1 óra.