Találatok száma: 31855 üzenet |
|
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
9321. Elküldve:
2012-05-09 12:36:04 |
[4501.] |
Most csak két Rackát meg egy kecskét. Jövőre lesz több.
Tavaly néztem, amikor bárányok voltak, hogy elég sokáig szoptatta őket az anyjuk és volt alattuk tőgy rendesen. A leválasztáskor elég hosszasan apasztottak.
Hát az injekciós antibiotikum kúrán túl én sem tudok okosabbat ajánlani, ha már a gyulladás generalizálódott és ráment az izületekre.
Én a mostani gidás öles kecskémmel jártam így, hogy előszört napokig a gida csak az egyik tőgyfelet szopta. Mivel a másik egyre inkább feszült, ezért az anya nem is engedte neki. Így két napig fejnem lellett. A második nap már jobb volt, mert az anya rájött, hogy megszabadítom. Végül ahogy nőtt a gida étvágya és nem feszült már a másik tőgyfél sem, így szopni kezdte mindkettőt.
|
|
[válaszok erre: #9325]
|
[előzmény: (9316) bless, 2012-05-09 11:54:12]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
9320. Elküldve:
2012-05-09 12:31:30 |
[4502.] |
No ezért nem fejek én otthon hátulról...
|
|
|
[előzmény: (9315) bless, 2012-05-09 11:49:09]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
24956. Elküldve:
2012-05-09 12:30:19 |
[4503.] |
|
|
|
[előzmény: (24952) Mátyás-Ispán, 2012-05-09 12:02:17]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
7953. Elküldve:
2012-05-09 11:25:51 |
[4504.] |
Nincs jogosultsága a hozzászólás megtekintésére!
|
|
[válaszok erre: #7955 #7956]
|
[előzmény: (7946) Fickocos, 2012-05-07 08:46:11]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
9312. Elküldve:
2012-05-09 11:18:29 |
[4506.] |
Jó nevek!
|
|
|
[előzmény: (9311) standstill, 2012-05-09 11:08:25]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
7952. Elküldve:
2012-05-09 09:53:17 |
[4507.] |
Nincs jogosultsága a hozzászólás megtekintésére!
|
|
[válaszok erre: #7954]
|
[előzmény: (7943) imibrigi, 2012-05-06 22:51:18]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
9308. Elküldve:
2012-05-09 09:50:30 |
[4508.] |
A múltba vesző, sírba vitt magyar értékeinkről csak egy apró példa:
A mostanában kikelt Magyar Fekete Kacsa növendékeimhez már hónapok óta keresek idegen gácsért, mert az én felnőttjeimet a kertláb szomszéd kutya elintézte (azóta biztos kerítés védi őket). Ahonnan származnak az összes fekete kacsát elvitte a róka, az utolsó gácsért én hoztam el. Kerestem több tenyésztőt, de még Gödöllőn is érdeklődtem. Nincs.
Tehát abból a 40 körüli Magyar Fekete növendék kacsából kell gazdálkodni, vonalat fenntartani, ami nálam született a keltetőmben.
Szerencsére vannak barátaim, akik partnerek abban, hogy a Magyar Fekete Kacsa (pláne a búbos változata) fennmaradjon.
|
|
[válaszok erre: #9309 #9310 #9314]
|
[előzmény: (9303) standstill, 2012-05-09 09:16:06]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
9300. Elküldve:
2012-05-09 07:39:27 |
[4509.] |
Erről a bolti nem hasonlít az igazira mindig eszembe jut, amikor több juhász is azt mondta, hogy azért kell a juhot hátulról fejni, mert a tejéből készült sajt, gomolya attól finom, ha fejés közben a jószág a vödörbe belepotyogtat.
|
|
[válaszok erre: #9303 #9315]
|
[előzmény: (9297) standstill, 2012-05-08 21:24:54]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
9299. Elküldve:
2012-05-09 07:37:59 |
[4510.] |
Nem csoda, hogy drága, hiszen úgy nagyjából 10 liter tejből lesz 1 kg gomolya.
Tekintve a juhok tejtermelését ki lehet számolni, hogy mennyi néhány decit adó anyjuh kell 10 liter tejhez naponta.
Az is igaz, hogy ma Magyarországon az élelmiszerek esetében az egyik legfontosabb minőségi tényező az ára!
Mint írod nagyon drága, ezért nem tömegcucc, nem általános és alapvető élelmiszer, nem is annyira keresett. Ez a vevő oldaláról.
A trermelő oldaláról meg még mindig nem elég "drága".
Gyimesi Racka esetében láttam Erdélyben olyan juhászatot, ahol több száz juhot fejtek naponta kétszer és a kifejt friss tej elfért néhány vödörben. Ezért dolgoztak hajnal háromtól késő estig.
Amiért a mai kistermelők zöme sem csinál érlelt, kemény sajtot az pont ugyanaz, ami miatt a gomolya sem annyira versenyképes.
Sok tej kell hozzá, hosszú idő, mire kész van, sokmindenre kell odafigyelni míg elkészül és nem fizetik meg eléggé.
Ezért inkább tényleg gomolya túró formályában jelenik meg a piacon, ami egy átmenet, köztes megoldás.
|
|
|
[előzmény: (9296) darinka, 2012-05-08 20:15:10]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
9298. Elküldve:
2012-05-09 07:29:48 |
[4511.] |
Sajnos igen, állatot tartani ma már lassan hagyomány...
Amikor még gyerek voltam minden udvarban volt disznó, tyúk. Csak itt délen a megyében több, mint 4000 olyan udvar volt, ahol tartottak és fejtek tehenet. Az EU csatlakozás előtt 37 kisvágóhíd működött a megyében. Csatlakozás után a számuk 7.
Ezek a tények!
Ma már disznót tartani akár saját vágásra is olyan luxus, mint régen a kutya tartás volt. Megkockáztatom, hogy több udvarban van kutya, mint kapirgáló.
Ezt az országot tönkre tették és kezdték szisztematikusan a termeléssel.
Sajnos a fiataloknak többnyire abban igaza van, hogy a zöldség, gyümölcs, tojás nagyrésze a multikban terem...
Már néhányszor végig jártuk a mezőgazdasági kistermelőket a piacon...tudod, akik nagybetűvel írják ki, hogy TERMELŐI, HÁZI stb és bújtatva mindegyik kereskedő, tehát piac előtti napon egymást verik le lábról a nagybanin, vagy a multinál.
Ez az iparág virágozni fog, ez a tendencia, mert minden jel erre mutat. Addig nincs is baj, amíg termel és nem csak kereskedni akar, mert ebben az országban vagy mindenki kereskedni akar, vagy mindenki vendéglátni.
Persze nemcsak a fejésre gondoltam, hiszen a dolog valóban ennél komplexebb, de őshonos fajták esetében ez egy kicsit hagyományőrzés is.
Nem véletlen például, hogy az őshonos támogatást nem kapod meg akkor, ha a jószágot istállózod.
Azon sem csodálkozom, hogy a fiatalok nem akarják csinálni, hiszen mindenki közgazdász, adó szakértő, ügyvéd, könyvelő, menedzser (sic!) akar lenni.
|
|
|
[előzmény: (9295) tamashoppar, 2012-05-08 19:57:54]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
18923. Elküldve:
2012-05-08 15:48:09 |
[4512.] |
|
|
|
[előzmény: (18920) banshee, 2012-05-08 14:28:04]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
18904. Elküldve:
2012-05-08 10:26:04 |
[4513.] |
NEM IS AKAROM!
|
|
|
[előzmény: (18896) Eyko, 2012-05-08 09:28:54]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
18895. Elküldve:
2012-05-08 09:13:44 |
[4514.] |
Megkockáztatom, hogy a használati fajták esetében a mai kor használati követelményeinek történő legszélesebb palettán való megfelelés nem másból, mint az eredendő, eredeti használati célból végzett hosszan tartó szelekció eredménye!
Véleményem szerint ezért van szükség az eredti használati érték megőrzésére!
A divat tenyésztés szerintem nem korszerűsítést jelent, sokkal inkább a gyakorlatban egy olyan használati értéket, ami vagy uniformis, minden egyes fajtával szemben ugyanazokat a követelményeket támasztja, vagy a használati érték teljes mellőzését a tenyésztésben.
|
|
[válaszok erre: #18896 #18901]
|
[előzmény: (18891) carol67, 2012-05-08 08:55:32]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
406. Elküldve:
2012-05-08 08:49:02 |
[4515.] |
|
|
|
[előzmény: (405) Erdősor Kincse, 2012-05-08 08:24:40]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
9294. Elküldve:
2012-05-08 08:47:39 |
[4516.] |
Nekem.
Igaz nekem nincs nagy állományom.
Kontrasztként azért a hozzá szoktatás sokat számít. A saját juhaim, kecskéim szinte sorban állnak ahogy meghallják, hogy jövök a fejő vödörrel.
Nyilván Ópusztaszeren, ahol nem fejik az anyákat ott vadabbak.
Ezért például a bemutatón történő fejést 3-4 nap előkészítés előzte meg.
Azt most nem mondom el, hogy az első nap mi történt...
Ahogy az anyák rájönnek mit akarunk, mit csinálunk akkor hamar beadják a derekukat.
Persze tudom, hogy a való életben, a gyakorlatban a juhok fejése nem így kikötve történik, hanem kalodában, vagy olyan karámban, ahol a fejőkre szorítva a karám egyik oldala úgy van kiképezve, hogy a fejésre váró juhok ott távoznak. De ez a része nem rajtam múlt.
Remélem a következő évben már azt is megtudjuk mutatni, hogy miként tud segíteni ebben a terelő kutya! Otthon már működik a leválogatáskor.
Ami az időt illeti nem tart ám addig, mint például a tehén fejés. Persze nincs is akkora mennyiség. Igaz, hogy ha elkezdjük fejni, akkor azt csinálni kell és minden nap. Az is igaz, hogy a kifejt tejjel vesződni kell, kezelni kell, de például én azt minden este elmondom, amikor a reggeli behűtött tejet bögrébe öntöm lefekvés előtt, hogy megéri.
|
|
[válaszok erre: #9295 #9316]
|
[előzmény: (9291) bless, 2012-05-07 16:24:36]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
9293. Elküldve:
2012-05-08 08:39:04 |
[4517.] |
A kinológia topicban éppen ment egy vita ahol többek közt felmerült a Holstein Fríz és a Magyar Tarka közötti különbség.
Itt ebben az esetben is csak ezt tudom mondani. A cikk és az írás célja nem az volt, hogy melyik a jobb a Cigája, Racka, hanem a figyelem felkeltés, figyelem felhívás!
Nem utolsó sorban az, hogy ne hagyjuk elveszni ezt a hagyományt.
Nyilvánvaló, hogy elődeink kevésbé fogyasztották a juhok nyers tejét, illetve hűtés hiányában csak közvetlen fejés után tehették.
Nagyobb jelentősége volt a fejt tejből készült tartósított élelmiszereknek.
Juhtej esetében viszonylag nagyobb hagyománya van és jellemzően, alapvetően magyar sajátosság a gomolya készítés.
Nem titkolt célom volt a Racka fejéssel az, hogy Ópusztaszeren a parkot a juhtej feldolgozásra sarkalljam.
Tehéntej esetében ez már történik, működik, folyik, hiszen a parkban a Szegedi Tanyában él egy Magyar Tarka tehén, akit fejnek és az olvasó körnél külön tejkonyhában a tejét feldolgozzák. Nem utolsó sorban a fejést a látogatók testközelből is megismerhetik, a bátrabbak kipróbálhatják.
A Racka nyáj esetében is év elején volt egy ilyen terv, hogy a Nomád Parkban fejni fogják őket, de több dolog miatt ez az idén nem valósult meg. Viszont úgy gondolom nem mehetünk el mellette, nem hagyhatjuk elveszni ezt a hagyományt és ha úgy tetszik lehet ez egy folyamat kezdete.
Azt azonban tudni kell, hogy amennyire ma már napjainkban a magyar a legkevesebb juh húst fogyasztja, úgy ez igaz a juhtejre is!
Munkámból, foglalkozásomból adódóan kérdezgettem a forgalmazókat a kereskedőktől a speciális nyerstej üzlet üzemeltetőin keresztül egészen a piaci kistermnelőkig és meglepő válaszokat kaptam.
Ma a magyar fogyasztói száj idegenkedik a gomolyától. Nincs rá igény, mert száraz, kérges, kemény. Sokkal inkább ha juhtej, akkor szinte kizárólag sajt vagy túró.
Érlelt, kemény sajtot alig csinálnak itt a környéken a mezőgazdasági kistermelők. Rizikós, sokáig tart, nem fizetik meg a belefektetett munkát.
Ezért szinte minden kistermelő csak az ecettel kicsapott gyors sajtot készíti.
|
|
[válaszok erre: #9296]
|
[előzmény: (9290) tamashoppar, 2012-05-07 15:14:34]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
18889. Elküldve:
2012-05-08 08:21:03 |
[4518.] |
Azért ezt némiképp abban a tekintetben cáfolnám, hogy ugyan tanultam állattenyésztést (szín ötösre érettségiztem 4 dícsérettel) de mégis a legtöbbet azoktól az emberektől tanultam, akik mint írtam a jószág mellett élik az életüket!
Aki ismer tudja, hogy a kutyázásban nálam ez pont így volt, ahogy leírtad. Gyakorlatban tapasztaltam valamit, találkoztam valamivel és utána néztem meg mit is ír erről a szakirodalom.
Tudom, hogy ez így nem igazán van rendjén, sokkal jobb és könnyebb lett volna, ha előre tudom, de persze az is igaz, hogy könnyebben hozzá tudtam tenni az alapokat, tanultakat.
Most napjainkban hasonló képpen vagyok a "haszon" állat tenyésztésben néhány kérdéssel, illetve a terelés gyakorlása során is tapasztaltam, hogy egész más választ kapok, ha egy kutyást kérdezek meg, aki mondjuk jártas a terelésben, vagy teljesen msáképp válaszol egy juhász.
|
|
[válaszok erre: #18891]
|
[előzmény: (18887) Eyko, 2012-05-08 06:09:56]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
18888. Elküldve:
2012-05-08 08:15:47 |
[4519.] |
Te állattenyésztő lehetsz, mert jól írtad le a Holstein Fríz fajta nevét és nem úgy írtad, mint a sör márkát!
|
|
|
[előzmény: (18857) Manófalvi Manó, 2012-05-07 18:57:03]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
7950. Elküldve:
2012-05-08 07:19:07 |
[4520.] |
Nincs jogosultsága a hozzászólás megtekintésére!
|
|
[válaszok erre: #7951]
|
[előzmény: (7949) Papp Gábor, 2012-05-07 15:11:11]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
4087. Elküldve:
2012-05-07 16:59:28 |
[4521.] |
Köszi a tulajdonosok nevében is!
Impeccable Fourth Whizkid
/Bubbleton Hot'n Spicy Rya - Rasztari-Duci Csikasz Cookie/
HD-B
Tenyésztő: Marianne Nyman és Stefan Ernstsson
|
|
|
[előzmény: (4086) Juhászbarát Puli, 2012-05-07 11:55:39]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
404. Elküldve:
2012-05-07 16:57:41 |
[4522.] |
Impeccable Fourth Whizkid
/Bubbleton Hot'n Spicy Rya - Rasztari-Duci Csikasz Cookie/
HD-B
Tenyésztő: Marianne Nyman és Stefan Ernstsson
|
|
[válaszok erre: #405 #407]
|
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
18851. Elküldve:
2012-05-07 11:07:32 |
[4523.] |
Szia
Én veled meg senkivel parttalan vitákba nem megyek bele.
Viszont a mostani hozzászólásodat magamra vettem.
Valóban nem volt kunszt végig seggelni a szakközép iskolát meg a főiskolát, ahol állattenyésztő mérnök lettem.
Azért abban kijavítanálak, hogy pusztán 4-6 hét lenne a gyakorlat. Azt nem tudom most menniy, de amikor én jártam nem ennyi volt.
Idén lesz a 20 éves diploma találkozónk.
A teljesség igénye nélkül kezdtük a lóistálló ganézással ásóval, a lószőr kefélésen keresztül a szakma egyéb bugyraival. Ezek ugyan benne vannak a tankönyvekben, de egész más, ha meg kell csinálnod.
Ugyanezt tudnám elmondani a nehéz, komplikált ellésekről egészen a magzat darabolásig.
Hogy állattenyésztő mérnök létemre mennyire vagyok jó kutya tenyésztő azt nem nekem kell eldönteni. Majd eldöntik mások.
Kezdetnek csupán annyi, hogy a mai kinológiában a kutyatenyésztő kifejezés kapott már annyi negatívumot, minuszt, hogy lassan már kikérem magamnak és nem tartom magam a mai értelemben vett kutyatenyésztőnek.
Svájcban az ottani legelőkön, takarmányon nem csodálkozom a hosszú élettartamon. Ez nemcsak genetika, hanem azt is jelenti, hogy svájcban ezt megfizetik, megéri, támogatják.
Persze nekünk a svájci és egyéb tejtermelő tehén kell itthon, mert például a Magyar Tarkát leszóljuk, lenézzük, értéktelennek tartjuk. Ugyan nem termel annyi tejet, de nem a termelők hibája, hogy ma a tej utáni bevétel legfontosabb paramétere a tejmennyiség.
Mint általában az állattenyésztésben is mindennek ára van. A nagy tejmennyiség ára a rövid hasznos élettartam.
Én még amikor gyakorlatra jártam (nem 6 hét volt) akkor tizenéves Magyartarka teheneket is fejtek. Fejtem magam is először kézzel, hogy megtanuljam a szakmát. Ugyan le van írva a tankönyvekben, szakkönyvekben és talán nem nagy kunszt, de a gyakorlatban egész más a leányzó fekvése.
Történik ez ma is minden áldott nap, mert hiába mondjátok, hogy ne jöjjön senki a dobozos tej - házi tej különbséggel ezt csak az tudja, aki ivott már mindkettőből.
Ez a maximum kérdés is kissé elrugaszkodott a vitátokban. Azért elrugaszkodott, mert én inkább nevezném optimálisnak, ugyanis baszhatom én a genetikai maximumot, ha csak olyan áron tudom kihozni a takarmánnyal, ami már nem éri meg. Ezért az állattenyésztők zöme inkább az optimálisra törekszik.
Ez a bármi áron kihozni a maximumot inkább amolyan kutyatenyésztési anomália, mert jól mutat a plecsnin csak milyen áron.
Ami a takarmányozást illeti. A nemcsak 6 hét gyakorlat alatt az ember állattenyésztő mérnökként megtanulja értékelni a különbséget. Igaz én 20 évvel ezelőtt jártam ilyen iskolába, amikor még fontos volt azt is megtanulni, hogy az ember tudjon kaszálni és nemcsak beleülni a traktorba.
Mint mondtam történik ez nálam, esetemben minden áldott nap ma is!
Mindezekért talán jogos (vagy sem), hogy amit itt össze hordtatok azt magamra vettem.
|
|
[válaszok erre: #18857]
|
[előzmény: (18850) Manófalvi Manó, 2012-05-07 10:45:37]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
24939. Elküldve:
2012-05-07 10:14:50 |
[4524.] |
Pick Szeged:
|
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
|
Kiváló dolgozó  |
|
|