Találatok száma: 31855 üzenet |
|
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
9894. Elküldve:
2009-04-25 19:11:11 |
[24126.] |
Megértem és érthető. Nagy a távolság!
Pedig készülődünk!
|
|
|
[előzmény: (9892) joskakomondor, 2009-04-25 17:45:22]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
9893. Elküldve:
2009-04-25 19:09:20 |
[24127.] |
|
|
[válaszok erre: #9901]
|
[előzmény: (9885) Nyalka, 2009-04-25 08:28:50]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
100. Elküldve:
2009-04-25 19:07:10 |
[24128.] |
A Komondornak ne adjatok joghurtot!!!
Azért ne adjatok, mert ez történik utána:
Szóval a Komondornak ne adjatok joghurtot!
|
|
[válaszok erre: #101]
|
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
5059. Elküldve:
2009-04-25 13:32:22 |
[24129.] |
"A hármasság elvéhez híven eltökélt szándékom az egészség, a küllem és a jellem harmóniájának megteremtése."
/Tari József - tenyésztési ars poetica/
Köszi átadom!
Én úgy tudom (lehet rosszul) azért vitték Szabadkára, mert ott van egyedül nálatok, hogy nemcsak röntgen, hanem a a certifikáción ott az FCI logo.
|
|
|
[előzmény: (5058) Lóri_69, 2009-04-25 07:11:02]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
9890. Elküldve:
2009-04-25 13:25:45 |
[24130.] |
|
|
|
[előzmény: (9883) Nyalka, 2009-04-25 07:59:50]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
9882. Elküldve:
2009-04-25 07:53:23 |
[24131.] |
Szerintem arra az alaptermészet vizsgálatra gondolt, amit a Kuvaszosok is csinálnak, hogy miként viselkedik a kutya lobogó tűz láttán, annak közelében.
A labilis, vézengyenge kutyák összeomlanak...vagy maguk alá húzzák a farkukat, bevizelnek, menekülnek, vagy pont ellenkezőleg, kifordulnak önmagukból és támadnak a nagy semmire.
|
|
[válaszok erre: #9883]
|
[előzmény: (9881) Nyalka, 2009-04-25 07:30:36]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
5057. Elküldve:
2009-04-25 06:59:01 |
[24132.] |
Lórinak:
|
|
[válaszok erre: #5058]
|
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
9877. Elküldve:
2009-04-25 06:27:14 |
[24133.] |
Május elsején a Magyar Kutyafajták Majálisán a program zárásaként kilátogatunk Tiszaszigeten a Mélypontra.
Majd megnézzük van-e ott Komondor. Ha nincs, akkor viszünk!
|
|
[válaszok erre: #9892]
|
[előzmény: (9870) joskakomondor, 2009-04-24 23:20:03]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
9876. Elküldve:
2009-04-25 06:25:58 |
[24134.] |
Lentebb írtam én minden nap fél négykor kelek!
|
|
|
[előzmény: (9874) joskakomondor, 2009-04-25 05:40:27]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
9873. Elküldve:
2009-04-25 05:25:58 |
[24135.] |
Szia Jani!
Tán tartasz tőle, hogy nem ugranák át a tüzet???
|
|
[válaszok erre: #9874]
|
[előzmény: (9865) Harapós Szeles, 2009-04-24 22:38:47]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
17. Elküldve:
2009-04-25 05:22:13 |
[24136.] |
"A komondor gondozásának legfontosabb alapszabálya - amit írásunkban több helyen is hangsúlyozunk - az, hogy őt szabadon kell tartani.
Szükségtelen számára házat vagy kennelt építeni.
Komondorunkkal már kölyök korában " testközeli" kapcsolatot kell kialakítani. Ezt legkönnyebben játék közben valósithatjuk meg, amikor a kiskutya elfáradva a földre fekszik. Megsimogatva, megdögönyözve hozzászoktatjuk a kezünk érintéséhez, s egyúttal létrehozzuk a megbonthatatlan gazda-kutya kapcsolatot.
Fél éves kora előtt kutyánkat lehetőleg ne fürdessük, ezután is évente maximum 1-2 alkalommal. A szőr fehérségét csak fürdetéssel nem tudjuk visszaadni, az nagymértékben a tartási körülményektől függ. A fürdetést - langyos vízzel - lehetőleg a szabadban , de feltétlen száraz, meleg időben végezzük.
Fürdetés előtt kutyánkat vizsgáljuk át nincs-e sérülés a bőrén, mivel az a víztől begyulladhat. A sampont bő vizzel teljesen mossuk ki, majd a kutyát megmozgatva rázassuk ki vele a viz nagy részét a szőrből.
A komondor - mint régebbi leírásokban ís olvashatjuk - igénytelen, testméretéhez képest kis étkű kutya. A hosszú szőrzet a kutya testének kipárolgását csökkenti. A kisebb hőveszteség miatt kevesebb a kalória igénye mint a hasonló testméretű rövid szőrű kutyáké. Ne feledkezzünk meg ugyanakkor arról, hogy ennél a fajtánál a helytelen táplálkozásból adódó kondíció probléma pótolhatatlan szőr hiányossághoz vezethet. Javaslatunk tehát a viszonylag kevés / felnőtt kutyáknál napi max. 1-1.5 kg /, de minőségi táplálás. A kutyák alapvetően húsevők. Ezért ha komondorunk kondícióját folyamatosan meg akarjuk tartani az étrendjében első helyen a húsnak illetve a hústartalmú készítményeknek kell lenni.
Friss vizet viszont az egész nap során biztosítani kell számukra."
/Tiszagyöngye Betyár Komondor Tenyészet - Robár János/
|
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
99. Elküldve:
2009-04-25 05:21:11 |
[24137.] |
"A komondor nagytestű, fehér szőrű, robosztus felépítésű kutya.Fejszőre boltozatosán fedi koponyáját, gyakran a szemét is eltakarja, ettől idegenek számára megjelenése sejtelmes. Mozgása nyugodt, méltóságteljes. Jó idegrendszerű egyedek érett korukban feleslegesen nem szaladgálnak, ok nélkül nem ugatnak.
...meg kell említeni, hogy megbízható és kiszámítható viselkedési megnyilvánulásokat csak szabadon tartott egészséges egyedektől várhatunk.
Hangsúlyozni kell a mozgásszervek, az idegrendszer valamint az érzékszervek egészségének fontosságát. A komondor kiváló szociális képességgel rendelkező lény. Kölyökként kedves és játékos, később kiszámitható és megbízható, ezért rendkívül jól beilleszkedik egy kertes házban lakó család mindennapi életébe.
Sokan felteszik a kérdést: hogyan lát a komondor. A válasz egyszerű : természetesen a szemével. Mivel azonban a sűrű szőrzet a szemét némileg eltakarja, ezért a többi érzékszervét intenzivebben használja.
...a komondor az egyetlen élőlény amely folyamatosan képes napi 24 órás őrző szolgálatra.
Ha valaki tisztességes szándékkal megy be egy komondor által védett területre és betartja a fent leírtakat, annak támadásától nem kell tartania.
Támadása lendületesen szemtől-szembe történik, ellenfelét egy rohammal ledönti. Képes azonban arra, hogy mozgását bármikor korrigálja, és támadását még az elrugaszkodás pillanatát követően is leállítsa. Ezt a különleges képességét a farka mozgásával éri el, mivel lendületes farokcsapással mozgását a levegőben is meg tudja változtatni.
Mivel évszázadokon keresztül az ember környezetében teljesített őrző munkát, ezért erre a tevékenységre tanítani nem kell. Ne várjuk el tőle, hogy az "ül", "fekszik " stb. parancsszavakat teljesítse, mivel számára ezek értelmetlenek, s így értelmezhetetlenek.
A gazda és kutyája kapcsolatban igen lényeges, hogy ne csak parancsszóval, hanem teljes mondattal közöljük elvárásunkat. Ő azt - mivel egyes szavakat megjegyez, illetve hanghordozásunkból megérti kívánságunkat - teljesíteni fogja.
Amikor először történik meg velünk, hogy komondorunk felülbírálja utasításunkat - s utólag belátjuk, hogy neki volt igaza - onnantól kezdve meg fogunk bízni értékítéletében.
Legkiválóbb példányaik megjelenésükkel és viselkedésükkel joggal vívják ki maguknak a fejedelmi jelzőt."
/Tiszagyöngye Betyár Komondor Tenyészet - Robár János/
|
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
1280. Elküldve:
2009-04-24 21:53:34 |
[24138.] |
Szép a naplemente nálatok...és szépek a Pulik!
|
|
[válaszok erre: #1281]
|
[előzmény: (1278) Koga, 2009-04-24 20:44:04]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
2525. Elküldve:
2009-04-24 20:42:07 |
[24139.] |
Nincs jogosultsága a hozzászólás megtekintésére!
|
|
[válaszok erre: #2526]
|
[előzmény: (2524) Koga, 2009-04-24 20:19:28]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
90. Elküldve:
2009-04-24 20:35:21 |
[24140.] |
|
|
[válaszok erre: #91]
|
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
3902. Elküldve:
2009-04-24 18:23:32 |
[24141.] |
|
|
|
[előzmény: (3878) Szulika, 2009-04-17 00:24:20]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
2523. Elküldve:
2009-04-24 18:10:12 |
[24142.] |
Nincs jogosultsága a hozzászólás megtekintésére!
|
|
[válaszok erre: #2524]
|
[előzmény: (2522) Koga, 2009-04-24 16:49:12]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
245. Elküldve:
2009-04-24 16:42:41 |
[24143.] |
Nincs jogosultsága a hozzászólás megtekintésére!
|
|
|
[előzmény: (233) PAttila1, 2008-11-12 00:45:44]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
23413. Elküldve:
2009-04-24 09:11:56 |
[24144.] |
Nincs jogosultsága a hozzászólás megtekintésére!
|
|
|
[előzmény: (23408) Aquaman, 2009-04-23 14:41:02]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
1419. Elküldve:
2009-04-24 08:45:52 |
[24145.] |
Szia
Első kutya és mindjárt egy profit szeretne?
Kérdés az, hogy mennyi ideje van rá, akar-e vele külön foglalkozni.
Nagyrészt elrettentésnek, elriasztás céljából gondolta vagy várható is komolyabb feladat esetleg, amit meg kell oldania.
Elsőként énis egy népszerűbb, elterjedtebb fajtát javaslok.
|
|
|
[előzmény: (1416) tamashoppar, 2009-04-22 04:26:42]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
114. Elküldve:
2009-04-24 06:03:32 |
[24146.] |
|
|
|
[előzmény: (113) Viol, 2009-04-23 21:43:58]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
2519. Elküldve:
2009-04-23 20:00:43 |
[24147.] |
Nincs jogosultsága a hozzászólás megtekintésére!
|
|
|
[előzmény: (2518) Koga, 2009-04-22 21:40:22]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
112. Elküldve:
2009-04-23 14:10:47 |
[24148.] |
Tiszasziget történetét meghatározza földrajzi helyzete. A település a két nagy folyó a Tisza és Maros ártere között keletkezett, egy szigetszerű árvízmentes területen.
A Község északnyugati legmagasabb részén, a "Szélmalom - dombnak" területén helyezkedett el az ősi kultúra már részben elpusztított telepe. Innen kerültek be a bronzkori edények és a cserepek a szegedi Móra Ferenc Múzeumba. A területen döntően az i.e. III. században megtelepülő kelta népesség kisebb jelenlétével számol a kutatás, ahol Árpád-kori településmaradványok is találhatók voltak.
Tiszasziget, -1955-ig korábbi neve Ószentiván, - a temesvári bánsághoz tartozó terület volt, melyre a Csanádi tiszttartóság 1746-ban szerbeket telepített. A területet 1783-ban a Királyi Kamarától megvásárolta Szeged városa. Erre a szerbek átköltöztek a mai Újszentivánra. Ezt követően a falut magyarok népesítették be. A későbbi zsellérek kubikusként dolgoztak hosszú időn keresztül.
A község területén közvetlenül a szerb határ mentén fekszik Térvár a maga mintegy 70 lakosával. Elsőként ezt a települést 1450-ben Therwarként említik. Az 1770-ben Szegedről ide érkezett magyar dohánykertészek szinte egyedi településformát hoztak létre ezen a részen.
A mai igazgatási területen kialakult Vedresháza pusztát Vedres István ármentesítette, majd 1808-ban szegedi dohánykertészeket telepített ide, magas színvonalú kísérletező gazdálkodással. A szépen bontakozó falut az 1816 évi hatalmas tiszai árvíz tette tönkre egyszer s mindenkorra. Az árvizeket csak a magasabb partszakaszon települt Térvár élte túl.
Az 1846-os újra telepítéskor mértanilag kialakított szerkezetű községet hoztak létre. A központi téren 1913-ban épült fel a templom. A többi középület Községháza, jegyzői-lak, paplak, iskola épület 1930-as évek második felében létesült, államsegélyből.
Ószentiván népességének 1880-tól kimutatott lassú, de állandó emelkedése az 1930-as években megtörik; 1920-ban 1379, -1930-ban 1479, -1941-ben 1473 lakosa volt, mintegy 410 lakással. 1955-ben Ószentiván Község neve Tiszaszigetre változott.
Tiszasziget település a két nagy folyó, a Tisza és a Maros ártere között keletkezett késő pleisztocén és holocén kori cca. 1,5 km átmérőjű lösz és homok kiemelkedésen, egy szigetszerű árvízmentes területen. A terület felszíni arculatát a már előbb említett pleisztocén és holocén folyóvízi üledékképződés alakította ki.
A Tisza-Marosszög területén több régi eltemetett folyómeder található, melyeket később folyóvízi üledékek töltöttek fel. A mélyebb szerkezeti részen agyagok, iszapos - agyagos képződmények találhatók. A magasabb részeket infúziós lösz, lösziszap és finom homok töltötte fel.
A belterület síknak tekinthető, melyen 1,00 m-es szintkülönbségek vannak. A községtől mintegy 1,0 km-re nyugatra található az ország legmélyebb pontja, mely 76,00 m Bf.
|
|
[válaszok erre: #113]
|
[előzmény: (111) Duci, 2009-04-23 14:04:18]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
111. Elküldve:
2009-04-23 14:04:18 |
[24149.] |
"Los Angelesben jó hírét terjesztem Szegednek, mindig elmondom, hogy itt születtem, itt készítik a világhírű Pick szalámit és a szegedi parikát."
Zsigmond Vilmos
Oscar-díjas operatőr
"A marhapaprikás főzésének a klasszikus szabályai: a bográcsban olvasztott kellő mennyiségű zsírban hagymát fonnyasztunk, a tűzről levéve a szükséges adagú füszerpaprika egy részét beletesszük, majd rá a húst összekeverve, aztán vissza a tűz fölé és óvatosan adagoljuk hozzá a vizet, s addig főzzük, ameddig szükséges. A sózást legjobb a forrás kezdetén végezni, s egyetlen külön fűszer, amit ugyanakkor biztonsággal bele lehet tenni, a piros csövespaprika. A fűszerpaprika visszatartott részét akkor kell hozzátenni, amikor már szinte megfőtt az étel.
Íly módon főzve biztosan jó lesz a marhapaprikás, és sohasem lesz csalódás, legfeljebb el lehet sózni, s ez ellen csak a lé hígítása az orvosság. A főzőmesterek egyéni stílusa és egyes vidékek hagyományai szerint azonban e klasszikus szabályoktól való többféle eltérést szentesített a szokás.
Makón például úgy főzik a lakodalmas paprikást vagy a majális ünnepi ételét, hogy a fűszerpaprikát csak a végén teszik rá. Íly módon tokányszerűen marhaizűbb lesz a lé, s ez nem kevésbé nagyszerű, mintha vele fő a paprikaíz. A piros csövespaprikát azonban ott is az elején beleteszik.
Sok helyen bort is tesznek a marhapaprikás levébe, mégpedig elsősorban fehér bort. Ez ízlés dolga. Pikánsabbá teszi, de ha sokat öntenek bele, kivált vörös borból, akkor savanykás lesz, eltorzul az íze. Tisztább ízű-illatú, ünnepélyesebb és "klasszikusabb", ha bor nélkül főzik."
- Részlet Erdei Ferenc Néprajzi ínyesmesterség című művéből (1971)
szegedi fűszerpaprika-őrlemény:
A kedvező adottságokkal rendelkező szegedi tájkörzetben hagyományos módon megtermelt fűszerpaprika-növény tövön beérett, utóérlelt, majd megszárított termésének megőrlésével készül.
A paprika őshazája Dél-Mexikó, Közép-Amerika és az Antillák szigetcsoportja. Az őslakó indiánok orvosság és fűszer gyanánt használták.
Kolumbusz Kristóf tengeri úton akarta elérni a keleti Fűszer-szigeteket. Az Újvilágból azonban nem az ismert fűszerekkel, hanem - többek között - egy addig sohasem látott ajándékkal, egy paprikanövénnyel tért vissza.
A növény kezdetben Európa barokk főúri kertjeit díszítette, illetve kereskedelmi utakon eljutott Törökországba is. Innen balkáni közvetítéssel került hazánkba.
Az 1500-as évek második felében Széchy Margit főrangú asszony kertjét is díszítette már egy vörös törökbors nevű növény (ez időben még indiai bors vagy pogánybors névvel is illették). A paprika elnevezés a 18. században bukkant fel először, mint a bors délszláv nevének (papar) kicsinyítő képzős alakja, s ezután a magyar használat által vált egyetemes, nemzetközi szóvá.
Szegeden 1748-ból találjuk az első feljegyzést egy piarista számadáskönyvben, melyben a paprika szó szerepel.
Hazánkban kezdetben orvosságként használták hideglelés (váltóláz) ellen, csak később vált a magyar konyha meghatározó fűszerévé.
Míg a termelés a 19. század közepéig a családi ellátás keretein belül maradt, a századfordulóra a feldolgozás már ipari méreteket öltött és a kereskedelem jelentőssé vált.
A paprikatermesztés a régióban Szeged-Alsóvárosról indult a Szegedhez közel eső feketehomokos területeken, a Tisza "áradmányos" földjén. 1934-ben zárt körzetté nyilvánították Szeged környékét, így az ezen kívül termelt fűszerpaprikából készült őrleményt tilos szegedi paprikaként forgalmazni.
A betakarítás kizárólag hagyományos kézi szedéssel történt, amit akár háromszor, négyszer is elvégeztek, és ezzel biztosították azt, hogy csak a tövön beérett legjobb minőséget adó termés kerüljön további feldolgozásra. Híres, Szegedhez szorosan kapcsolódó kép a házak oldalán lógó fűszerpaprika-füzérek sora.
A szegedi paprika egyedülálló minőségének genetikai alapját a Szeged környékén nemesített, államilag elismert fűszerpaprika-fajták jelentik. Ezek alkalmazkodtak a tájkörzet adottságaihoz legjobban, ugyanis nemesítésük folyamatában felhasználták az e vidéken egy évszázad alatt kialakult eredeti ízt, aromát, színt adó fűszerpaprika-populációt.
A szegedi paprika különleges volta nemcsak a több száz éves törődésnek, a felhalmozódott szaktudásnak és a hagyományok erényeit követő feldolgozásnak köszönhető, hanem annak is, hogy Magyarországon nagyon kedvezőek a feltételek a melegkedvelő fűszerpaprika számára. A szegedi tájkörzetben olyan hőmérsékleti, napfény- és csapadékviszonyok uralkodnak, amelyek valamennyi fűszerpaprika-termő terület közül itt a legkedvezőbbek.
A kor emberének fokozottan szüksége van vitaminokra, antioxidáns anyagokra. A fűszerpaprikát elsősorban fűszerként használjuk, pedig a benne rejlő vitaminok, antioxidánsok mind szervezetünk védelmét szolgálják.
Szent-Györgyi Albert Nobel-díja,
a C-vitamin és a szegedi paprika szorosan összefonódott fogalmak, egyik a másikat tette világhírűvé. De a színt adó karotinoidok, a provitaminok, a kapszaicin, a paprikamagban található tokoferolok mind-mind a 21. század anyagai.
A paprikát korábban is használták gyógyszerként, ma is gyártanak gyógyhatású készítményeket belőle, és a jövőben is egészségünket szolgáló fűszerként fogyaszthatjuk a szegedi paprikát.
|
|
[válaszok erre: #112]
|
[előzmény: (110) Duci, 2009-04-22 11:48:41]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|

Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855
|
209. Elküldve:
2009-04-23 13:59:11 |
[24150.] |
"Los Angelesben jó hírét terjesztem Szegednek, mindig elmondom, hogy itt születtem, itt készítik a világhírű Pick szalámit és a szegedi parikát."
Zsigmond Vilmos
Oscar-díjas operatőr
"A marhapaprikás főzésének a klasszikus szabályai: a bográcsban olvasztott kellő mennyiségű zsírban hagymát fonnyasztunk, a tűzről levéve a szükséges adagú füszerpaprika egy részét beletesszük, majd rá a húst összekeverve, aztán vissza a tűz fölé és óvatosan adagoljuk hozzá a vizet, s addig főzzük, ameddig szükséges. A sózást legjobb a forrás kezdetén végezni, s egyetlen külön fűszer, amit ugyanakkor biztonsággal bele lehet tenni, a piros csövespaprika. A fűszerpaprika visszatartott részét akkor kell hozzátenni, amikor már szinte megfőtt az étel.
Íly módon főzve biztosan jó lesz a marhapaprikás, és sohasem lesz csalódás, legfeljebb el lehet sózni, s ez ellen csak a lé hígítása az orvosság. A főzőmesterek egyéni stílusa és egyes vidékek hagyományai szerint azonban e klasszikus szabályoktól való többféle eltérést szentesített a szokás.
Makón például úgy főzik a lakodalmas paprikást vagy a majális ünnepi ételét, hogy a fűszerpaprikát csak a végén teszik rá. Íly módon tokányszerűen marhaizűbb lesz a lé, s ez nem kevésbé nagyszerű, mintha vele fő a paprikaíz. A piros csövespaprikát azonban ott is az elején beleteszik.
Sok helyen bort is tesznek a marhapaprikás levébe, mégpedig elsősorban fehér bort. Ez ízlés dolga. Pikánsabbá teszi, de ha sokat öntenek bele, kivált vörös borból, akkor savanykás lesz, eltorzul az íze. Tisztább ízű-illatú, ünnepélyesebb és "klasszikusabb", ha bor nélkül főzik."
- Részlet Erdei Ferenc Néprajzi ínyesmesterség című művéből (1971)
szegedi fűszerpaprika-őrlemény:
A kedvező adottságokkal rendelkező szegedi tájkörzetben hagyományos módon megtermelt fűszerpaprika-növény tövön beérett, utóérlelt, majd megszárított termésének megőrlésével készül.
A paprika őshazája Dél-Mexikó, Közép-Amerika és az Antillák szigetcsoportja. Az őslakó indiánok orvosság és fűszer gyanánt használták.
Kolumbusz Kristóf tengeri úton akarta elérni a keleti Fűszer-szigeteket. Az Újvilágból azonban nem az ismert fűszerekkel, hanem - többek között - egy addig sohasem látott ajándékkal, egy paprikanövénnyel tért vissza.
A növény kezdetben Európa barokk főúri kertjeit díszítette, illetve kereskedelmi utakon eljutott Törökországba is. Innen balkáni közvetítéssel került hazánkba.
Az 1500-as évek második felében Széchy Margit főrangú asszony kertjét is díszítette már egy vörös törökbors nevű növény (ez időben még indiai bors vagy pogánybors névvel is illették). A paprika elnevezés a 18. században bukkant fel először, mint a bors délszláv nevének (papar) kicsinyítő képzős alakja, s ezután a magyar használat által vált egyetemes, nemzetközi szóvá.
Szegeden 1748-ból találjuk az első feljegyzést egy piarista számadáskönyvben, melyben a paprika szó szerepel.
Hazánkban kezdetben orvosságként használták hideglelés (váltóláz) ellen, csak később vált a magyar konyha meghatározó fűszerévé.
Míg a termelés a 19. század közepéig a családi ellátás keretein belül maradt, a századfordulóra a feldolgozás már ipari méreteket öltött és a kereskedelem jelentőssé vált.
A paprikatermesztés a régióban Szeged-Alsóvárosról indult a Szegedhez közel eső feketehomokos területeken, a Tisza "áradmányos" földjén. 1934-ben zárt körzetté nyilvánították Szeged környékét, így az ezen kívül termelt fűszerpaprikából készült őrleményt tilos szegedi paprikaként forgalmazni.
A betakarítás kizárólag hagyományos kézi szedéssel történt, amit akár háromszor, négyszer is elvégeztek, és ezzel biztosították azt, hogy csak a tövön beérett legjobb minőséget adó termés kerüljön további feldolgozásra. Híres, Szegedhez szorosan kapcsolódó kép a házak oldalán lógó fűszerpaprika-füzérek sora.
A szegedi paprika egyedülálló minőségének genetikai alapját a Szeged környékén nemesített, államilag elismert fűszerpaprika-fajták jelentik. Ezek alkalmazkodtak a tájkörzet adottságaihoz legjobban, ugyanis nemesítésük folyamatában felhasználták az e vidéken egy évszázad alatt kialakult eredeti ízt, aromát, színt adó fűszerpaprika-populációt.
A szegedi paprika különleges volta nemcsak a több száz éves törődésnek, a felhalmozódott szaktudásnak és a hagyományok erényeit követő feldolgozásnak köszönhető, hanem annak is, hogy Magyarországon nagyon kedvezőek a feltételek a melegkedvelő fűszerpaprika számára. A szegedi tájkörzetben olyan hőmérsékleti, napfény- és csapadékviszonyok uralkodnak, amelyek valamennyi fűszerpaprika-termő terület közül itt a legkedvezőbbek.
A kor emberének fokozottan szüksége van vitaminokra, antioxidáns anyagokra. A fűszerpaprikát elsősorban fűszerként használjuk, pedig a benne rejlő vitaminok, antioxidánsok mind szervezetünk védelmét szolgálják.
Szent-Györgyi Albert Nobel-díja,
a C-vitamin és a szegedi paprika szorosan összefonódott fogalmak, egyik a másikat tette világhírűvé. De a színt adó karotinoidok, a provitaminok, a kapszaicin, a paprikamagban található tokoferolok mind-mind a 21. század anyagai.
A paprikát korábban is használták gyógyszerként, ma is gyártanak gyógyhatású készítményeket belőle, és a jövőben is egészségünket szolgáló fűszerként fogyaszthatjuk a szegedi paprikát.
|
|
|
[előzmény: (208) Papp Gábor, 2009-04-22 10:16:53]
|
|
Kiváló dolgozó  |
|
|