Regisztrál :: Profil :: Beállítás :: Tagok :: Szavazógép :: Csoportok :: Segítség Vissza :: Főoldal 
 Hozzászólások: 9453950/14 Témák: 18941 Tagok: 112570 Legújabb tag: nsmedia Online: (79/1
 Név: Jelszó:  Eltárol  Elfelejtette jelszavát?
    / 1 
Lista: 
Kép:
Smile:
  
 

Három felvetés a kognitív pszichológia számára

(üzenet: 14, Tudomány)
 

Topi-50



Tagság: 2006-06-13 16:29:32
Tagszám: #31643
Hozzászólások: 5406
47. Elküldve: 2023-01-10 04:52:13,

Három felvetés a kognitív pszichológia számára

[1.]

Ez egy érdekes oldal, - nagyon jó cikkek vannak fent

Tovább >>

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
Kiváló dolgozó
Topi-50 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Topi-50



Tagság: 2006-06-13 16:29:32
Tagszám: #31643
Hozzászólások: 5406
46. Elküldve: 2023-01-07 07:45:45,

Három felvetés a kognitív pszichológia számára

[2.]

792865_ajto_ablak_romania.jpg

"fejlődik az emberiség ?"

Redőnyök helyett ajtókat szereltek fel az ablakokra egy román iskolában

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
Kiváló dolgozó
Topi-50 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Topi-50



Tagság: 2006-06-13 16:29:32
Tagszám: #31643
Hozzászólások: 5406
45. Elküldve: 2023-01-04 04:47:30,

Három felvetés a kognitív pszichológia számára

[3.]

fMMf-0myNNU.jpg

A TÉNYEK MAKACS DOLGOK!!! "A VILÁG ÉS AMI MÖGÖTTE VAN! "


Egy kis háttér. 1999-ben, egy bomba robbant egy nagy info zsidó hazugság. Zsidó régészek több mint 70 éve folytatott ásatásokat a földeket a jelenlegi Izrael és a szomszédos földek Palesztina, valami konkrét tényeket bizonyítani a világnak, köztük a zsidók, a hitelességét a bibliai történet a zsidó nép, mint nemzet Isten által kiválasztott.





Zsidó régész professzor Z. Duke merészkedett, hogy ellenkezik a cionista hazugság és szenzációs eredmények közzé közel egy évszázados régészeti feltárások.
Most, a tudomány azt mondja, hogy a történelem, a zsidók és Izrael nem volt bibliai időkben, nem ez volt az egyiptomi menekülés, vagy vándorlás a Sinai, sem az ostrom Jericho Joshua, nem nagy birodalom Dávid és Salamon.

Ezek a telkek kerülnek kialakításra, a két világvallás, de a régészet nem tudja bizonyítani, hogy egyes megállapítások bár több ősi tények a történelem más nemzetek erőteljes régészeti bizonyítékok.

Például Jeruzsálem nem lehet a központ a birodalom, mint ezer évvel Krisztus előtt élt vele az erejét 3-4 ezer ember. A régészek ásni évtizedekig, nem találtam jelét a monumentális építési időt. Ez vonatkozik a híres bibliai templom.
A X. század BC ezeket a földeket létezett csak csekély fejedelemség élén a dinasztia Dávid.
Nem támogatja a bibliai történetek és földmunkák megközelíthetetlen Jericho Józsué serege képes volt, hogy csak a mennyei segítséget. Jericho "ásni" nyolcszor, és most régészek azt mondják, hogy a város nem létezik az idő ...
Képtelenség, hogy erősítse meg a tévedhetetlen Ószövetség megkérdőjelezi nem csak a "Isten választott" olvasni az emberek, hanem tönkreteszi a kapcsolatot időpontokat, amikor az ideológia az Izrael Állam épül ...
A tudomány már régóta kérdőjelezték értelmezése az Ószövetség, mint szigorúan történelmi dokumentum. Világ érzés volt az ékírásos könyvtár az asszír király Asszurbanipal, amely valójában bizonyult történészek, hogy az Ószövetség egy igaz összeállítása Babylon.
"Még nagyobb felfedezés volt világszerte szenzációt kőoszlop, amelyen a törvények a babiloni király volt írva a XVII században, Hammurabi, amely egybeesik a szövetségek, amelyek állítólag adta (közel 2000 éve) a zsidók Mózes próféta. Csak Hammurabi van nekik egy másik isten nevű Shamash ... "
Ezért nem meglepő, hogy az Egyesült Államok Irak megtámadása, olyan erősen nyomni sionomasonskoy vlastyuAmeriki és ortodox zsidó rabbinak és Izrael. Szükséges volt továbbá a stratégiai problémák megoldására és ideológiai, hogy elfog a híres Régészeti Múzeum Irak Bagdadban és hibája (ellopni) tárolt minták vannak ékírásos bizonyítékok legnagyobb zsidó hazugság arról, hogy a történelem és az ő "választott nép. Ebből nagymértékben függ a status quo az egész zsidó hazugság a történelem, a zsidók és Izrael.

Itt nem szabad elfelejteni, a stratégiai értéket a zsidó lzheistorii a világ cionizmus, amely révén a rabbinátus és a vallási összetevő az Ószövetség, és ennek alapján a Talmud és a Tóra, feltartóztatni az egész világon, hogy a hitközség. Elvégre csak támaszkodva a zsidó diaszpóra él fele (- majdnem minden) ország a világon, a világ zsidó oligarchia cionizmus iudeomasonstvo képes meghódítani más országok, fosztogatni a jólét, hogy lebontják és bemocskolják a nemzetek.

Az összes zsidót a világ egyetemlegesen felelősek az emberiség az összes dolog, hogy ők a föld zsidókról közül magasabb rétegekben a burzsoázia, az oligarchia, cionista és más zsidó ortodox rasszista, fasiszta és felforgató iudomasonskih nyújt.
(Yuri Kozenkov. Killer Oroszország 1995 p. 324)

Izraeli régészek úgy vélik, hogy a bibliai időkben Izrael történelem nem volt
Tel Aviv
Az izraeli újság "Haaretz" megjelent szenzációs nyilatkozatot neves régész professzor Zeev Duke. Herzog azt állítja - nem több és nem kevesebb -, hogy a bibliai időkben Izrael történetében soha nem létezett volna. Szerint a nyilatkozatok, nem volt az egyiptomi kivonulás vagy barangolásokra Sinai, sem az ostrom Jericho Joshua, nem nagy teljesítmény Dávid és Salamon.

Duke arra a következtetésre jutott, hogy a rendelkezések a meg nem felelés a mögöttes történelmi valóság a Biblia.Elmondása szerint 70 éves ásatások a földön ma, Izrael és Palesztina nem adott egyetlen megerősítette azokat a tényeket rögzített az Ószövetségben. Z. győződve Duke ", ahogy vele azonban nehéz elfogadni, de az emberek Izrael nem jött ki Egyiptomból, nem skitals a sivatagban, nem hódította meg a" Land of Israel ", és megdicsőült állapotában Dávid király nem volt nagy regionális hatalom, és egy kis törzsi fejedelemségek .
Duke cikk az újságban "Haaretz" egy interjúban az izraeli rádióban mondta egy másik történész és régész - Yair Kamaysky aki teljesen egyetért rendhagyó hiedelmek kollégája. Izrael királysága.
Szerint Kamayskogo egy olyan időszakot, hagyományosan kapcsolódó uralkodása Dávid és Salamon, Jeruzsálem volt nyomorúságos város lakossága mintegy 3,5-4000. Man. "Milyen birodalom lehet mondani?" - Retorikailag kérdezi Kamaysky.
Azt is elutasította azt a javaslatot, hogy a régészek egyszerűen még nem talált bizonyítékot, hogy megfelel az Ószövetség történeti adatokat. Izrael szerint Kamaysky, a helyén a legintenzívebb ásatások a világon. Állítólagos izraeli régészek, még mindig úgy tűnik, hogy okoz Izraelben és más országokban, erőszakos és komoly vita a tudományos és vallási körökben.

ITAR-TASS /
A Közel-Keleten, elpusztult a levéltár cáfolják az Ószövetségben?
A forrás szerint, a következő egyiptomi cél - Irán és Szíria
"Aki uralja a múltat, irányítja a jövőben. És ki irányítja a irányítja a múltat, és a ". Ez a bizonyos nem ismert, aki először kiejtette a "igazság", de ez nem olyan fontos. Ennél is fontosabb, az igazság ez a mondás nem vonható kétségbe. Mindenesetre, viszonyítva a modern világban. És mivel a felett a tájékoztatás a múltban, Vol. H. A távoli múltban, ma van egy valódi háború, bár talán nem nyilvánvaló, hogy az átlagember és a hétköznapi városlakók. Ő megy, úgy tűnik, és az arab világban, amely továbbra t. N. "Arab tavasz", több mint egy éve, hogy vegyenek részt a figyelmet a nemzetközi közösség.
Váratlan verzió az egyes epizódok a forradalmi hullám és a pszeudo-tüntetések és tiltakozások, és valójában - .. polgárháború, t h Egyiptomban, bemutatva nem is olyan régen az újság "orosz Gazette". Amint arról a honlapon kiadás, mielőtt az új, 2012-ben Kairó belvárosában alatt újra kitört az egyiptomi fővárosban az utcai tiltakozások megfizethetetlen ősi dokumentumot elpusztítottak, amely tanúsítja, hogy a világ "történet kidolgozott teljesen másképp hogyan találták fel és le, a zsidók a "Tanakh" (Ószövetség) "abban az időszakban, legkésőbb az V. században.BC. e. Szerint a másik változat, az Ószövetség volt írva az időszakban az I-V cc. n. e. ".
"Ebben az időben, a tömeg irányított provokátorok, lezuhanyozott Molotov-koktéllal, és égett a híres antik tárházát alapján a szer az egyiptomi hadjárata Napóleon - írja:" az orosz Gazette ". - Volt a könyvtár, amely az úgynevezett Science Center, része az egyiptomi parlament épületek. A tetőn, rendőrök, aki megpróbálta a harcot le a tomboló tömeg a vízágyú. Provokátorok küldött a tömeg az épület, megverték firebombs. Első robbanás, ami után a régi épület kigyulladt gyorsan. Tűzoltók, tushivshie környező épületek, megpróbálta megmenteni a műemlék, de hiába volt minden. Könyvtár leégett majdnem teljesen.
Összességében a könyvtár tartott 200.000 régi könyvek és kéziratok. Hányan vannak menthetetlenül elveszett a tűz még nem ismert. De még ezek a veszteségek, amelyeket jelentettek, pótolhatatlan. Szerint a miniszterelnök (Egyiptom - .. a szerk.) Kamal al-Ganzuri, a tűz elpusztította az eredeti ősi leírások Egyiptom, valamint felbecsülhetetlen térképek és történeti kéziratok, amelyek tárolják az Tudományos Központ megalakulása óta augusztus 1798. Volt egy rövid időszak, amikor a francia csapatok parancsnoksága alatt Napóleon átvette az irányítást Egyiptomban, de ebben az időben gyűjtött a legértékesebb történelmi dokumentumokat.
És ez - nem az első, sem az utolsó megsemmisítése történelmi tényekkel. Területén Egyiptom -. Ez legalább egy harmadik " A kiadvány hivatkozik több meg nem nevezett forrásokra, akik azt állítják, hogy a zsidók, hogy elrejtse kulcsfontosságú történelmi adatok elpusztította a régi információs tárház, eltérő a mítoszok a farizeusok a zsidóság, különösen az Alexandriai Könyvtár Egyiptomban. Emlékezzünk, ez a könyvtár kell tekinteni a hivatalos történetírás alakult a III. BC. e. - Az egyik változat szerint, a korszak uralkodásának az égyiptomi király, I. Ptolemaiosz, a másik - a fia, Szent Ptolemaiosz II Philadelphus. Ez az első alkalom a könyvtár égett az I. században. BC. e, a második -. a III. n.e., amikor a római császár Aurelianus elpusztult, és leégett a könyvtár Alexandriai során a támadást. IV. n. e. A túlélő könyvek költözött Konstantinápolyba. 2002-ben a modern könyvtár és kulturális központ épült Alexandriában a helyén a legendás Alexandriai Könyvtár. 2011-ben azonban, amikor az egész tágabb Közel-Keleten kezdődött t. N. "Arab tavasz" egyiptomi villant a "tűz", összehasonlítva, amely az égő a régi könyvtár tűnhet szinte gyerekes csíny, a Vol. H. tekintettel a pusztítás és fosztogatás a történelmi és kulturális emlékek.
"A támadás során a Nemzeti Múzeum Kairóban, lázongók magukkal egy hosszú rúddal-kar, csatlakozik" a lemez ellenőrzés, aranyból, ventilátor, "miközben nagyon fan tiszta arany" valamilyen okból "nem érintette (!) - Írja, "orosz Gazette". - Azt is elpusztult a múmia ", ahol papirusz és vászon kötéseket becsomagolt múmiákat fedeztek fel különböző szövegek ... némelyikük kiderült, hogy ... az etruszk nyelvet." Fenntartása mitológia az Ószövetség, a "vállalati kultúra", a források kifejtette, és a vadászat leletek az ősi civilizációk Ur Sumer, Babylon, Asszíria, Mezopotámia és más országokban a Nemzeti Múzeum Irak elkülönítését. Itt is, mint az újság megjegyzi, elveszett a legértékesebb leletek az ősi időkben, és az idők "babiloni fogság", teljesen cáfoló ábrahámi változat a történet.
Ugyanakkor a következő célok a háború levéltári dokumentumok, mint az "orosz Gazette" - Irán és Szíria: "Nem véletlen, és készül egy támadás Irán, akiknek Mahmoud Ahmadinejad elnök a megnyitón a kiállítás" kincsei dzhiroftskoy civilizáció "szentelt a visszatérését 5000 leletek délnyugat iráni Jiroft régió után csempészték az Egyesült Királyság hét évvel ezelőtt, azt mondta, hogy "a cionisták létrehozott egy hamis 2500 éves kultúra maguknak, hogy megfossza más nemzet történelmi gyökereit."
Ma már meg a látnivalók a Szíriai Nemzeti Múzeum. "
Akár tetszik, akár nem, nem ismert, azonban figyelemre méltó ebben a tekintetben úgy tűnik néhány publikáció izraeli történészek szentelt említett ószövetségi eseményeket. Így 1999 végén, az izraeli újság "Haaretz" megjelent egy változata a híres jeruzsálemi régész professzor Ze'ev Herzog, amelynek alapja éves kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a történelem az emberek, akik éltek, a mai Izrael, nem voltak meghatározott időszak az Ószövetségben.
Herzog azt állítja, hogy nem volt kivándorlása a zsidók Egyiptomból vagy barangolásokra Sinai, sem az ostrom Jericho Joshua, nem nagy teljesítmény Dávid és Salamon. Így a történész megállapítja, meg nem felelésre vonatkozó alapvető történelmi valóság a Biblia. Elmondása szerint 70 éves ásatások a földön ma, Izrael és Palesztina nem adott egyetlen megerősítette azokat a tényeket rögzített az Ószövetségben. Meggyőzni a Duke ", ahogy vele azonban nehéz elfogadni, de az emberek Izrael nem jött ki Egyiptomból, nem vándorolt a sivatagban, nem hódította Erec Izrael (" Izrael földje ", és" Az ígéret földje "," Szentföldre "- a történelmi kifejezés, és fogalom judaizmus és a kereszténység, utalva a régió ma legszorosabban kapcsolódó Izrael állam, a történelem, a bibliai időkben a mai napon - a szerk.), és a megdicsőült állapotban Dávid király nem volt nagy regionális teljesítmény .. egy kis törzsi fejedelemségek. "
Duke, az úton, nem úttörő a felülvizsgálata az ószövetségi változata a történelem, a honlap "új időszámítás". Sok orosz kollégák biztosították az izraeli tudós, például, hogy az aktuális város Palesztina és Izrael, szerény megjelenésű, semmi köze a valódi Betlehembe, Jerikóba, Názáretbe. És a bibliai Egyesület képviselői szerint ez a tendencia a tudomány fordul elő, amikor átutazóban Palesztina csak ékesszólás de a vezetők rögeszmék országúti jeleket. Néhány kutató azon a véleményen vannak, hogy a történeti alapja a bibliai történetek az igazi, csak az események zajlanak re a jelenlegi Palesztina: Joshua, például vezette győztes ezred-re a Vörös-tenger mentén egész Európa, de az ókori izraeliták a régi hős nem sok köze .
A Biblia soha nem fagyott által jóváhagyott dokumentum modern történészek: az előkészítés emberiség történetében minden átírta a Bibliát szöveg korrekciót hajtottak végre, sok jelenet Szentírás társított sokkal fiatalabb karakterek és események. Ugyanezen okból, a kutatók úgy vélik, a köznép a késő középkorban tilos volt olvasni a Bibliát saját.
A helyzet az izraeli professzor Duke megosztott izraeli történész Ya.Kamaysky. Ő is úgy véli, hogy az információk az Ószövetségben nem tekinthető megbízható történeti adatok. Mint mondta egy interjúban az izraeli rádióban, ásatások megerősíti a bibliai leírást. Ez Kamaysky szerint neki, nem hisz a hagyományos magyarázat egy ilyen bizonyítékok hiánya -, hogy ezek bizonyítékok, azt mondják, még mindig egyszerűen nem található. Terület egyedül Jericho emlékeztet Kamaysky, kiásott többször. De még csak nem is törekedett agyagedény, de legalább az alapjait a bevehetetlen falak soha nem látott az ókori világban. Nem sikerült, mert az ilyen bástyák nem élte túl ... De a végén, mondja a tudós, semmi lényeges, a régészek nem találtak.VB Íme egy másik IZRAELI régész professzor véleménye a BIBLIAI időszakról és annak a kornak a zsidókhoz köthető régészeti emlékeiről,lelet anyagáról!

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
Kiváló dolgozó
Topi-50 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Topi-50



Tagság: 2006-06-13 16:29:32
Tagszám: #31643
Hozzászólások: 5406
44. Elküldve: 2022-12-29 09:26:19,

Három felvetés a kognitív pszichológia számára

[4.]

qp8NZrRLzA8.jpg

Tovább >>

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
Kiváló dolgozó
Topi-50 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Topi-50



Tagság: 2006-06-13 16:29:32
Tagszám: #31643
Hozzászólások: 5406
43. Elküldve: 2022-12-27 07:40:46,

Három felvetés a kognitív pszichológia számára

[5.]

63a5dfc59c56a63a5dfc59c56b.jpg

Ó, ne! A tudósok megállapították, hogy valójában jégkorszak felé tartunk, és annyi CO2-t kell pumpálnunk a légkörbe, amennyit csak lehet, különben mindannyian meghalunk.

VILÁG - Az évtizedekig tartó tudományos konszenzus döbbenetes megfordításával a tudósok most felfedték, hogy a bolygó egy pusztító jégkorszak felé tart, és hogy annyi CO2-t kell pumpálnunk a légkörbe, amennyit csak lehet, különben mindannyian meghalunk.


"Hoppá, úgy néz ki, hogy talán elkövettünk néhány kisebb számítási hibát" - mondta Dr. Bjørn Jarlnjørd, a Norvég Apokaliptikus Tudományos Kutatóközpont (NCSAS) munkatársa. "Azt hiszem, talán elfelejtettük valahol az '1'-et vagy valamit, nem vagyok benne biztos. De a hosszú történet röviden az, hogy a bolygó valóban lehűl, és mindannyian halálra fogunk fagyni, ha nem indítjuk be azonnal a terepjáróinkat, és nem pörgetjük fel őket éjjel-nappal."

A hírcsatornák világszerte máris bejelentették, hogy "a tudomány megváltozott", és hogy minden szénerőművet, monster truckot, magánrepülőt, fracking fúrót és gázüzemű lombfúvót azonnal be kell kapcsolni, hogy megmentsük az emberiséget a halál fagyos tundrájától. "Tévedtünk! Isten segítsen rajtunk, nagyot tévedtünk!" - mondta reszketve Neil deGrasse Tyson, miközben beindította gázüzemű generátorát. "Miért féltünk éppen attól a vegyszertől, amit kilélegzünk? Ez a növények tápláléka! Ez természetes! Mit tettünk?!"

A kormányok is reagálnak, máris gyorsan cselekedtek, hogy betiltsanak minden nap- és szélenergiát, és ezernyi új adót és szabályozást ígértek, amelyekről azt ígérik, hogy majd valahogy megoldják a problémát.

A publikálás idején Elon Musk egy új, gázüzemű Tesla bejelentésével ajánlotta fel segítségét.

Tudomány - Dec 23, 2022 -

BabylonBee.com 

Tovább >>



figyelemre méltó írások:
példaképünk..
Kiváló dolgozó
Topi-50 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Topi-50



Tagság: 2006-06-13 16:29:32
Tagszám: #31643
Hozzászólások: 5406
42. Elküldve: 2022-12-10 18:51:52,

Három felvetés a kognitív pszichológia számára

[6.]

Léteznek-e vírusok? Dekódoljunk - olvass is bele az írásba, ha időd engedi

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
Kiváló dolgozó
Topi-50 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Topi-50



Tagság: 2006-06-13 16:29:32
Tagszám: #31643
Hozzászólások: 5406
41. Elküldve: 2022-12-10 15:33:24,

Három felvetés a kognitív pszichológia számára

[7.]

b037c834-94c0-4a03-aa4b-136363e15b60.jpg

Erre most azonnal szokjon rá: a tudósok szerint ilyen jó hatásai vannak a zenehallgatásnak

Tovább >>

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
Kiváló dolgozó
Topi-50 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Topi-50



Tagság: 2006-06-13 16:29:32
Tagszám: #31643
Hozzászólások: 5406
40. Elküldve: 2022-11-14 21:34:38,

Három felvetés a kognitív pszichológia számára

[8.]

chaiyaporn-atakampeewong-WSFY8g2CJDo-unsplash.jpg

A cica felismeri, ha hozzá beszélünk

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
Kiváló dolgozó
Topi-50 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Topi-50



Tagság: 2006-06-13 16:29:32
Tagszám: #31643
Hozzászólások: 5406
39. Elküldve: 2022-10-24 15:01:29,

Három felvetés a kognitív pszichológia számára

[9.]

t38KsA00OO8.jpg

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
Kiváló dolgozó
Topi-50 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Topi-50



Tagság: 2006-06-13 16:29:32
Tagszám: #31643
Hozzászólások: 5406
38. Elküldve: 2022-10-15 16:58:13,

Három felvetés a kognitív pszichológia számára

[10.]

Egyesült Királyság – Mark Steele fegyverszakértő azt állítja, hogy az 5G hálózat a katonai technológia fegyvere, amelyet a célpontok radarszkennelésével történő megtalálására és semlegesítésére használnak.

Videó link: https://vk.com/video472313425_456241851

Magyar kísérőszöveg is jó lenne hozzá, mert a videó angol nyelvű.

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
Kiváló dolgozó
Topi-50 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Topi-50



Tagság: 2006-06-13 16:29:32
Tagszám: #31643
Hozzászólások: 5406
37. Elküldve: 2022-10-05 10:21:48,

Három felvetés a kognitív pszichológia számára

[11.]

qExHWZUy48U.jpg

Tovább >>

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
Kiváló dolgozó
Topi-50 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Topi-50



Tagság: 2006-06-13 16:29:32
Tagszám: #31643
Hozzászólások: 5406
10. Elküldve: 2022-10-04 09:19:00,

Három felvetés a kognitív pszichológia számára

[12.]

A mély álomban lévőknek!! A "népszámlálás" mögé bújtatott lakás állapot felmérés, nem más mint az, hogy 2030-ig minden lakásnak bizonyos besorolásba kell tartoznia

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
Kiváló dolgozó
Topi-50 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Topi-50



Tagság: 2006-06-13 16:29:32
Tagszám: #31643
Hozzászólások: 5406
4. Elküldve: 2022-10-04 08:23:44,

Három felvetés a kognitív pszichológia számára

[13.]

http://www.netboard.hu/viewtopic.php?topic=32187

A Covid-19 nem egy vírus, hanem egy katonai program!
CIA Organize Vaccine Identity Detection



videó

figyelemre méltó írások:
példaképünk..
Kiváló dolgozó
Topi-50 adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   

Ritter Teodor
1. Elküldve: 2005-10-24 15:33:45,

Három felvetés a kognitív pszichológia számára

[14.]



Három felvetés a kognitív pszichológia számára

1. Az akceleráció eredete

Az akcelerációt (azt a folyamatot, melynek során az egymást követő nemzedékek egyre gyorsabb biológiai növekedése egyre nagyobb testmagassághoz vezet) ma a táplálkozással hozzák kapcsolatba. Ezt az összefüggést látszik igazolni például az, hogy a fejlődő országokban az alacsonyabb társadalmi helyzetű és ezért alultáplált emberek testmagassága alacsonyabb az ottani középosztály tagjaiénál. Szerintem viszont, ha létezik is ez az összefüggés, valami más is meghúzódhat a folyamat mögött. A következők miatt gondolom ezt:

a. Nem rendelkezem a megfelelő statisztikai adatokkal, de személyes tapasztalataim alapján feltételezem, hogy az akceleráció nem állt meg annál a nemzedéknél, amelyik a 60-as, 70-es években született és a 80-as, 90-es években érte el a 20 éves kort. Hanem az egyre újabb nemzedékek testmagassága még mindig emelkedik, holott a táplálkozásuk minősége (a magyarországi viszonyokat figyelembevéve) a mesterséges adalékanyagok növekedése miatt még csökkenhetett is. Annak ebből a szempontból nincs jelentősége, hogy az élelmiszeripari termékek választéka az eltelt időszak során növekedett, hiszen a testi fejlődéshez szükséges tápanyagokat az alapvető élelmiszerek kisebb csoportja is képes biztosítani, az emberek többsége által rendszeresen fogyasztott ételeket pedig ma is csak kevés számú alapvető élelmiszerből állítják elő.

b. Szintén nem rendelkezem a megfelelő statisztikai adatokkal, de a múzeumi látogatásaim során az a benyomás alakult ki bennem, hogy a középkori nemesek testmagassága nem érte el a mai fiatalokét, illetve nem volt látványosan nagyobb a parasztokénál. Erre az ajtók, a páncélok és a sírkövek (emlékezetből felidézett) méreteiből következtetek, s ha ez ténylegesen is így volt, akkor felvetődik a kérdés, hogy a nemességet, amelyik helyzeténél fogva több táplálékhoz jutott, sőt még a feladata (a fegyverforgatás) is megkívánta a testi fejlettséget, miért nem tette annyival magasabbá a táplálkozása, mint amennyire az újabb nemzedékek magasabbak a régebbieknél.

c. Az akcelerált fiatalok nemcsak a testi fejlődésükben változnak meg, de megváltozik a jellemük is. Gondolkodásuk kevésbé hajlamos a kényszerességre, ugyanakkor a figyelmük lecsökken és szétszórtakká válnak. Ez lehet véletlen egybeesés, lehet a testi fejlődés megváltozásának következménye, de lehet az is, hogy a testi fejlődés megváltozása és a jellem megváltozása mögött ugyanazok a hatások állnak. Akár úgy, hogy ezek a hatások a párhuzamosan változtatják meg a jellemet és a testi fejlődést, akár úgy, hogy a jellem megváltoztatásán keresztül változtatják meg a testi fejlődést.

A feltevésem az, hogy az akceleráció legalábbis részben a cselekvési lehetőségek kitágulásának a következménye.
A technika fejlődésével a környezet alakítására és észlelésére irányuló képességeink soha nem látott méretűvé tágultak. Elég talán, ha csak a televízióra, a számítógépekre vagy a mobiltelefonokra, illetve a bárki számára elérhető közlekedési eszközökre gondolunk. Az új technikák közül a számítógépeket külön ki kell emelnünk, hiszen a számítógépek egy virtuális világba vezetnek bennünket, amiben a cselekvési lehetőségeink a valóságos világban lehetségeseknél is tágabbak lehetnek, s amiben a tájékozódás ugyanolyan intenzíven hathat vissza jellemünk és azzal kölcsönhatásban az egész szervezetünk fejlődésére, mint a valóságos világban. A technika fejlődésén kívül, de a technika fejlődésével összefüggésben hathat még a nevelési módszerek megváltozása is, az ahogyan a szigorú jutalmazásoktól/büntetésektől az egyre kötetlenebb szülő - gyermek viszony felé mentek el. Ez a változás következménye lehetett annak, hogy a szülők a technikai fejlődés következtében megtapasztalták a cselekvési lehetőségeik növekedését, s ezért a kényszerességük csökkenésével már maguk sem tekintették annyira szükségesnek gyermekeik kényszerítését. Ugyanakkor ez a változás maga is növelte a cselekvési lehetőségeket, méghozzá éppen a fejlődés szempontjából kritikus gyermekkorban.
Talán kódolva van egy ösztön az emberi idegrendszerben, amelyik a testi fejlődést a cselekvési lehetőségek mértéke szerint szabályozza. Talán a növekedési hormonok mennyisége, vagy valami más, ami a növekedést szabályozza valamiféle összefüggésben van a cselekvési lehetőségek tudatával. Az emberi faj fejlődése során annál több értelme volt a növekedésre késztetettségnek, minél több tápanyag állt rendelkezésre, sőt a tápanyagok hiányában megjelenő késztetettség talán még kárt is okozhatott mondjuk azzal, hogy növelte az éhségérzetet és az ezzel járó stresszt. Az viszont, hogy mennyi tápanyag állt rendelkezésre, arányos volt a cselekvési lehetőségek mértékével. Egy sivatagos vidéken az emberek cselekvési lehetőségei kisebbek, mint ott, ahol elegendő mennyiségű ipari és mezőgazdasági nyersanyagot találhatnak, s ebből adódóan ott a valóban hiányos élelmezés mellett ez az ösztön is kisebb méretet idézhet elő. Ha ez így van, akkor a mai fiatalok már-már egészségtelen testmagassága összefüggésbe hozható a soha nem látott cselekvési lehetőségekkel, amelyek az élelmezéssel ellentétben pontosan az akcelerációval egy ritmusban növekedtek meg. A modern tömegkommunikációs és tömegközlekedési technikák talán olyasféle szupernormális ingerekként működnek a növekedésünket szabályozó ösztöneink számára, mint a rajzolt szexcsalik a nemi ösztöneink számára. Ha a szigetekre betelepült állatok mérete hamarabb lecsökken, minthogy azt pusztán genetikai szelekcióval magyarázni lehetne, akkor az legalábbis nem mond ellent ennek a feltételezésnek.
Ami pedig a jellem megváltozását illeti, ott szintén találhatunk olyan mechanizmusokat, amelyek a kényszeresség és a figyelem csökkenésével a cselekvési lehetőségek növekedésére válaszolnak.
Egy olyan világban, ahol a cselekvési lehetőségek tágak, fennáll annak a veszélye, hogy ez szabadosságba és állandó követelődzésbe fajul. A római császárok közül sokan az ellenállás hiányába őrültek bele, s ehez hasonlít számos fiatal helyzete is, akiknek utasításait a gépek automatikusan hajtják végre. Ebben az élethelyzetben a figyelem sokszor lecsökken, hiszen az ellenállás hiányában nincs meg sem az ellenállás előli menekülés érzelmeinek (a félelemnek és a fájdalomnak) a figyelme, sem az ellenállással szembeni támadás érzelmeinek (a haragnak és az undornak) a figyelme, sem pedig a célok eléréséért kifejtett konstruktív tevékenység (a szeretet és a konstruktív akarat) figyelme. Ez természetszerűleg következik az evolúció körülményeiből, amelyek között a veszélynek és a nehezebben kihasználható kedvező alkalomnak kellett felkeltenie a figyelmünket, a biztonságnak és a könnyen teljesíthető tevékenységeknek viszont kevésbé. (Megjegyzem, hogy a cselekvési lehetőségek kitágulása nem vezet feltétlenül a figyelem csökkenéséhez. Egy sajt formájú WC ülőkének talán romboló hatása van a gyermek fejlődésére, hiszen erről inkább elmondható, hogy a szabadosságra késztet, a Larousse diákenciklopédia viszont, amelyik több képet és információt tartalmaz bármelyik középkori kódexnél, már inkább a szabadságra. Mindez azonban nem csak a termékektől függ, hanem attól is, hogy a termékek használatában a szülők képesek-e gyermekeiket az ésszerűség fegyelmére nevelni. Amiben persze megint csak helyet kap az ésszerűtlen cselekvések rosszallása, mint a cselekvési lehetőségek korlátozása.)
Akiket gyermekkorukban semmibevesznek, azok felnőttkorukban hajlamosak a csökönyösségre. Hasonlóképen hajlamosak lehetnek a csökönyösségre azok, akik keveset keresnek és alárendelt beosztásban dolgoznak. Ennek oka, hogy az ilyen emberek sokszor kényszerültek szelfjük feladására, s ezért ha változtatni kellene a gondolataikon, akkor azokat nem képesek kivetni szelfjükből, hanem megalázó visszavonulásként értékelnék ki megváltoztatásukat. Ami azzal az evolúciós körülménnyel hozható összefüggésbe, hogy az, ami egyszer veszélyes volt, mint a tűz vagy az oroszlán, az általában máskor is veszélyesnek bizonyult. A korábban veszélyesnek tapasztalt dolgok a környezetünk megfigyelése során késöbb is hajlamosak a figyelmünkbe robbanni, és minthogy az ilyen embereket sokszor és nagy mértékben kényszerítették az elképzeléseik feladására, a gondolataik megváltoztatását reflexszerűen ezzel azonosítják. Még akkor is, ha ezeket a gondolatokat korábban mások kényszerítették rájuk, s azért is ragaszkodnak hozzájuk, mert öntudatlanul félnek a büntetéstől és a jutalom elmaradásától. A cselekvési lehetőségek tágulása megszabadít ettől a kényszerességtől, noha előidézheti a kényszerességnek egy másik fajtáját, ami akkor jelenik meg, ha valaki egy nem várt ellenállásba ütközik. Ha ugyanis valaki nem képes teljesítményeket kifejteni egy akadály semlegesítéséért, de megszokta, hogy a kívánatai teljesülnek, akkor az akadályokkal szembesülve könnyen a tehetetlen tombolásba csúszhat.
A jellem és a testalkat összefüggésére utalhat a leptoszom - piknikus - atletikus tipológia. Illetve a mi szempontunkból különösen érdekes az, hogy a kolerikus vérmérséklet feltünő gyakorisággal jár együtt az összenyomott, alacsony testalkattal. Az ilyen emberek világnézetét a görcsös önzés és a banda szabályainak kényszeres követése, a figyelem összpontosítása határozza meg, tehát pontosan az, aminek ellentétét a magas testalkattal kapcsolatba hoztuk.

2. A barátság ösztöne

Az evolúciós pszichológia szerint a barátság ösztöne a vadászó - gyűjtögető társadalmak életformája mellett alakult ki. Eszerint az elmélet szerint a vadászat sikeressége nagy mértékben a véletlentől függött, ugyanakkor a siker esetén olyan tömegű hús állt elő, amit a zsákmány elejtője nem tudott megenni vagy raktározni. Viszont átadhatta egy részét egy társának, aki ezért, ha ő járt szerencsével, szintén átadta neki a saját zsákmányának egy részét. Itt nem a megszokott cserekereskedelemről volt szó, hiszen nem tudhatták, ki mikor és mennyi vadat ejt el, hanem inkább a biztosítékok cseréjéről, aminek során az egyik vadász biztosítékot adott a másiknak arra, hogy ha az bajba kerül, segít rajta, és a másik ezt ugyanilyen biztosítékkal viszonozta. Az evolúciós pszichológia szerint ide vezethető vissza a baráti viszony kettőssége, miszerint is a barátságra utaló metaforák megegyeznek az üzleti élet metaforáival (például: barátságot kötni - üzletet kötni, elrontja a barátságot - elrontja az üzletet, stb...), ugyanakkor nincs kínosabb a barátok számára, mint a pontos elszámolással járó üzleteket egymás között lebonyolítani.
Szerintem a barátság ösztönének kifejlődésében szerepet játszott ezen kívül mégvalami. A törzsi társadalmak közötti viszonynak két fontos jellemzője volt. Az egyik az elkerülő illetve versengő magatartás. A másik a kulturális különbözőség. Sőt a nagyobb törzseken belül, ha nem is ilyen mértékben, de hasonló viszony alakulhatott ki a törzsön belüli csoportok, például a sámánok és a vadászok csoportja között is, ahol részint az egyes csoportok igyekeztek a törzs erőforrásaiból minél nagyobb mennyiséget megszerezni maguknak, részint pedig ezek a csoportok bizonyos kulturális különbségeket is mutattak az eltérő életformájuk következtében. A törzsi társadalmak között és a törzsi társadalmakon belül tehát a kulturális ellentétek a gazdasági - politikai ellentétekkel álltak átfedésben, s emiatt kialakulhatott az emberekben az az ösztön, ami az azonos kultúrájú emberekhez való közeledésre, és az eltérő kultúrájú emberektől való távolodásra késztette őket. Innen nézve pedig a barátságnak nemcsak a biztosítékok kicserélése a lényege, hanem a közös kultúra is. A barátokat megnyugtatja az, hogy ugyanazt a kultúrát találják meg egymásban, otthonra találva a másik ember nyelvhasználatában és világnézetében.
A barátság során létre kell jönnie valamilyen egyensúlyi állapotnak, amit számos esetben nem érthetünk meg, ha a biztosítékok mellett nem vesszük figyelembe a kultúrát is. Art Spiegelman "Maus" című regényében a francia fogoly átadta a csomagját a lengyel zsidónak, mert az beszélt angolul. Amikor a csomagját átadta neki, nem tudhatta, a lengyel zsidónak módjában áll-e hasonlóképen viszonozni ezt a segítséget, ami az adott körülmények között nagy áldozatot kívánt tőle. Miért segített mégis? "Dieu merci! Én is beszélek kicsi angol. Már kezdtem megbolondulni!... Itt nincs másik francia, és én nem beszélni német. Nem volt senki, akivel beszélni." A tapasztalat azt mutatja, hogy ha valakinek fontos a másik ember kultúrája, akkor képes fenntartani a barátságot még akkor is, ha az a másik ember látványosan kevesebbet segít neki, mint amennyit ő a másik embernek.

3. Az állandó - változás - összefüggés felosztás

Az elme minden reprezentációja vagy egy állandónak tekintett valamit képvisel, vagy egy változásnak tekintett valamit, vagy egy összefüggésnek tekintett valamit, vagy pedig az állandók, változások és összefüggések valamiféle összeállítását. Amikor azt mondjuk, hogy az autó mozgásban van, akkor az autót egy olyan állandónak tekintjük, ami a mozgáson mint változáson belül található. Amikor azt mondjuk, hogy a kapcsoló lenyomása az izzó kigyulladásához vezet, akkor a kapcsolót és az izzót olyan állandóknak tekintjük, amelyek a lenyomás és a kigyulladás között kauzális összefüggésben találhatóak. A példákból kitünik, hogy az állandó - változás - összefüggés kategóriákat az egész - rész kategóriák segítségével szervezzük modellekbe, és megfigyelhetjük azt is, hogy az állandó - változás - összefüggés kategóriákat rugalmasan használjuk. Az autó például nem abban az értelemben állandó, hogy a végtelenségig és minden szempontból változatlan marad, hanem abban az értelemben az, hogy a mozgása során mindvégig rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyek alapján egy a többi autótól megkülönböztethető, az adott mozgásban (változásban) résztvevő autónak tekintjük. De mondhatnánk azt is, hogy az autó nem állandó, hiszen a mozgása révén a helyzete mint tulajdonsága megváltozik, s ezzel már maga mint a tulajdonságok összessége sem marad ugyanaz. A matematikai változókat nem külön kategóriaként fogjuk fel, hanem általában olyan tárolóként, amiben mint állandóban egy olyan változás megy végbe, amiben az átalakuló érték található. Az is megtörténhet azonban, hogy a matematikai változókat olyan tárolóként fogjuk fel, amelyek a bennük tárolt érték megváltozásával maguk is megváltoznak. Ilyenkor a tárolóban lévő érték megváltozását a tároló tulajdonságának és ezzel magának a tárolónak (változónak) a megváltozásaként fogjuk fel, s így a változót mint más szempontból állandót (mindvégig ugyanazon a néven fennmaradót) a változásban látjuk.

Ritter Teodor, 2005.10.23.
[válaszok erre: #2] (TÉMANYITÓ)
  
 

Három felvetés a kognitív pszichológia számára

(üzenet: 14, Tudomány)
 
    / 1 
Lista: 
Kép:
Smile:
  

Új hozzászólás írása
  Név :   Jelszó :
  Mail :
  Üzenet:

 Betűszín:  Háttérszín:
 Árnyék:      Parázslás:
BBcode On/Off.    Betűméret:
Url/Kép autokonverzió On/Off.
Aláírás beszúrása
  Kép feltöltés: [Feltöltési max. file méret (byte): 20000]
    Írja be ide a képen látható biztonsági kódot:
Smiley kódok teljes listája
Az oldal 0.010883092880249 másodperc alatt generálódott.

  Cégadatok  |   Felhasználási feltételek  |   Adatvédelem  |   Általános Fórum Szabályzat  |   Segítség
  Netboard Bt. © 2001-2023. E-mail