Regisztrál :: Profil :: Beállítás :: Tagok :: Szavazógép :: Csoportok :: Segítség Vissza :: Főoldal 
 Hozzászólások: 9456610/23 Témák: 18961 Tagok: 112667 Legújabb tag: activatedsoft Online: (62/1
 Név: Jelszó:  Eltárol  Elfelejtette jelszavát?
    / 23 
Lista: 
Kép:
Smile:
  
 

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

(üzenet: 553, Hobbi)
 

ozon23



Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
244. Elküldve: 2021-05-07 22:39:48,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[326.]

A bazsalikom a konténerkert csodálatos kiegészítője. Nem belvízes talajban virágzik, napos ablakban elhelyezve. Egy nagyobb kertben ültesd a bazsalikomot a paradicsom közé.

Mikor : A bazsalikomot könnyű vetni a magból, és viszonylag gyorsan csírázik. Magról ültetve ültesd magokat körülbelül hat héttel az utolsó fagy után. A bazsalikom rendkívül érzékeny a hidegre, ezért akár palántákat ültet be bentről, akár növények vannak a földben, figyeld a kora tavaszi hőmérsékletet, és szükség esetén takard le. Ha palántát vagy kisebb növényt ültetsz, győződj meg arról, hogy a talaj hőmérséklete legalább 21 C°.
Szaporítás : Amellett, hogy a bazsalikomot magról vetjük, a bazsalikom megvágása vízbe helyezve könnyen gyökerezik. Válasz egy 10 cm bazsalikom részét, amely még nem virágzott. A gyökerek egy héten belül kialakulnak. A bazsalikomot ültesd közvetlenül a kertbe, vagy a tartályba, ha a egészséges gyökérzet nyilvánvaló.

Hogyan műveljük a bazsalikomot?

Talaj : A bazsalikom mindent megtesz a jó vízelvezetésű, nedves talajban, semleges pH-érték mellett. Gazdag komposztot adok a talajhoz a szezon elején. Nem szükséges sokkal több talaj módosítás. Valójában, ha a talaj túl gazdag, a bazsalikom elveszíti ízének intenzitását.
Nap : A bazsalikom jól növekszik olyan meleg környezetben. Van egy pár bazsalikom növény, amely csak négy órányi napsütésben nő, de nem olyan jól növekszik, mint a többiek. A legjobb bazsalikom növények valóban egy keleti fekvésű területen nőnek, ahol nem éri a tűző, déli napsütés.
Víz : Adj bazsalikomhoz vizet, ha a talaj száraz tapintású, növényt a tövében öntsed, és ne a leveleire.
Távolság : A fajtától függően a bazsalikom 30 és 60 cm közötti magasságot eléri. A közök a bazsalikom növények egymástól 30-40 cm. Ha korlátozott a hely, vagy csak konténerekben növekszik, vedd fontolóra a fűszeres földlabdás bazsalikomot.
Társtelepítés : Ültesd bazsalikomot más gyógynövények és zöldségek közé, hasonló megvilágítási és öntözési igényekkel, például paradicsommal, vagy petrezselyemmel. Egyesek szerint a paradicsom íze jobb, ha szomszédos bazsalikommal. Bazsalikom a kamilla, a saláta, a paprika és az oregano mellett is jó lehet. Néhány edény bazsalikomot tartani a tornácon a szúnyogok elriasztására.
[válaszok erre: #245] [előzmény: (243) reggel12, 2021-05-07 22:29:21]
Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


reggel12



Tagság: 2021-03-05 20:50:00
Tagszám: #137198
Hozzászólások: 45
243. Elküldve: 2021-05-07 22:29:21,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[327.]

Szia! :-) A bazsalikom növényt, hogy tudok termeszteni?
[válaszok erre: #244]
Zöldfülű
reggel12 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23



Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
242. Elküldve: 2021-05-07 21:59:04,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[328.]

Magról ültetés körülbelül 8-10 héttel az utolsó fagy előtt el kell vetni a magját. Ez általában március elejétől közepéig tart.

A zellernek körülbelül 3-4 hónapra van szüksége a növekedéshez, ezért ha őszi termést szeretnél, akkor vesd be májusban, vagy júniusban. Téli termés esetén vesd el a magokat szeptemberben, vagy októberben.

Sok kezdő kertész elkeseríti a zeller, mert úgy tűnik, hogy soha nem hajt ki. A helyzet az, hogy a zeller magokat nem úgy ültetik, mint más magokat - nem, ha legalább azt akarod, hogy növekedjenek.

Ügyelj arra, hogy minden cellában laza talaj ágy legyen. Dugd le az ujjaddal, és adj 2-3 magot minden cellához, de ne nyomja le a magokat. Csupaszon kell őket lefektetni, hogy a napsütés érje!

Tudom, hogy nehéz lehet ilyen sebezhetőnek látni őket, de a zeller magjainak közvetlen napfényre van szükségük ahhoz, hogy csírázhasson. Ha nincs sok napsütötte ablaka, tegyél be egy fluoreszkáló fényforrást, hogy a magjának megkapja a szükséges fényt.

Tartsd a lámpákat a talaj közelében, és a legjobb eredmény érdekében gondosan kövesd a gyártó összes utasítását.

Egy másik fontos tipp, hogy kerüljük a magok négyes vagy annál nagyobb csomókba ültetését. A zeller magjai köztudottan aprók, ezért ez nem mindig egyszerű. De ha túl sokat ültetsz egymás közelébe, akkor később ritkítani kell később.

Óvatosan helyezze a talajba. Az egyik trükk az, hogy egy pamut törlőt vízbe mártsunk, majd megérintjük vele a magokat. Kaparja le magokat az ültetési talajról egyenként fogpiszkálóval. Természetesen, ha kiváló finommotorika képességeid vannak, akkor csak úgy használhatja az ujjait, mint a csipeszt.

Helyezd a vető tálcát egy napsütötte ablak közelében. Finom magnak nedvesnek kell maradnia. A vető tálcát letakarhatod valamilyen műanyag csomagolóval, hogy nedves maradjon.

Miután meglátta, hogy az első növények elkezdik a földből előbújni, távolítsd el a műanyag csomagolást.

És ne izgulj, ha a zeller időbe telik, mire kihajt. A csírázás akár 18 napot is igénybe vehet! Mielőtt szabadba ültetnéd palántát, erősítsd meg őket 7-10 napig.

Ha melegebb éghajlaton él, és téli termést tervez, nyár végén vagy kora ősszel vetje be közvetlenül a kültéri kertbe a magjait. Ültessen magokat körülbelül 30 cm-től egymástól, és ellenőrizd, hogy a talaj laza és komposztban gazdag.

Bolti zeller szárai

Nemrég vettél egy zellerszárat az élelmiszerboltból? Ne dobd el! Ehelyett vágd le az alapot. Tedd egy vízzel teli tálba, hogy így áztasd, és tartsd az ablak közelében. A levágott szárának felfelé kell nézniük.

Egy műanyag pohár, amely egy zellerszár alján, vízben, felülről kis levelek kelnek ki.
Egy hét elteltével észreveheti, hogy apró zöld levelek nőnek az alap közepén. Vidd egy edénybe, vagy veteményes kertbe, és takard le földel, a kis leveleken kívül, ugyanolyan laza, nedves talajjal, amelyet zeller magok ültetésére használtál.

Tartsd öntözve a zeller növényt, és figyeld, ahogy új szárak nőnek ki a régi alapból.

Palánták ültetése

A zellernek minden nap 5-7 óra teli napra van szüksége, ezért győződj meg arról, hogy valami napfényes helyet kiválasztani. Ezután készítsd elő a talajt. A zeller gyökerei törékenyek, ezért agyagban, homokban nem fognak jól növekedni.

Töltsd meg egy megemelt ágyat rendkívül gazdag talajjal - gondolj csaknem tiszta komposztra. Óvatosan szórjunk egy univerzális műtrágyát a talaj felső rétegén, és adj hozzá néhány használt kávézaccot is a keverékhez.
[előzmény: (241) reggel12, 2021-05-06 23:16:18]
Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


reggel12



Tagság: 2021-03-05 20:50:00
Tagszám: #137198
Hozzászólások: 45
241. Elküldve: 2021-05-06 23:16:18,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[329.]

A zellert mikor kell vetni? Hogyan lehet temeszteni?
[válaszok erre: #242]
Zöldfülű
reggel12 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23



Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
240. Elküldve: 2021-05-06 21:46:02,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[330.]

Turbolyának hosszú, finom gyökere van, és nem szereti, ha átültetik. A termesztés legjobb módja, ha közvetlenül a kertbe vetjük a magokat.

Ideális esetben keress olyan transzplantátumokat, amelyeket biológiailag lebomló tőzeg fazékban termesztettek, amelyeket közvetlenül a földbe lehet ültetni, így nem kell megbolygatni a gyökereket.

Közvetlen magról vetés

Vess magokat a talajba, ha a talaj hőmérséklete 10-18 C ° között van, és amikor tudod, hogy két fagymentes hónap áll előttünk. A magok nem csíráznak, ha a talaj túl hideg.

Ez a növény szereti a humuszban gazdag, agyagos talajt. Ha a talaja nem természetes tápláló, javítsd jó érett trágyával, vagy komposzttal. A talajnak jól vízelvezetőnek kell lennie, pH-ja 6,5-7,0 körüli.

A magokat három rész száraz homokkal keverd, hogy egyenletesebben oszlasd el őket. Szórd meg a mag és a homok keverékét nedves talajon, célozva néhány magot négyzetcentiméterenként.

Ezeknek a magoknak fényre van szükségük a csírázáshoz, ezért enyhén nyomd őket az ültetési terület felületére.

Egy kis időbe telik, körülbelül 14 napig, míg kikelnek. Tehát, légy türelmes.

Vetés után tartsa a talajt egyenletesen nedvesen. Amint a palánták megjelennek, ritkítsd őket egymástól 15-20 cm-re.

Az egész tenyészidőszak folyamatos betakarítása érdekében az egymás utáni vetés 2-3 hetes időközönként olyan helyeken, ahol a hőmérséklet fagypont felett marad és 18 C° alatt van.

A magok konténerekben

Turbolya jól növekszik konténerekben, mindaddig, amíg a talajt egyenletesen nedvesen tartja. Alacsony fényigénye és a mérsékelt éghajlat kedvelése miatt szépen alkalmas arra, hogy beltéren nőjön az ablakpárkányon.

Közeli kép a lombozat Anthriscus cerefolium, a gyógynövény csipkebogyó, képen látható fényes napsütésben, lágy fókusz háttér.
Szüksége lesz egy legalább 20 cm széles és 30 cm mély tárolóra, amely befogadja a gyökérzetet.

Töltsd fel nedvességmegtartó edény keverékkel, amely tőzegmohát, kókuszdiót, vagy perlitet tartalmazzon. Nyomj kettő, vagy három magot a keverék tetejébe, és tartsd egyenletesen nedves a talajt.

Miután a palánták megjelentek és néhány hüvelyk magasak, vékonyítsuk a palántákat, így 20 cm széles cserépben egy növény áll rendelkezésünkre.
[előzmény: (239) reggel12, 2021-05-06 20:54:00]
Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


reggel12



Tagság: 2021-03-05 20:50:00
Tagszám: #137198
Hozzászólások: 45
239. Elküldve: 2021-05-06 20:54:00,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[331.]

A turbolya növényt, hogyan lehet termeszteni?
[válaszok erre: #240]
Zöldfülű
reggel12 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23



Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
238. Elküldve: 2021-05-06 19:18:07,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[332.]

Szia! :-)
A curry fa trópusi vagy szubtrópusi őshonos India, Thaiföld északi része és Srí Lanka. Ausztráliában ültetvényekben is termesztik.

Őshonos élőhelyén 4-6 méter magasra nő, legfeljebb 40 cm átmérőjű törzzsel. A 30 cm hosszú leveleket 11-25 fürtökben, fényes, sötétzöld színű, 2,5-5 cm hosszúak. Hazájában örökzöld, hűvösebb éghajlaton lombhullató.

Az édes illatú, fehér, tölcsér alakú virágok 40 cm-es fürtökben csomókba. A virágokat fekete, fényes gyümölcsök követik, amelyek általában két zöld magot tartalmaznak, legfeljebb a gyümölcs térfogatának feléig.

A pép ehető, édes és magas a C-vitamin tartalma, a mag azonban nem.

Hogyan nevelni a fát

A curry fa szubtrópusi mediterrán és mérsékelt éghajlaton termeszthetővé válik. Ha meg tudod termeszteni a rokon narancssárga (Murraya paniculata), amely tolerálja az időnként jelentkező enyhe fagyokat, akkor megtermesztheti a curry leveleket.

• Ha fagyok vannak, akkor beltéri cserépben, télikertben, vagy üvegházban nő. Érdekes és vonzó cserepes növény, bár valószínűleg lassan növekszik, talán több év múlva eléri a magasságot.
• A magas páratartalom előnyös, de nem elengedhetetlen.
• Jól reagál a folyékony tápanyagra.
• A hűvös tél, az extrém öntözés, vagy páratartalom miatt a levelek megsárgulhatnak és lehullhatnak.
• A földben a curry levelű fák, mint egy gazdag, jó vízelvezetésű talajt kedvelik.
• Elég szárazságtűrő.
• Ha magokat szerez, frisseknek kell lenniük, mivel csak körülbelül három hétig életképesek, és a csírázáshoz meleg (21 ° C) körülményekre van szükség.

Hogyan kell felhasználni?

A levél túl szálas ahhoz, hogy nyers állapotban használhasd, vagyis nem használhatod frissen. Le kell szedni a központi szárról a leveleket, és összetörni, mielőtt egy forró serpenyőben gyorsan megpirítanád.
[előzmény: (237) reggel12, 2021-05-06 16:23:51]
Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


reggel12



Tagság: 2021-03-05 20:50:00
Tagszám: #137198
Hozzászólások: 45
237. Elküldve: 2021-05-06 16:23:51,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[333.]

Szia ozon23! :-) Köszi!
A curry fa növényről van-e valami információd? Milyen növény egyáltalán? Termeszthető-e az itteni éghajlaton?
[válaszok erre: #238] [előzmény: (236) ozon23, 2021-05-06 00:31:50]
Zöldfülű
reggel12 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23



Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
236. Elküldve: 2021-05-06 00:31:50,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[334.]


A kapor a legjobban nem belvizes, enyhén savas, szerves anyagokban gazdag talajban nő.
Mint a legtöbb gyógynövény esetében, a kapor sem igényel gyakori megtermékenyítést.
Késő tavasszal egyszer beadott 5-10-5 műtrágya könnyű adagolásának elegendőnek kell lennie. Használj 93 g / 3 méter soronként.
A szabadban konténerekben, vagy beltérben termesztett kaporhoz használj folyékony műtrágyát a címke ajánlott felét négy-hat hetente.

Vetés, ültetése

Közvetlen vetés
Ültess kaprot olyan helyre, ahol naponta legalább hat-nyolc óra közvetlen napsugárzás érhető el.
Válasz egy helyet, amelyet erős szél ellen védett, mert a magas, üreges szárak megtudnak törni.
A kapor nem könnyen ültethető át. Vess magokat közvetlenül a földbe, ahol a növényeknek növekedni kell.
A tavaszi fagy veszélyének elmúlása után kezd el a magvetést.
A nyár folyamán több termést is takaríthatsz és nyár közepéig két-három hetente magokat ültethetsz.
Helyezd a magokat egy 2,5 cm mélyére 60 cm-től egymástól.
Amikor a palánták 5 cm magasak, ritkítsuk őket 25 cm távolságra.
Tartsd a talajt gyommentesen és viszonylag nedvesen.

Beltéri termesztés

A kapor beltéri termesztése lehetséges, amennyiben elegendő fényt biztosítunk.
Zöld kapor palánták nőnek beltérben egy edényben.

Kapor palánták

A legjobb az a hely, ahol legalább öt-hat óra közvetlen napsugárzás érhető el, különben használj 12 óra fluoreszkáló fényforrást.
Az edényeknek meglehetősen mélyeknek kell lenniük, és az alján lyukaknak kell lenniük a jó vízelvezetés érdekében.
A zárt térben a kapor, mert az alacsonyabb fényviszonyok miatt még magasabb lesz, mint kint.
[válaszok erre: #237] [előzmény: (235) reggel12, 2021-05-05 21:50:09]
Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


reggel12



Tagság: 2021-03-05 20:50:00
Tagszám: #137198
Hozzászólások: 45
235. Elküldve: 2021-05-05 21:50:09,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[335.]

Kapor növényt hogyan tudok termeszteni? Simán elszórom a magokat?
[válaszok erre: #236] [előzmény: (234) ozon23, 2021-05-05 21:18:23]
Zöldfülű
reggel12 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23



Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
234. Elküldve: 2021-05-05 21:18:23,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[336.]

Szia! :-) Nagyon szívesen! :-)

A metélőhagyma teli napsütésben és szerves anyagokban gazdag, jól lecsapolt talajban virágzik.
A metélőhagyma termesztésének legegyszerűbb és legsikeresebb módja a gyökeres csomók ültetése tavasszal, a fagyveszély elmúltával.
Könnyű termeszteni metélőhagymát beltérben, világos, napos helyen.
Betakarítás metélőhagyma úgy, hogy levágod a leveleket a növény tövénél.
A metélőhagyma, legjobb, ha friss.

A metélőhagyma növény, az Allium schoenoprasum, a hagyma család (Alliaceae) tagja. A levendula virágok, ezt a növényt vonzó kerti évelővé.

Fűszerű üreges levelei enyhe hagymás ízűek, salátákban és mártásban gyakran előfordulnak. A kis virágok május végén, vagy júniusban kezdenek virágozni. Ezek ehetőek, salátákhoz és virágdíszekhez is felhasználhatod őket.

A talaj pH-ja és termékenysége

Talajvizsgálat és műtrágya
A metélőhagyma teli napsütésben és szerves anyagokban gazdag, jól lecsapolt talajban virágzik. Vizsgáld meg a talaját. A legjobb 6,0-7,0 pH-tartomány.
Jól tűrik a világos árnyékot, de a legjobb hat-nyolc óra közvetlen fény.
Sok gyógynövényhez hasonlóan a lassabb, tömörebb növekedés erősebb ízekhez és egészségesebb növényekhez vezet. A szerves anyagokban gazdag talajnak elegendő tápanyagot kell biztosítania.
Ha a növény az évenkénti folyamatos betakarítás miatt kezd gyengülni, akkor minden tavasszal egyszer használjon 5-10-5 műtrágyát nagyon enyhén.
Növényi műtrágyát használj a címkén ajánlott erősségének felét négy-hat hetente a szabadban konténerekben, vagy beltéri, napos ablakban termesztett metélőhagyma növények számára.

Ültetés

A metélőhagyma termesztésének legegyszerűbb és legsikeresebb módja a gyökeres csomók ültetése tavasszal, a fagyveszély elmúltával.
Oszd meg a kialakult növényeket három-négy évente. A tavasz a legjobb idő a megosztottságra.
Az növények egymástól 6-12 centire.
Telepítsen új csomókat a szerves anyagokkal dúsított talajba, például finom komposztba.
A metélőhagymát magból is indíthatod.

Könnyű termeszteni metélőhagyma beltérben, világos, napos helyen.
Az edények alján lyukaknak kell lennie a jó vízelvezetéshez.
Használj jó kivitelezésű komposzttal keverjük össze, amely könnyű, jó vízelvezetésű talaj.
Télen, amikor gyenge a fény, a növény nem sokat fog növekedni. A növény visszatér egy kicsit, gyenge napsütésben tavasszal.
Télen ne trágyázzuk a növényt.

Locsolás
Ha ritkán esik az eső, öntsünk alaposan vizet, hogy a talaj ne száradjon ki a gyökérzónában.
A talajon lévő levelek, komposzt, vagy fűnyírások könnyű talajtakarása segít megőrizni a nedvességet.
Aratás
Betakarítás metélőhagyma úgy, hogy levágod a leveleket a növény tövénél.
Vágd le a virágszárakat a talajvonalnál, amint befejezik a virágzást. Ez megakadályozza, hogy a növény magot képezzen, és produktívabb maradjon.
A metélõhagyma legfrissebb, ha friss.
Tartson extra metélőhagymát úgy, hogy az előmosott leveleket apróra vágja, és műanyag edényekben lefagyasztja. Használat előtt nem szükséges darabokat kiolvasztani.

A metélőhagyma, az Allium tuberosum, fokhagyma ízéről ismert metélőhagyma. Ennek a fajtának lapos levelei és illatos fehér virágai vannak, amelyek a szezonban később, általában júliusban és augusztusban virágoznak. Használhatod, mint a hagyományos metélőhagymát: friss, vagy szárított kulináris gyógynövényként, díszként a kertben, vagy konténerekben.


[válaszok erre: #235] [előzmény: (233) reggel12, 2021-05-05 17:49:04]
Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


reggel12



Tagság: 2021-03-05 20:50:00
Tagszám: #137198
Hozzászólások: 45
233. Elküldve: 2021-05-05 17:49:04,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[337.]

Szia! :-) Köszönöm! :-)

Metélőhagymát hogy lehet termeszteni?
[válaszok erre: #234] [előzmény: (232) ozon23, 2021-05-05 16:37:39]
Zöldfülű
reggel12 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23



Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
232. Elküldve: 2021-05-05 16:37:39,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[338.]

Szia! :-)

Nem valószínű, nem próbáltam még. Ami infót tudok róla:
A kaffir növénynek meleg, mérsékelt és trópusi éghajlatra van szükségük. Jobban szeretik a forró nyarat és az enyhe, száraz telet. A termés ősszel kezdődik, és a hűvös évszakokban néhány hónapig meghosszabbodhat, és a gyümölcs a legfrissebb marad, ha a fán marad. Az érett fák eléri a 3-4 méter magasat, éppen megfelelő egy cserje, fa, vagy sövény számára. A fiatal növényeket sok éven át sikeresen lehet konténerekben termeszteni.

Erősen ízesített gyümölcslé tökéletesíti őket olyan ételek ízesítésére, mint például a [kaffir lime és kókuszdió]
Erősen ízesített gyümölcslé tökéletesíti őket olyan ételek ízesítésére, mint a kaffír és a kókuszos torta.
Hogyan ültessünk kaffírt?
Mint minden citrusféléknek, a kaffírnek is mély, szabadon leeresztő, jól komposztált talajra van szükségük. Az egész éves napsütés fontos a hűvösebb területeken, mert a téli árnyék ösztönzi a levelek lehullását. Az enyhén savas talaj és a viharok elleni menedék javítja a teljesítményt. Ültethetők az év bármely szakában. Lazítsd meg a talajt, és adj hozzá két vödör komposztot, vagy érett trágyát. Ültesd ugyanolyan mélyen a földbe, mint a tartályba.

Ápolás és karbantartás: Évente négyszer etessen kiegyensúlyozott, szerves trágyával. Talajtakaró cukornáddal, lucernával, borsóval, vagy más növénnyel.
Kézi gyomlálás a fa alapja körül, hogy elkerüld a felületet tápláló gyökerek károsodását. Az időzített csepegtető öntözés rendszeres vizet biztosít, és ösztönzi az egészséges gyümölcs növekedését. A gombás fertőzések kockázatának csökkentése érdekében ne tegyél a talajtakarókat a szár alapjához. Válaszd ki a külső levelet, hadj meg a belső levelet.
A kaffír könnyen felismerhetők erősen gödrös gyümölcsöknek köszönhetően, amelyek sárga színűvé érnek.

A kaffír metszése

Távolítsd el az összes elhalt hajtásokat az év bármely szakában. Szedéskor vágd le a gyümölcsöt a sérülések minimalizálása érdekében. A szüret ideje a legjobb idő a fiatal fák formázására. Képez egy fát úgy, hogy egyetlen, egyenes szárat válasz ki, hogy kialakítsd a vezetőt, és törekedj egy nyitott, váza alakú korona létrehozására
[válaszok erre: #233] [előzmény: (231) reggel12, 2021-05-04 21:46:39]
Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


reggel12



Tagság: 2021-03-05 20:50:00
Tagszám: #137198
Hozzászólások: 45
231. Elküldve: 2021-05-04 21:46:39,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[339.]

Kaffír növényt hogyan tudok termeszteni? Egyáltalán lehet-e?
[válaszok erre: #232]
Zöldfülű
reggel12 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23



Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
230. Elküldve: 2021-05-04 01:23:20,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[340.]

Szia! :-)

Levenduláknak nagyon meleg, napos időre van szükségük a szabadban való boldogulásához. Ha időjárás miatt csak nem sikerül, elgondolkodhatsz a levendula beltéri termesztésén. Nevelhetek levendulát bent?

Igen, lehetséges, ha kiválasztod a legjobb beltéri levendula fajtákat, és megadod nekik a szükséges fel. Külső növényként a legtöbb levendula olyan éghajlatot szeret, amely nagyon hasonlít a forró mediterrán régiókhoz, ahol vadon nőnek. Nem minden levendula növény nő jól a cserépben a nappaliban.
De egyesek igen, és ha gondosan válogatsz a beltéri levendula fajták között , hamarosan dicséred majd a növekvő levendula növényeket. A legjobb levendula szobanövényként. Nyilvánvaló, hogy amikor levendula növényeket viszünk be, akkor konténer növényekről beszélünk. Mivel néhány rendes levendula fajta derékig magasra nő, akkor a legjobb, ha törpe növényeket választod, ha levendulát fedett területen termeszted.
Az egyik fajta, amelyet figyelembe kell venni, a 'Goodwin Creek Gray', egy illatos fajta, amely beltéren virágzik. Kint boldogan növekszik, így ha úgy tetszik, nyáron a növényeket szabadba cserépbe állíthatod. A 'Munstead' egy másik törpe fajta, amely jól választás beltérben. Kompakt és illatos, rózsaszínű lila virágokkal. Egy másik kiváló választás a 'Little Lottie', puha rózsaszín virág csúcsaival.
Választhatsz francia levendula ( Lavandula dentata ) fajtákat is. Ezek kisebb növények, és a cserepekben is jól teljesítenek. Vagy próbáld ki a Kanári-szigetek levenduláját ( Lavandula canariensis ) vagy a nedvességet kedvelő páfránylevél-levendulát ( Lavandula multifida ).

Levendula termesztése beltéren?

Amikor a levendulát szobanövényként tervezel, fontos, hogy megfelelő cserepet és jó talajt válassz. Válasszál egy edényt a levendulához, amely csak néhány centivel nagyobb, mint a növény gyökér labdája. A növény szereti a szűk helyeket, és a felesleges talaj könnyen túl ázott maradhat. Ellenőrizd, hogy az edénynek van-e elegendő vízelvezető lyuk. Használj könnyű cserepes keveréket, amely jól elvezeti, adj hozzá homokot, perlitet és komposztot. Keverjük hozzá egy kevés meszet, hogy a talaj lúgos felé billenjen. Körülbelül havonta adj törött tojáshéjakat, ami hozzáadása segít megóvni a levendulát.
[előzmény: (229) reggel12, 2021-05-03 21:31:17]
Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


reggel12



Tagság: 2021-03-05 20:50:00
Tagszám: #137198
Hozzászólások: 45
229. Elküldve: 2021-05-03 21:31:17,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[341.]

És levendulát, hogyan lehet termeszteni?
[válaszok erre: #230]
Zöldfülű
reggel12 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23



Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
228. Elküldve: 2021-05-03 16:42:32,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[342.]

Szia! :-)

Ennek legegyszerűbb módja a konténerekben történő termesztés. Így, ha a fagy fenyeget, a tartályokat beltérbe helyezhető, hogy megvéd őket a csökkenő hőmérséklettől.

Akár földben, akár edényekben termeszthető, a citromfű teljes napsütést és jól vízelvezetõ, nedves, szerves anyagokban gazdag talajt igényel.

Ha a növényeket magról kezdi, akkor 75-100 napon belül készen állnak a betakarításra a magvetés után.

Ha a növényeket ezen a ponton túl hagyja, anélkül, hogy betakarítaná őket, tovább nőnek, és meleg éghajlaton egész évben díszes érdeklődést kölcsönöznek a kertnek. A fagy beköszöntével visszahalnak, eltávolíthatók és hozzáadhatók a komposzthalomba.

Mihez ültesd citromfüvet?

A citromfű citronellát, növényi olajat tartalmaz, amely kártevőirtó tulajdonságokkal rendelkezik, különösen a szúnyog ellen. A citromfű használata a terasz ültetvényei között kiváló módja annak, hogy nyáron élvez a szabadban, anélkül, hogy aggódna a betegség továbbító rovarok miatt. A citromfű mellé ültetés gazdag kontrasztot biztosít az arany levelek számára, míg a csípős olaj más kártevők megelőzésében segít. Könnyedén lepattinthatod a leveleket, és bevonhatja bőrét természetes olajjal, hogy megvéd és családodat a veszélyes szúnyogoktól, növényedet pedig a kártevőktől, például a fehér lepkéktől.

Ha még nem ismered a kertészkedést ebben a növényben, akkor elgondolkodhatsz azon, mit ültess citromfűvel. Míg számos hagyományos társtelepítési rendszer létezik, a citromfű kísérő növényekről kevés információ található. Ez nem azt jelenti, hogy nem előnyös a kertben élő más fajok számára, de nem bizonyították, hogy más növények növekedését hangsúlyozza. Mindazonáltal a citromfű mellé ültetve kialakulhat egy gyors étkezősarok, amelyet könnyen át lehet böngészni az étkezés elkészítése során.

Sok gyümölcs, zöldség és gyógynövény, amely általában része a citromfű receptjének, szintén virágzik ugyanabban a növekedési körülmények között.

A kelet-indiai és a nyugat-indiai citromfű a főzéshez leggyakrabban használt két faj. A növények virágzásához gazdag, laza talajra van szükségük, jó vízelvezetéssel és sok nedvességgel. Citromfű kísérő növények A hátsó verandán, vagy a teraszon található gyógynövény tartályok kényelmes, friss fűszerezést kínálnak a konyha mellett. A citromfűvel való társ ültetés néhány nagyszerű módja a gyógynövények használata, amelyek értékelik a teli napsütést és a jól lecsapolt talajt.

A lehetséges lehetőségek a következők: Bazsalikom Kakukkfű Menta Citromverbéna Echinacea Körömvirág Mindezek kulináris és gyógyászati ​​tulajdonságokkal rendelkeznek, és számos recept ízesítő keverékének részei lehetnek. A konténerkertészet lehetővé teszi az edény beltérbe hozását is, ha súlyos fagy fenyeget. Ne feledd, hogy a citromfű 91-6,5 méter magas lehet, ezért használjon más gyógynövényeket az edények szélén, hogy ne árnyékolja őket a citromfű. A citromfüvet Guatemalában, Indiában, Paraguayban, Angliában, Srí Lankán, Kínában és Indokína más részein, Afrikában, Közép-Amerikában és Dél-Amerikában termesztik.

Ha lehetséges, válasz citromfű társakat ugyanabból a régióból, mint például galangal, gyömbér és kurkuma, amelyek jól működnek, ha a közelben ültetik őket. A hagyományos növények közé tartozik a mangó, az uborka, az édeskömény és a hagyma. Vigyázz a szántásokkal, mivel a gyökerek szétterjedhetnek, és végül átvehetnek egy területet. A gyümölcsfák alatti területeken, mint a citrusfélék, a citromfű vonzó talajtakarót eredményez, csökkentve a gyomokat és megtartva a talaj nedvességtartalmát.

Hasznos, ha paradicsommal, paprikával és tomatillóval ültetik, akik ugyanolyan termesztési feltételeket részesítenek előnyben. További bónuszként a citromfű jól illik olyan ételekhez, amelyek ezeket a gyümölcsöket használják. Sok citromfű társa ehető lehet, de meszes tónusú, füves levelei tökéletes hátteret jelentenek a muskátliknak, a szívós hibiszkusznak és még sok más nyáron virágzó növénynek.
[előzmény: (227) reggel12, 2021-05-03 15:00:44]
Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


reggel12



Tagság: 2021-03-05 20:50:00
Tagszám: #137198
Hozzászólások: 45
227. Elküldve: 2021-05-03 15:00:44,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[343.]

Szia! icon5.gif
A citromfűről van-e valami információd?
[válaszok erre: #228] [előzmény: (226) ozon23, 2021-05-02 21:36:36]
Zöldfülű
reggel12 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23



Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
226. Elküldve: 2021-05-02 21:36:36,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[344.]

Szia! :-) Nagyon szívesen! :-)

A majoránna magokat 8-10 héttel az utolsó tavaszi fagy előtt vesd be magokat 2 cm mélyen. Tartsd a talajt nedvesen és 21 C° -on
A palánták 14-21 nap alatt jelennek meg.
Amint a palánták megjelennek, adj sok fényt egy napsütötte ablakpárkányon, vagy helyezd palántákat fluoreszkáló növényi lámpák 7-10 cm távolság alatt, napi 16 órán át, éjjel 8 órára. Emeld fel a fényeket, amint a növények magasabbra nőnek. Az izzók nem működnek ebben a folyamatban, mert túl melegek lesznek. A legtöbb növénynek sötét időszakra van szüksége a növekedéshez, ne hagyd 24 órán keresztül világítani a lámpákat.
A palántáknak nincs szükségük sok műtrágyára, 3-4 hetes korukban etessünk egy kezdő oldatatal a gyártó utasításainak megfelelően.
Növekszik, palántákat 7 cm vagy 10 cm kis cserépbe kell ültetni, amikor a palántáknak legalább 3 pár levele van a kertbe történő átültetés előtt, így elegendő helyük van az erős gyökerek kialakításához.
A kertbe ültetés előtt a palánta növényeket „meg kell erősíteni”. Szoktasd a fiatal növények a szabadtéri körülményekhez úgy, hogy egy hétre kint védett helyre költöztetted őket. Először feltétlenül óvd őket a széltől és a forró naptól. Ha a fagyos éjszaka fenyeget, fed le, vagy vidd a cserepeket beltérbe, majd reggel vidd ki újra. Ez a erősítés folyamat a növény sejt szerkezetét, és csökkenti a transzplantációs sokkot és a forrázást.
A majoránna közvetlen vetése a kertbe:

Közvetlen vetés átlagos talajban, teljes napsütésben, minden fagyveszély után.
Távolítsd el a gyomokat és a szerves anyagokat a talaj felső 15-20 centi mélyen, majd egyengessük és simítsuk el a talajt.
Vessük egyenletesen a majorannát, és takarjuk le 2,5 cm finom talajjal.
Enyhén tömörítsük a talajt és tartsuk egyenletesen nedvesen.
A palánták 14-21 nap múlva jelennek meg, esetleg hűvösebb talajokban hosszabb ideig.

Hogyan ültesd a kertbe?

Válasz egy napos helyet, jó vízelvezetéssel és enyhén savas talajjal.
Átültetni, akkor tudjuk, ha a palántáknak legalább 2 pár levele van.
Minden egyes növény számára lyukat ássunk, amely elég nagy ahhoz, hogy bőségesen elférjen a gyökér.
Óvatosan vedd ki a növényt edényéből, és óvatosan lazítsd meg kezeddel a gyökért, hogy ösztönözd a gyökér jó fejlődését.
Helyezd a gyökér tetejét még a környező talaj szintjével is. Töltsd meg talajt a gyökér tetejéig. A kezeddel szorosan nyomd le a talajt.
Hely jelzőként használj a növény címkét.
Alaposan öntözd meg, és tegyél egy könnyű talajtakarót a talaj tetejére (2,5 - 5 cm) a víz megóvása és a gyomok csökkentése érdekében.
[válaszok erre: #227] [előzmény: (225) reggel12, 2021-05-02 20:26:38]
Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


reggel12



Tagság: 2021-03-05 20:50:00
Tagszám: #137198
Hozzászólások: 45
225. Elküldve: 2021-05-02 20:26:38,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[345.]

Szia! Köszi az infót! icon2.gif

Hogyan tudok vetni majoranna növényt?
[válaszok erre: #226]
Zöldfülű
reggel12 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23



Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
224. Elküldve: 2021-05-02 17:57:10,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[346.]

A menta gondozása egy kicsit jobban érintett, mint pusztán a földbe szúrod, az bizony nem bonyolult. Először is, ennek a növénynek sok vízre van szüksége, és gyakran patakok és tavakba honosították meg, ahol a talaj gazdag és a vízelvezetés jó. Nem tűri a száraz körülményeket. Míg a részleges nap elegendő a mentához, teli napra ültetve nő az olajok és a gyógyászati ​​tulajdonságok hatékonysága. Bár nem annyira invazív, mint néhány menta rokona, a menta termesztésére vonatkozó utasítások nem lennének teljes, anélkül, hogy megemlítünk annak terjedési hajlamát. Emiatt sok kertész inkább a borsmenta termesztését konténerekben végzi. Mások a földben termesztik, fa vagy műanyag szegélyekkel az ágy köré, hogy megakadályozzák a gyökerek terjedését. Bármelyik módszert is választják, a menta megfelelő gondozása magában foglalja a növények három, vagy négy évente új helyre történő áthelyezését. Hajlamosak legyengülni, ha túl sokáig ugyanazon a helyen hagyod őket.

Ennek az aromás gyógynövénynek két fő termesztett fajtája van: fekete és fehér. A fekete menta mély lila-zöld levelekkel és szárakkal, valamint magasabb olaj tartalommal rendelkezik. A fehér valójában világoszöld és enyhébb ízű. Bármelyik alkalmas a menta otthoni termesztésére.

Hogyan kell használni a menta növényt?

Megtarthatod a borsmenta ültetését egyszerűen a gyönyörű fűrészes levelek és finom virágok miatt, vagy a csípős illatért, amely akkor szabadul fel, amikor a leveleket összezúzzuk az ujjak között.

Mire jó a menta?

Emésztés - A borsmenta jó az emésztési zavarokra és a puffadásra. Karminatív gyógynövényként a borsmenta képes a gyomorból és a belekből a gázokat kiüríteni azáltal, hogy ellazítja az érintett izmokat. Az irritábilis bél szindróma (IBS) sikeres kezelésére is alkalmazták. Nem szabad azonban használni a gasztrointesztinális reflux betegség (GERD) kezelésére, mivel tovább ellazíthatja az izmokat, amelyek megakadályozzák a gyomorsav visszafolyását, ezáltal súlyosbítva a problémát. Megfázás és influenza - A borsmenta természetes dekongesztáns. A gyógynövény egyik hatóanyaga a mentol, amely elvékonyítja a nyálkát, ezért fellazítja a váladékot és csökkenti a köhögést. Nyugtató a torokfájás. II. Típusú cukorbetegség - A kémcsőben kapott eredmények azt mutatják, hogy a borsmenta segíthet a vércukorszint csökkentésében, és hasznos lehet enyhe vagy cukorbetegség előtti betegeknél. Ez egy figyelmeztető szóval jár. Gyógyszerekkel kombinálva hipoglikémiát (alacsony vércukorszintet) eredményezhet. Vérnyomás - Az eredmények hasonlóak a vércukorszinthez, és ugyanazok az óvintézkedések érvényesek. Nagy adag borsmentaolaj halálos kimenetelű lehet, és a csecsemő, vagy kisgyermek kezén, vagy arcán felhasznált bármely mennyiség légzési görcsöket okozhat, melyek halálhoz vezethetnek. Bár valószínűleg biztonságos a használata, nem végeztek végleges vizsgálatokat a borsmenta terhességre gyakorolt ​​hatásáról. Végül soha ne vegyél borsmentát immun szuppresszánssal. Mint minden gyógynövénynél, előfordulhatnak előre nem látható mellékhatások, vagy kölcsönhatások más kiegészítőkkel, vagy gyógyszerekkel, és minden rendszeres alkalmazást meg kell beszélni az haziorvossal.
[előzmény: (223) reggel12, 2021-05-02 14:37:43]
Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


reggel12



Tagság: 2021-03-05 20:50:00
Tagszám: #137198
Hozzászólások: 45
223. Elküldve: 2021-05-02 14:37:43,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[347.]

Szia! :-)
Köszi! :-)
Hogyan tudok mentát termeszteni, gondozni?
[válaszok erre: #224]
Zöldfülű
reggel12 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23



Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
222. Elküldve: 2021-05-01 21:11:36,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[348.]

Az oregánót tavasszal, ha már minden fagy esélye elmúlt. A hosszú szárak nagyon jól néznek ki a konténerek szélén, és talajtakaróként is jól működnek.
Az oregánó növények egymástól 20-25 centiméterre, egy napsütötte helyen, termékeny, jó talajban, pH-ja 6,5-7,0. Készíts részleges árnyékot neki, így jobban növekszik.
Adjd a fiatal növényeknek termékeny talajt, hogy gyökeret eresszen benne, ha néhány centi öreg komposztot, vagy más gazdag szerves anyagot keversz bele földjébe.
Ha a felső rész kiszárad, tartsd a állandóan nedvesen.
Ösztönözd a mesés levéltermelést azáltal, hogy rendszeresen táplálkozik vízben oldódó növényi táplálékkal.
Az oregánó kialakulása után szedd le az ágakat éles kerti ollóval. Nyugodtan gyűjtsd gyakran az új növekedés elősegítése érdekében, de kerüld a növény több mint egyharmadának metszését.

Talaj, ültetés és a oregánó gondozása?

Az oregano inkább egy napsütéses helyet választani, azonban a előnyös egy kis délutáni árnyékos helyre tenni. A növényeket nedves talajba helyezzük, amely pH-ja 6,5 ​​és 7,0 között van. A talaj javítása érdekében keverjen össze néhány centiméteres, komposztban dúsított virágföldi talajt a meglévő talaj felső rétegével. Az oregano konténerekben is szépen növekszik. A legjobb eredmény elérése érdekében tedd be edényeket olyan prémium minőségű virágcserép keverékkel, amely öregített komposztot is tartalmaz, és csak megfelelő súlyú és textúrájú a termesztéshez.

A gazdag, tápanyagokkal teli talaj a remek termés alapja, de növényei végül felhasználják ezeket a tápanyagokat, és pótolnunk kell őket. Tehát a legjobb eredmény elérése érdekében az oregánót a növényi tápanyaggal is érdemes táplálni az egész vegetációs időszak alatt. Tápláld mind a növényeket, mind a talajban található hasznos mikrobákat, amelyek segítik a növényeket az összes szükséges táplálék felvételében.

Az oregano könnyen terjed. Késő tavasszal vágjad vissza méretének egyharmadára, hogy a növény bokrosabb legyen. A konténerekben lévő kis növényeket télen bent lehet mozgatni. Vágd ki az elhalt szárakat tavasszal, mielőtt a növények új növekedést kezdenének.

Annak biztosítására, hogy friss oregánó legyen kéznél egész évben, egy másik nagyszerű lehetőség az, ha beltérben termesztjük. Ha olyan egységet választunk, mint a beltéri termesztési rendszer, akkor az oregánó növények telepítése és gondozása egyaránt egyszerű, és nem kell egy percet sem a kinti időjárás miatt aggódnod.
[előzmény: (221) reggel12, 2021-05-01 18:16:17]
Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


reggel12



Tagság: 2021-03-05 20:50:00
Tagszám: #137198
Hozzászólások: 45
221. Elküldve: 2021-05-01 18:16:17,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[349.]

Szia! :-)
Köszönöm! icon2.gif
Hogyan lehet, tudok oreganot termeszteni?
[válaszok erre: #222]
Zöldfülű
reggel12 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23



Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
220. Elküldve: 2021-05-01 15:46:33,

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

[350.]

Szia! :-)

Nagyon szívesen! :-)

A petrezselyemről az alábbi a helyzet.
A petrezselymet könnyű termeszteni, alig igényel többet, mint sok fény és bőséges víz.

Megvásárolhat egy vett növényt egy kertészetből, de kevesebb növényért több növényt kapsz, ha petrezselyem maggal kezded.

Vesd magokat szabadba tavasszal vagy kora ősszel, ha enyhe a hőmérséklet. Ültesse a magokat 2-5 cm távolságra és körülbelül 2 cm mélyen a könnyen vízelvezető talajba. Válassz olyan helyet, ahol a napsütés részleges árnyékot kap. Melegebb éghajlaton a növények jobban járnak, ha délutáni árnyék védelmet kapnak a nap ellen.

Minden növény fajtától függően 30-60 cm magas lehet, és ellenáll a fagynak.

A petrezselyem mag nem csírázik egyszerre. A petrezselyem mag csírázásának ösztönzése érdekében folytassa a talaj nedves, de nem vízzel történő tartását. Amint egy növény eléri a teljes méretet, a petrezselyemnek heti 2-5 cm esőre, vagy vízre van szüksége a jó növekedés érdekében. A víz a petrezselyem boldogságának döntő eleme. Ha túl száraz a talajt, a növény elsorvad és elpusztul. De ne ess túlzásba a vízzel, különben a gyökerek elrohadnak.

Amikor a petrezselyem növényeknél több levél készlet fejlődik ki, ritkítsd meg őket (tépd le, vagy ollóval nyírja le a felesleget), így 3-4 centiméterre állnak egymástól. A petrezselyem kétéves növény, nem évelő, vagyis az első évben növekszik, majd kemény szárat növeszt magának virágokkal, és a következő évben elpusztul. Vesd petrezselyem magot minden évben bőséges terméshez.

Hogyan lehet petrezselymet termeszteni beltérben?

Bármely beltéri gyógynövény kert előnyös a petrezselyem hozzáadásával. Válassz egy edényt vízelvezető lyukakkal, adj hozzá talaj nélküli cserepes keveréket (a kerti talaj túl nehéz ahhoz, hogy edényben használhassa), és vesd el a magokat 2-5 cm részre, körülbelül 2 cm mélyre.

Helyezd a beltéri petrezselyem edényeket a lehető legerősebb fényre. Ezek a növények azonban továbbra gyengék lehetnek, mert az ablaküveg csökkenti a növények által befogadható fény mennyiségét.

Melyik petrezselymet érdemes termeszteni?

Számos petrezselyme fajta közül választhatsz. A göndör leveles petrezselyem jól működik a főzéshez, és gyönyörű mélyzöld dimenziót ad a díszes virágágyásoknak.

A lapos petrezselyembe olyan olasz típusok tartoznak, amelyek édes és erős ízűek, íze a főtt ételekhez ajánlott.
Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   
 

SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben.

(üzenet: 553, Hobbi)
 
    / 23 
Lista: 
Kép:
Smile:
  

Új hozzászólás írása
  Név :   Jelszó :
  Mail :
  Üzenet:

 Betűszín:  Háttérszín:
 Árnyék:      Parázslás:
BBcode On/Off.    Betűméret:
Url/Kép autokonverzió On/Off.
Aláírás beszúrása
  Kép feltöltés: [Feltöltési max. file méret (byte): 20000]
    Írja be ide a képen látható biztonsági kódot:
Smiley kódok teljes listája
Az oldal 0.015420913696289 másodperc alatt generálódott.

  Cégadatok  |   Felhasználási feltételek  |   Adatvédelem  |   Általános Fórum Szabályzat  |   Segítség
  Netboard Bt. © 2001-2023. E-mail