Regisztrál :: Profil :: Beállítás :: Tagok :: Szavazógép :: Csoportok :: Segítség Vissza :: Főoldal 
 Hozzászólások: 9456341/0 Témák: 18957 Tagok: 112657 Legújabb tag: Zeroka01 Online: (71/1
 Név: Jelszó:  Eltárol  Elfelejtette jelszavát?
    / 59 
Lista: 
Kép:
Smile:
  
 

Használat és Munka

(üzenet: 1459, KOMONDOR)
 

Duci



Tagság: 2003-05-30 07:38:46
Tagszám: #4770
Hozzászólások: 31855
34. Elküldve: 2009-01-29 10:20:18,

Használat és Munka

[1426.]

icon50.gif
Igen, hacsak a süteményről nem akarják bebizonyítani, hogy nem lecsó, illetve ilyen szögből nézve valójában nem is árt tudni, hogy mi a lecsó, mielőtt a süteményről beszélünk, pláne ha a süteményhez hasonlítjuk a lecsót!
icon50.gif

Rasztari
[válaszok erre: #36] [előzmény: (33) maglor, 2009-01-29 09:40:27]
Kiváló dolgozó
Duci adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


maglor



Tagság: 2005-01-22 00:07:08
Tagszám: #15341
Hozzászólások: 573
33. Elküldve: 2009-01-29 09:40:27,

Használat és Munka

[1427.]


Ezek valóban érdekesek, csak kicsit olyanok, mintha a süteményes topicba tennél lecsó-recepteket...

Komondor Fórum

"Mindenki jó valamire! Ha másra nem... hát elrettentő példának!"
[válaszok erre: #34] [előzmény: (31) Duci, 2009-01-29 09:22:17]
Törzstag
maglor adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Duci



Tagság: 2003-05-30 07:38:46
Tagszám: #4770
Hozzászólások: 31855
32. Elküldve: 2009-01-29 09:23:05,

Használat és Munka

[1428.]

Érdekességek ... III.

BH 3 felsőfokú kísérőkutya vizsga

A BH 3. vizsgát minden kutya, méret- és fajtakorlátozás nélkül leteheti. A vizsgára jelentkezés feltétele, a vizsga napján betöltött minimálisan 16 hónapos kor. (Az általános előírások mint BH 1. vizsgán!)

Engedelmességi gyakorlatok:

Szabadonkövetés 20p.

Menet közben ültetés 10p.

Menet közben fektetés behívással 10p.

Menet közben állítás 10p.

Apporthozás sík talajon 15p.

Apporthozás ferdepalánkon (140cm) át 15p.

Előreküldés fektetéssel 10p.

Helybemaradás figyelemelvonással 10p.

Összesen: 100p.

Szabadonkövetés /20pont/ vezényszó lábhoz

Alapállásból indul a gyakorlat. A bíró utasítására, a felvezető ?lábhoz? vezényszavára megindul kutyájával egyenesen előre 40-50 lépést, megállás nélkül. Ezután tesz egy hátraarcot, majd 10-15 lépés után futólépésbe kezd, majd lassú lépést tesz, amelyeknek legalább 10-10 lépésből kell állnia. Ezt követően normál lépésben legalább egy balfordulatot, egy jobbfordulatot és egy hátraarcot mutat be. A gyakorlat alatt, a kutyának szorosan a felvezető bal oldalán kell haladnia. úgy, hogy nem maradozhat le, nem mehet előre, nem térhet ki oldalra. a gyakorlat végén a bíró utasításra a felvezető kutyájával, egy min. 4 főből álló csoporton megy keresztül úgy, hogy a csoportban egyszer meg kell állnia, valamint úgynevezett nyolcas alakban megkerüli a csoport egy-egy tagját jobbról, ill. balról. A csoport tagjai mozgásban vannak. A kutya lemaradása, sietése, oldalra való kitérése, vezetőjének a haladásban való akadályoztatása, pontlevonással jár. A bírónak joga van megismételtetni a csoport áthaladási gyakorlatot. A felvezetőnek csak a csoport elhagyása után, az alapállásban van lehetősége kutyáját megdicsérni.

A további gyakorlatok sorrendjét a következő 5 variációk egyikéből kell sorsolással eldönteni. A sorsolást a bíró vezeti le.

változat: gyakorlat sorrendje 2-4-5-6-3

változat: gyakorlat sorrendje 4-3-6-2-5

változat: gyakorlat sorrendje 6-4-5-3-2

változat: gyakorlat sorrendje 3-2-6-5-4

változat: gyakorlat sorrendje 5-6-3-2-4

2.Menet közben ültetés /10 pont/, vezényszó: lábhoz, ül

A felvezető alapállásból elindul egyenesen előre a szabadon követő kutyájával. Legalább 10-15 lépés után, a felvezető ?ül? vezényszavára a kutyának gyorsan le kell ülnie. Eközben a felvezető folyamatosan halad tovább, nem lassíthat le, nem nézhet a kutyájára. 20 lépés után a felvezető megáll és az ülő kutyája felé megfordul. A bíró utasítására a felvezető visszamegy kutyájához és annak jobb oldalán felveszi az alapállást. Ha a kutya állva marad, vagy lefekszik, 5 pontot le kell vonni a gyakorlatból.

3.Menet közben fektetés behívással /10 pont/, vezényszó ?fekszik, hozzám, lábhoz?

A felvezető alapállásból elindul egyenesen előre a szabadon követő kutyájával. Legalább 10-15 lépés után, a felvezető ?fekszik? vezényszavára a kutyának gyorsan le kell feküdnie. Eközben a felvezető folyamatosan halad tovább, nem lassíthat le, nem nézhet a kutyájára. 20 lépés után a felvezető megáll és a fekvő kutyája felé, megfordul. A bíró utasítására a felvezető behívja a kutyáját. A kutya gyorsan és vidáman, ütemváltás nélkül fut a gazdájához, és szorosan előtte leül. Ezután a felvezető, lábhoz vezényszavára a kutya megkerüli gazdáját és felveszi az alapállást. Ha a kutya állva marad, vagy ülve marad, de kifogástalan a behívása, akkor 5 pontig büntetendő.

4.Menet közben állítás /10 pont/, vezényszó lábhoz, áll, ül,

A felvezető alapállásból elindul egyenesen előre a szabadon követő kutyájával. Legalább 10-15 lépés után, a felvezető ?áll? vezényszavára a kutyának azonnal a haladás irányába meg kell állnia. Eközben a felvezető folyamatosan halad tovább, nem lassíthat le, nem nézhet a kutyájára. 20 lépés után a felvezető azonnal a kutya felé fordulva megáll. A bíró utasítására a felvezető visszamegy kutyájához és annak jobb oldalára áll. kb. 3mp.szünet után a bíró utasítására "ülj" hangjellel alapállást vesz fel. a kutya gyorsan menetirányba üljön le. Ha a kutya hangjel után továbblép, nyugtalan állásért, gyakorlat végén lassú leültetésért hiba mértékének függvényében csökkenteni kell a gyakorlat értékét. Ha a kutya lefekszik v. leül akkor 5 pontig büntetendő.

5. Apporthozás sík talajon /15pont/, vezényszó "elhozáshoz, eresztéshez, lábhoz"

A felvezető szabályos alapállásból kb. 10 lépésnyire kidobja a saját apportfáját. akkor indíthatja a kutyát, ha a fa már nem mozdul. A mellette szabadon üllő kutyának a vezényszóra legrövidebb úton, gyorsan a fához kell futnia és azt azonnal felkapva gyorsan, egyenesen a felvezetőhöz vinnie. A kutyának szájában az apportfával szorosan, szembe a felvezető elé ülve a fát addig kell tartania (kb. 3mp), amíg a kutyavezető ereszd hangjelre el nem veszi. az elvett fát a felvezető leengedett, kinyújtott jobb kezében a teste mellett tartja, majd a kutyát lábhoz rendeli. A gyakorlat alatt a kutyavezető nem hagyhatja el a helyét. Lassú kifutásért, hibás felvételért, vontatott behozásért, apportfa elejtéséért, játékért, ill. rágásért,hibás beülésért a hiba mértékének függvényében csökkenteni kell a gyakorlat értékét. Ha a kutyavezető elhagyja a helyét a feladat vége előtt a gyakorlat értéke hiányos lesz, ha a kutya nem hozza a fát csak 0 pont lehet.

6. Apporthozás (140cm) ferdepalánkon át /15pont/, vezényszó "ugráshoz, elhozáshoz, eresztéshez, lábhoz"

A megfelelő távolságra a 140cm-re állított ferdepalánkkal szemben a kutyavezető alapállást vesz fel. Átdobja a saját apportfáját a palánkon. akkor indítja a kutyáját vezényszóval ha a fa már nem mozdul. a mellette szabadon ülő kutya hangjelre kell a palánkon átmásznia (mászás közben a "hozd" hangjelet kel kiadni) és gyorsan a fához futnia és azonnal a palánkon átmászva visszavinni. A kutyának szájában az apportfával szorosan, szembe a felvezető elé ülve a fát addig kell tartania (kb. 3mp), amíg a kutyavezető ereszd hangjelre el nem veszi. az elvett fát a felvezető leengedett, kinyújtott jobb kezében a teste mellett tartja, majd a kutyát lábhoz rendeli. A gyakorlat alatt a kutyavezető nem hagyhatja el a helyét. Lassú ugrásért és kifutásért, hibás felvételért, vontatott behozásért, apportfa elejtéséért, játékért, ill. rágásért,hibás beülésért a hiba mértékének függvényében csökkenteni kell a gyakorlat értékét. Ha a kutyavezető elhagyja a helyét a feladat vége előtt a gyakorlat értéke hiányos lesz.

odaugrás: 5p., apporthozás: 5p., visszaugrás: 5p., Hibátlan ugrások és hozás : 15p., Oda vagy visszaugrás elmarad de az apport hozása hibátlan 10p., Oda és visszaugrás hibátlan, de nem hozza az apportfát 10p.

Előreküldés fektetéssel /10pont/, vezényszó "lábhoz, előre, fektetéshez, felüléshez"

A felvezető alapállásból elindul egyenesen előre a szabadon követő kutyájával. Legalább 10 lépés után, a felvezető iránymutató karjának egyszeri felemelésével egyidőben kiadja az "előre!" hangjelet és megáll. erre a kutyának határozottan egyenesen és gyorsan a mutatott irányba, legalább 30 lépésre el kell távolodnia. a teljesítmény bíró utasítására a felvezető kiadja a "feküdj" hangjelet, amire a kutyának azonnal le kell feküdnie. A kutyavezető addig tarthatja irányba mutató karját felemelve, amíg a kutya le nem fekszik. A bíró utasítására a felvezető kutyájához megy, megállva a kutya jobb oldalán kivárva a 3mp.et a bíró intésére kiadja az "ül" hangjelet és felülteti kutyáját majd pórázra veszi kutyáját. szabálytalan láb melletti haladásért , lassú, rövid eltávolodásért, erős oldal irányú kitérésért, vontatott vagy korai lefekvésért, korai felülésért hiba mértékének függvényében csökkenteni kell a gyakorlat értékét.

Helyben maradás /10 pont/, vezényszó fekszik, ül

Amíg az egyik kutya a fent felsorolt gyakorlatokat végzi, addig a másik kutya felvezetője a bíró által kijelölt helyre kifekteti a kutyáját. Póráz vagy valamilyen tárgy nem maradhat a kutyánál. A felvezető 20 lépésre eltávolodik a kutyájától és háttal áll a feladat befejezéséig. A kutyának nyugodtan és fekve kell maradnia a gyakorlat végéig ( amíg a másik kutya az 1-6 gyakorlatot teljesíti). Bíró utasítására a felvezető visszamegy kutyájához, annak jobb oldalára áll és csak a bíró ismételt utasítására ülteti fel. Felülés, felállás vagy nyugtalan fekvés esetén pontlevonás jár.

Szukákat a kanoktól lehetőség szerint külön helyre kell fektetni. Ha a kutya, testhosszánál nagyobb mértékben elmászik, elkúszik, a gyakorlat értékelhetetlen. A feladat végrehajtása alatt, a gazdának bármilyen segítsége kutyájának, hibának számít.

Sikeres vizsgához, a maximálisan adható pontszám 70 %-át kell elérni, /azaz 70 pontot/.



Rasztari
[előzmény: (30) Duci, 2009-01-29 09:21:15]
Kiváló dolgozó
Duci adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Duci



Tagság: 2003-05-30 07:38:46
Tagszám: #4770
Hozzászólások: 31855
31. Elküldve: 2009-01-29 09:22:17,

Használat és Munka

[1429.]

Érdekességek...II.

BH 2 középfokú kísérőkutya vizsga:

A BH 2. vizsgát minden kutya, méret- és fajtakorlátozás nélkül leteheti. A vizsgára jelentkezés feltétele, a vizsga napján betöltött minimálisan 15 hónapos kor. (Az általános előírások mint BH 1. vizsgán!)

Engedelmességi gyakorlatok:

Pórázon vezetés 20p.

Szabadonkövetés 20p.

Menet közben ültetés 15p.

Menet közben fektetés behívással 15p.

Apporthozás sík talajon 10p.

Előreküldés fektetéssel 10p.

Helybemaradás figyelemelvonással 10p.

Összesen: 100p.

Pórázon vezetés /20 pont/, vezényszó: lábhoz

Alapállásból indul a gyakorlat. A bíró utasítására, a felvezető ?lábhoz? vezényszavára megindul kutyájával egyenesen előre 40-50 lépést, megállás nélkül. Ezután tesz egy hátraarcot, majd 10-15 lépés után futólépésbe kezd, majd lassú lépést tesz, amelyeknek legalább 10-10 lépésből kell állnia. Ezt követően normál lépésben legalább egy balfordulatot, egy jobbfordulatot és egy hátraarcot mutat be. A gyakorlat alatt, a kutyának szorosan a felvezető bal oldalán kell haladnia úgy, hogy a póráz egyszer sem feszülhet meg, nem maradozhat le, nem mehet előre, nem térhet ki oldalra. A hátraarcot, a felvezető a baloldali irányban /a kutya felé/ hajthatja végre. A vezényszó csak a gyakorlat kezdetén és az ütemváltásoknál megengedett /a fordulatoknál nem/. Ha a felvezető megáll, a kutyának vezényszó nélkül azonnal le kell ülnie. Nem a felvezetőnek kell a kutyához igazodnia, hanem a kutyának a felvezetőhöz! A felvezetőnek bal kezében van a póráz, amelynek folyamatosan lazának kell lennie.

Ezután a bíró utasításra a felvezető kutyájával, egy min. 4 főből álló csoporton megy keresztül úgy, hogy a csoportban egyszer meg kell állnia, valamint úgynevezett nyolcas alakban megkerüli a csoport egy-egy tagját jobbról, ill. balról. A csoport tagjai mozgásban vannak. A kutya lemaradása, sietése, oldalra való kitérése, vezetőjének a haladásban való akadályoztatása, pontlevonással jár. A bírónak joga van megismételtetni a csoport áthaladási gyakorlatot. A felvezetőnek csak a csoport elhagyása után, az alapállásban van lehetősége kutyáját megdicsérni.

A felvezető a hátraarcot kétféleképpen mutathatja be, de annak minden esetben balra kell, hogy történjen. Egyik módja, hogy a kutya a forduláskor megkerüli gazdáját és a háta mögött tér vissza annak bal oldalára, vagy a másik módja, hogy együtt fordul bal oldali irányba a gazdájával.

Szabadon követés /20 pont/, vezényszó lábhoz

A bíró utasítására a felvezető lecsatolja a pórázt. Átveti, a vállán vagy elteszi a zsebébe, majd a szabadon követő kutyájával ismét a csoporton áthaladási gyakorlatot mutatja be. Ott ismét meg kell állnia minimum egyszer, majd elhagyván a csoportot, ismét felveszi az alapállást és az 1. számú gyakorlatot újból bemutatja.

3.Menet közben ültetés /15 pont/, vezényszó: lábhoz, ül

A felvezető alapállásból elindul egyenesen előre a szabadon követő kutyájával. Legalább 10 lépés után, a felvezető ?ül? vezényszavára a kutyának gyorsan le kell ülnie. Eközben a felvezető folyamatosan halad tovább, nem lassíthat le, nem nézhet a kutyájára. 20 lépés után a felvezető megáll és az ülő kutyája felé megfordul. A bíró utasítására a felvezető visszamegy kutyájához és annak jobb oldalán felveszi az alapállást. Ha a kutya állva marad, vagy lefekszik, 7 pontot le kell vonni a gyakorlatból.

4.Menet közben fektetés behívással /15 pont/, vezényszó fekszik, hozzám, lábhoz

A felvezető alapállásból elindul egyenesen előre a szabadon követő kutyájával. Legalább 10 lépés után, a felvezető ?fekszik? vezényszavára a kutyának gyorsan le kell feküdnie. Eközben a felvezető folyamatosan halad tovább, nem lassíthat le, nem nézhet a kutyájára. 20 lépés után a felvezető megáll és a fekvő kutyája felé, megfordul. A bíró utasítására a felvezető behívja a kutyáját. A kutya gyorsan és vidáman, ütemváltás nélkül fut a gazdájához, és szorosan előtte leül.
Ezután a felvezető, lábhoz vezényszavára a kutya megkerüli gazdáját és felveszi az alapállást. Ha a kutya állva marad, vagy ülve marad, de kifogástalan a behívása, akkor 7 pontig büntetendő.

5. Apporthozás sík talajon /10pont/, vezényszó "elhozáshoz, eresztéshez, lábhoz"

A felvezető szabályos alapállásból kb. 10 lépésnyire kidobja a saját apportfáját. akkor indíthatja a kutyát, ha a fa már nem mozdul. A mellette szabadon üllő kutyának a vezényszóra legrövidebb úton, gyorsan a fához kell futnia és azt azonnal felkapva gyorsan, egyenesen a felvezetőhöz vinnie. A kutyának szájában az apportfával szorosan, szembe a felvezető elé ülve a fát addig kell tartania (kb. 3mp), amíg a kutyavezető ereszd hangjelre el nem veszi. az elvett fát a felvezető leengedett, kinyújtott jobb kezében a teste mellett tartja, majd a kutyát lábhoz rendeli. A gyakorlat alatt a kutyavezető nem hagyhatja el a helyét. Lassú kifutásért, hibás felvételért, vontatott behozásért, apportfa elejtéséért, játékért, ill. rágásért,hibás beülésért a hiba mértékének függvényében csökkenteni kell a gyakorlat értékét. Ha a kutyavezető elhagyja a helyét a feladat vége előtt a gyakorlat értéke hiányos lesz, ha a kutya nem hozza a fát csak 0 pont lehet.

Előreküldés fektetéssel /10pont/, vezényszó "lábhoz, előre, fektetéshez, felüléshez"

A felvezető alapállásból elindul egyenesen előre a szabadon követő kutyájával. Legalább 10 lépés után, a felvezető iránymutató karjának egyszeri felemelésével egyidőben kiadja az "előre!" hangjelet és megáll. erre a kutyának határozottan egyenesen és gyorsan a mutatott irányba, legalább 30 lépésre el kell távolodnia. a teljesítmény bíró utasítására a felvezető kiadja a "feküdj" hangjelet, amire a kutyának azonnal le kell feküdnie. A kutyavezető addig tarthatja irányba mutató karját felemelve, amíg a kutya le nem fekszik. A bíró utasítására a felvezető kutyájához megy, megállva a kutya jobb oldalán kivárva a 3mp.et a bíró intésére kiadja az "ül" hangjelet és felülteti kutyáját majd pórázra veszi kutyáját. szabálytalan láb melletti haladásért , lassú, rövid eltávolodásért, erős oldal irányú kitérésért, vontatott vagy korai lefekvésért, korai felülésért hiba mértékének függvényében csökkenteni kell a gyakorlat értékét.

5. Helyben maradás /10 pont/, vezényszó fekszik, ül

Amíg az egyik kutya a fent felsorolt gyakorlatokat végzi, addig a másik kutya felvezetője a bíró által kijelölt helyre kifekteti a kutyáját. Póráz vagy valamilyen tárgy nem maradhat a kutyánál. A felvezető 20 lépésre eltávolodik a kutyájától és háttal áll a feladat befejezéséig. A kutyának nyugodtan és fekve kell maradnia a gyakorlat végéig ( amíg a másik kutya az 1-5 gyakorlatot teljesíti). Bíró utasítására a felvezető visszamegy kutyájához, annak jobb oldalára áll és csak a bíró ismételt utasítására ülteti fel. Felülés, felállás vagy nyugtalan fekvés esetén pontlevonás jár.

Szukákat a kanoktól lehetőség szerint külön helyre kell fektetni. Ha a kutya, testhosszánál nagyobb mértékben elmászik, elkúszik, a gyakorlat értékelhetetlen. A feladat végrehajtása alatt, a gazdának bármilyen segítsége kutyájának, hibának számít.

Sikeres vizsgához, a maximálisan adható pontszám 70 %-át kell elérni, /azaz 70 pontot/.



Rasztari
[válaszok erre: #33] [előzmény: (30) Duci, 2009-01-29 09:21:15]
Kiváló dolgozó
Duci adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Duci



Tagság: 2003-05-30 07:38:46
Tagszám: #4770
Hozzászólások: 31855
30. Elküldve: 2009-01-29 09:21:15,

Használat és Munka

[1430.]

Érdekességek... I.

BH



BH1 alapfokú kísérőkutya vizsga:

A BH 1. vizsgát minden kutya, méret- és fajtakorlátozás nélkül leteheti. A vizsgára jelentkezés feltétele, a vizsga napján betöltött minimálisan 14 hónapos kor. A BH 1. vizsga az HPO 1. (IPO) vizsgára jelentkezés feltétele!

A vizsga két részből, "A" kiképzőpályán bemutatott gyakorlatokból és "B" forgalomban való viselkedésből áll. A pályagyakorlatokat a bíró pontozza, és ha a vizsgázó kutya nem éri el a maximálisan adható pontszám 70%-át (70pont) akkor az a kutya már nem vehet rész a második (B) ágazatban.

A vizsga végén, értékeléskor nem kap pontszámot a kutya csak ?eredményes? vagy ?eredménytelen? minősítést. Függetlenül az eredménytől, a vizsga időkorlátozás nélkül bármikor megismételhető, kivéve a vizsga napján. A MEOE tenyésztési és kiállítási szabályzata alapján a BH vizsga nem számít munkavizsgának. /tenyésztésre javasolt minősítésre, kiállításon munka és champion osztályban való indulásra, champion címre nem alkalmas, viszont az HPO őrző-védő munkavizsga előfeltétele/



BH 1 vizsga gyakorlati levezetése:

A teljesítménybíró, úgynevezett elfogulatlansági, más néven közömbösségi próbával kezdi a vizsgát. Erre jó alkalom a tetoválás, ill. a chip ellenőrzése, a kutya azonosítása. Ezt követően a bírónak jogában áll bármikor megszakítani a vizsgát, ha kétsége merül fel a kutya közömbösségét illetőleg és "Az elfogulatlansági próbán nem felelt meg" bejegyzés kerül a teljesítmény füzeztbe.

A vizsga egész időtartama alatt egysoros láncnyakörvet kell a kutyának viselnie, amelyet nem lehet fojtóra állítani. Bőrnyakörv, szögesnyakörv, elektromos nyakörv használata tilos! Minden gyakorlat az alapállással kezdődik, és az alapállással fejeződik be. A kutya jobb lapockájával a felvezető bal térdével egyvonalban, szorosan a felvezető bal oldalán ül. Minden gyakorlat kezdetekor az alapállás felvétele csak egyszer megengedett. A felvezető kihúzva magát, vigyázban áll, terpeszben nem állhat. Az előző befejező gyakorlat alapállása lehet a következendő gyakorlat kezdő alapállása. Testi segítség a felvezető részéről nem megengedett, pontlevonással jár. Segédeszköz, játékszer használata szintén nem megengedett. Minden gyakorlat a bíró utasítására kezdődik. Ezt követően a fordulatokat, megállásokat, ütemváltásokat a felvezető önállóan végzi. Ennek ellenére a vizsga megkezdése előtt, a felvezető kérheti a bíró segítségét. A kutya dicsérése minden gyakorlat befejezésénél lehetséges az alapállásban, de ezután egy új alapállást kell felvenni. A dicséret és az új gyakorlat elkezdése között minimum 3 másodpercnek el kell telnie.

A rész: Engedelmességi gyakorlatok:

Pórázon vezetés 30p.

Szabadonkövetés 30p.

Menet közben ültetés 15p.

Menet közben fektetés behívással 15p.

Helybemaradás figyelemelvonással 10p.

Összesen: 100p.

Pórázon vezetés /30 pont/, vezényszó: lábhoz

Alapállásból indul a gyakorlat. A bíró utasítására, a felvezető ?lábhoz? vezényszavára megindul kutyájával egyenesen előre 40-50 lépést, megállás nélkül. Ezután tesz egy hátraarcot, majd 10-15 lépés után futólépésbe kezd, majd lassú lépést tesz, amelyeknek legalább 10-10 lépésből kell állnia. Ezt követően normál lépésben legalább egy balfordulatot, egy jobbfordulatot és egy hátraarcot mutat be. A gyakorlat alatt, a kutyának szorosan a felvezető bal oldalán kell haladnia úgy, hogy a póráz egyszer sem feszülhet meg, nem maradozhat le, nem mehet előre, nem térhet ki oldalra. A hátraarcot, a felvezető a baloldali irányban /a kutya felé/ hajthatja végre. A vezényszó csak a gyakorlat kezdetén és az ütemváltásoknál megengedett /a fordulatoknál nem/. Ha a felvezető megáll, a kutyának vezényszó nélkül azonnal le kell ülnie. Nem a felvezetőnek kell a kutyához igazodnia, hanem a kutyának a felvezetőhöz! A felvezetőnek bal kezében van a póráz, amelynek folyamatosan lazának kell lennie.

Ezután a bíró utasításra a felvezető kutyájával, egy min. 4 főből álló csoporton megy keresztül úgy, hogy a csoportban egyszer meg kell állnia, valamint úgynevezett nyolcas alakban megkerüli a csoport egy-egy tagját jobbról, ill. balról. A csoport tagjai mozgásban vannak. A kutya lemaradása, sietése, oldalra való kitérése, vezetőjének a haladásban való akadályoztatása, pontlevonással jár. A bírónak joga van megismételtetni a csoport áthaladási gyakorlatot. A felvezetőnek csak a csoport elhagyása után, az alapállásban van lehetősége kutyáját megdicsérni.

A felvezető a hátraarcot kétféleképpen mutathatja be, de annak minden esetben balra kell, hogy történjen. Egyik módja, hogy a kutya a forduláskor megkerüli gazdáját és a háta mögött tér vissza annak bal oldalára, vagy a másik módja, hogy együtt fordul bal oldali irányba a gazdájával.

Szabadon követés /30 pont/, vezényszó lábhoz

A bíró utasítására a felvezető lecsatolja a pórázt. Átveti, a vállán vagy elteszi a zsebébe, majd a szabadon követő kutyájával ismét a csoporton áthaladási gyakorlatot mutatja be. Ott ismét meg kell állnia minimum egyszer, majd elhagyván a csoportot, ismét felveszi az alapállást és az 1. számú gyakorlatot újból bemutatja.

3.Menet közben ültetés /15 pont/, vezényszó: lábhoz, ül

A felvezető alapállásból elindul egyenesen előre a szabadon követő kutyájával. Legalább 10 lépés után, a felvezető ?ül? vezényszavára a kutyának gyorsan le kell ülnie. Eközben a felvezető folyamatosan halad tovább, nem lassíthat le, nem nézhet a kutyájára. 30 lépés után a felvezető megáll és az ülő kutyája felé megfordul. A bíró utasítására a felvezető visszamegy kutyájához és annak jobb oldalán felveszi az alapállást. Ha a kutya állva marad, vagy lefekszik, 5 pontot le kell vonni a gyakorlatból.

4.Menet közben fektetés behívással /15 pont/, vezényszó fekszik, hozzám, lábhoz

A felvezető alapállásból elindul egyenesen előre a szabadon követő kutyájával. Legalább 10 lépés után, a felvezető ?fekszik? vezényszavára a kutyának gyorsan le kell feküdnie. Eközben a felvezető folyamatosan halad tovább, nem lassíthat le, nem nézhet a kutyájára. 20 lépés után a felvezető megáll és a fekvő kutyája felé, megfordul. A bíró utasítására a felvezető behívja a kutyáját. A kutya gyorsan és vidáman, ütemváltás nélkül fut a gazdájához, és szorosan előtte leül. Ezután a felvezető, lábhoz vezényszavára a kutya megkerüli gazdáját és felveszi az alapállást. Ha a kutya állva marad, vagy ülve marad, de kifogástalan a behívása, akkor 7 pontig büntetendő.

5. Helyben maradás /10 pont/, vezényszó fekszik, ül

Amíg az egyik kutya a fent felsorolt gyakorlatokat végzi, addig a másik kutya felvezetője a bíró által kijelölt helyre kifekteti a kutyáját. Póráz vagy valamilyen tárgy nem maradhat a kutyánál. A felvezető 20 lépésre eltávolodik a kutyájától és háttal áll a feladat befejezéséig.

A kutyának nyugodtan és fekve kell maradnia a gyakorlat végéig. Bíró utasítására a felvezető visszamegy kutyájához, annak jobb oldalára áll és csak a bíró ismételt utasítására ülteti fel.

Felülés, felállás vagy nyugtalan fekvés esetén pontlevonás jár.

Szukákat a kanoktól lehetőség szerint külön helyre kell fektetni. Ha a kutya, testhosszánál nagyobb mértékben elmászik, elkúszik, a gyakorlat értékelhetetlen. A feladat végrehajtása alatt, a gazdának bármilyen segítsége kutyájának, hibának számít.

Azt a kutyát, amelyik az 1-5-ig felsorolt gyakorlatokból, a maximálisan adható pontszám 70 %-át nem éri el, /azaz 70 pontot/, a további vizsgából ki kell zárni.



B rész: Vizsga utcai forgalomban

Általános rendelkezések:

A következő gyakorlatokat a kiképző pályán kívül, a bíró által kijelölt helyen, utcán, téren stb. kell lebonyolítani. A forgalmat semmi esetre sem szabad zavarni. A vizsgának ez a szakasza meglehetősen időigényes. Több kutya vizsgáztatása esetén sem lehet a feladatok számát vagy idejét lecsökkenteni. Ebben a részben az egyes feladatokat nem pontozza a bíró. A vizsga eredményességét vagy eredménytelenségét, a kutya a forgalomban való viselkedése, közömbössége, magabiztossága határozza meg. Az alább felsorolt gyakorlatokat a bíró ötletszerűen állíthatja össze, a helyi sajátosságok figyelembevételével.



A vizsga gyakorlati levezetése:

Mozgás csoportban:

Bíró utasítására a felvezető, pórázon vezetett kutyájával elindul az utcán, egy előre meghatározott útvonalon. Eközben a bíró, egy meghatározott távolságról követi az eseményeket. A kutyának a felvezető bal oldalán kell laza pórázon haladnia úgy, hogy a jobb válla egy vonalban legyen, gazdája bal térdével. A kutya minden kényszerítés nélkül, szabad akaratából kell, hogy mennie gazdája mellett. A gyalogosokkal szemben, valamint a jármű forgalommal szemben a kutyának közömbösnek kell lennie. Egy idő múlva, egy futó járókelő /megbízott személy/ keresztezi útjukat. A kutyának nyugodtnak és semlegesnek kell maradnia. Ezután a felvezető kutyájával, egy minimum 6 főből álló, laza embercsoporton halad át. Áthaladás közben, a csoport egyik tagja megszólítja a felvezetőt, és kezet nyújt neki. Ekkor a felvezető vezényszavára a kutyának vagy leülnie, vagy lefeküdnie kell, és nyugodtan kell várakoznia a rövid beszélgetés alatt.

Kerékpárossal való találkozás:

A felvezető laza pórázon halad kutyájával az utcán, miközben egy csengető kerékpáros megelőzi őket. Egy nagyobb távolság után megfordul a biciklista, és szemből közelíti meg őket. Ismét csenget és úgy halad el mellettük, hogy a kutya a felvezető és a kerékpáros között legyen. A pórázon vezetett kutyának közömbösnek kell maradnia.

Autóval való találkozás:

A felvezető laza pórázon vezetett kutyájával több kocsi mellett halad. Hirtelen az egyik autó elindul, majd később egy másik kocsinak becsapják az ajtaját. Ezután közvetlen mellettük lelassít egy kocsi, vezetője letekeri az ablakot, és útbaigazítást kér a felvezetőtől. A felvezető leülteti, vagy lefekteti maga mellé a kutyáját, és felvilágosítást ad az érdeklődőnek.

A kutyának nyugodtnak és közömbösnek kell maradnia az összes járművel szemben.

Kocogóval vagy gördeszkással való találkozás:

A felvezető pórázon vezetett kutyájával, egy gyérebb forgalmú úton halad. Legalább két futó hátulról megelőzi őket, anélkül hogy ők a sebességüket megváltoztatnák. Miután a két futó eltávolodott, szemből érkezik egy új futó, akinek sebessége megváltoztatása nélkül kell szemből elhaladnia mellettük. A kutyának nem kötelező szorosan a gazda mellett mennie, de a futót nem akadályozhatja. Megengedett ezeknél a gyakorlatoknál, hogy a kutya ülve vagy fekve várja a futókat. A kocogókat gördeszkásokkal is lehet helyettesíteni.

Kutyákkal való találkozás:

Hátulról, majd szemből elhaladó másik kutyással szemben, a vizsgázó kutyának semlegesnek kell maradnia. A felvezető a gyakorlat közben ismételgetheti a lábhoz vezényszót, sőt ülve és fekve is bevárhatja a zavaró kutyát.

A forgalomban rövid időre magára hagyott, pórázra kötött kutya viselkedése, valamint más állatokkal szembeni viselkedése:

A bíró utasítására a felvezető, pórázon vezetett kutyájával, egy forgalmasabb útszakaszon halad. Rövid idő elteltével, a bíró utasítására a felvezető megáll és egy fához, falhoz, kerítéshez vagy valami hasonlóhoz, pórázával kiköti a kutyáját. Ezután kb. 2 percre magára hagyja kutyáját. Bemegy egy üzletbe, vagy egy kapualjba, de lényeg, hogy a kutya őt ne lássa.

A kutya állva, ülve és fekve is várakozhat. A felvezető távolléte során, egy megbízott személy, pórázon vezetett kutyájával, kb. öt lépés távolságnyira, elhalad a kikötött kutya mellett. A magára maradt kutyának, a felvezető távollétében, mindvégig nyugodtan kell viselkednie. Az elhaladó kutya nem lehet verekedős, harapós, nem rángathatja a pórázt, nem ugathat, azaz teljesen közömbösnek kell lennie. A gyakorlat végén, a bíró utasítására a felvezető visszamehet a kikötött kutyájához.

Megjegyzés: A bíró az egyes gyakorlatotokat egy helyszínen is elvégeztetheti, de joga van arra is, hogy az első egy-két gyakorlat elvégzése után, egy új helyszínen folytassa a vizsgát.

Lényeges, hogy minden vizsgázó kutyának, azonos feltételeket kell biztosítani.



Rasztari
[válaszok erre: #31 #32]
Kiváló dolgozó
Duci adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Duci



Tagság: 2003-05-30 07:38:46
Tagszám: #4770
Hozzászólások: 31855
29. Elküldve: 2009-01-29 09:17:07,

Használat és Munka

[1431.]

Támpontok I. rész

Képességvizsga tenyészalkalmassági szabályai:

"A Tenyészszemle Szabályzat módosításával kapcsolatban a leglényegesebb változás, az úgynevezett általános tenyészszemlék megszűntek, minden fajta vonatkozásában. Cak a fajtaklub vagy szakosztály, vagy ahol több klub működik a fajtatanács tarthat tenyészszemléket.
(2.§.(2) "Tenyészszemle azokban a fajtákban, ahol fajtagazda szervezet működik, illetve az elnökség által elismert fajtatanács, csak a fajtagazda, illetve a fajtatanács engedélyével rendezhető."

A tenyészszemle menete a következö:

A kutya azonosítási számának ellenőrzése:
A tetoválási számnak, -akár a kutya fülában akár a hasfalon található- a bíró számára olvashatónak kell lennie. Amennyiben a tetoválási szám nem olvasható úgy a bőrfelület tisztításával, esetleges borotválásával az azzá kell tenni. Ha ezek után sem olvasható a szám, úgy a kutyát újratetoválással azonosíthatóvá kell tenni, ellenkező esetben sikeres tenyészszemle után is az újratetoválás megtörténtéig a tenyésztésből ideiglenesen fel van mentve. Az esetlegesen chippel azonosított kutyához a gazda köteles chipolvasót biztosítani. Az azonosító jegyek ellenőrzése közben a kutyának nyugodtan kell viselkednie, mert az általános viselkedés megítélése az összes gyakorlat és teendő során folyamatban van.

A kutya testméreteinek felvétele:
Egy erre a célra rendszeresített tolómérővel az álló kutyán a bíró marmagasságot, törzshosszúságot, majd mellkasmélységet mér. Ezután következik a mellkas körméret mérése mérőszalaggal, majd a fejsablon segítségével a fejméretek felvétele (fang és koponya hossz). Ezt követi a szemszín megállapítása a színskála alapján majd a súlymérés. A méretek felvétele közben is természetesen folyamatosan zajlik az általános viselkedés megítélése.

Lövésérzékenység vizsgálata:
A kuty a vezető mellett laza pórázon ül. A bíró jelére 15 m távolságból 6mm-es riasztópisztolyból két lövést adnak le mely idő alatt a kutya reakcióját vizsgálják.

Őrző - védő munka:
A pórázon vezetett kutya vezetőjével együtt a pályán elhelyezett rejtekhely (palánk) irányába halad. A bíró jelére a rejtekhelyben tartózkodó segéd kiabálás és magasban tartott bot fenyegetése mellett lépésben a kutyára illetve vezetőjére támad. A kutyának a támadást határozott fogással el kell hárítania. A fogás megtörténte után a segéd kb. 5méteren keresztül a kutyát folyamatosan terheli, próbálja a gazda védelmének feladására kényszeríteni. A gazda eközben végig foghatja a pórázt. A gyakorlat végén a bíró jelére a segéd kibújik a védőkarból.

Küllembírálat:
A vezetőnek a kutyát pórázon fel kell vezetnie a küllembíró előtt. A fogazat és herevizsgálat után mozgásban majd állásban kell bemutatni a kutyát.
A tenyészszemle végeztével a teljesítménybíró és a küllembíró együttes véleménye alapján dől el, hogy a kutya "tenyészthető", "kiképzési hiányosság miatt visszarendelve", vagy "tenyésztésre nem engedélyezett".


Rasztari
Kiváló dolgozó
Duci adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Duci



Tagság: 2003-05-30 07:38:46
Tagszám: #4770
Hozzászólások: 31855
28. Elküldve: 2009-01-29 09:04:08,

Használat és Munka

[1432.]

IPO I. vizsga szabályzat:

"1. Fürkészés a segéd után (5 pont)

Egy-egy vezényszó használható a fürkészésekre és a visszahívásra. Az utóbbi vezényszó a kutya nevével együtt is elhangozhat.

Végrehajtás:

A segéd, úgy, hogy a kutya nem látja, elbújik az utolsó búvóhely mögött. A KV kutyájával a 4. és a 5. búvóhely között úgy veszi fel az alapállást, hogy két oldalra el lehessen indítani a fürkészést a két búvóhely felé. A TB utasítására kezdődik a C ágazat. A rövid fürkészés parancsra, majd a bal vagy jobb karral a búvóhely felé mutatásra (ez utóbbi ismételhető) a kutya gyorsan otthagyja a KV-t, majd céltudatosan a mutatott búvóhelyhez fut és szorosan megkerüli. Amint ezt a kutya végrehajtja, a KV a visszahívás vezényszavával magához hívja és még a kutya mozgása közben mutatja neki a segéd által elfoglalt búvóhely irányát és kiadja a fürkészésre a parancsot. A KV a képzeletbeli hosszanti felezővonalon halad rendes lépésben, ezt a vonalat a fürkészés alatt nem hagyhatja el. A kutyának mindig előrébb kell lennie, mint a KV. Ha a kutya eléri a segéd által elfoglalt búvóhelyet, a KV megáll és már nem adhat ki vezényszót és nem adhat bármely más, látható jelzést sem.

Értékelés:

A korlátozott irányíthatóság illetve a nem egyértelműen lendületes és céltudatos mozgás és nem egyértelműen szoros és figyelmes fürkészés esetén is pontlevonás jár.

2. Őrzés és felugatás (10 pont)

Egy-egy vezényszó használható az elhíváshoz és a lábhoz híváshoz

Végrehajtás:

A kutyának figyelmesen kell őriznie a segédet és folyamatosan ugatnia kell. Se nem ugorhat fel rá, se nem haraphatja meg. A mintegy 20 másodpercig tartó folyamatos felugatás után a TB utasítására a KV kb. 5 lépésre megközelíti a búvóhelyet. A TB utasítására a KV lábhoz hívja a kutyát.

Értékelés:

Arányos pontlevonással jár a nem egyértelműen folyamatos, erőteljes ugatás, a határozatlan őrzés a vezényszóig miközben sem a TB, sem az érkező KV sem befolyásolja. A folyamatos ugatásért 5 pont adható. Ha a kutya gyengén ugat, 2 pontot, ha ugatás nélkül őrzi figyelmesen a segédet, 5 pontot kell levonni. A segéd molesztálásáért, pl. meglökéséért, ráugrásért legfeljebb 2, erős ráfogásért akár 9 pontot is le lehet vonni. Ha a kutya elhagyja a búvóhelyet mielőtt a KV megkapta volna a jelet a TB-től, hogy elhagyhatja a hosszanti felezővonalat, akkor ismét rá lehet küldeni a segédre. Ha a segédnél marad a kutya, folytatni lehet a C ágazatot, de a „őrzés és felugatás”-t hiányosnak kell értékelni. Ha a kutya újból nem fogható a munkára, vagy ismét otthagyja a segédet, meg kell szakítani a C ágazatot. Ha a kutya a KV-vel szembe indul, amikor az a búvóhelyhez halad, vagy lábhoz hívás előtt a KV-höz lép, csak részben lehet értékelni a gyakorlatot, és hiányosnak tekintendő.

3. Szökés megakadályozása (20 pont)

Egy-egy vezényszó használható a láb mellé híváshoz, a fektetéshez és az eleresztéshez

Végrehajtás:

A TB utasítására a KV felszólítja a segédet, hogy lépjen elő a búvóhelyből. A segéd rendes járásban átmegy a szökési pontnak kijelölt helyre. Utasításra a KV az őt szabadon követő kutyájával a fektetési pontként megjelölt helyre megy. A kutya és a segéd 5 lépésre van egymástól. A kutyavezető a kijelölt ponton lefekteti kutyáját és a búvóhelyhez lép. Szemkontaktusban marad kutyájával, a segéddel és a TB-val. A TB utasítására a segéd szökni kezd. A kutyának azonnali és energikus fogással, felszólítás nélkül meg kell akadályoznia a szökést, úgy, hogy csak a védőkart foghatja meg. A bíró utasítására a segéd megáll. Miután a segéd megállt, a kutyának azonnal eresztenie kell. A megfelelő időben a KV kiadhatja az eleresztésre a vezényszót erre vonatkozó utasítás nélkül is. Ha a kutya az első engedélyezett vezényszó után nem ereszt, akkor a TB még további két eresztés vezényszóra adhat engedélyt. Ha a kutya a harmadik (értsd: az első és a két további engedélyezett) vezényszó után sem enged, kizárás következik. Az eresztés parancs elhangzásakor a kutyavezető nyugodtan áll és nem befolyásolhatja a kutyát. Az eresztés után a kutya szorosan a segéd mellett marad és figyelmesen őrzi.

Értékelés:

Az alábbi, fontos értékelési kritériumokban elkövetett hibákért a megfelelő mértékű pontlevonás jár: gyors, energikus reagálás, határozott követés ráfutás és erőteljes harapás, a szökés hatékony akadályozása., teli és nyugodt fogás az eresztésig, szorosan a segéd mellett végrehajtott őrzés. Ha a kutya fekve marad, vagy kb. 20 lépésen belül fogással és fogva tartással nem akadályozza meg a szökést, a C ágazatot a TB félbeszakítja. Ha a kutya őrzéskor kissé figyelmetlen, és/vagy kissé zaklatja a segédet, egy osztályzattal le kell minősíteni a munkát, ha nagyon figyelmetlenül és/vagy nagyon agresszíven őriz, két osztályzattal kell csökkenteni eredményét. Három osztályzattal kap kevesebbet, ha nem őrzi a segédet, de szorosan mellette marad. Meg kell szakítani a munkát, ha a kutya otthagyja a segédet, vagy csak a KV vezényszavára marad a segédnél.

4. Visszatámadás (35 pont)

Egy-egy vezényszó használható az eleresztéshez és a lábhoz híváshoz

Végrehajtás:

Kb. 5 másodpercig tartó őrzés után a TB utasítására a segéd megtámadja a kutyát. A kutyavezető utasítása nélkül a kutyának energikusan és erőteljesen fognia kell, de kizárólag csak a védőkart foghatja meg. A fogás után két ütést mér a segéd a kutyára a váll és a mar tájékán. A segéd a bíró utasítására megáll, erre a kutyának azonnal eresztenie kell. A megfelelő időben a KV kiadhatja a vezényszót az eleresztésre, erre vonatkozó utasítás nélkül is. Ha a kutya az első engedélyezett vezényszó után nem ereszt, akkor a TB még további két vezényszót engedélyezhet az eleresztéshez. Ha a kutya a harmadik (értsd: az első és a két további engedélyezett) vezényszó után sem enged, kizárás következik. Az eresztés parancsának elhangzásakor a kutyavezető nyugodtan áll és nem befolyásolhatja a kutyát. Az eresztés után a kutya szorosan a segéd mellett marad és figyelmesen őrzi. A TB utasítására a KV rendes lépésben a kutyához lép és a láb mellé hívás vezényszóval alapállásba állítja. A botot nem veszi el a segédtől.

Értékelés:

Az alábbi, fontos értékelési kritériumokban elkövetett hibákért a megfelelő mértékű pontlevonás jár: gyors és erőteljes harapás, nyugodt, teli fogás az eresztésig, az eresztés után a segéd szoros és figyelmes őrzése. Ha a kutya őrzéskor kissé figyelmetlen, és/vagy kissé zaklatja a segédet, egy osztályzattal le kell minősíteni a munkát, ha nagyon figyelmetlenül és/vagy nagyon agresszíven őriz, két osztályzattal kell csökkenteni eredményét. Három osztályzattal kap kevesebbet, ha nem őrzi a segédet, de szorosan mellette marad. Hiányos a gyakorlat, ha a kutya elindul a szemből hozzá érkező KV felé. Ha a kutya elhagyja a segédet, mielőtt a TB a kutyához lépésre utasítaná a KV-t, vagy a KV vezényszót ad arra, hogy a kutya tovább őrizze a segédet, a TB megszakítja a C ágazatot.

5. Bátorságpróba (30 pont)

Egy-egy vezényszó használható ültetésre, fogásra, eresztésre és a láb mellé híváshoz

Végrehajtás:

A KV kutyájával a pálya középvonalán, az első búvóhely magasságában megjelölt helyre megy. A kutyát nyakörvön vissza lehet fogni, de a KV a kutyát ezen keresztül nem ingerelheti. A TB utasítására a bottal felfegyverzett segéd előlép a búvóhelyből és normál lépésben a középvonalig megy. A KV figyelmeztetése ellenére futva a KV és a kutya felé indul, miközben fenyegetően kiabál és támadó mozdulatokat tesz. Amint 30-40 lépésre megközelítette őket, a KV az elfogás vezényszó kíséretében, a TB utasítására elengedi a kutyát. A kutyának a támadást habozás nélkül, energikus és erőteljes fogással el kell hárítania, úgy, hogy csak a védőkart foghatja meg. A kutyavezető eközben nem hagyhatja el helyét. A segéd a bíró utasítására megáll, erre a kutyának azonnal eresztenie kell. Megfelelő időben a KV kiadhatja az eresztés vezényszavát erre vonatkozó utasítás nélkül is. Ha a kutya az első engedélyezett vezényszó után nem ereszt, akkor a TB még további két eresztés vezényszóra adhat engedélyt. Ha a kutya a harmadik (értsd: az első és a két további engedélyezett) vezényszó után sem enged, kizárás következik. Az eresztés parancsának elhangzásakor a kutyavezető nyugodtan áll és nem befolyásolhatja a kutyát. Az eresztés után a kutya szorosan a segéd mellett marad és figyelmesen őrzi. A TB utasítására a KV rendes lépésben a kutyához lép és a láb mellé hívás vezényszavával alapállásba állítja. A botot el kell venni a segédtől. Ezután a segéd 20 lépésig tartó bekísérése következik. A láb mellett haladás vezényszavával engedélyezett. A kutyának a segéd mellett a jobb oldalon, a segéd és a KV között kell mennie. A kutyának a bekísérés közben a segédre kell figyelnie. Eközben nem zaklathatja, nem ugorhat fel rá és nem haraphatja meg. A TB előtt megállnak, a KV átadja neki a botot és bejelenti a C ágazat bemutatásának végét. Az eredmény közlése előtt, valamint bírói utasításra a kutyára fel kell tenni a pórázt.

Értékelés:

Az alábbi, fontos értékelési kritériumokban elkövetett hibákért a megfelelő mértékű pontlevonás jár: erőteljes védekezés gyors és erőteljes harapással, nyugodt, teli fogás az eresztésig, az eresztés után a segéd szoros és figyelmes őrzése. Ha a kutya őrzéskor kissé figyelmetlen, és/vagy kissé zaklatja a segédet, egy osztályzattal le kell minősíteni a munkát, ha nagyon figyelmetlenül és/vagy nagyon agresszíven őriz, két osztályzattal kell csökkenteni eredményét. Három osztályzattal kap kevesebbet, ha nem őrzi a segédet, de szorosan mellette marad. Hiányos a gyakorlat, ha a kutya elindul a szemből hozzá érkező KV felé. Ha a kutya elhagyja a segédet, mielőtt a TB a kutyához lépésre utasítaná a KV-t, vagy a KV vezényszót ad arra, hogy a kutya tovább őrizze a segédet, a TB megszakítja a C ágazatot..."


Rasztari
Kiváló dolgozó
Duci adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


cackab



Tagság: 2006-07-11 15:08:19
Tagszám: #32576
Hozzászólások: 5337
27. Elküldve: 2009-01-28 20:35:20,

Használat és Munka

[1433.]

Munka az lesz! icon21.gif

"Jó lenne, ha az ember annyit tudna a kutyákról, mint a kutya az emberről! Az meg pláne, ha mi is tudnánk azt , amit rólunk a kutyák!" sk.
Kati
[előzmény: (26) Baliházi, 2009-01-28 20:32:59]
Kiváló dolgozó
cackab adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Baliházi



Tagság: 2006-03-11 19:18:44
Tagszám: #28282
Hozzászólások: 9028
26. Elküldve: 2009-01-28 20:32:59,

Használat és Munka

[1434.]

Hát igen, eléggé el vagyunk maradva, nagyon sok kérdésben.


nagyapó, nagyanyó, nagyahó
[válaszok erre: #27] [előzmény: (25) cackab, 2009-01-28 20:12:17]
Kiváló dolgozó
Baliházi adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


cackab



Tagság: 2006-07-11 15:08:19
Tagszám: #32576
Hozzászólások: 5337
25. Elküldve: 2009-01-28 20:12:17,

Használat és Munka

[1435.]

Zsolti!
Nyílván.
Ezért írtam, hogy a kérdésem inkább a tenyésztés rovatba tartozik. Én a lehetőségekre vagyok kíváncsi , illetve az elméleti részére.
A komondor esetében első egy felmérés. Bár én ennél is fontosabbnak tartanám első lépésben feltérképezni, hogy egyáltalán hány fajtatiszta komondor van, és evvel párhuzamban mérni. Aztán majd az eredmények tükrében lehet tovább gondolkodni.

"Jó lenne, ha az ember annyit tudna a kutyákról, mint a kutya az emberről! Az meg pláne, ha mi is tudnánk azt , amit rólunk a kutyák!" sk.
Kati
[válaszok erre: #26] [előzmény: (23) Baliházi, 2009-01-28 17:12:27]
Kiváló dolgozó
cackab adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Duci



Tagság: 2003-05-30 07:38:46
Tagszám: #4770
Hozzászólások: 31855
24. Elküldve: 2009-01-28 17:21:10,

Használat és Munka

[1436.]

http://www.dog-web.info/Dogs/Barka/Barka.wmv









Rasztari
Kiváló dolgozó
Duci adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Baliházi



Tagság: 2006-03-11 19:18:44
Tagszám: #28282
Hozzászólások: 9028
23. Elküldve: 2009-01-28 17:12:27,

Használat és Munka

[1437.]

Kati
Az első lépés mindenképpen az kellene, h legyen, az állomány teljes felmérése.
Addig ez egy medő vita, amíg nincs egy átfogó kép.
Addig azt se nagyon lehet eldönteni, melyik jó, melyik nem.
Csak a nagyon jót, és a nagyon rosszat lehet kiszűrni

nagyapó, nagyanyó, nagyahó
[válaszok erre: #25] [előzmény: (22) cackab, 2009-01-28 17:06:41]
Kiváló dolgozó
Baliházi adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


cackab



Tagság: 2006-07-11 15:08:19
Tagszám: #32576
Hozzászólások: 5337
22. Elküldve: 2009-01-28 17:06:41,

Használat és Munka

[1438.]

"A jó kutyát el lehet rontani, de a gyengéből nem lehet jót csinálni."

De ha gyenge kutyám van, akkor azt ki kell vonni a tenyésztésből, vagy ha jóval pároztatom, akkor a következő alom javulhat? Így építkezve elképzelhető, hogy egy esetleges gyenge állományt hosszú távon helyrehozzon az ember?
Azt gondolom, a legtisztább dolog a gyenge selejtezése. De egy kis popullációnál ez gondot okozhat. Nem? Ott mi a megoldás?

Igaz ez a tenyésztés rovatba illene inkább, de itt merült fel.


"Jó lenne, ha az ember annyit tudna a kutyákról, mint a kutya az emberről! Az meg pláne, ha mi is tudnánk azt , amit rólunk a kutyák!" sk.
Kati
[válaszok erre: #23] [előzmény: (20) maglor, 2009-01-28 13:44:45]
Kiváló dolgozó
cackab adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Baliházi



Tagság: 2006-03-11 19:18:44
Tagszám: #28282
Hozzászólások: 9028
21. Elküldve: 2009-01-28 14:33:19,

Használat és Munka

[1439.]

igaz icon32.gif icon50.gif
én is így szerettem volna csak lemaradt az eleje. Nem tudom miért, rögötn utána meg el kellett mennem, és csak most szembesültem ezzel a hibával.

nagyapó, nagyanyó, nagyahó
[előzmény: (20) maglor, 2009-01-28 13:44:45]
Kiváló dolgozó
Baliházi adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


maglor



Tagság: 2005-01-22 00:07:08
Tagszám: #15341
Hozzászólások: 573
20. Elküldve: 2009-01-28 13:44:45,

Használat és Munka

[1440.]

Úgy gondolom szerencsésebb egyben átmásolni:

Idézetek Dr Kovács Zsolt, Kutyaiskola című könyvéből:
"A kutya nem tanul bátorságot, csak megőrzi azt a megfelelő környezetben. A gyávaságot sem tanulja. Az emberi szemmel nézve "gyáva" kutya vagy veleszületetten az, vagy nem gyáva. Az utóbbi esetben csak megtanulta a kedvezőtlen, ellenséges környezet üldözésével szembeni legjobb és a gyökereiben természetes viselkedést: a menekülést, a veszélyhelyzet kikerülését, a baj előli "bölcs" kitérést.
...
A kutya bátorságának vagy gyávaságának soha nincs etikai tartalma. Mindkét tulajdonság az öröklött és a szerzett viselkedéselemek - környezet által eldöntött - kombinációja."

"A sematikus kiképzés a sematikus helyzetben bemutatott kutyánál teljes egészében leplezheti a valódi bátorság hiányát. Az igazi karakterre akkor derül fény, ha a szituáció váratlan mozzanattal bővül. Ezt már a nem igazán bátor kutya képtelen lesz önmagától megoldani, mert a veszélyelhárító mechanizmusai nem öröklött, hanem csak szerzett és csak sablonos helyzetekhez társított "műtulajdonságok"...
...A bátor és harcos természetű kutya gyakorlás nélkül is védeni fogja a gazdáját, ha úgy hozza a sora. A gyenge karakterű viszont egy igazi támadásnál akkor is meghátrál, ha kiválóan játssza a komédiát a rikkantgató, loncsossá rágott védőkart lóbáló, természetellenesen ugrabugráló gyakorlótéri "imitátorral". (Más dolog a piruett a táncteremben, és megint más a hasba rúgás a sötét parkban!)...
...A kiképzésnél ezért sokkal lényegesebb a kiválasztás és a nevelés. A "szíve mélyén" gyáva kutyát a bátorság jelmezébe öltöztetheti a kiképzés, és az a tenyésztésbe kerülve tovább terjesztheti a dicstelen genetikai mételyt."


A jó kutyát el lehet rontani, de a gyengéből nem lehet jót "csinálni". Tudok olyan pásztorkutyáról amit karra akartak fogatni őrző-védős, zsákmányösztönös módszerekkel. Jó pásztorkutya lévén, nem tengett túl benne ez az ösztön így ő nem játéknak fogta fel, hanem harcnak, nem a védőkart akarta megszerezni, hanem a segédet legyőzni. Mivel bátor volt fel is vette a harcot, ám frusztrálta a helyzet, hogy legjobb tudását bevetve sem érte el a kívánt hatást (fájdalomtól fetrengő-menekülő segéd), és emellett még imádott gazdája is ahelyett, hogy tisztességes falkavezér módjára elsőként vetette volna magát a segéd elleni harcba még őt is megakadályozta a pórázzal, hogy oda harapjon ahová szeretne... Néhány próba után belátta, hogy jobb elkerülni a szituációt, mert csak vesztesen jöhet ki belőle... A "szakember" aztán ránéz és megállípítja, hogy gyenge...
Olyan kutyákról (Dobermann) is tudok aki remekül produkálták magukat a szokásos védőkaros őrző-védőzésben, elfogásban, de amikor betörőt kellett volna "fogni" leblokkoltak. Még szerencse, hogy ott volt mellettük egy képzetlen Pointer aki kapásból megfogta... Mielőtt valaki félre érti: itt nem a kiképzés volt rossz.

A tesztelt kutyák többsége azonban nem "szakképzett" és nem is szívlapáttal, vasvillával tönkretett kutya. Náluk a szocializációs különbségek többnyire kimerülnek az idegen emberekkel, állatokkal, helyszínekkel való találkozások, és a nevelés különbözőségében. Az ő esetükben elmondható, hogy a krízishelyzetben mutatott viselkedésükben illetve azok különbségeiben az "öröklött tulajdonságok dominálnak".

Komondor Fórum

"Mindenki jó valamire! Ha másra nem... hát elrettentő példának!"
[válaszok erre: #21 #22] [előzmény: (19) Baliházi, 2009-01-28 13:08:53]
Törzstag
maglor adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Baliházi



Tagság: 2006-03-11 19:18:44
Tagszám: #28282
Hozzászólások: 9028
19. Elküldve: 2009-01-28 13:08:53,

Használat és Munka

[1441.]

Találtam Maglórtól, a Pengyomhegyi blogon egy ideillő hszt.

"A sematikus kiképzés a sematikus helyzetben bemutatott kutyánál teljes egészében leplezheti a valódi bátorság hiányát. Az igazi karakterre akkor derül fény, ha a szituáció váratlan mozzanattal bővül. Ezt már a nem igazán bátor kutya képtelen lesz önmagától megoldani, mert a veszélyelhárító mechanizmusai nem öröklött, hanem csak szerzett és csak sablonos helyzetekhez társított "műtulajdonságok"...
...A bátor és harcos természetű kutya gyakorlás nélkül is védeni fogja a gazdáját, ha úgy hozza a sora. A gyenge karakterű viszont egy igazi támadásnál akkor is meghátrál, ha kiválóan játssza a komédiát a rikkantgató, loncsossá rágott védőkart lóbáló, természetellenesen ugrabugráló gyakorlótéri "imitátorral". (Más dolog a piruett a táncteremben, és megint más a hasba rúgás a sötét parkban!)...
...A kiképzésnél ezért sokkal lényegesebb a kiválasztás és a nevelés. A "szíve mélyén" gyáva kutyát a bátorság jelmezébe öltöztetheti a kiképzés, és az a tenyésztésbe kerülve tovább terjesztheti a dicstelen genetikai mételyt."

A jó kutyát el lehet rontani, de a gyengéből nem lehet jót "csinálni". Tudok olyan pásztorkutyáról amit karra akartak fogatni őrző-védős, zsákmányösztönös módszerekkel. Jó pásztorkutya lévén, nem tengett túl benne ez az ösztön így ő nem játéknak fogta fel, hanem harcnak, nem a védőkart akarta megszerezni, hanem a segédet legyőzni. Mivel bátor volt fel is vette a harcot, ám frusztrálta a helyzet, hogy legjobb tudását bevetve sem érte el a kívánt hatást (fájdalomtól fetrengő-menekülő segéd), és emellett még imádott gazdája is ahelyett, hogy tisztességes falkavezér módjára elsőként vetette volna magát a segéd elleni harcba még őt is megakadályozta a pórázzal, hogy oda harapjon ahová szeretne... Néhány próba után belátta, hogy jobb elkerülni a szituációt, mert csak vesztesen jöhet ki belőle... A "szakember" aztán ránéz és megállípítja, hogy gyenge...
Olyan kutyákról (Dobermann) is tudok aki remekül produkálták magukat a szokásos védőkaros őrző-védőzésben, elfogásban, de amikor betörőt kellett volna "fogni" leblokkoltak. Még szerencse, hogy ott volt mellettük egy képzetlen Pointer aki kapásból megfogta... Mielőtt valaki félre érti: itt nem a kiképzés volt rossz.

A tesztelt kutyák többsége azonban nem "szakképzett" és nem is szívlapáttal, vasvillával tönkretett kutya. Náluk a szocializációs különbségek többnyire kimerülnek az idegen emberekkel, állatokkal, helyszínekkel való találkozások, és a nevelés különbözőségében. Az ő esetükben elmondható, hogy a krízishelyzetben mutatott viselkedésükben illetve azok különbségeiben az "öröklött tulajdonságok dominálnak".


nagyapó, nagyanyó, nagyahó
[válaszok erre: #20] [előzmény: (16) Baliházi, 2009-01-23 17:55:03]
Kiváló dolgozó
Baliházi adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Duci



Tagság: 2003-05-30 07:38:46
Tagszám: #4770
Hozzászólások: 31855
18. Elküldve: 2009-01-27 14:37:37,

Használat és Munka

[1442.]

http://clubs.akc.org/kca/the.htm

jumping.jpg



Rasztari
Kiváló dolgozó
Duci adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Duci



Tagság: 2003-05-30 07:38:46
Tagszám: #4770
Hozzászólások: 31855
17. Elküldve: 2009-01-23 18:23:21,

Használat és Munka

[1443.]

http://www.komondoragyar.hu/engedelmes.htm










Rasztari
Kiváló dolgozó
Duci adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Baliházi



Tagság: 2006-03-11 19:18:44
Tagszám: #28282
Hozzászólások: 9028
16. Elküldve: 2009-01-23 17:55:03,

Használat és Munka

[1444.]

Azért nem árt tisztázni pár dolgot ebben a témában.
Főleg azért, mert az oldalt látogatják kezdő kutyások, és olyanok is, akik még csak szeretnének kutyát, keresik a számukra megfelelő fajtát, és érdeklődnek a komondor iránt.
Főleg nekik mondom, akik még nem döntötték el, milyen fajtát vegyenek, de szeretnének új kutyájukkal iskolába járni, szeretnék azt a jövőben esetleg kiképezni.
A komondornak nem ez a munkája! Nem volt soha, és jövőben sem tenyészcél az, hogy a fajta őrző-védő kutyává, sportkutyává váljék.
Nem mintha a komondor egyes egyedei erre nem lennének alkalmasak, mint ahogyan a képeken is látható, de maga fajta, a fajtát döntő többségében meghatározó kutyák, biztosan nem.
Már anatómiai testfelépítésüknél fogva sem. Erre a célra a kisebb termetű egyedek a megfelelőbbek.
Nem mintha képezhetetlenek, ostoba kutyák lennének, ezek tévhitek.
Csak azon oknál fogva, ami miatt egy komondor, nem lesz vakvezető, vízimentő, vagy rendőrkutya, és fordítva, egy labrador nem fog nyájat őrizni, vagy terelni, egy bernáthegyi nem fog nyúlra vadászni stb......
A komondor pásztorkutya. Ezáltal egyedei rendelkeznek a pásztorkutyák legtöbb tulajdonságával.
Természetesen nem minden kutya egyforma, sem kívül, sem belül. Ezért nem lehet azt mondani, hogy egy fajta ilyen, és ilyen.
Ugyan a komondor, mint eredeti munkáját elveszítette, hiszen ma már nem léteznek nagy gulyák, vándorló csordák, de ennek ellenére nem alakult át klasszikus munkakutyává, őrző-védő feladatokat teljesítő robottá.
Így természetesen nem kizárt annak lehetősége, hogy némely egyede nagyszerűen képes ellátni, ezen feladatokat.
Amennyiben kezdő kutyás ember, ezen célok megvalósítására, mindenképpen a komondor mellett teszi le a voksot, a komondor általánosságban ismerőként azt tanácsolom, hogy jól válassza meg mind a kiképzőt, mind pedig azt az egyedet amelyikkel dolgozni szeretne.


nagyapó, nagyanyó, nagyahó
[válaszok erre: #19]
Kiváló dolgozó
Baliházi adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Duci



Tagság: 2003-05-30 07:38:46
Tagszám: #4770
Hozzászólások: 31855
15. Elküldve: 2009-01-23 17:34:19,

Használat és Munka

[1445.]

A neve Bátor...

batorov1.jpg

batorov2.jpg

batorov3.jpg

batorov4.jpg

batorov5.jpg

batorov6.jpg

batorov7.jpg


Rasztari
Kiváló dolgozó
Duci adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Duci



Tagság: 2003-05-30 07:38:46
Tagszám: #4770
Hozzászólások: 31855
14. Elküldve: 2009-01-23 05:20:59,

Használat és Munka

[1446.]

Derék Úr (!) kimondottan tetszik nekem! Azért nevezem Úrnak, mert a gazdája és tenyésztője is eképpen szólítja, így én sem tehetek mást.
Nem kimondottan a kiállítás lett volna a kép témája, hanem a vérmérséklet, motiváció és az öröklött adottságok, amik benne lakoznak a Komondorban...csak észre kell venni.
De beszélhetünk a kiállításról is, hiszen azis megkíván egy vérmérsékleti, jellembéli követelményrendszert.
Más kérdés, hogy egyre jelentősebb használati érték a kiállítási vérmérséklet!
icon50.gif

Rasztari
[előzmény: (13) virányos, 2009-01-22 23:43:49]
Kiváló dolgozó
Duci adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


virányos



Tagság: 2008-10-11 22:17:08
Tagszám: #64420
Hozzászólások: 3199
13. Elküldve: 2009-01-22 23:43:49,

Használat és Munka

[1447.]

kpek0004229.jpg

Látom,hogy itt a jászberényi kiállítás a téma icon21.gif icon53.gif icon21.gif , ez a kép is ott készült éppen kiállítási célra igénybevett kutya icon53.gif
Konok Kunok Komondora Derék

Fésüs Károly
[válaszok erre: #14]
Kiváló dolgozó
virányos adatlapja Privát üzenet küldése Email küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Duci



Tagság: 2003-05-30 07:38:46
Tagszám: #4770
Hozzászólások: 31855
12. Elküldve: 2009-01-22 19:40:41,

Használat és Munka

[1448.]

icon22.gif icon22.gif icon22.gif

img_7679.jpg

img_7692.jpg



Rasztari
Kiváló dolgozó
Duci adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Duci



Tagság: 2003-05-30 07:38:46
Tagszám: #4770
Hozzászólások: 31855
11. Elküldve: 2009-01-22 19:15:30,

Használat és Munka

[1449.]

icon22.gif icon22.gif

0000039398-115763-4455772-m500x800.jpg


Rasztari
Kiváló dolgozó
Duci adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


Duci



Tagság: 2003-05-30 07:38:46
Tagszám: #4770
Hozzászólások: 31855
10. Elküldve: 2009-01-22 18:44:05,

Használat és Munka

[1450.]

image005.jpg


Rasztari
Kiváló dolgozó
Duci adatlapja Privát üzenet küldése WWW oldal Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   
 

Használat és Munka

(üzenet: 1459, KOMONDOR)
 
    / 59 
Lista: 
Kép:
Smile:
  

Új hozzászólás írása
  Név :   Jelszó :
  Mail :
  Üzenet:

 Betűszín:  Háttérszín:
 Árnyék:      Parázslás:
BBcode On/Off.    Betűméret:
Url/Kép autokonverzió On/Off.
Aláírás beszúrása
  Kép feltöltés: [Feltöltési max. file méret (byte): 20000]
    Írja be ide a képen látható biztonsági kódot:
Smiley kódok teljes listája
Az oldal 0.015887022018433 másodperc alatt generálódott.

  Cégadatok  |   Felhasználási feltételek  |   Adatvédelem  |   Általános Fórum Szabályzat  |   Segítség
  Netboard Bt. © 2001-2023. E-mail