A magyar kinológiáról (üzenet: 37042, Kutya) |
|
|
|
 Papp Gábor

Tagság: 2009-01-24 11:34:01 Tagszám: #69598 Hozzászólások: 8625 |
8117. Elküldve: 2010-03-26 18:36:54, A magyar kinológiáról
|
[28951.] |
Basszameg, a Tari Józsi már megint olyasmibe pofázott bele, amihez nincs elég tudása, meg nincs elég rálátása.
www.brigikomondor.hu
|
| [válaszok erre: #8118] |
|
|
Kiváló dolgozó
|
|
 B.Pista

Tagság: 2007-12-31 09:06:41 Tagszám: #53509 Hozzászólások: 24519 |
8116. Elküldve: 2010-03-26 17:50:02, A magyar kinológiáról
|
[28952.] |
Azt láttam, hopgy a csaj odaadta a sonkát, de azt nem , hogy te vissza is adtad volna.
"Ha meghalok ne kérdezd, hogy miért hideg a lábam"
|
| |
[előzmény: (8115) Duci, 2010-03-26 17:07:56] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
 Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855 |
|
Kiváló dolgozó
|
|
 Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855 |
8114. Elküldve: 2010-03-26 16:16:47, A magyar kinológiáról
|
[28954.] |
Ez egy szabad ország szabad vélemény nyilvánítással! Interneten bárki véleményt nyilváníthat. Átmásolhat bárki bármit bárhonnan bárhová...
Rasztari
|
| |
[előzmény: (8113) Arkovári, 2010-03-26 15:51:27] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
 Arkovári

Tagság: 2009-02-07 16:27:19 Tagszám: #70192 Hozzászólások: 106 |
8113. Elküldve: 2010-03-26 15:51:27, A magyar kinológiáról
|
[28955.] |
Ha nincs rálátásod, akkor miért írsz róla? Ezt, most komolyan kérdezem. Ha nem tudod, hogy mit, miért és hol és mennyiért, akkor miért írsz róla?Ha nem tudod, hogy mi miért van, történik , akkor miért írsz róla. Egyáltalán, bármilyen véleményt ezzekkel a dolgokkal kapcsolatban miért fogalmazol meg?
Arkovári schnauzer
http://www.schnauzer.hu
|
| [válaszok erre: #8114 #8115 #8120] |
[előzmény: (8111) Duci, 2010-03-26 15:31:25] |
|
Haladó
|
|
 Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855 |
8112. Elküldve: 2010-03-26 15:32:11, A magyar kinológiáról
|
[28956.] |
Rasztari
|
| |
[előzmény: (8110) Flashpoint Inferno, 2010-03-26 14:22:13] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
 Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855 |
8111. Elküldve: 2010-03-26 15:31:25, A magyar kinológiáról
|
[28957.] |
Akkor hozzászólásom elérte célját.
Nekem nincs rálátásom sem az élelmiszer iparra, sem a kényszervállalkozásokra, hogy ki miért nyit élelmiszer boltot és abszolút nem tudom miért olcsóbb a hús, mint a szalonna, pláne miért kell kidobni. Várom, hogy leírd...
Rasztari
|
| [válaszok erre: #8113] |
[előzmény: (8107) Arkovári, 2010-03-26 12:59:03] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
 Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855 |
8109. Elküldve: 2010-03-26 14:04:03, A magyar kinológiáról
|
[28959.] |
Még énis tanulok....és átélem újra meg újra a csodát:
Rasztari-Duci Nibur
/Rasztari-Duci Dinamit - Csikasz Bundzsi Maja/
tulajdonos - Nagy András
10 hetes korban:
http://www.youtube.com/watch?v=kSjiTmjyP7c
Rasztari
|
| [válaszok erre: #8110] |
[előzmény: (8105) Krausz Győzőné, 2010-03-26 06:52:06] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
 Arkovári

Tagság: 2009-02-07 16:27:19 Tagszám: #70192 Hozzászólások: 106 |
8108. Elküldve: 2010-03-26 13:55:51, A magyar kinológiáról
|
[28960.] |
Ezen eszme futtatásodat végigolvasva:
Menj el egy multihoz. Nem kell, hogy mangalica húst vegyél. Szerinted miért van, hogy a "színhúsnak" árult akármi olcsóbb, mint a szalonna?
Legalább legyél tisztában azzal. miként vágják át a multik, azt a szerencsétlen vásárlót. És egyből kiderül, miért drágább Jóska-Pista stb. bácsinál a hús, a kis hentesboltban, amit esetleg a faluban árul, a kis magyar vágóhídról.
Esetleg azzal sem szembesülsz, hogy kidobod a húst, mert ehetetlen. Majd legközelebb leírom, miért:))
Arkovári schnauzer
http://www.schnauzer.hu
|
| |
[előzmény: (8101) Duci, 2010-03-26 05:50:12] |
|
Haladó
|
|
 Arkovári

Tagság: 2009-02-07 16:27:19 Tagszám: #70192 Hozzászólások: 106 |
8107. Elküldve: 2010-03-26 12:59:03, A magyar kinológiáról
|
[28961.] |
Tudod, mindig sejtettem, hogy nem vagyunk egy plattformon. Sajnos itt beleszalattál egy olyan helyzetbe, ami nem igazán a te igazadat szolgálja.
Az a te szerinted "csóró" , aki lehetsz ám te is, ha kitesznek a mostani közalkalmazotti, vagy köztisztviselői / nem tudom melyik vagy/ állásodból, és szeretne nyitni egy kis élelmiszer, vagy állateledel vagy zöldséges stb. boltot, ugye a kényszervállakozások országa vagyunk!, az nem biztos, hogy örül a te "fölmagasztosult" hozzászólásodon.
Tudod, van rálátásom ezekre a dolgokra / nem is kicsi:))/, és undorítónak találom, amit írtál.
Arkovári schnauzer
http://www.schnauzer.hu
|
| [válaszok erre: #8111 #8112] |
[előzmény: (8104) Duci, 2010-03-26 06:05:56] |
|
Haladó
|
|
 Leíratkozott felhasználó |
8106. Elküldve: 2010-03-26 09:12:14, A magyar kinológiáról
|
[28962.] |
mikor utazok erre arra, és azt látom hogy milyen szépek a környező országok, bevillan
...........még egy ország nincs a világon, aki saját magával határos.
a bkv buszon van még olyan felhívás hogy a vezetővel beszélgetni tilos!
|
| |
[előzmény: (8088) Kisbán, 2010-03-25 12:25:45] |
|
|
|
 Krausz Győzőné

Tagság: 2004-01-09 22:24:00 Tagszám: #8086 Hozzászólások: 8381 |
8105. Elküldve: 2010-03-26 06:52:06, A magyar kinológiáról
|
[28963.] |
Írjad csak, tanulunk ebből is.
|
| [válaszok erre: #8109] |
[előzmény: (8101) Duci, 2010-03-26 05:50:12] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
 Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855 |
8104. Elküldve: 2010-03-26 06:05:56, A magyar kinológiáról
|
[28964.] |
Amíg a csóresz problémázik azon, hogy a szemét hatóság miért írja elő a csempét az olajláb helyett, mert az is mosható, addig mások nem szarakodnak a csempével, mert az pattan, törik, hanem megcsinálják rozsdamentes korr anyagbaból, vagy sterimobbal takarítható műanyagból...
Nevetséges!
Rasztari
|
| [válaszok erre: #8107] |
[előzmény: (8094) Arkovári, 2010-03-25 18:58:34] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
 Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855 |
8103. Elküldve: 2010-03-26 05:58:31, A magyar kinológiáról
|
[28965.] |
Rasztari
|
| |
[előzmény: (8097) Kisbán, 2010-03-25 21:26:46] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
 Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855 |
8102. Elküldve: 2010-03-26 05:57:28, A magyar kinológiáról
|
[28966.] |
Én is vissza sírom a gyerek koromat, amikor emlékszem a kacsák hatalmas beggyel laktak jól az általad említett összekevert kajától. Amikor még nem a mai hozamfokozókkal és antibiotikummal teli tápokkal tolták a pulykákat, hanem túrót kevertünk a darába és hagyma zöldjét szeltünk bele borssal, amíg ki nem dobja a pulyka pipe a mérgét.
Én tartottam gyöngyöst és kendermagos magyar tyúkot. Ha főzöl belőle egyszer életedben egy levest soha el nem felejted!
Hogy nem volt 7-9 hetesen 2 kiló? Ezt megoldottam úgy, hogy nem vágtam le 7 hetesen....és vágtam többet.
Rasztari
|
| |
[előzmény: (8096) Flashpoint Inferno, 2010-03-25 19:22:47] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
 Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855 |
8101. Elküldve: 2010-03-26 05:50:12, A magyar kinológiáról
|
[28967.] |
Amit írtam fordítva is igaz! A Mangalica az más...
Az hiába való és semmi értelme táppal nyomni.
A válaszom Tamásnak is szól a szakadékról.
A világ bebizonyította, hogy nem kell a Mangalica 4-5 ujjnyi szalonnája. Még akkor sem, ha telítetlen zsírsavakban gazdagabb (azaz rezeg, ha felteszed az asztalra)
Több oka van ennek. Egyrészt a termelők, sertés tartók nem tudják annyira forgatni a pénzt a hízlalásban a Mangalicával, mert ugyan olcsóbb takarmányon elvan, de a kifutási ideje, hízlalási ideje sokkal hosszabb, mint az intenzív fajtáké. A Belga Lapály, Duroc, Hampshire keresztezései kis súlyban nem ritka, hogy 5 hónapos korban kész vannak. A Mangalicát meg nem érdemes kis súlyban levágni, mert inkább töltelék árunak való (szalámi, kolbász stb. Nem véletlenül települt a Pick ide a Dél-Alföldre, mert itt volt annó jelentős Mangalica állomány. Amiből készült a híres Pick Szalámi. Ma már nem ebból készül.
A vásárlók zömét az íz kevésbé érdekli. Ma már ez gourmand dolognak számít. Legfontosabb tényező az ár, mennyibe kerül.
Tehet erről a gazdasági helyzet, de tehetnek erről a multik is. Egyszer kiszámoltuk, hogy ha a Párizsit tiszta vízzel töltenénk meg és átengednénk a gyártó soron, akkor az sem takarná azt, amennyiért a multik adják a Párizsit. Ez politika.
Emlékszem amikor Mangalicát vágtam, akkor a két disznó közül a másodikhoz már oda állítottam magam mellé a gazdát, mert az elsőnél meggyanúsított, hogy rosszul bontottam fel, mert elbasztam a karajt. A másodiknál kiderült, hogy nem rontottam el semmit, csak ennek a fajtánál ekkora a karaj.
A tepertője habosan viszont nagyon finom. Csak a pörkölésnél kell vigyázni. Többször kell átmenni rajta. Először a durva szőrt, majd azt a finom aljszőrt és a bőre is vékony, könnyen hólyagosodik. Ezt csak azért említem meg, mert vágóhídon nincs mód, lehetőség, technika ilyennel szarakodni.
A Mangalica egyértelműen háztáji célokat szolgál, arra van predesztinálva.
A hús drágább, mint a zsír. Többért el lehet adni. A Mangalica 4-5 ujjnyi szalonnája mellett az általam említett intenzív fajták keresztezéseinek pusztán néhány centi. Amíg ezek közel 60%-ra vágódnak, vagyis ez az élősúly és a hasított súly aránya, addig a Mangalica esetében ez úgy 40-45%
Egyértelmű a különbség.
Persze nektek, nekünk fontos az íze is, hogy mi kerül a fazékba, mert a Duroc esetében például sokáig probléma volt a DFD húsminőség (száraz, vörös, rágós, ehetetlen stb.) addig a Belga Lapálynál a PSE (fehér, vizes, színtelen és elcsöpög a hűtőben stb).
Mangalicánál ilyen gond nincs és nem stresszérzékeny.
Bocs a többiektől az offért, hogy nem kutyás téma.
Rasztari
|
| [válaszok erre: #8105 #8108 #8126] |
[előzmény: (8095) Flashpoint Inferno, 2010-03-25 19:14:33] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
 Kisbán

Tagság: 2005-09-08 12:57:34 Tagszám: #21744 Hozzászólások: 32744 |
8097. Elküldve: 2010-03-25 21:26:46, A magyar kinológiáról
|
[28971.] |
Vigyázat, indul a kullancs-szezon !
............................................................................
A normális embernek véleménye van, a frusztráltnak "igaza" ...
|
| [válaszok erre: #8103] |
|
|
Kiváló dolgozó
|
|
 Arkovári

Tagság: 2009-02-07 16:27:19 Tagszám: #70192 Hozzászólások: 106 |
8094. Elküldve: 2010-03-25 18:58:34, A magyar kinológiáról
|
[28974.] |
Sokmindenben igazad van, de azt is tudni kell, hogy az EU előírásokon előszeretettel szigorítanak ITTHON!! Pl. ahol mosható falat ír elő , ott a magyar kicsempéztet. Miért? Azért, hogy a T. tisztviselők a miniszteriumban el tudják játszani a fontosságukat. Neked meg eszedbe se jusson vállalkozni, hisz képtelen vagy a sok előírásnak anyagilag megfelelni. De erre példa a legutolsó, minket érintő kormányrendelet, az állattartásról. Szerintetek ma az a legnagyobb gond, hogy az aranyhal gömbakváriumban úszkál? A kutyák esetében sem tiltja a láncon tartást /!!!!/, csak előírja a lánc min. hosszát. Nevetséges.
Arkovári schnauzer
http://www.schnauzer.hu
|
| [válaszok erre: #8104] |
[előzmény: (8084) Som Tamás, 2010-03-24 22:53:19] |
|
Haladó
|
|
 Duci

Tagság: 2003-05-30 07:38:46 Tagszám: #4770 Hozzászólások: 31855 |
8093. Elküldve: 2010-03-25 18:10:24, A magyar kinológiáról
|
[28975.] |
Az energia takarékos izzóhoz nem értek. Ma már néhány exlusív csilláron az is gondot okoz hogyan cseréljem ki.
Állategészségügyi járvány esetében nincs különbség kisüzem, nagyüzem, farm vagy magángazdaság, háztáji között. A sertés pestis emberre nem veszélyes, de a gazdasági kára jelentős.
Ha mondjuk egy háztáji gazdálkodó (EU definicióval mezőgazdasági kistermelő) a városi vendéglátóból hazavitt moslékot eteti az egy szem cocájával és az heveny szívhalállal elhalálozik, akkor ha kimutatják a szervezetében a sertéspestis vírusát írd és mond lezárnak mindent a környéken.
Hasonló, enyhébb lefolyású gazdasági megszorítást megért az ország nemrégiben a madár influenzával. A sertés pestis, mint több más vírusos megbetegedés ennél sokkal durvább, szigorúbb következményekkel jár.
Természetesen a betegség terjedésében nem a msolék a fertőző forrás, hanem a vírus. A moslék csak közvetíti. Ez bizonyított tény.
A mai Nagyfehér, Lapály sertések és keresztezései NEM NEVELHETŐK FEL TÁP NÉLKÜL!
Puszta gazdasági abrakkal nyurga lábú, csökött, izomtalan, lemaradott valamik lesznek. A háztáji gazdaságokból sokáig eltűnt a Mangalica, Berkshire, Yorkshire (hétköznepi nevén turcsi), Cornwall és egyéb extenzív fajták. Nagyfehérrel és Lapállyal keresztezték őket. Ezek szervezete a koncentrált takarmányozásra van kitenyésztve. Próbálj meg egy broiler csirkét táp nélkül felnevelni. KÉPTELENSÉG.
Egyébként a hibát nem azok követték el, amiért a magyar rendelet született, akik az otthoni konyhai hulladékot, maradékot etették fel a saját részre hízlalt disznóval.
Hanem az az IPARÁG aki rendszeresen hízlalt disznót eladásra, leadásra és a takarmányozásukat akarta moslékkal olcsósítani. Egy idő után a hízlalt darabszám kilép a saját háztartás korlátain.
Hogy miért néztek olcsóbb takarmány után? Mert nem adtak a hízlalt sertés élő súlyáért lószart sem.
Rasztari
|
| [válaszok erre: #8095 #8096 #8098 #8100] |
[előzmény: (8092) Flashpoint Inferno, 2010-03-25 15:17:09] |
|
Kiváló dolgozó
|
|
A magyar kinológiáról (üzenet: 37042, Kutya) |
|
|
|
|