Regisztrál :: Profil :: Beállítás :: Tagok :: Szavazógép :: Csoportok :: Segítség Vissza :: Főoldal 
 Hozzászólások: 9455911/30 Témák: 18953 Tagok: 112648 Legújabb tag: [email protected] Online: (107/0
 Név: Jelszó:  Eltárol  Elfelejtette jelszavát?
    / 48 
Lista: 
Kép:
Smile:
  
 Találatok száma: 1184 üzenet

ozon23


Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
226. Elküldve: 2021-05-02 21:36:36 [1176.]

Szia! :-) Nagyon szívesen! :-)

A majoránna magokat 8-10 héttel az utolsó tavaszi fagy előtt vesd be magokat 2 cm mélyen. Tartsd a talajt nedvesen és 21 C° -on
A palánták 14-21 nap alatt jelennek meg.
Amint a palánták megjelennek, adj sok fényt egy napsütötte ablakpárkányon, vagy helyezd palántákat fluoreszkáló növényi lámpák 7-10 cm távolság alatt, napi 16 órán át, éjjel 8 órára. Emeld fel a fényeket, amint a növények magasabbra nőnek. Az izzók nem működnek ebben a folyamatban, mert túl melegek lesznek. A legtöbb növénynek sötét időszakra van szüksége a növekedéshez, ne hagyd 24 órán keresztül világítani a lámpákat.
A palántáknak nincs szükségük sok műtrágyára, 3-4 hetes korukban etessünk egy kezdő oldatatal a gyártó utasításainak megfelelően.
Növekszik, palántákat 7 cm vagy 10 cm kis cserépbe kell ültetni, amikor a palántáknak legalább 3 pár levele van a kertbe történő átültetés előtt, így elegendő helyük van az erős gyökerek kialakításához.
A kertbe ültetés előtt a palánta növényeket „meg kell erősíteni”. Szoktasd a fiatal növények a szabadtéri körülményekhez úgy, hogy egy hétre kint védett helyre költöztetted őket. Először feltétlenül óvd őket a széltől és a forró naptól. Ha a fagyos éjszaka fenyeget, fed le, vagy vidd a cserepeket beltérbe, majd reggel vidd ki újra. Ez a erősítés folyamat a növény sejt szerkezetét, és csökkenti a transzplantációs sokkot és a forrázást.
A majoránna közvetlen vetése a kertbe:

Közvetlen vetés átlagos talajban, teljes napsütésben, minden fagyveszély után.
Távolítsd el a gyomokat és a szerves anyagokat a talaj felső 15-20 centi mélyen, majd egyengessük és simítsuk el a talajt.
Vessük egyenletesen a majorannát, és takarjuk le 2,5 cm finom talajjal.
Enyhén tömörítsük a talajt és tartsuk egyenletesen nedvesen.
A palánták 14-21 nap múlva jelennek meg, esetleg hűvösebb talajokban hosszabb ideig.

Hogyan ültesd a kertbe?

Válasz egy napos helyet, jó vízelvezetéssel és enyhén savas talajjal.
Átültetni, akkor tudjuk, ha a palántáknak legalább 2 pár levele van.
Minden egyes növény számára lyukat ássunk, amely elég nagy ahhoz, hogy bőségesen elférjen a gyökér.
Óvatosan vedd ki a növényt edényéből, és óvatosan lazítsd meg kezeddel a gyökért, hogy ösztönözd a gyökér jó fejlődését.
Helyezd a gyökér tetejét még a környező talaj szintjével is. Töltsd meg talajt a gyökér tetejéig. A kezeddel szorosan nyomd le a talajt.
Hely jelzőként használj a növény címkét.
Alaposan öntözd meg, és tegyél egy könnyű talajtakarót a talaj tetejére (2,5 - 5 cm) a víz megóvása és a gyomok csökkentése érdekében.



Téma: SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben. Fórum: Hobbi
[válaszok erre: #227] [előzmény: (225) reggel12, 2021-05-02 20:26:38]
Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23


Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
224. Elküldve: 2021-05-02 17:57:10 [1177.]

A menta gondozása egy kicsit jobban érintett, mint pusztán a földbe szúrod, az bizony nem bonyolult. Először is, ennek a növénynek sok vízre van szüksége, és gyakran patakok és tavakba honosították meg, ahol a talaj gazdag és a vízelvezetés jó. Nem tűri a száraz körülményeket. Míg a részleges nap elegendő a mentához, teli napra ültetve nő az olajok és a gyógyászati ​​tulajdonságok hatékonysága. Bár nem annyira invazív, mint néhány menta rokona, a menta termesztésére vonatkozó utasítások nem lennének teljes, anélkül, hogy megemlítünk annak terjedési hajlamát. Emiatt sok kertész inkább a borsmenta termesztését konténerekben végzi. Mások a földben termesztik, fa vagy műanyag szegélyekkel az ágy köré, hogy megakadályozzák a gyökerek terjedését. Bármelyik módszert is választják, a menta megfelelő gondozása magában foglalja a növények három, vagy négy évente új helyre történő áthelyezését. Hajlamosak legyengülni, ha túl sokáig ugyanazon a helyen hagyod őket.

Ennek az aromás gyógynövénynek két fő termesztett fajtája van: fekete és fehér. A fekete menta mély lila-zöld levelekkel és szárakkal, valamint magasabb olaj tartalommal rendelkezik. A fehér valójában világoszöld és enyhébb ízű. Bármelyik alkalmas a menta otthoni termesztésére.

Hogyan kell használni a menta növényt?

Megtarthatod a borsmenta ültetését egyszerűen a gyönyörű fűrészes levelek és finom virágok miatt, vagy a csípős illatért, amely akkor szabadul fel, amikor a leveleket összezúzzuk az ujjak között.

Mire jó a menta?

Emésztés - A borsmenta jó az emésztési zavarokra és a puffadásra. Karminatív gyógynövényként a borsmenta képes a gyomorból és a belekből a gázokat kiüríteni azáltal, hogy ellazítja az érintett izmokat. Az irritábilis bél szindróma (IBS) sikeres kezelésére is alkalmazták. Nem szabad azonban használni a gasztrointesztinális reflux betegség (GERD) kezelésére, mivel tovább ellazíthatja az izmokat, amelyek megakadályozzák a gyomorsav visszafolyását, ezáltal súlyosbítva a problémát. Megfázás és influenza - A borsmenta természetes dekongesztáns. A gyógynövény egyik hatóanyaga a mentol, amely elvékonyítja a nyálkát, ezért fellazítja a váladékot és csökkenti a köhögést. Nyugtató a torokfájás. II. Típusú cukorbetegség - A kémcsőben kapott eredmények azt mutatják, hogy a borsmenta segíthet a vércukorszint csökkentésében, és hasznos lehet enyhe vagy cukorbetegség előtti betegeknél. Ez egy figyelmeztető szóval jár. Gyógyszerekkel kombinálva hipoglikémiát (alacsony vércukorszintet) eredményezhet. Vérnyomás - Az eredmények hasonlóak a vércukorszinthez, és ugyanazok az óvintézkedések érvényesek. Nagy adag borsmentaolaj halálos kimenetelű lehet, és a csecsemő, vagy kisgyermek kezén, vagy arcán felhasznált bármely mennyiség légzési görcsöket okozhat, melyek halálhoz vezethetnek. Bár valószínűleg biztonságos a használata, nem végeztek végleges vizsgálatokat a borsmenta terhességre gyakorolt ​​hatásáról. Végül soha ne vegyél borsmentát immun szuppresszánssal. Mint minden gyógynövénynél, előfordulhatnak előre nem látható mellékhatások, vagy kölcsönhatások más kiegészítőkkel, vagy gyógyszerekkel, és minden rendszeres alkalmazást meg kell beszélni az haziorvossal.



Téma: SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben. Fórum: Hobbi
[előzmény: (223) reggel12, 2021-05-02 14:37:43]
Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23


Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
222. Elküldve: 2021-05-01 21:11:36 [1178.]

Az oregánót tavasszal, ha már minden fagy esélye elmúlt. A hosszú szárak nagyon jól néznek ki a konténerek szélén, és talajtakaróként is jól működnek.
Az oregánó növények egymástól 20-25 centiméterre, egy napsütötte helyen, termékeny, jó talajban, pH-ja 6,5-7,0. Készíts részleges árnyékot neki, így jobban növekszik.
Adjd a fiatal növényeknek termékeny talajt, hogy gyökeret eresszen benne, ha néhány centi öreg komposztot, vagy más gazdag szerves anyagot keversz bele földjébe.
Ha a felső rész kiszárad, tartsd a állandóan nedvesen.
Ösztönözd a mesés levéltermelést azáltal, hogy rendszeresen táplálkozik vízben oldódó növényi táplálékkal.
Az oregánó kialakulása után szedd le az ágakat éles kerti ollóval. Nyugodtan gyűjtsd gyakran az új növekedés elősegítése érdekében, de kerüld a növény több mint egyharmadának metszését.

Talaj, ültetés és a oregánó gondozása?

Az oregano inkább egy napsütéses helyet választani, azonban a előnyös egy kis délutáni árnyékos helyre tenni. A növényeket nedves talajba helyezzük, amely pH-ja 6,5 ​​és 7,0 között van. A talaj javítása érdekében keverjen össze néhány centiméteres, komposztban dúsított virágföldi talajt a meglévő talaj felső rétegével. Az oregano konténerekben is szépen növekszik. A legjobb eredmény elérése érdekében tedd be edényeket olyan prémium minőségű virágcserép keverékkel, amely öregített komposztot is tartalmaz, és csak megfelelő súlyú és textúrájú a termesztéshez.

A gazdag, tápanyagokkal teli talaj a remek termés alapja, de növényei végül felhasználják ezeket a tápanyagokat, és pótolnunk kell őket. Tehát a legjobb eredmény elérése érdekében az oregánót a növényi tápanyaggal is érdemes táplálni az egész vegetációs időszak alatt. Tápláld mind a növényeket, mind a talajban található hasznos mikrobákat, amelyek segítik a növényeket az összes szükséges táplálék felvételében.

Az oregano könnyen terjed. Késő tavasszal vágjad vissza méretének egyharmadára, hogy a növény bokrosabb legyen. A konténerekben lévő kis növényeket télen bent lehet mozgatni. Vágd ki az elhalt szárakat tavasszal, mielőtt a növények új növekedést kezdenének.

Annak biztosítására, hogy friss oregánó legyen kéznél egész évben, egy másik nagyszerű lehetőség az, ha beltérben termesztjük. Ha olyan egységet választunk, mint a beltéri termesztési rendszer, akkor az oregánó növények telepítése és gondozása egyaránt egyszerű, és nem kell egy percet sem a kinti időjárás miatt aggódnod.



Téma: SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben. Fórum: Hobbi
[előzmény: (221) reggel12, 2021-05-01 18:16:17]
Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23


Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
220. Elküldve: 2021-05-01 15:46:33 [1179.]

Szia! :-)

Nagyon szívesen! :-)

A petrezselyemről az alábbi a helyzet.
A petrezselymet könnyű termeszteni, alig igényel többet, mint sok fény és bőséges víz.

Megvásárolhat egy vett növényt egy kertészetből, de kevesebb növényért több növényt kapsz, ha petrezselyem maggal kezded.

Vesd magokat szabadba tavasszal vagy kora ősszel, ha enyhe a hőmérséklet. Ültesse a magokat 2-5 cm távolságra és körülbelül 2 cm mélyen a könnyen vízelvezető talajba. Válassz olyan helyet, ahol a napsütés részleges árnyékot kap. Melegebb éghajlaton a növények jobban járnak, ha délutáni árnyék védelmet kapnak a nap ellen.

Minden növény fajtától függően 30-60 cm magas lehet, és ellenáll a fagynak.

A petrezselyem mag nem csírázik egyszerre. A petrezselyem mag csírázásának ösztönzése érdekében folytassa a talaj nedves, de nem vízzel történő tartását. Amint egy növény eléri a teljes méretet, a petrezselyemnek heti 2-5 cm esőre, vagy vízre van szüksége a jó növekedés érdekében. A víz a petrezselyem boldogságának döntő eleme. Ha túl száraz a talajt, a növény elsorvad és elpusztul. De ne ess túlzásba a vízzel, különben a gyökerek elrohadnak.

Amikor a petrezselyem növényeknél több levél készlet fejlődik ki, ritkítsd meg őket (tépd le, vagy ollóval nyírja le a felesleget), így 3-4 centiméterre állnak egymástól. A petrezselyem kétéves növény, nem évelő, vagyis az első évben növekszik, majd kemény szárat növeszt magának virágokkal, és a következő évben elpusztul. Vesd petrezselyem magot minden évben bőséges terméshez.

Hogyan lehet petrezselymet termeszteni beltérben?

Bármely beltéri gyógynövény kert előnyös a petrezselyem hozzáadásával. Válassz egy edényt vízelvezető lyukakkal, adj hozzá talaj nélküli cserepes keveréket (a kerti talaj túl nehéz ahhoz, hogy edényben használhassa), és vesd el a magokat 2-5 cm részre, körülbelül 2 cm mélyre.

Helyezd a beltéri petrezselyem edényeket a lehető legerősebb fényre. Ezek a növények azonban továbbra gyengék lehetnek, mert az ablaküveg csökkenti a növények által befogadható fény mennyiségét.

Melyik petrezselymet érdemes termeszteni?

Számos petrezselyme fajta közül választhatsz. A göndör leveles petrezselyem jól működik a főzéshez, és gyönyörű mélyzöld dimenziót ad a díszes virágágyásoknak.

A lapos petrezselyembe olyan olasz típusok tartoznak, amelyek édes és erős ízűek, íze a főtt ételekhez ajánlott.



Téma: SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben. Fórum: Hobbi
Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23


Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
218. Elküldve: 2021-04-30 20:49:37 [1180.]

rozmaringot tavasszal, amint a fagy minden esélye elmúlt. Ez az elragadó gyógynövény a konyhában, és kiváló lehetőség emelt kerti ágyakhoz, konténerekhez és földi kertekhez.
Az rozmaring növények egymástól 60-90 cm távolságra vannak egy olyan területen, ahol sok a napfény és a gazdag, jól lecsapolt talaj pH-ja 6,0–7,0.
Ültetés előtt állítsa kertjét sikerre úgy, hogy néhány centi öregített komposztot vagy más gazdag szerves anyagot kever be az anyaországba. A konténer termesztéshez fontolóra kell venni egy prémium zacskós cserepes keveréket.
Támogassa a látványos növekedést azzal, hogy rendszeresen táplálja a részt.
rozmaringot vízoldható növényi táplálékkal.
Fontos a rendszeres öntözés, de mindenképpen hagyd kiszáradni a talajt az öntözések között.
Takarítsuk be a rozmaring szárakat úgy, hogy éles kertészeti ollóval vágjuk le őket. A betakarítást gyakran a növény megalakulása után kell elvégezni, de kerüld a növény több mint egyharmadának metszését.

Talaj, ültetés és gondozás

Tedd tavasszal a rozmaringot, indító növényeket ültessen el egymástól 2-3 méter távolságra. A növények eleinte lassan nőnek, de a második évben felgyorsulnak.

Rozmaring inkább a teljes nap és a fény, jó vízelvezetésű talaj pH 6 és 7 között javítani a meglévő talaj hozzáadásával néhány centi idősebb komposzt dúsított talajt és összekeverik a a legfelső réteggel. A cserepes rozmaringnak könnyebb talaj keverékre van szüksége, ezért inkább töltsd fel a tartályokat. Tartsd a talajt egyenletesen nedvesen, hagyva kiszáradni az öntözések között. Talajon a növényeket takarjuk, hogy a gyökerek nyáron nedvesek legyenek, télen pedig szigeteltek legyenek, de ügyelj arra, hogy a talajtakaró ne legyen a növény koronájától távol. Tavasszal metszi ki a növényekből az elhalt fás részt.


Téma: SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben. Fórum: Hobbi
[előzmény: (217) reggel12, 2021-04-30 18:18:03]
Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23


Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
216. Elküldve: 2021-04-30 14:06:03 [1181.]

A zsálya beltéri termesztése a téli hónapokban is lehetséges. A cserepes zsálya gyógynövények megfelelő gondozása beltérben elegendő levele ennek a különféle gyógynövénynek, amelyet frissen lehet használni az ünnepi étkezéseknél.
Hogyan lehet zsálya növényt termeszteni beltéren
A zsálya növényének beltéri termesztését nem nehéz megtanulni, ha megértette, hogy a beltéri zsálya sikeres termesztéséhez sok fényre van szükség.

A napos ablak, több órás napfénnyel jó kezdet, ha zsályát tartályokban termeszt. Valószínűleg a napsütötte ablak nem ad elegendő fényt a cserepes zsálya növényeknek ahhoz, hogy bőségesen virágozzanak. Ezért a kiegészítő világítás javíthatja a helyzetet, és gyakran szükséges a cserepes zsálya gyógynövényeinek ápolásához. A zsályának naponta hat-nyolc óra teli napra van szüksége.

Ha napsütötte ablaka nem nyújt annyi napi napsütést, használjon fluoreszkáló világítást, ha a zsályát beltérben termesztik. A kettős fénycső, alatta szekrények nélkül, tökéletes helyet biztosíthat a zsályának. A szükséges napfény minden órájához adjon beltérben növekvő zsályát két órán keresztül a fény alatt. Helyezze a cserepes gyógynövényt legalább 5 cm-re (13 cm) a fénytől, de legfeljebb 15 cm-re (38 cm). Ha önmagában mesterséges fényt használnak a zsálya tartályokban történő termesztésekor, adjon neki napi 14-16 órát. A zsálya növények beltéri termesztésének sikeres elsajátítása magában foglalja a megfelelő talaj használatát is. A zsálya, mint a legtöbb gyógynövény, nem igényel gazdag és termékeny talajt, de a cserepes közegnek jó vízelvezetést kell biztosítania.


Téma: SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben. Fórum: Hobbi
[válaszok erre: #217] [előzmény: (215) reggel12, 2021-04-29 22:46:31]
Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23


Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
214. Elküldve: 2021-04-29 19:53:48 [1182.]

A francia tárkony növényeket ugyanúgy lehet termeszteni, mint a többi tárkonyt. Ami ezeket a növényeket megkülönbözteti a többi tárkonyból, az a tény, hogy a francia tárkony nem termeszthető magvakból. Ehelyett ennek a fajtának a tárkony termesztésekor, amelyet kiváló ánizsszerű íze miatt értékelnek, csak dugványokkal, vagy osztással kell szaporítani.
Tárkony gyógynövények betakarítása és tárolása Takaríthatjuk a tárkonyos gyógynövények leveleit és virágait is. A betakarításra általában nyár végén kerül sor.
Míg a legjobban használt friss, a tárkonyos növények fagyaszthatók, vagy száríthatók, amíg használatra készek. A növényeket három-öt évente is fel kell osztani.


Téma: SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben. Fórum: Hobbi
[válaszok erre: #215]
Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23


Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
213. Elküldve: 2021-04-29 18:40:50 [1183.]

Szia :-)

A tárkony magot április környékén, vagy a környék utolsó várható fagyja előtt kell elkezdeni a beltérben. Általában könnyebb négy-hat magot vetni edényenként nedves, komposztált cserepes talaj segítségével. Fedd le a magokat enyhén, és tartsd mérsékelt fényben, szobahőmérsékleten. Amint a palánták kelni kezdenek, vagy elérik a néhány centiméteres magasságot, cserepenként egy növényig ritkíthatók, lehetőleg a legegészségesebb, vagy a legerősebb külsejűek.

Növekvő tárkony A palántákat át lehet ültetni a szabadba, ha a hőmérséklet jelentősen felmelegedett. A tárkonyos gyógynövényeket teljes napsütésben kell termeszteni. Az tárkony körülbelül 45 cm– 60 cm távolságra helyezkedik el a megfelelő légáramlás biztosítása érdekében. Ezeket termékeny talajban is el kell helyezni. Ezek a szívós növények azonban elviselik, sőt gyarapodnak a gyenge, száraz, vagy homokos talajú területeken. A tárkonynak erőteljes gyökérzete van, így elég toleráns a száraz viszonyokkal szemben. A megtelepedett növények a rendkívüli szárazságon kívül nem igényelnek gyakori öntözést. Ha bőséges mulcsréteget ősszel alkalmazunk, ez a télen is segíti a növényeket.



Téma: SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben. Fórum: Hobbi
[előzmény: (212) reggel12, 2021-04-29 14:18:07]
Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   


ozon23


Tagság: 2021-04-28 17:38:20
Tagszám: #137305
Hozzászólások: 1184
211. Elküldve: 2021-04-28 18:03:32 [1184.]

A kakukkfű, tudományos neve Thymus vulgaris , a Lamiaceae (menta) család része. A kakukkfű szívós évelő és mediterrán gyógynövény, amely a szárazabb és homokosabb környezetet kedveli. Kúszó kakukkfű, gyapjas kakukkfű, citrom kakukkfű és izsóp kakukkfű csak négy a 300 létező kakukkfajtából.

Bár gyakran különféle gyógynövényeket lehet együtt ültetni, bizonyos fajták, mint a petrezselyem, a koriander, a tárkony, a bazsalikom és a metélõhagyma inkább nedvesebb talajt kedvelnek, és nem szabad közvetlenül a kakukkfûvel ültetni a gyógynövénykertbe .

Ez a kulináris gyógynövény szereti a forró hőmérsékletet, szárazságtűrő és viszonylag kevés karbantartást igényel, így erős termés, amely kiválóan alkalmas száraz körülmények között történő ültetésre.

A kakukkfű ültetésénél indulhat a magokból, vagy használhatsz egy osztást, amely egy érett kakukkfű növény darabja - a gyökér még mindig rögzítve -, amelyet a talajába ültetnek át. A kakukkfű magok hajlamosak az egyenetlen csírázásra, így trükkös, hogy a semmiből kívül növekedjenek. A kakukkfüvet azonban elkezdheti termeszteni beltérben, majd a fiatal növényeket ki szállíthatja, amikor készen állnak:

Csírázás. Töltsön meg egy ültető tálca cserepes talajjal és vízzel. Hagyd addig, amíg a talaj nedves lesz, majd enged le a felesleges vizet.
Készítsen barázdákat. Készítsen sekély, negyed hüvelyk mély ültetési barázdákat az ujjával, egymástól két hüvelyk távolságra.

Vesd el a magokat. Szórj egy, vagy két kakukkfű magot hüvelyknyi soronként, majd enyhén fedje le nedves talajjal.

Tárold valahol melegen. Csúsztasd az ültető tálcát műanyag zacskóba, és tedd meleg és napos környezetbe, körülbelül 21 fokig. A műanyag zacskó megköti a nedvességet és a meleget, stabilan tartja a környezetet és elősegíti az egyenletesebb csírázást.
Óvatosan ültesse át. Miután a növények 7 - 10 cm megnőttek (négy igazi kakukkfű levél kihajtott), helyezzük át egyedi tartályokba, és tegyük az utolsó tavaszi fagy után (egyes területeken kora tavasszal, másokban késő tavasszal).

Végezz társtelepítést. A kakukkfű olyan társai mellett virágzik, mint eper, paradicsom, padlizsán, és a káposzta család tagjai, mint a brokkoli és a kelbimbó. Tegyél talajtakarót az egyensúly helyreállításához a talajban.

Hogyan kell ápolni a kakukkfüvet?

Míg a kakukkfű kevés karbantartást igényel, néhány kulcsfontosságú dologra ügyelnie kell, hogy a kakukkfű virágozhasson:

Optimalizáld a talajt. Miután kihajtott - mivel a kakukkfű inkább a szárazabb környezetet kedveli -, a talajt ültetés előtt jól le kell vezetni. Az ideális pH-tartomány 6,0 és 8,0 között van.

Adj neki teljes napot. A kakukkfűnek sok napfényre van szüksége a virágzásához. Győződjön meg arról, hogy a kakukkfüvet a kertjében közvetlen napfény éri, és nem árnyékolják be a magasabb növények.

Öntözzön takarékosan. A kakukkfű szívóssága azt jelenti, hogy csak akkor kell öntözni, ha a talaj teljesen megszáradt. Ügyeljen arra, hogy ne öntözd túl a kakukkfüvet, és hagyd, hogy a talaj megfelelően kiszáradjon, mielőtt újra öntöznéd. Ha konténerekbe ültetsz, győződj meg arról, hogy jó vízelvezetéssel rendelkezik, hogy a talaj szárazabb legyen.

Biztosítsa a megfelelő távolságot. A kakukkfű, csakúgy, mint a menta család többi rokona, agresszív termelők lehetnek. Adj elegendő helyet kakukkfű magjának a szétterüléshez. Attól függően, hogy milyen kakukkfajt termesztesz, előfordulhat, hogy 16 és 60 cm közötti távolságban kell elhelyezni őket.

Ellenőrizze a kártevőket. A levéltetvek és a pókatkák két rovarkártevő, amelyek kakukkfűre özönlenek. Használj kísérő növényeket hasznos rovarokat, vagy használj szerves irtási módszereket ezeknek a nem kívánt kerti kártevőknek a kitisztítására.

Hogyan kell betakarítani a kakukkfüvet?

A friss kakukkfű készen áll a betakarításra, még mielőtt virágai kinyílnak, és reggelente összegyűjtve a legjobb íze. A kakukkfüvet betakaríthatod nyáron, de akár késő őszig is. Az első szezonban azonban vágd meg kíméletesen a kakukkfű ágakat (legfeljebb egyharmada), így védelmet nyújt a téli hideg hőmérséklet túlélésére. Az első év után a kakukkfű betakarításakor többet lehet vágni, de legalább öt centi növekedést hagyni a folyamatos növekedés biztosítása érdekében.

A kísérő ültetés egy olyan kertészeti stratégia, amely a különböző növények együttes elhelyezésével növeli a növekedést és a minőséget. A kakukkfű, a Lamiaceae család (menta) része, szívós évelő, amely inkább a szárazabb és homokosabb környezetet kedveli. Bár sokféle gyógynövényt (sőt virágot is, például körömvirágot és nasturtiumot) gyakran együtt lehet ültetni, bizonyos fajták, mint a petrezselyem, a koriander, a tárkony, a bazsalikom és a metélõhagyma inkább nedvesebb talajt kedvelnek, és nem szabad közvetlenül kakukkfűvel ültetni.

A kakukkfű imádja a forró hőmérsékleteket, szárazságtűrő és viszonylag kevés karbantartást igényel. Kúszó, gyapjas, citrom kakukkfű és izsóp kakukkfű csak három a létező 300 kakukk fajtából. A kakukkfű, csakúgy, mint más aromás gyógynövények, sok kerti növénynél jól működik a védekezés fellendítésében és a növekedés fokozásában.




Téma: SZÉP KERTEK ötletek, ápolás, tanácsok minden mennyiségben. Fórum: Hobbi
[előzmény: (210) reggel12, 2021-04-28 17:55:59]
Kiváló dolgozó
ozon23 adatlapja Privát üzenet küldése Felvétel a címjegyzékbe Felvétel tiltó listára Hozzászólások száma:   
 Találatok száma: 1184
    / 48 
Lista: 
Kép:
Smile:
  
Az oldal 0.012230157852173 másodperc alatt generálódott.

  Cégadatok  |   Felhasználási feltételek  |   Adatvédelem  |   Általános Fórum Szabályzat  |   Médiaajánlat  |   Segítség
  Netboard Bt. © 2001-2013. E-mail