Gyors választ kaptam a Német Kalózrádiótól, a MysteryRadio21-től ! Íme az eredeti levelük majd a magyar nyelvre lefordított változata. Az az érdekes, hogy a QSL-lap kérő leveleimet mindig a bemutatkozással kezdem és a Postai címemet is minden esetben meg szoktam írni ( most is megírtam nekik ! ) érthetettlen számomra ,hogy az elkerülte a figyelmüket, hogy megírtam azt is nekik ! Sajnos ez nem egyedi eset , igen sok helyről ugyan ezt a választ kaptam ,holott a Postai címem mindig feltüntetem, pont azért, hogy ha netán nem tudnák -az egyszerűbbség kedvéért fénymásolt QSL-lap beszkennelését - megoldani, akkor küldhetnek a Postai címemre is papír alapú QSL-lapot. Ez nekik költség ,ezt sem értem,hogy ez miért jó az Ő szempontjukból ? Az emailben küldött QSL-lap fénymásolat villám gyorsan elkészíthető és aki kapja még eldöntheti utólag, hogy egy fotó automatában beteszi és kész papír QSL-lapot ad ki a gép ha éppen annyira a Papír alapu emléklap a mániája. Vagy tovább őrzi elektromos formában a Számítógépén ! Nekem nincsenek ilyen igényeim.Az utólagosan papírra készített automata QSL-lap pontosan ugyan annyit ér és az nekem költség nem a küldő félnek ! Ha én úgy döntök, hogy automatával oldom meg utólag az nem jelenti azt , hogy az a QSL-lap már nem az eredeti küldőjétől származik ! Hát nem 2025-öt írunk ? Miért kell bonyolítani azt, amit egy enter gomb lenyomásával egy pillanat alatt elküldhetünk a Világ bármely pontjára ? Hogy a múlt században a Papír QSL -lap volt a divat az egy szép korszak volt de ma már ezen túl kell lépni ,haladjunk már a korral Uraim, kedves vizsgázott Rádióamatőrök ! Mi is a lényege ennek az egész vadászatnak , hát az, hogy minél több adót befogjunk,és legyen róla bizonyítékunk a QSL-lapos visszaigazolások ! Már elég rég feltalálták a szkennert és a fotóautomatát ,nem a szüfrazsettek korában élünk ... !
Erre az adóra gondoltál amit ma kora délután fogtam ? Csak én nem a 4.870MHz-en hanem a 14.230 MHz-en fogtam. Szerintem ugyan az a kalóz adó aminek a vidóját ide felraktad a Fórumra. Ez volna akkor a mysteryradio21 !
Egy képem nekem is sikerült Pongi dekódolási segítségével a Tusur GO Orosz Kocka Műholdról. A képen a Napot látni közelről ( a kép felső részén ) és távolról ( a kép alsó felében ) Időpont . 2025.07.06. 08:46 Vételi Frekvencia : 437.730 MHz , Műhold Elevációs szöge : 73 fok
Majd elfeledtem, SSTV képeket nem csak rádióamatőrök küldenek. Időről időre feltűntek a rövidhullám sűrű erdejében kalózadók is. Ezek legtöbbje teljesen rapszodikus adásidővel sugároz. És természetesen névadóikhoz a tengeri kalózokhoz méltón, ők is felhúzzák az árbócra a lobogójuk adás kezdés előtt. Ez a Mystery21 német adó.
Ez egy régebbi felvétel: https://www.youtube.com/watch?v=AtI0hxhOhro Alul a kommentekben vissza is igazolta a vételt. Az SSTV kép pedig ilyen volt.:
[Ezt a hozzászólást újraszerkesztették: 2025-07-05 23:21:00]
4 fotóm a 27.700 MHz-es Rövidhullámú SSTV adások vételeiből. Az első: Francia : 14PAT163 , a következő kettő Olasz ( üdvözli az USA Függetlenségi Napját ! : 1SF072 ) és az utolsó Magyar vonatkozású . 109HA3777 küldi az RSV riportot a Francia 14AW38-nak.
Köszönöm Neked is a tájékoztatást ! Egyenlőre meg vagyok elégedve a jelenlegi vételeimmel,nagyon nem is akarok belemélyedni a dologba ,ez csak " kirándulás " számomra a - hagyományos - TV-DX Világából,ami azért még így is elég sok szép sikeres vételt és különleges QSL-lapokat eredményezett eddig .
Nem egyszerű, a kérdésre válaszolni ebben a felállásban: "úgy használom, abban az állapotban, ahogy letöltöttem a NET-ről mindkettőt".
Eleve, mint már írtam, az MMSSTV támogatása megszűnt, nem fejlesztik tovább így a nagyobb Windows frissítések okozhatnak és okoznak is anomáliát. Az utódja a Yoniq esetében, kis képernyője bal alsó sarka alatt van egy Lock gomb amit bekapcsolva végigmegy a dekódolás és nem áll le, ha ingadozik a rádiójel és egy-egy pillanatra elmegy, majd visszajön. (nálad ott ahogy látom a Clear gomb van)
A másik, hogy jobb oldalt van egy vízesés és felette a frekvencia markerek.
https://ibb.co/N6MRJkFr Sok esetben nem elég adott frekvenciára állni a megszokott 3Mhz-es USB sávszélességgel, hanem egy kevésbé zavart szűkebb sávszélességet választva a frekvencia markerekre hangolni.
A másik.....a gyengébb jel. Ezt szintén lehet állítani. A Yoniq esetében fent az Option fül alatt a legördülőben ott van hogy "Soundcard Level", illetve szintén az Option legördülő alatt a "Setup MMSSTV". Ebben az RX fül alatt tudod módosítani a demodulálási módot és kipróbálni neked melyik jobb. Ugyanitt beállítható hogy automatikusan megálljon, újrainduljon, újraszinkronizáljon, automatikusan korrigálja a kép dőlést (auto slant)...satöbbi. A TX fül nem érdekes mert nem adsz SSTV képet csak fogadsz, de a Misc alatt szintén tudsz érdemleges beállításokat eszközölni. Mono, hang mintavételezési frekvencia, prioritás, illetve a kapott kép tömörítési minősége. Szóval a programba menő jelszintet (hangerőt) te állítod be. Hogy mikor melyik dekódol jobban az változhat, mert egyik algoritmus egyik rádiójel torzulást tolerálja jobban a másik a másikat. Ezért is tudsz a Yoniq esetében választani demodulátort.
Most elutazom, de augusztus végén tudok kölcsönadni egy antenna hangolót, amivel tudod illeszteni az antennát a vevő bemenetéhez a további kísérleteidhez.
A rövidhullámú vétel optimalizálásához az antennák telepítését is célszerű optimalizálni..
Korábban csatoltak különböző szakirodalmat a Cebik, W4RNL hagyatékból.
Kíváncsi lennék a véleményetekre,hogy melyik - szerintetek - a jobb Dekóder ? Az RXSSTV vagy az MMSSTV ? Kinek mi a tapasztalata ?
Az én eddigi tapasztalatom szerint kezdetben az RX SSTV jobbnak bizonyult , többször is. Később, ( kb 3-4 hónap múlva ez megváltozott,dacára annak, hogy egyikhez sem nyúltam technikailag ,nem állítottam semmit rajtuk, úgy használom, abban az állapotban, ahogy letöltöttem a NET-ről mindkettőt. ) De...
ami igen fontos , hogy míg az RXSSTV Teljesen végig " fut " dekódoláskor ( ami azt jelenti, hogy a gyengébb minőségű jeleket is érzékeli folyamatosan) , addig az MMSSTV csak akkor " fut " ha kellő jelet kap, különben azonnal leáll a dekódolás ,még akkor is ha ezt megelőzően jobb képet hozott sokkal, mint az RX SSTV ! Nem tudom másnál is így viselkednek-e vagy csak nálam , amit a térerő ingadozásával lehet magyarázni hiszen mi más okozhat ekkora különbséget ? Az én esetemben csak QFH antenna jöhet szóba vételkor , mert már sok antennát készítettem, ki is próbáltam többször a különböző napszakaszokban ,de - eddig- még csak a QFH antenna hozta meg a sikeres vételeket ( Rövidhullámú SSTV vételeknél is, valamint a kocka Műholdak vételénél is, a Meteorológiai Műholdak vételénél is és az ISS,meg a Dragon vételeinél is ! ) A mellékelt képen a baloldalon a Japán MMSSTV míg jobb oldalon az RXSSTV Dekóder által készített képek láthatók. a 14.230 MHz-es SSTV-vétel közben időben ugyan akkor !
[Ezt a hozzászólást újraszerkesztették: 2025-07-03 15:47:27]
Sziasztok !
Skóciát igen ritkán lehet fogni ( A DATV-n is csak 1 Rádióamatőrt fogtam onnan 3 és fél év alatt, míg Angliából már 114-et ! ) Ezúttal két képet tudtam készíteni GM0AOF adásáról. A Görög SV0LS-nek küldött riportját fogtam be az SSTV-n .
Két kép az Umka -1 Műhold vételéről . Időpont : 2025.07.01.10.24. Frekvencia . 437.625 MHz . Műhold eleváció : 86 Fok Még tart a gyermekrajzok bemutatása.
Három vételi fotó az SSTV-ről. Az első az Orosz Kocka Műhold: UmKA-1 adásából ( gyermekrajz verseny ) 437.625 MHz , és a másik kettő pedig a 20 méteres HAM-sávból való : IK0URZ ( Olasz ) és PA25NATO ( Holland ) 14.230 MHz-ről. Antenna mind a három esetben: QFH
Szép fogás.
Bal oldalt az "Offset mode"-nál ha beálítod hogy "Ku band satellite LNA’s (down converters)"
Alatta az Offset értéknél pedig meg adod az LNB Lokál Oszcillátor frekvenciáját. Mínusz előjellel mert lefele konvertálsz.
Pl. -9000000000 az 9 Ghz mert Hz-ben kell megadni. (tejóisten... )
Aztán akkor a valós frekvenciákat fogod látni.
Meg valahol a Doppler korrekciót is be kellene állítani hogy ne dőljön a kép balra, ne csússzon el a jel, de ezt nem találtam hol kell.
A Németországi DK0TU forgalmazása.
A Berlini műszaki egyetem rádió amatőr csoportja 9emelet tetején található a antenna rendszerük.
Általában minden sávban elérhetőek vagyunk 160 m-től 3 cm-ig. Ezenkívül tagjaink közül néhányan intenzíven részt vesznek a műholdas műveletekben, ezért rendelkezünk a megfelelő felszereléssel.
Ismét adnak az Orosz CubeSat-ok némi szünet után. Sikerült fognom az UmKA-1 és a Monitor-3 as műholdakat , bár a vételt akkor fotóztam , amikor a Fekete-tenger felett jártak. Amikor Közép-Európa fölött mentek el annyira rossz volt a vétel, hogy nem volt érdemes rögzíteni. Ilyen eset már többször is előfordult az SSTV vételekkor sőt az ISS vételeinél vagy a Dragon űrhajó vételeinél is !
Bár a minőség kifogásolható erősen,de mint kuriózum - főleg a Monitor-3 vétele,mivel igen ritkán ad le képeket a Föld felé - ezért közlöm le itt a Fórumon. Az UmKA-1-ről gyermekrajzok ( festmények ) kerültek sugárzásra ,a Monitor-3 pedig most ünnepli 2. éves jubileumát a Világűrben.