Technikai probléma volt nálam a képfeltöltővel, így az időközben elmaradt fotókat most pótolni tudom.
SSTV vételek ( 14.230 MHz ):
Franciaországból : F4IBN és F4CYH
Angliából : G4VRT
Pongi vételei az ISS SSTV adásairól. Gratulálok , nagyon klassz képek ! Sajnos nálam az utolsó három passzból semmi vétel nem sikerült ,és még csak az okát sem értem, hogy miért ,mert minden másról meg jön a jel. ( Rádió, SSTV stb... ) Ezt nevezik " X aktáknak " !
A 8. képet sikerült fognom az ISS-ről a ma kora esti 17óra 54 perces Passzkor. Érdekes, hogy az Eleváció csak 36 fokos volt és mégis jött szépen - egy apró hibától eltekintve - a vétel. Megnéztem a következő passz idejét : 19óra 30 percet mutatott a Sat Dump PC programom. Elevációnak 54 Fokot ! Tehát jobb lesz a vételi körülmény !!! Mit ad Isten, várom az ISS-t 19.30-kor és az ég adta világon semmi jel róla ! Már gyanús volt,amikor Spanyolországot és Franciaország dél-keleti részét elhagyta és már Svájc felett járt, de még mindig semmi " élet jelet " nem adott az Zarya ! Ukrajna felett egyet ciripelt és megint csak az alapzaj . Most vagy sok volt a Vodka és elfelejtették bekapcsolni az adót idejében, vagy valami " technikai ördög " lépett közbe.Utoljára a Dragonnal jártam így . Az itt bemutatott képet szerettem volna jobb minőségben fogni . Elviekben van még esély rá,de majd kiderül a 21óra 07-es vagy a 22óra 44 perces Passzok idején...
Pár kép erejéig , vissza a RH SSTV vételekre. Egy Magyar : HA7BJ ( Bata János ,QTH : Törökszentmiklós ) küldi ezt a képet a Francia Bernard Savonnet-nek ( QTH : Dijon ) a többi az Olasz IU0SCE vételéből látható :
Elég nehezen jött össze a hatodik kép az ISS SSTV vételéről. Nagyon össze volt törve az első alkalommal a kép. A második passznál már jobb volt a vétel,de még mindig nem az igazi,hiszen láthatók a hibák,de én már ezzel meg vagyok elégedve látván az első kudarcát. Az újra kódolás picit segített a második áthaladás után. Hát, meg kell kűzdeni a minél jobb vétel érdekében ! Íme a különbség :
Csak sikerült egy újabb képet begyűjtenem a harmadik áthaladásból . Pluszban egy saját relikviát is láthattok ami pont idevágó kép az Apollo-Szojúz közös űrrepülésről. Kezdetektől fogva gyűjtöttem az űrhajózásról szóló fotókat,dokumentumokat így szinte mindig naprakészen voltam az űrhajózás területén. Koromnál fogva ezekre is jól emlékszem . Íme megosztok erről egy 50 évvel ez előtti fotót veletek. A képen a két ország űrhajósai nevekkel ellátva. ( csak érdekesség : A csapatképen az az Orosz Kubaszov látható, aki - később - a Farkas Bercivel párban került fel a Szaljút Orosz űrállomásra ! )
A mai napon csupán egy képet sikerült eddig fognom ami új ,mert a többit már láttuk , ismételgetik a képeket . Persze elég nehéz jó minőségben befogni a képeket ,de nem lehetettlen. Türelemmel kell lenni ,bár elég bosszantó, hogy ami jó minőségben jön , az már meg van ami megnincs meg az gyengén fogható ,mert bezajosodik a kép. Sajnos elég nagy szünetidőket tartanak két kép leközlése közt ,s közben az űrállomás 26 ezer KM / Óra sebességgel halad ,de az antenna fix telepítésű a követést a doppler effektus is nehezíti így előfordul, hogy zajcsíkok is láhatók a képeken. Kis országunk van, így felettünk villám gyorsan áthalad az ISS, és ha akkor éppen kép szünetet tartanak, hiába a magas eleváció ,mégsem tudjuk kihasználni,így már csak akkor jön kép, amikor rég túlhaladta Magyarországot az ISS ! Mivel nem 36 ezer Km magasságban repül ,ezért az 500-600 km magasságban való sebes mozgást kellene követnünk,ami bizony igen fejtörő dolog számunkra, Tehát ezek figyelembe vételével is kell számolnunk az ISS fotózásakor. Ezt a fotót a mai ISS áthaladásokból a másodiknál sikerült elcsípnem. 20óra 19-kor nem sikerült képet készítenem, ez a 21óra 56-os passz képeiből az egyik.,és még lesz egy passz 23óra 33-kor is., ami 59 fokos Elevációs ,ami - elviekben - jobbat " ígér " a második áthaladástól.
Ismét fogható az ISS ( Nemzetközi Űrállomás) SSTV adása.mely emléket állít az egykori Szovjet-Amerikai közös ürrepülésnek.( Szojúz-Apolló ). Pont 50 évvel ez előtt történt, így a jubileumát ünneplik ! Ez alkalomból készült képeket sugároznak a Zarya Modulból a Föld felé a 145.800 MHz-en. A tervek szerint 12 képet fognak közvetíteni, melyeket a Világ minden pontján lehet majd fogni. Most a saját vételeimből a legjobban sikerült 3 fotót mutatom be, a program több napon át látható.
Tanulva egy-két régi történetből ( TV-DX Klub Fórum ) , illetve tőlem-objektív okok miatt történt Fórum megszűnéstől ( Sathunters Fórum ) , szívesen rakok fel erre a Fórumra is vételi fotókat,ezzel is serkentve azokat, akiket érdekel a téma és van hozzá felszerelésük és főleg türelmük ( ahogy azt Feci is írta ) . De pont azért , hogy ne érjen mégegyszer váratlanul engem is egy Fórum megszűnése bevezettem a " több lábon álló " vételi gyűjteményt azaz e Fórumon kívül még ugyan úgy elhelyezem a Facebook oldalamon - több Fotó Albumban is ugyanezeket a vételeimet és persze a PC-men is ott vannak meg hát -biztonság kedvéért - egy külső Vinyóra is át szoktam másolni minden vételi fotómat,nehogy megint meglepetés érjen és odavesszenek a képek. Tehát elég sok időt használok el ezekre de így legalább biztosítva vagyok arról, hogy nem vész kárba a sok anyag, A Fecebook oldalamon -eddig- 8 olyan Albumom van ( egyenként 1000-1000 ! fotóval ) ami csak ,kizárólag a DATV vételeimet mutatja be,szinte napi pontossággal. Ezenkívűl az egykori 1970 -es évek -beli Távolsági TV-DX vételek fotóimtól kezdve a Műholdas vételekig több mint 5 ezer kép és még számtalan más vételi terület ( Katonai vételek , Űrsiklók és Űrállomás vételek, Déli-Sark vételek, Rádió-TV TV-Rádió, IPTV vételek , újságokban, folyóiratokban megjelent cikkeim( itthon és külföldön ) , a QSL-lapjaim bemutatása , stb... Tehát volt és van vele melóm rendesen de szeretem ezt a hobbyt és hiányozna ,ha nem csinálhatnám. A DATV vételeket Feci alapkő letételére helyezve folytattam,mert nem csak a promó adást fogtam be,hanem a valódi Amatőr Televíziósokat is ami már egészen más kategória a Promó vételétől,ami semmit sem von le Feci Úttörői Munkásságából,mert legalább felhívta a figyelmet arra, hogy van ott valami szokatlan TV adás, amit eddig az akkor meglévő beltérikkel nem nagyon lehetett fogni,mert nem tudták az alacsony Freki és az alacsony SR-értékeket a beltérik 99 % -a ! Jó magam Molnár Imre ( Nagygyimóti TV-DX Klub alapító barátomtól kapott EDISION progressivHD+ -al kezdtem a vadászatot,ami csak az 1000-es SR-eket tudta fogni,de akkor volt az is bőven,így jöttek a sikerélmények.) Feci kitűnő munkásságának sokat köszönhetünk ezen a Fórumon is ( Több topicban ),Ő is kísérletezgető típusú ember ,mindig van valami új ötlete és bátran mer " nyúlni " a fekete lyukakba ,adva további ötleteket másoknak. Ennek vagyunk most is tanúi és remélem még sokáig kitart benne is a tettre készség,mint ahogy bennem is . Gratulálok Feci a vételedhez ,valóban úgy van ahogy írtad, : lesz ez még jobb is !
Szerintem nem néztem a Es'hail-2 (QO-100) mióta elsőnek fogtam a promo adást nem azért mert nem érdekel de a DATV meghagyom Ernő barátomnak én minden nap végig nézem mit fogót nekem nem lenne hozzá türelmem inkább a FM vagy DAB rádió hobbit űzőm.
Itt jegyezném meg szerintem aki itt aktívan fórummól néha úgy érzi hogy ez a fórum csak azért van hogy összegyűjti magának a vételeket ,nem lehetne valami like gombot be iktatni nem írhatunk minden hozzászólás után megjegyzést.
Na most visszatérek a Es Hailra rá szántam magam hogy összekötsem a parabolát a sdr el bias tee nincs ezért úgy próbáltam meg hogy egy beltéri loop jelét vezetem a sdr be utána jött számomra a neheze hogy írjam be a sdr consolba ezt a frekit de 10 youtube video után sikerült.
Meg is lett a első QO-100 SSTV vételem olvashatatlan de az mindegy lesz jobb is.
Ahogy látom itt több frekin is megy SSTV.