a vellanyberetváról leszoktam már pár éve. elég sürűn kellett hozzá szitát venni, igaz, már jó öreg volt szegény :)
ezen az alapon olajjal is bekenhetném a képem, vagy kenőzsírral, azon is jól csúszna a penge :) egy ideig szappant használtam, aztán a fene tudja miért, de áttértem a gélre. pontosabban a zöld gélre. csak hogy nagyobb legyen a flanc.
egyébként nem is tudtam, köszi, hogy felnyitottad a szemem, és átjuttatál egy másik lelkiállapot-síkra. akkor már én is lenézhetek más embereket, mert nem gélt használ? hú de izgi!
naháááát... átmentünk tudományos fórumba. éljen píra, aki számára meg kéne szavazni a kozmetikai tudományok doktora címet. de legalábbis kötelezővé kéne tenni számára a Sir Szőr nick használatát.
hát ott van az 5-ben!!!
vagyis ahhoz, hogy ne legyen bajszod 4-5 héten keresztül, minden héten meg kell borotválkoznod, hogy a kezelés minden szőrszálat anagén fázisban érjen.
A szőrszálak ciklusos ritmusban növekednek. A növekedési fázisban (anagén fázis) a szőrszálakat a bőrfelület sejtjei táplálják. Ebben a periódusban ezek aktívak és egy bizonyos kezelés tevékenységüket meggátolhatja. A szőrtüszők pihenési időszakokon is keresztülmennek (telogén fázis) amikor a szőrszálak nem növekednek. A telogén fázis ideje alatt a szőrtüsző összehúzódik, a derma sejtjei eltávolodnak tőle és így ezek nem táplálják többé s szőrszálakat. Később a szőrtüsző újra érintkezésbe lép a derma sejtjeivel és a szőrszál újra növekedni kezd.
Körülbelül 8-12 hétbe kerül, amíg a szőrszál kijut a szőrtüsző aljától a bőrfelületre és így láthatóvá válik. Sok ember azt hiszi, amikor egy szőrtelenítést követő héten a szőrszálak újra megjelennek, hogy ezek ugyanazoknak a kinövekedése, amelyek azelőtt eltávolított. De ez nem így van, ezek a szőrszálak más szőrtüszőkből bújtak ki.
Attól a pillanattól kezdve, amikor a szőrszál láthatóvá válik a bőrfelületen, a növekedés még körülbelül két hétig tart. Ahhoz, hogy a kezelés hatékony legyen, a szőrszálakat ebben a két hétben kell eltávolítani, addig amíg a derma sejtjei aktívak és amikor valóban leállítható a szőrszál növekedési ciklusa.
Amikor egy bizonyos bőrfelület (zóna) szőrszálait kezeljük, egyes szőrszálak anagén, mások pedig telogén fázisban vannak. Epilálás után, azok a szőrszálak amelyek telogén fázisban voltak és emiatt nem sikerült őket hatékonyan kezelni, megjelennek. Ebből kifolyólag egy bizonyos zóna kezelését 4-5 héten keresztül, minden héten végig kell csinálni, ahhoz hogy a kezelés minden szőrszálat anagén fázisban érjen, ami kizárólagos feltétele annak, hogy a kezelés igazából hatékony legyen.